Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC

Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 99
(#) Moszkvai válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Nem szeretném ezt itt megvitatni, biztos, hogy van olyan ami másnak jobbnak tettszik.
(#) melorin hozzászólása Nov 30, 2013 /

Sziasztok!
Egy DAC SPDIF bemenetére szeretnék egy bemenetváltót a TV és a PC kimenetéhez. Ezt egy relével oldanám meg, de hallottam olyat, hogy a relé digitális jelhez nem megfelelő. Ez igaz?
(#) Saggitarius válasza melorin hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Akkor nem megfelelo, ha optikai S/PDIF lenne. Miert ne lenne jo egy digitalis jelhez a rele?
(#) melorin válasza Saggitarius hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Állítólag jitteresedést okozhat, és a 75 Ohmos illesztéssel kapcsolatban is problémákat okozhat.
(#) Buvarruha válasza melorin hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

A relé, mechanikailag kapcsol, talán jobb érintkezéssel, mint a koax csatlakozó, szóval szerintem ennek a fele sem igaz. Valami aktív áramkörös megoldásnál, már igaz lenne.
(#) gb197 válasza melorin hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Használd ezt a relét: SCHRACK RALD-5WK vagy más nagyfrekis relét és nem lesz gond vele. Jitteresedést pedig nincs a relétől, annál inkább az aktív eszközöktől.
(#) Buvarruha hozzászólása Dec 8, 2013 /

Néhány mérési eredmény PCM1792-vel és X-fi Xtreme music-al (mármint a bemenet). Látszik, hogy az eredményeket erősen befolyásolja a bemenet, de sajnos ennél jobb nincs.

24bit 44100Hz
24bit 96000Hz
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) Moszkvai válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Nem semmi adatok! Kíváncsi vagyok, hogy hangra milyen lehet.
(#) Buvarruha válasza Moszkvai hozzászólására (») Dec 9, 2013 /

Zseniális! Korábban azt hittem, hogy a hangkártya moddolt kimenete jó, de már úgy gondolom, hogy az semmi, csak zajgenerátor. Még az énekes bélmozgását is hallani lehet.
(#) melorin hozzászólása Dec 21, 2013 /

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy egy DAC chip tápellátását jobb-e smd (pl. SOT-223) feszültség stabilizátorral megoldani mint a szokásos TO-220-al. Dual WM8740 DAC-om van, és a 2db DAC chipért 1db TO-220 5V IC felel. Állítólag az eredeti kapcsolásban a tápellátás úgy van kialakítva, hogy van először 1db 8V TO-220 és annak a kimenetére van rákötve 2db, csatornánként 1-1 SMD 5V IC.
Állítólag ha "nagy" stabbal van táplálva a chip, lomhább lesz a hangja. Ez számomra kicsit voodoo, bár ki tudja.
(#) petemazi válasza melorin hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

TL431-es sönt az összes analóg tápágba, és szárnyal majd.
(#) melorin válasza petemazi hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

És ezt hová kössem be? A stabIC-k után vagy helyette?
(#) Buvarruha válasza petemazi hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Nekem valahogy nem szimpatikus megoldás a söntöt használni a tápnak.
(#) daneg86 hozzászólása Dec 24, 2013 /

Sziasztok.
Építettem egy USB-s hangkártyát PCM2707c-vel, de sehogy sem tudom életre kelteni .
Usb csatlakoztatás után a windows csak egy hibaüzenetet közöl, hogy nem lehet felismerni az eszközt. Az IC-t egy átalakítóval használtam fel ( mellékeltem a nyáktervét ).
Nyáktervet én szenvedtem össze, és szeretnélek titeket megkérni, hogy nézzétek át, hátha ti megtaláljátok rajta a hibát, ha nem a nyáktervvel van a gond, akkor tippeknek is örülnék, hogy mit lenne érdemes megpróbálnom .
(#) Buvarruha válasza daneg86 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Az oszcillátornál mit raktál R1-nek? Próbáld ki nélküle.
(#) petemazi válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Nekem se volt szimpatikus, mert fűt, meg viszonylag sok alkatrész kíván, de amint kidobáltam a 78xx stabokat és lecseréltem TL-re, azóta azt használom mindenhova..
(#) Buvarruha válasza petemazi hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Ezt értem, de miért?
(#) petemazi válasza daneg86 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

D+ és D- vezetéket cseréld fel, attól szokott ilyet játszani.

A TL-hez képest a 78-ak lomhának, kevésbé részletezőnek és pontosnak tűnnek nekem.
Ha mérnök szemmel nézem a dolgot, a TL-nél a táppal sorban cska egy söntellenállás van, a 78xx-nél viszont egy tranzisztor.

Rendes kondenzátorozás mellett ennek nemigazán lehet jelentősége, főleg valóban hallhatóan.

Bővebben: Link
Egy érdekes olvasmány a témában.

Itt egy konkrét cucc eleve rosszul kialakított LM317 miatti zavarairól van szó, de nálam ennél alapban merföldekkel jobb a helyzet és FIX kimenetű IC-ket használok, így ilyen gond nincs a kimeneti ellenállással.

Én személy szerint menekülök a soros stabilizátorok elől, ha audio felhasználásról van szó. Valahogy eleve a koncepciója nem tetszik a dolognak. Mindenki a minél kevesebb alkatrészről beszél a jelútban, erre föl beteszünk egy PN átmenetet..

Mert nem a jel útja, csak az alkatrész tápja. A PN átmeneten még mindíg jobb szabályozva, mint a soros ellenállás.

A soros ellenálláson viszont csak azt szabályozzuk, hogy mennyi feszültség essen rajta. Amúgy meg a linearitása szerintem egy bizonyos terhelési tartományon belül csak attól függ, mennyire gyors a visszacsatolás.
(#) daneg86 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Próbáltam nélküle, amúgy 1Mohm-ot, próbáltam azt is, hogy a kvarcot közelebb forrasztottam az IC hez. Kondikat is cserélgettem ( C1-C2 ) 10-22-33pf, de semmi.
D+ D- -t is már cseréltem fel, de semmi. Tápot is próbáltam labortápról, azzal sem lett jobb.

Igen, de én nem szabályzott 50Hz-es tápról dolgozok, így nem elés csak ennyit szabályozni. Nem brummos, nem zajos, így szerintem tökéletesen megfelel a stabkocka, csak megfelelően kell vezetékezni, ami nem mindíg sikerül elsőre, ezért készül a DAC 3. verziója.

Hát a nyákot nem tudom ellenőrizni, mert a lay-al nem tudok mit kezdeni.
(#) daneg86 válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Nem lett a legszebb nyákom, de kiméregetve nincs rajta szakadás.
Kvarc meg a kondik csak a kísérletezés miatt vannak most így, de mikor be voltak ültetve sem viselkedett másképp.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013

Elég sok helyen vannak nagyon közeli vezetősávok, furatok, rövidzár is lehetséges. Amúgy miért van az IC külön nyákon, miért nincs rajta a panelen? Ha a vezetősávok között ki van töltve a rész fóliával az jó, de az a rész ilyenkor legyen földre húzva, mert most csak lóg a levegőben és az nem jó nagyfrekvenciás közegben.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2013
Következő: »»   31 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem