Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia. Amennyire lehet, igen.
![]()
Szép estét mindenkinek.Segitséget szeretnék kérni tőletek, egy EP W130 E tipusú inverteres heggesztőhöz keresek bekötési rajzot.Sajnos hosszú használat után felmondta a szolgálatot. A Led zölden világit, de a kimeneten mérni sem tudok feszültséget.A relé sem húz be, a lágyinditásra szolgáló ellenállás jó.Még a felső részen található két kisméretü nyákra vonatkozóan valami infót.Mellékelnék két képet, hogy milyen tipusról van szó.a segitséget előre is köszönöm. Laci
A két kis kártya közül az egyik a PWM generátor, a másik mérőerősítő és túlmelegedés figyelés erősítője. Ha a zöld led világít,akkor a táp megy, a relé csak akkor fog meghúzni,ha minden feltétel adott. Jellemző hiba ennél a típusnál,hogy a főáramkör DC feszültségét figyelő áramköre meghibásodik. Ilyenkor a relé nem húz meg. Már rég javítottam ilyent, pontosan nem emlékszem az áramköri részletre, de azt hiszem 2 vagy 3 db néhányszáz kiloohmos ellenállás van sorba kötve, és egy tranzisztor bázisát emeli fel. Elő kellene keresni az akkor lerajzolt részleteket, hátha szerepel ez a rész is benne, sajnos nem tudom biztosan,hogy meg van-e még.
Szép estét.Nagyon szépen köszönöm a tanácsot, ha sok lesz a felesleges időd (amit nem nagyon hiszek, hogy volna.)légy szives megnézni nincsenek e meg azok a régi rajzaid.Fantasztikusan jók ezek a tanácsok, végigböngesztem majdnem mindet nagyon sokat tanultam belőlük.Régebben a munkahelyemen javitottam a régi klasszikus heggesztőgépeket, de az invertorosakat sajnos nem nagyon ismerem.Ez a gép hihetetlenül jól birta a strapát hosszú éveken átt.Ha esetleg valakinek hagyományos klasszikus heggesztő rajzára volna szüksége, pár csehszlovák gépre van rajzom ( WTU- 315, ZU-315, WTU-200, UTA)Még egyszer köszönet és kellemes ünnepeket kivánok mindenkinek.Laci
Sziasztok.
Nos ujra kész a macim immáron sokadjára. ![]()
A snubber ellenállások melegedése természetes. Mivel a Macival kapcsolatban még nem szereztem tapasztalatokat, ezért azt javaslom, hogy keresd meg Erdgab fórumtársunkat vagy Tubit, Ők nagyon ismerik a maci lelkivilágát.
Tudom.Csak a többi snubber lényegesen hidegebb.Se a főtápon se a kimenő diódáknál lévő nem ilyen meleg.Ez kb 45 fokos lehet.A kezem még állja de sütősnek érzem.Mondjuk a gép oldala sem volt fenn erről.Ha felteszem valamennyit hűt rajta a venti is a gép belső elrendezéséből adódóan.Amugy azén gépem is Tubi panelrajzai alapján Gábor tanácsait követve készült.Néha majdnem az őrületbe kergettem őket a tudatlanságommal.Gyakorlatilag én a maci előtt egy kicsit komolyabb akkutöltőt építettem semmi mást.Szóval nem épp szakavatott vagyok.De működik és ez a fő
Idézet: „Ez kb 45 fokos lehet.” Nincs azzal semmi gond,nálunk is annyi,ha nincs hűtés. Idézet: „.Néha majdnem az őrületbe kergettem őket a tudatlanságommal.” Jó tanuló voltál,öregedtem,de nem miattad. ![]()
Minden fórum társunknak KELLEMES, BOLDOG,SZERETETTELJES KARÁCSONY ÜNNEPET és SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!
Sanyi!
Örülök, hogy sikerrel jártál és működik a géped! Még egy siker a fórumon!
Én sem lettem fiatalabb, de nem miattad! ![]()
Kellemes ünnepeket kívánok ! Van 1 kérdés éspedig tudja-e valaki hogy a DECA MATSRO 50-esben milyen power tranzisztorok vannak ?
Támadt még egy ötletem.Van a gépem elején egy felesleges billenőkapcsoló beépítve.Az jutott eszembe bekötném a hőérzékelőkkel sorba.Ha hoszabb munka közbe vannak nagyobb szünetek akkor ezzel kapcsolnám le a gépet.A vezérlőpanel így menne de ugye az nem melegszik.Viszont a venti nem állna le és visszahűtené a nagyáramú részeket.Hűtőbordákat trafót snubbereket.Érdemes foglalkoznom a gondolattal vagy hosszú távon nem tesz jót a vezérlő ic-nek?
Nem érdemes ilyen célra használnod azt a kapcsolót, ugyan is ha, nem dolgozol a géppel, akkor visszahűl magától is lekapcsolás nélkül is és gyorsan! Amikor nem dolgozol a géppel nagyon kevés áram folyik szinte alig van fogyasztása, mint egy TV ami készenléti állapotban van. Nyugodtan hagyhatod menni lényeg, hogy a venti is mennyen.
Akkor egyenlőre marad dísznek.Hátha egyszer lesz még valami fejlesztés és jól jöhet.
![]()
Kellemes Karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag békés, boldog új évet kívánok minden fórumtársnak!!!
![]() ![]()
Áldott Ünnepet minden fórumtársnak !
Végre kész lett a Maci inverterem csak az első ívfogásnál az IGBT-k zárlatosak lettek, illetve az egyik dióda is szétégett a hídban, nem tudom mit ronthattam el, pedig mindent leellenőriztem szkóppal amit csak lehet üresen is járattam előtte, meg nem ez az első kapcsolóüzemű tápom, FGL35N120FTD IGB-vel készítettem de nem ez lehetett a gond.
Persze lehet majd tovább fejleszteni pl. CO+elektródás gépre vagy AWI+elektródás gépre és máris meg lesz a kapcsolód funkciója. Vagy teszel bele áram és feszmérőt és a kapcsolóval hol az egyik hol a másik funkciót nézheted meg. De vannak még más lehetőségek is.
![]()
Talán az áramváltó tekercsed fordítva van kötve, vagy a gate meghajtó trafó nincs megfelelően tekerve elég, ha csak az egyik tekercs iránya rossz, telítődhetett a főtrafód, tekercselés hiba, rossz áramköri elem, rossz kötés, de még számos ok lehet ilyen kevés infóval. Mekkora áramerősségre volt állítva amikor el szállt? Ja és a fórumból mennyit olvastál el?
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
A fórumban annyit olvastam róla hogy ez van beállítva kezdőlapnak, tehát sokat.
Az áramváltó tekercset jól kötöttem be nem találomra meg nem is volt akkor hangja amit olvastam fordított bekötés esetén, ha a meghajtó trafót kötöttem volna fordítva azt látnom kell az oszcilloszkópon különösen a terhelő ellenállásokon, a frekvenciát leellenőriztem 30kHz, a primer menet 18-20, E65 magra nagyon kicsi légréssel, meg üresjáratban éppen hogy melegedett a ferrit 60W izzó előtét kicsit izzott nem volt nagy áramfelvétel üresjáratban, előtte terheltem hősugárzóval bár így az áramváltó érzékelési küszöbét nem tudtam elérni de előtte mértem rajta jelet. A legkisebbre állítottam a potit meg érezhetően nem is folyt nagy áram de vagy 2 másodperc alatt elszállt. Az IGBT-k gate feszültsége is megvolt. Az a baj nincs több IGBT-m. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Akkor gondolkodjon mindenki aki itt van vagy lesz! Mekkora feszültséget mértél az IGBT E-G pontján vagy a rajta lévő zéneren az IGBT modul mindkét oldalán? Segédtáp 12V vagy 15V
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Oszcilloszkópon kb 13Vpp, multiméterrel 6V DC mindkét oldalt, segédtáp 16V, a segédtáp egy beltéri tápja flyback rendszerű még 110V on is megy egyszer kipróbáltam, míg azt is leellenőriztem hogy 10nF kapacitív terhelésre elég meredek-e a lefutó él hogy az a fet-es kikapcsolás gyorsító jó-e, a vezérlő panel épp maradt most összeraktam vele egy kis forward invertert légszereléssel (egy fet + egy visszafutó dióda) azon méricskélek.
Remélem,hegesztési próbánál nem volt az áramkörben a 60W izzó.Feltételezzük,hogy mindent jól raktál össze és minden alkatrész jó volt.Az IGBT-k halála ebben az esetben csak egy ok miatt következhet be,nem zártak le,ez pedig egyértelműen vezérlési hiba.Most azt kellene kideríteni,hogy a vezérlés miért nem zárta le az IGBT-ket.Lehet gerjedés,leállt a rezgés (potméter),elveszett a tápfesz,esetleg hibás alkatrész,forrasztási hiba,mégsem jó a meghajtótrafó(pl:cserélt kivezetések,tekercs irány tévesztés,szigetelési gond,légrés kell vagy nem-magfüggő,lemágnesezés). Csak megjegyezném,ha valaki véletlen eltéveszti a tekercselési irányt és azt a kivezetések cseréjével szeretné korrigálni,ez bukta,ki nem hiszi próbálja ki.Minden tekercsnek EGY OLDALON helyezkedik el a kezdete és egy irányban vannak megtekerve.Az áramváltó esetleges fordított bekötése,nem öli meg a gépet ilyen hamar ,tapasztalat.Hirtelen ennyi.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Találtam egy kis gondot de kellene hozzá egy referencia szkóp ábra: beállítottam a kitöltést kis értékre az UC3845 lábán ez 1 osztást (N313 szkóp), a meghajtó trafó most egy 2SK3715 (logic level) 75V/75A FET-et hajt meg, és mintha az lenne a baj hogy hogy a lefutó él nem meredek meg a Miller plató is túl széles össz-vissz 2 osztás a jel a FET gate-jén, viszont 25% kitöltés felett már jó a jel megítélésem szerint.
Természetesen izzó nélkül hegesztettem volna. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Valami hasonló jelalakokat kellene mérni.
Szia
Én nagyon amatőr vagyok a témában de egyvalamit azért elmondok.Én is gyakoroltam kapcsoló üzemü segédtáppal de nekem sose jött össze pedig próbáltam több fajtát is.Ha csak egy pillanatra is lekapcsol a segédtáp a védelme miatt máris repül minden.Nem mondom hogy nálad is ez a hiba de nem lehetetlen.Nem kell ezt agyonbonyolítani.Trafo egyenirányíto puffer jó nagy stab ic.Nekem azóta nem volt ilyen gondom.A kapcsoló üzeművel viszont pont úgy jártam mint Te.Nekem volt fordítva bekötve az áramváltóm is.Heggesztettem vele 8-10 szál elektródát de nem szált el semmi.
Nekem is ilyen a jel nagy kitöltésnél, kis kitöltésnél olyan kezd lenni a jel mint a rossz jelalak, lehet hogy amikor rövidre zárt a pálca akkor a kis kitöltés miatt elmelegedett az IGBT?
Tettem bele alacsony feszültség védelmet ami az UC 1. lábát lehúzza földre, de nem tudom ez baj-e hiszen a leragadás védelem is így működik meg a többi tiltás is. Közben kicseréltem a meghajtó transzformátort gyári 1:1 trafóra de kis kitöltésnél ennek sem meredek a lefutása, nem ezzel próbáltam ki a gépet de majd lerajzolom ezt a megoldást, mert ebben nincs lemágnesező tekercs. Volt olyan is mikor üresjáratban teszteltem hogy a trafó elkezdett 8kHz körül sípolni mikor igazítottam a vasmagon ez eltűnt de egy kis 15kHz sípolást mindig hallottam tiszta vezérlőjel mellett. Nem értem hogy a null dióda miért ment tönkre. Illetve kísérletezhetek-e a továbbiakban úgy hogy IRF740 forrasztok csak be két párat és ha az letekert potival jó akkor veszek csak bele drága IGBT-t? A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |