Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   70 / 254
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Szia Gábor!
Csak gratulálni tudok és meghajlok e nagyság előtt!
Boldog Békés Karácsonyt Neked és a családnak is.És minden fórumozónak!Üdv! Csaba.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 25, 2013 /

Én gyakran belehallgatok a magyar WebSDR-be. Kedvelem is: elég sokat voltam külföldön és ezzel megvolt az érzés, hogy körbetekertem a sávot. Arról esetleg tudtok, valamit, hogy amikor a vevő kész hogyan lehet weben publikussá tenni?
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Köszönöm Csaba a Karácsonyi jókívánságokat!
Neked , kedves családodnak és itt a fórumban mindenkinek Kellemes Karácsonyt!
Ma meg leptem magam egy 14MHz-s dipóllal.
Majdnem be is csaptam magam, mert lusta voltam először elegendő magasságba felhúzni és a számítások ellenére is 13MHz-n ment. Még jó, hogy nem vágtam le csak egy-egy arasznyit a végekből és még vissza hajtottam kb. 15 cm-t, amit a rendes magasságban vissza is kellett engedni. Minden esetre SA0BDC Rudi Stockholm mellől 59+10 dB-vel vette QRP jeleimet SSB módban valamint IW9HWP Michele is. Majd 14060KHz-n megpróbálkozok QRP-seket hívogatni.
Tehát nálam 2,5mm2 réz huzalból kb. 8m magasan a dipól össz. hossza 10,1m-re adódott, ahol a betáplálási pont köze kb. 6-8cm. Hát ha itt asrácok után építik.
Üdv. 73! Gábor
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Nekem még mindig a hangolt tápvonalas 2x20méter hoszú dipól (doublet ?) a favorit amit te is készítettél a Z-match hangolóval. Én is elkészítettem, de még nem volt alkalmam kipróbálni. Mások tapasztalata szerint egy jó hangolóval megy minden sávon. Rothammel könyvben is van róla szó a Zeppelin antennánál (double Zepp).
(#) elektroncso hozzászólása Dec 25, 2013 /

Sziasztok, életem első amatőr SSB adását sikerült előbb befognom 80 méteren LSB üzemmódban a magyar WEBSDR-el. Jó beállítások voltak, értettem elég sokat belőle, csak a sávzaj és egyéb zavarások végett nem értettem minden szót. Egyre több kedvem van befejezni a rádiómat. Viszont egy vicces dolog, megint ón hiány miatt áll az építés péntekig.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Szia Gabo!
Igen sokan használják a Doublet.et kimondottan a többsávos alkalmazás végett. Valóban le lehet hangolni minden sávon egy jól elkészített "Z-MATCH" hangolóval.
Ma nagyon jó antennázni való idő volt aminek én sem tudtam ellenállni.
Most is jól megy a 40m-es sáv tele van DX-el amiből csak egyet kiragadva JW/PY2SEX szépen hangszóró vétellel volt vehető.
Sok sikert! A napokban hátha összefutunk 40m-en vagy 80m .
Üdv. és Merry Xmas!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Hallottalak ma 80m SSB-n valakivel forgalmaztál .
Elég jól vettelek még a nagy zajban és QRM közepedte is. Azt hiszem pont akkor szerelgettem a 14 Megás dipólt.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 25, 2013 /

Gábor ugye a hex fájlt elkérhetem?
Nem akarlak siettetni.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Valóban itt maradt a piszkozatokban. Ezt gyorsan pótoltam is.
De ne is szaporítsuk itt a többieknek infót nem tartalmazó szöveget , inkább személyes üzenetekben!
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 25, 2013 /

Köszönöm, csak nem tudtam az email címedet azért itt írtam.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 26, 2013 /

Örülök neki!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Dec 26, 2013 / 1

A fentiekben "hencegtem" egy mini CA3028-as IC-re épült 40m-es szinkrodin vevővel, hogy milyen szépen jöttek rajta a Japán állomások. Ehhez megcsináltam a VFO-t golyóstoll tekercses helyett szebb kivitelben de ezt is kivagdosva, valamint stabilizátorral ellátva az első FET-et és vékony koaxal bekötve a kimenetét a CA3028 IC-hez. Bizony szépen jönnek rajta az állomások. Kár, hogy nincs kéznél a felvevő illesztőm a PC-hez. A rajzot és egy-két fotót mellékletben csatoltam.
(#) ha6qt válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

És mit szóltok a HA5WH-féle 7,1méter hosszú GP-hez, aminek az aljába egy kültéri auto tunert szerkesztett? Valaki megépítette?

Csatoltam a doksiját.

Még egy dolog: Kísérletezett valamelyikőtök olyan HomeMade auto kültéri tunerrel, ami nem létraszűrős megoldás, hanem rendes forgókondikkal készül? Éppen most dolgozgatok a BackTrack algoritmuson, amit pl. egy olcsó kis arduinora lehet tenni.

7savert.pdf

(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Szia Gabo!
Most este UT 20 óra körül jól jönnek a JA és az USA beli állomások a kis 40m-es szinkrodin tcvr-en amit te is megépítettél.
Ha van lehetőséged esténként hallgass be 40m-re!
8LKM Gábor
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Szia Gábor!
Szépen szól a kis készülék!Így nem is gondolná az ember,hogy ez szinkrodinvevő.Hallotalak estefelé 80m-n jól jöttél nálam,az előtt fejeztem be a 14m-s triplegem ideiglenes üzembehelyezését.Egésznap antennázgatam egy kicsit sikerült megjavítanom a penetrátort amit 28m-ra használok,csak egy bajom még vele,hogy nincs még a helyére téve.Sajnos nehéz összeegyeztetni a segítségeket.Az állványom már régrn a helyén van de az antennák még nem kerültek fel rá,ide kerülne a tripleg 14m-ra,a penetrátoe,és ha sikerül akkor egy 21m-s tripleg is.Neked sok sikert DX 73-t!Üdv Csaba HA6XA.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Eddig még csak közeli állomásokat sikerült meghallanom (OE, OM, LZ, DL), bár ez valószínűleg az antennának becézett kb 15méteres drótnak köszönhető ami a szobaablak és a kerítés közt van kifeszítve.
Ma délután remélhetőleg kijutok a versenyállomásra, és ki tudom próbálni "csendes" környezetben a kis RIGet a doublet antennával.
Velem lesz HA0MT Máté, HA0LD Laci és Árpi a HA0KDA klub hívójellel, bár ők az SSB és BPSK nevű úri "nyavajákat" preferálják .
(#) Rumcájsz válasza ha6qt hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Mint korábban kifejtettem a véleményemet, ha egy antennánál tuner található, az nem is antenna!
Egy rendes tunerrel akár a drótkerítést is lehangolhatod. Ja, hogy Bandi bácsi egy alu csövet "hangászott" az édes mindegy! Nem komoly a dolog.... Épp úgy komolytalan, mint korábban valaki írta, hogy padláson feszítette ki a dipólt. Komolytalan és fájó dilettantizmus!
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) szsrobert válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Lehet, hogy csak arra van lehetősége?
(#) bodgabo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ezt a tuner dolog némileg összetettebb.
Abban az esetben, ha rezonáns antennát használunk illesztett tápvonallal, akkor optimális (gyakorlatban nincs ilyen) esetben rezonancia frekvencián az antenna, a tápvonal és az adó kimenő impedanciája egyenlő (például 50ohm) és mind tisztán ohm-os. Ekkor az adó közvetlen dolgozhat az antennára SWR 1, és mindenki boldog, és általában erre törekszünk. Ez a ritka eset, ekkor még egy sávon belül is legalább két antennára lenne szükség. Ha viszont ezt nem tehetjük meg, berakunk egy tunert, hogy legalább az adó ne "lásson" állóhullámokat, de ettől függetlenül a tápvonalon ott vannak, és az antenna sem rezonál.

Ha viszont a sugárzó többsávos, nem rezonáns és hangolt tápvonalat használunk, akkor az antenna-tápvonal komplexum talpponti impedanciáját minden esetben egy tunerral illeszteni kell az adó kimenő impedanciájához. Ilyen sugárzó a Zepp, longwire, doublet... pl. macskalétrás megtáplálással. Ez esetben -jól leillesztve- az antenna+hangolt tápvonal rendszer tetszőleges (RH) frekvencián képes üzemelni. A tápvonal adó felőli végén az impedancia néhány 10 és néhány 100ohm (LW esetén kOhm) között változhat az antenna+tápvonal méretei és az aktuális frekvencia függvényében.
Ezt lassan én is kezdem megérteni a második antennakönyv emésztésével...
(#) Antennaman hozzászólása Dec 31, 2013 / 1

Szervusztok!

Remélem jövőre is tudjuk fojtatni ezekről a kis rigekről az eszmecserét!
Üdv. BÚÉK ! Gábor
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Neked is BUÉK Gábor!
73, DX de Rumcájsz
(#) DuMatyi hozzászólása Jan 1, 2014 /

Kedves kollégák, amatőr barátok!

Klubunk (HA5KHC) rádióamatőr vizsgára felkészítő tanfolyamot szervez. FIGYELEM! a vizsga rendje megváltozott.

Tanfolyam helye: Puskás Tivadar Távközlési Technikum
Tanfolyam ideje: Minden hétfő és péntek délután, előreláthatólag 17-20:00.

Kezdés kellő számú jelentkező esetén.

