Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HE 2.1 Pc-s hangrendszer építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rapidus hozzászólása Feb 29, 2008 /

A fórumot olvasgatva kiderül, hogy elég sok embernek van valamilyen PC-s hangrendszere, főleg olcsó műanyag dobozokkal, ezért aztán sokan elégedetlenek is vele, és tervbe vették, hogy építenek helyette valami jobbat. A különféle topicokban megjelenő töredékinformációk helyett sokunk számára hasznos lenne egy, az alapoktól (lásd lentebb) induló kifejezetten PC-s hangrendszer project. Ezért indult ez a topic.

Fontos tehát, hogy NEM a már meglévő ilyen-olyan cuccok kiegészítésére/javítására gondolok, hanem egy teljesen új rendszerre, így a szükséges alkatrészeket is ennek megfelelően, és ehhez szereznénk be. A kiindulási pont, tehát valóban az alap, nevezetesen a PC-s hangkártya kimenete. Szerintem kb. 10-15W teljesítmény (csatornánként) bőségesen megfelelne.

Habár csúcsminőségre már csak a PC-s hangkártya miatt is badarság lenne törekedni, ám a jó minőség nagyon is fontos, ezért vannak kérdések, amelyekre ötleteket szeretnék: milyen hangszórókat, milyen dobozt, milyen elektronikát érdemes beszerezni/építeni?
Szinte biztos, hogy nagyobbrészt a hangszórókon és azok dobozain áll, vagy bukik a project sikeressége, ezért ezek különösen fontosak. A gyakorlatban én úgy tervezem megoldani, hogy a szükséges 3x6=18 lapot kifurva, stb. legyártatnám egy asztalossal (aki szeretné megépíteni valószínűleg szintén talál egy asztalost a közelben) és otthon építeném össze. Elképzelésem szerint a komplett elektronika a mélynyomóban lenne (elkülönítve).
Mit javasoltok?
(#) lgyk válasza Rapidus hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Hi!

Én is egy hasonló kütyün dolgozom. PCM2902 hangkártya USB-ről, a jel bemegy egy MAX5406-os hangerő- és hangszínszabályzóba, majd egy TPA1517 sztereó végfok ad pár W-os hasznos teljesítményt. A táp 10 VA-os 9 VAC trafóból egy graetzből és egy kisebb pufferből áll, a hangkártya az USB tápról megy.

Az egyetlen lépés, ami még hátravan, a hangerőszabályzó rész. De már nemsokára készen lesz. :yes:

A dobozát és a hangfalakat OSB lemezből szabtam ki egy dekopírfűrésszel (2000 forintos gazdaságos kivitel, de a célnak megfelel - egy asztalos 1 erősítő anyagának leszabásáért elkérhet ennyit).

Elsősorban a funkcionalitásra mentem rá, ezért a hangminőség csak másodlagos szempont lett. Így a Somogyi-féle hangszórók lettek a nyerő játékosok...

Ha nagyon jó hangminőséget akarsz, akkor A-osztályú diszkrét tranyós végfok, hangszórókhoz méretezett hangláda és valami jobb nevű hangszóró ajánlott. És természetesen egy jobb (SB Live!) hangkártya, integrált kártyával nem lesz jó a hangminőség soha...
(#) Rapidus hozzászólása Feb 29, 2008 /

Az a baj ezekkel a megfogalmazásokkal hogy mindenkinek mást jelent a "nagyon jó" meg "nagyon rossz" . Én is csak azt tudom mondani, hogy "aránylag jót" szeretnék. Viszont mindenképpen határt szab ennek a törekvésnek az ár, én pl. olyan 10-15k között gondolkodom.
(#) Gafly válasza Rapidus hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Nekem harom darab TDA2003 darab alkotja
a 2.1 hangrendszert a PC-hez, ket jo nagy
lengyel oval szelessugarzoval es egy HA20/12K
Vidi melynyomoval 12VAC halozati traforol.
Messze tobb mint eleg...

Ezer alatt koltottem ra, persze vannak boven
keszleteim a fiokban

Egyebkent pedig a gep, nyomtato, web kamera,
vilagitas, hangszorok (ket oval), stb. egy
zarhato szekrenyben vannak. Ha nem kell, akkor
becsukom az ajtot (nem latszik, nem porosodik ).
(#) Imi65 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Az én 2.0-ás hangrendszeremet, egy régi NDK sztereó rádió alkotja, egy rég tönkrement Fisher torony SME- M21 hagfalával kiegészítve. Nem a legjobb, de tulajdonképpen ingyen volt. A sub csak távlati projekt.
(#) aflmor válasza lgyk hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Idézet:
„integrált kártyával nem lesz jó a hangminőség soha...”

Az agyontömörített mp3-nak, wma-nak bőven jó... :yes:
(#) Rapidus válasza aflmor hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Meg aztán az újabbakon a HD audio, meg a régebbieken a Dolby Digital Encorder semmivel sem szól rosszabbul, mint mondjuk egy SB Live.
(#) pixels hozzászólása Feb 29, 2008 /

Üdv! Nekem volt SB Live 4.0-ás hangkártysám, és hihetetlenül szép volt a hangja. Azután megváltam tőle, most integrált Cmedia kártyát használok. Ez viszont érzékeny a CD meghajtó audiokábelére. Hihetetlen mennyi zaj lejön róla, így ki kellett iktatnom. Szóval ha alaplapi kártyát használtok, és zajos, halgassátok meg a CD meghajtó audió kébele nélkül, mert lehet csak ez a probléma.
(#) aflmor válasza pixels hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

A CD meghajtó audiókábelére már nagyon régen nincs szükség! Kb. mióta kijött az XP
(#) pixels válasza aflmor hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

jaja, ezt én is tudom, de ettől függetlenül az én gépemben is benne volt
(#) magic-box hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Sziasztok!
Teljesen új vagyok fórumon, és eléggé kezdő is Egy egyszerű 2.1-es rendszer kialakításában kérnék segítséget.

Ami adott:

1. Techincs SU-A800 MK2 erősítő

Bővebben: Link

2. 2 db JBL CM62 Control Monitor

Eddig ebben a formában használtam, és nagyon kivagyok vele békülve. Most viszont kaptam egy passzív mélyládát (épített, egy régi Reflex 150-es diszkós láda lett átalakítva, nem tudom milyen hangváltóval). Teljesen kulturált hangja van.

Ami a gondom, hogy így ebben a formában ráköthetem –e az erősítőmre, ami A+B-s, az A-n a JBL-ek futnak, a B-n meg a mélyláda menne, de csak az egyik oldalon.

Nem lesz-e gond, hogy az erősítő egyik fele nagyobb terhelést kap így mint a másik? Lehet, hogy nagyon laikus a kérdés, de féltem az erősítőm. Minden segítséget köszönök!!
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Helló!

Ezt építsd meg,de a sub-woofer hez kicsi hangszórók kellenek mert különben nem hallatszik a basszus!

Ami sárgára van színezve!
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 15, 2008 /

Így jobb:

És itt ami SÁRGÁRA van színezve 1. oldal!
(#) magic-box válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Valami hasonlón gondolkozom. Köszönöm!
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Nincs mit,én nem rég találtam egy hangfalat,abban volt egy filter elég régik a kondik de kibirják talán de ez is 90%-hogy jó.

Amint említettem kicsi hangszórókat tegyél a sub-woofer mellé,mert elnyomja a nagy hangfal a basszust,vagy is a sub-woofer olyan mintha ott se lenne.

Ezt a filtert lehet erősítőbe,de lehet hangfalba is tenni,és ügyelj arra a sub-woofer építésénél hogy légmenteslegyen,mert akkor van jó hangja!

Üdv!!!
(#) aflmor válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Idézet:
„kicsi hangszórókat tegyél a sub-woofer mellé,mert elnyomja a nagy hangfal a basszust”

Mert ez a szűrő egy mono erősítő elé való :yes:

Idézet:
„Ezt a filtert lehet erősítőbe,de lehet hangfalba is tenni”

Hangfalba is lehet tenni, csak ne kösd be!
(#) Kovidivi válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

"ügyelj arra a sub-woofer építésénél hogy légmenteslegyen,mert akkor van jó hangja!" - és hogyan szívod ki belőle a levegőt? :circling:
(#) scooby_ hozzászólása Ápr 18, 2008 /

jó,annyi maradhat:@
lehet azt stereóba is tenni, amúgy is stereó!
Ezt nem értem[quote]csak ne kötst be"
(#) olahtamas hozzászólása Dec 16, 2012 /

Helló!!
Van nekem egy Blueberry SW-M27 -es 2.1 sem, van egy kis probléma vele.... Szeretem hangosan hallgatni a zenét vele, de mikor feljebbtekerem a hangeröt (kb felénél) akkor mélytartományt nem lehet rendesen hallani. Azt szeretném megtudni hogyan lehet ezt "feltuningolni"?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) szanszi hozzászólása Dec 22, 2013 /

Sziasztok! Hangfalszettet építenék, kéne vélemény, segítség.
Erre gondoltam :HB10-546 közép,
HD8-597 magas
Ezeket egy kis dobozba, egyszerű kondis "hangváltóval" (4.7 a középnek , 2.2;3.3 a magasnak) Ez nagyon gagyi?
Mélynek egy normál ládát ezzel: HA27-450 vagy HA27-566
Keresnék valami láda rajzot (ha adtok, elfogadom ) meg csináltatnék bele valamilyen erősítőt.
A fa munka nem gond, mert asztalos vagyok.
Kérdés: Megéri így kinlódni vele? Vagy ez így nagyon szar?
(#) Gafly válasza szanszi hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Szia,
látom nem sokan igyekeznek így Karácsony környékén segíteni neked...

Mihez kell egyébként a "hangfalszett"?
A konkrét igények hiányában csak álltalános választ tudok mondani:

Azt nem javaslom, hogy az általad leírt hangszórókból 2.1-es "szettet" építs. Inkább javasolnék két rendesebb dobozt, katalógus alapján. Például itt van mindjárt a HA27-556 adatlapjából:
Idézet:
„Ajánlott alkalmazás: mélyközéphangszóróként, 45 literes zárt dobozban”

Zárt dobozt nagyon nem lehet elrontani: Belül 45 liter legyen, belső oldali méretek kb. 1/1,14/2 arányúak legyenek. Vattával kibélelni, hogy ne kongjon. Hozzá még egy magas, ahogy mondád kondenzátorral sorbakötve és már hallgathatod is
Aztán ha rákapsz, akkor persze határ a csillagos ég, de ezzel is meg fogsz döbbenni...
Idézet:
„A fa munka nem gond, mert asztalos vagyok.”

Ezzel nem dicsekedtem volna a helyedben. Szerintem a fél fórum már ott áll sorban hangfal (és/vagy alkatrész tároló) építés ügyében
(#) szanszi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Köszi a választ! Laptophoz kéne valami rendszer. Nincsenek nagy igényeim, most Hs500 -t hallgatok. Esetleg a H2000 termékei közül valamelyek alkalmasak lehetnek? Most néztem meg a Mediaban a 2.1 rendszereket, és az áruk 20000+ .
(#) zoZolika hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok
Hogy kicsit belekotyogjak a témába, számítógéphez szerintem nem kell annyira komoly hang rendszer. A magam részéről egy barátom műhelyében porosodó, eredeti gyári állapotában leledző
RFT Akkord 1510 rádió, és a gyárilag hozzá adott 1 (EGY!) utas , 9 L-es doboz a számítógép hangja.
És hidd el nekem, elég komoly meglepiket lehet vele okozni, mert nem szól rosszul.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem