Fórum témák
» Több friss téma |
A fórumot olvasgatva kiderül, hogy elég sok embernek van valamilyen PC-s hangrendszere, főleg olcsó műanyag dobozokkal, ezért aztán sokan elégedetlenek is vele, és tervbe vették, hogy építenek helyette valami jobbat. A különféle topicokban megjelenő töredékinformációk helyett sokunk számára hasznos lenne egy, az alapoktól (lásd lentebb) induló kifejezetten PC-s hangrendszer project. Ezért indult ez a topic.
Fontos tehát, hogy NEM a már meglévő ilyen-olyan cuccok kiegészítésére/javítására gondolok, hanem egy teljesen új rendszerre, így a szükséges alkatrészeket is ennek megfelelően, és ehhez szereznénk be. A kiindulási pont, tehát valóban az alap, nevezetesen a PC-s hangkártya kimenete. Szerintem kb. 10-15W teljesítmény (csatornánként) bőségesen megfelelne. Habár csúcsminőségre már csak a PC-s hangkártya miatt is badarság lenne törekedni, ám a jó minőség nagyon is fontos, ezért vannak kérdések, amelyekre ötleteket szeretnék: milyen hangszórókat, milyen dobozt, milyen elektronikát érdemes beszerezni/építeni? Szinte biztos, hogy nagyobbrészt a hangszórókon és azok dobozain áll, vagy bukik a project sikeressége, ezért ezek különösen fontosak. A gyakorlatban én úgy tervezem megoldani, hogy a szükséges 3x6=18 lapot kifurva, stb. legyártatnám egy asztalossal (aki szeretné megépíteni valószínűleg szintén talál egy asztalost a közelben) és otthon építeném össze. Elképzelésem szerint a komplett elektronika a mélynyomóban lenne (elkülönítve). Mit javasoltok?
Hi!
Én is egy hasonló kütyün dolgozom. PCM2902 hangkártya USB-ről, a jel bemegy egy MAX5406-os hangerő- és hangszínszabályzóba, majd egy TPA1517 sztereó végfok ad pár W-os hasznos teljesítményt. A táp 10 VA-os 9 VAC trafóból egy graetzből és egy kisebb pufferből áll, a hangkártya az USB tápról megy. Az egyetlen lépés, ami még hátravan, a hangerőszabályzó rész. De már nemsokára készen lesz. :yes: A dobozát és a hangfalakat OSB lemezből szabtam ki egy dekopírfűrésszel (2000 forintos gazdaságos kivitel, de a célnak megfelel - egy asztalos 1 erősítő anyagának leszabásáért elkérhet ennyit). Elsősorban a funkcionalitásra mentem rá, ezért a hangminőség csak másodlagos szempont lett. Így a Somogyi-féle hangszórók lettek a nyerő játékosok... Ha nagyon jó hangminőséget akarsz, akkor A-osztályú diszkrét tranyós végfok, hangszórókhoz méretezett hangláda és valami jobb nevű hangszóró ajánlott. És természetesen egy jobb (SB Live!) hangkártya, integrált kártyával nem lesz jó a hangminőség soha...
Az a baj ezekkel a megfogalmazásokkal hogy mindenkinek mást jelent a "nagyon jó" meg "nagyon rossz" . Én is csak azt tudom mondani, hogy "aránylag jót" szeretnék. Viszont mindenképpen határt szab ennek a törekvésnek az ár, én pl. olyan 10-15k között gondolkodom.
Nekem harom darab TDA2003 darab alkotja
a 2.1 hangrendszert a PC-hez, ket jo nagy lengyel oval szelessugarzoval es egy HA20/12K Vidi melynyomoval 12VAC halozati traforol. Messze tobb mint eleg... Ezer alatt koltottem ra, persze vannak boven keszleteim a fiokban Egyebkent pedig a gep, nyomtato, web kamera, vilagitas, hangszorok (ket oval), stb. egy zarhato szekrenyben vannak. Ha nem kell, akkor becsukom az ajtot (nem latszik, nem porosodik ).
Az én 2.0-ás hangrendszeremet, egy régi NDK sztereó rádió alkotja, egy rég tönkrement Fisher torony SME- M21 hagfalával kiegészítve. Nem a legjobb, de tulajdonképpen ingyen volt. A sub csak távlati projekt.
Idézet: „integrált kártyával nem lesz jó a hangminőség soha...” Az agyontömörített mp3-nak, wma-nak bőven jó... :yes:
Meg aztán az újabbakon a HD audio, meg a régebbieken a Dolby Digital Encorder semmivel sem szól rosszabbul, mint mondjuk egy SB Live.
Üdv! Nekem volt SB Live 4.0-ás hangkártysám, és hihetetlenül szép volt a hangja. Azután megváltam tőle, most integrált Cmedia kártyát használok. Ez viszont érzékeny a CD meghajtó audiokábelére. Hihetetlen mennyi zaj lejön róla, így ki kellett iktatnom. Szóval ha alaplapi kártyát használtok, és zajos, halgassátok meg a CD meghajtó audió kébele nélkül, mert lehet csak ez a probléma.
A CD meghajtó audiókábelére már nagyon régen nincs szükség! Kb. mióta kijött az XP
jaja, ezt én is tudom, de ettől függetlenül az én gépemben is benne volt
Sziasztok!
Teljesen új vagyok fórumon, és eléggé kezdő is Egy egyszerű 2.1-es rendszer kialakításában kérnék segítséget. Ami adott: 1. Techincs SU-A800 MK2 erősítő Bővebben: Link 2. 2 db JBL CM62 Control Monitor Bővebben: Link Eddig ebben a formában használtam, és nagyon kivagyok vele békülve. Most viszont kaptam egy passzív mélyládát (épített, egy régi Reflex 150-es diszkós láda lett átalakítva, nem tudom milyen hangváltóval). Teljesen kulturált hangja van. Ami a gondom, hogy így ebben a formában ráköthetem –e az erősítőmre, ami A+B-s, az A-n a JBL-ek futnak, a B-n meg a mélyláda menne, de csak az egyik oldalon. Nem lesz-e gond, hogy az erősítő egyik fele nagyobb terhelést kap így mint a másik? Lehet, hogy nagyon laikus a kérdés, de féltem az erősítőm. Minden segítséget köszönök!!
Helló!
Ezt építsd meg,de a sub-woofer hez kicsi hangszórók kellenek mert különben nem hallatszik a basszus! Bővebben: Link Ami sárgára van színezve!
Valami hasonlón gondolkozom. Köszönöm!
Nincs mit,én nem rég találtam egy hangfalat,abban volt egy filter elég régik a kondik de kibirják talán de ez is 90%-hogy jó.
Amint említettem kicsi hangszórókat tegyél a sub-woofer mellé,mert elnyomja a nagy hangfal a basszust,vagy is a sub-woofer olyan mintha ott se lenne. Ezt a filtert lehet erősítőbe,de lehet hangfalba is tenni,és ügyelj arra a sub-woofer építésénél hogy légmenteslegyen,mert akkor van jó hangja! Üdv!!! Idézet: „kicsi hangszórókat tegyél a sub-woofer mellé,mert elnyomja a nagy hangfal a basszust” Mert ez a szűrő egy mono erősítő elé való :yes: Idézet: „Ezt a filtert lehet erősítőbe,de lehet hangfalba is tenni” Hangfalba is lehet tenni, csak ne kösd be!
"ügyelj arra a sub-woofer építésénél hogy légmenteslegyen,mert akkor van jó hangja!" - és hogyan szívod ki belőle a levegőt? :circling:
jó,annyi maradhat:@
lehet azt stereóba is tenni, amúgy is stereó! Ezt nem értem[quote]csak ne kötst be"
Helló!!
Van nekem egy Blueberry SW-M27 -es 2.1 sem, van egy kis probléma vele.... Szeretem hangosan hallgatni a zenét vele, de mikor feljebbtekerem a hangeröt (kb felénél) akkor mélytartományt nem lehet rendesen hallani. Azt szeretném megtudni hogyan lehet ezt "feltuningolni"? A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Sziasztok! Hangfalszettet építenék, kéne vélemény, segítség.
Erre gondoltam :HB10-546 közép, HD8-597 magas Ezeket egy kis dobozba, egyszerű kondis "hangváltóval" (4.7 a középnek , 2.2;3.3 a magasnak) Ez nagyon gagyi? Mélynek egy normál ládát ezzel: HA27-450 vagy HA27-566 Keresnék valami láda rajzot (ha adtok, elfogadom ) meg csináltatnék bele valamilyen erősítőt. A fa munka nem gond, mert asztalos vagyok. Kérdés: Megéri így kinlódni vele? Vagy ez így nagyon szar?
Szia,
látom nem sokan igyekeznek így Karácsony környékén segíteni neked... Mihez kell egyébként a "hangfalszett"? A konkrét igények hiányában csak álltalános választ tudok mondani: Azt nem javaslom, hogy az általad leírt hangszórókból 2.1-es "szettet" építs. Inkább javasolnék két rendesebb dobozt, katalógus alapján. Például itt van mindjárt a HA27-556 adatlapjából: Idézet: „Ajánlott alkalmazás: mélyközéphangszóróként, 45 literes zárt dobozban” Zárt dobozt nagyon nem lehet elrontani: Belül 45 liter legyen, belső oldali méretek kb. 1/1,14/2 arányúak legyenek. Vattával kibélelni, hogy ne kongjon. Hozzá még egy magas, ahogy mondád kondenzátorral sorbakötve és már hallgathatod is Aztán ha rákapsz, akkor persze határ a csillagos ég, de ezzel is meg fogsz döbbenni... Idézet: „A fa munka nem gond, mert asztalos vagyok.” Ezzel nem dicsekedtem volna a helyedben. Szerintem a fél fórum már ott áll sorban hangfal (és/vagy alkatrész tároló) építés ügyében
Köszi a választ! Laptophoz kéne valami rendszer. Nincsenek nagy igényeim, most Hs500 -t hallgatok. Esetleg a H2000 termékei közül valamelyek alkalmasak lehetnek? Most néztem meg a Mediaban a 2.1 rendszereket, és az áruk 20000+ .
Sziasztok
Hogy kicsit belekotyogjak a témába, számítógéphez szerintem nem kell annyira komoly hang rendszer. A magam részéről egy barátom műhelyében porosodó, eredeti gyári állapotában leledző RFT Akkord 1510 rádió, és a gyárilag hozzá adott 1 (EGY!) utas , 9 L-es doboz a számítógép hangja. És hidd el nekem, elég komoly meglepiket lehet vele okozni, mert nem szól rosszul. |
Bejelentkezés
Hirdetés |