A tanfolyam természetesen díjtalan, a vizsga díját a NMHH-nak kell befizetni. Diák: 2000, Felnőtt: 4000 Ft. Ez tőlünk független. Kényelmes tempóban és haladásra alkalmas csoport esetén körülbelül 2-3 hónap alatt végzünk az anyaggal. A morze felkészítés külön zajlik.

Az elméleti-gyakorlati alapismereteket a klub RH szakosztálya tartja.

Boldog Új Évet Mindenkinek!

Bővebb információ tőlem (itt privátban), vagy 5LO Pétertől kérhető.

Kérlek terjesszétek, az utánpótlás-nevelés fontos.

73! Matyi (HA5VOS)
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Ma megfotóztam ennek a nyákját. Valamikor berajzoltam sprintbe. Megjelenéskor éve megépítettem és elég jól szólt. Már ki van fúrva a nyák. Most tudományosan be is tudom hangolni, lévén vannak műszerek kéznél.
(#) Rumcájsz válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Végre egy igényesen elkészített NYÁK! Gratula és nagyon sok sikert kívánok! Sok megfigyelt állomást!
Én varikapos hangolás helyett a jól bevált forgókondit építenék be. Idővel a poti kontakthibás lesz és a legkisebb KH miatt meglepő "figurákra" lesz képes...
(#) szendi001 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

A nyákot nem én terveztem, hanem a szerző Mednyánszky László. Annyi történt, hogy beraktam háttérképként és átrajzoltam Sprintbe. Mai szemmel lehetne ergonómikus kezelőszervek tekintetében. Az ellenállások már benne vannak. Szombatra várom a nagy tesztet.
(#) Rumcájsz válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Sok sikert és feltétlen számolj be az eredményről!
(#) ha6qt válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Oksa, de nem lehet minden sávra külön antennát tartani. Illetve, aki megteheti, annak nagyon szerencsés a QTH-ja hely szempontjából.

Az általad említett tuner dologgal kapcsolatban még lehetnek bőven hiányosságaim. A tuner ugye tulajdonképpen egy transzformátor. Semmi rosszat nem látok abban, hogy egy kültéri tuner szigorúan az antenna aljában illeszti az 50ohmos koaxot akár 10, akár 80 ohmra.
(#) Rumcájsz válasza ha6qt hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Illeszteni biztos illeszt és a TX jól érzi magát a kis SWR miatt, de akkor sem rezonáns tag a sugárzó. Innen kezdve inkább egy rezonáns dipól! Vétel oldalon is jobb!
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 5, 2014 / 2

Csak, hogy "kötekedjek" Az is illesztő amikor egy Vertikál vagy egy endfed antennát ellátok a végén különböző impedancia illesztő tagokkal, transzformátorokkal stb. Ez sem jó semmire? Sokan szép DX-eket rádióznak ezekkel. Rotthammel Karcsi bátyánk is megírta az antenna könyvében.
(#) kojano válasza Rumcájsz hozzászólására (») Jan 5, 2014 / 1

Halihóóó!
Az antennának nem kell rezonánsnak lenni ahhoz, hogy jól sugározzon. Mi amatőrök, szeretünk rezonáns antennát használni, mert annak a talpponti impedanciájának nincsen reaktáns tagja, könnyebb leilleszteni és mint rezgőkör csillapítja a számunkra zavaró, sávon kívüli jeleket. Ha a betáplálási pontban (azaz a tápvonal "felső" végén) van egy olyan illesztő hálózat, ami az antenna impedanciáját illeszti a tápvonalhoz, és a tápvonalon nem alakul ki állóhullám, akkor az antenna az összes teljesítményt kisugározza (kivéve azt ami az antenna saját veszteségei miatt csak „melegíti a drótot”.
A baj akkor van, ha a tápvonal nem illeszkedik és ráadásul még veszteséges is. Ekkor a bevezetett energia (az illesztettlenség mértékétől függő) jó része oda-vissza verődik a tápvonalban és azt melegíti. Az állóhullámok miatt feszültég minimumok és maximumok alakulnak ki, amelyek extrém esetben károsíthatják a tápvonalat, vagy a berendezést. A veszteséget a kábel dielektruma okozza.
Ezért lehet például több sávon jókat QSO-zni az ún. doublet antennával, ami egy tyúklétrával táplált dipól. A tyúklétre dielektruma levegő, emiatt a vesztesége kicsi, tehát az ilyen tápvonallal táplált antenna viszonylag nagy állóhullám arány mellett is jó hatásfokkal kisugározza a hozzá vezetett teljesítményt.
A tápvonal alsó végén levő illesztő egyetlen feladata, hogy illesztetlenség esetén a tápvonalon meglévő magas állóhullám káros hatásaitól megvédje a berendezést.
Ebben a témában ajánlom figyelmetekbe János , HA5GN Rádiótechnikában megjelent cikkeit, meg a BME műszaki napjain elhangzott előadásait.
73!
Következő: »»   70 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem