Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   98 / 272
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Az előbbi ábrákat csak az összehasonlítás miatt tettem be. A program nyilván azzal számol, amit megadok neki. Mivel nem adtam meg a tekercs ohmos ellenállást, így azzal nem tudott számolni.
Ha beteszek mondjuk 9ohm soros ellenállást, mindjárt más lesz az eredmény (66Vpp 15V-al). Persze van annak a tekercsnek még saját kapacitása is, de ezeket csak akkor tudja az ember, ha a kész tekercsen megméri.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Dec 28, 2013 /

Ezekből csak a Sanyot meg a Samsungot szabad megvenni, a többi az vacak. Az akkus fúrómba Sanyot tettem, és nem tudom kézzel lefogni a tokmányt. Az eredeti NiCd akkukat teljesen feltöltve is megfogtam kézzel.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Berajzoltam ezt is, valóban nagyobb amplitúdót lehet csinálni vele. A torzítása persze jóval nagyobb (a másiknak csak 0,17%), de ez nem akkora probléma mert detektort építünk nem erősítőt. Az is előnye még hogy a tekercs nem lebeg, hanem az egyik vége a földön van. Mondjuk nem árt emitter ellenállást rakni a tranyókhoz, a működés is stabilabb lesz, meg talán nem is főnek meg. De a körben folyó áramot is lehet csökkenteni valamekkora soros ellenállással.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Régebben próbálgattam azt, hogy nagyon ronda jelekkel hajtottam meg az adó tekercset. A vevőn akkor is szép volt a jel, mivel szűrőként működik.
De ettől még nem árt törekedni a szép jelre, mert nem mindegy, hogy milyen "moslékkal" tápláljuk meg a fázistoló-négyszögesítő fokozatokat.
Az egyáltalán nem gáz, hogy "lebeg" az adó tekercs, vagyis én nem találkoztam semmiféle problémával a lebegés illetően. Max azzal, hogy nehezebb szkópolni a lebegő tekercses gép adó jelével együtt a többit.
(#) Walkman_walk hozzászólása Jan 1, 2014 /

SMW3 értékek a tekercs legyen,? tekercs; Ohm, tuning kondenzátor Mh, és milyen legyen?
(#) mateatek válasza Walkman_walk hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Tx: 70 menet, 0.4 mm
Rx: 160-180 menet 0.2 mm
(#) Attilawap hozzászólása Jan 2, 2014 /

Tudna nekem segíteni valaki abban, hogy hol találok segédletet az SMW gép fejének elkészítéséhez?
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

milyen "moslékkal" tápláljuk meg a fázistoló-négyszögesítő fokozatokat-
Csak azok kedvéért, akik nem követik a működést, csak építenek:
Bármilyen megoldással működjenek a négyszögesítők, a lényeg, hogy egy bizonyos szintnél át ill vissza kapcsolnak, ha a bemeneten nem szimmetrikus a jel, a négyszög sem lesz az, ha kapcsolási szintet elérő vagy meghaladó zajok, tüskék vannak, akkor a négyszögben is benne lesznek ezek, pl ez az egyik alapvető oka, hogy keresőt szkóp nélkül nem lehet építeni. (össze lehet rakni valahogy működő áramköröket)

Az érdekesség kedvéért pedig megjegyzem, a multefrekis gépek jele minden, csak nem szép.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Ehhez hozzáfűzném még azt, hogy a komparátoros négyszögesítő fokozatnak az erősítése nem végtelen, mint ahogy az ideális lenne. Van valamekkora, elég nagy erősítése. Az átbillenési tartományban ez miatt gyönyörűen erősíti maximum erősítéssel az adójelen lévő zajt, felharmonikust, és az egyéb nyalánkságokat. Majd ezzel a négyszögjellel, aminek a föl és lefutó éleinél van enyhe fátyol, miegymás, ezzel megtápláljuk a fázisdetektorokat.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

A fórumba már párszor berakták a TGSL fejének az elkészítését magyarázó dokumentumot. Egy PDF fájlt keressél.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Ha az erősítő kellően szelektív, akkor elnyomja a zajt is, meg a felharmonikusokat is. Teljesen nyilván nem, de nem is kell.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

A négyszögesítő komparátorok nyílthurkú erősítőként működnek. A lineáris szakaszban ezért nagyon jól tudják erősíteni a zajokat meg miegymást.
(#) Pitti válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Konkrétan milyen "betegségekre" gondolsz? Befolyásolják a gép használhatóságát? Gondolok itt a stabilitásra. Sajnos az IDX-el elég gyakran találkoztam az interferencia bosszantó jelenségével. Amúgy, van egy jó kis olvasmány a témáról, felteszem ide.
(#) uli hozzászólása Jan 3, 2014 /

Sziasztok!
Még nem olvastam végig a témát, mert nem tudom mit keressek, ebben szeretnék segítséget kérni:
Milyen fémdetektorokat kellene nézegetnem, ha a célom nagyobb méretű fém (vas,alu,egyéb fémek) tárgyak megtalálása a földben? Nagyobb méret alatt értem, hogy nem igazán érmékre vadásznék. Viszont jó lenne, ha mélyebb földrétegekbe is letudna hatolni, mondjuk 70-80 cm-re .
Nézegettem már a detektorokat. A BFO detektorok tetszenek egyszerűségük miatt, de nem tudom mennyire hatékonyak. Az IB detektorok tekercseitől kicsit félek, mi van, ha nem jól vannak elhelyezve, és nem fog jól működni? Vagy erre ezek kevésbé érzékenyek?
Valami utat tudna nekem mutatni valaki?
Köszi
(#) Ge Lee válasza Pitti hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Ezek a betegségek leginkább számomra azok. A nyáktervek egyáltalán nem tetszenek, de ez az én bajom, majd átfaragom. Sőt megköszönöm a készítőiknek, hogy egyáltalán van valamilyen.
Nekem első ránézésre a vevő rész és az audio fokozat is agyon van bonyolítva, a tekercs táplálása miatt viszont az érzékenység meg kevesebb mint amennyi lehetne. Mivel nem magamnak csinálom, szerintem jó lesz így is. Ha meg majd magamnak is csinálok, akkor azt máshogy csinálom meg.
Hogy mennyire használható, vagy stabil, az majd akkor derül ki ha elkészül és lengettek vele néhány órát.
(#) Ge Lee válasza uli hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Igen. Mivel úgy gondolom hogy nincs szándékodban 2-3 méter mélyre leásni, ezért valami VLF gépet javasolnék, az itt fellelhetőek közül mondjuk az SMW-t, vagy az IGSL-t. BFO-t azt semmi esetre sem, mert érzéketlen.
Egy valamirevaló IB VLF gép is hoz már simán 70-80cm-ről egy sörös dobozt is a levegőben, hogy a földben ez mennyi azt nem tudom, és azzal érmézhetsz is. Ha PI gépet építesz (mondjuk delta pulse), az csak mélykeresésre lesz igazán jó, érmézni nem.
(#) mateatek válasza uli hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Mivel volt szerencsém már néhány gépet kipróbálni, így azt tanácsolnám, hogy erre a célra PI gépet építsél. Egy jól összehozott Delta Pulse mélyebbről megtalál egy sörös doboz nagyságú tárgyat, mint egy más működési elvű gép. De ez kompromisszumokkal fog járni. Az apró tárgyakra érzéketlenebb lesz sokkal, és ez mellett lassú is lesz.
Mélykeresőnek csak PI gép való. Szerintem.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Idézet:
„Nekem első ránézésre a vevő rész és az audio fokozat is agyon van bonyolítva

Ha azt nézzük, hogy ebben az audio fokozatban van egy primitív akku-lemerülés jelzés, és egy jól működő hangerő szabályozás is, akkor nem is olyan vészes. Állítható a jelző hang frekvencia, és elég dinamikus hangokat képes adni.
Egyszerűbbet lehet csinálni, de jobbat elég nehéz.
(#) zalan85 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Szia mateatek,lenne lehetőségem egy gyári fejet beszerezni, aminek az adatai:
Adó:1mH, vevő 16mH.Mielőtt elhozom szeretném tudni, hogy ezzel össze lehet-e hozni az SMW3-at.Még azt is kérdezném, hogy milyen frekvencián megy az SMW?
Köszi a választ.
(#) deexteer hozzászólása Jan 4, 2014 /

A fej adata szinte pontosan megegyezik a cibola adataival amit most csinálok,(1mh/15,6mh)egy kb. cigarettásdoboz méretű gépet lehet kihozni belőle aksival együtt.
Kisebb módosításokkal vaquero lehet belőle.
(#) Ge Lee válasza deexteer hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Bármelyiket meg lehet csinálni kisebbre ha SMD alkatrészeket használsz, de ezt már csak akkor érdemes, ha van egy végleges változat amiről tudod hogy azt már biztosan nem fogod módosítgatni. Az SMD-nél nem nagyon működik a "kibillentek itt ott egy két lábat" dolog.
(#) sany hozzászólása Jan 4, 2014 /

Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy készítenék egy abszolút kezdő fémkeresőt , kisebb tárgyak pl.: pénzérme, fémkupak keresésére. Maximum 5 cm mélységig . Ha tudnátok ajánlani nekem olyan fémkereső készülék kapcsolási rajzot , amelyekhez tartozó keresőfejet egyszerűen el lehet készíteni, annak nagyon örülnék. (Nem tudom, hogy létezik-e ilyen. Úgy gondolom, hogy a keresőfej elkészítése lenne legnehezebb feladat számomra.
Mit tanácsoltok, milyen típusú fémkeresővel kellene kezdenem?
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) kirally hozzászólása Jan 4, 2014 /

Sziasztok!
Elkészítettem az SMW3-as fémkereső paneljét, majd később a DD tekercseket hozzá.
Hogy kell beállítani?
Mert van rajta egy csomó trimmer potméter, próbálgattam mindegyiket és van mikor eltalálom azt, hogy jelezzen be, de akkor is csak max. 10cm távolságban jelez.
Gondolom van valami kifinomultabb módszer a beállításra, minthogy véletlenszerűen tekergetem össze-vissza a potmétereket.
A tekercset még nem öntöttem ki. Adatai: Tx:100menet 0,55mm Rx: 120menet 0,55mm és ugye ez egy DD.
Köszi a választ előre is.
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Nem tudni melyik nyákot (illetve rajzot) építetted a sok közül. Jómagam most egy olyannal szenvedek ahol a kettő nem is egyezik, de se időm se kedvem nem volt végignézni vonalról vonalra az egészet.
Ahogy mindent, ezt is az elején kell kezdeni. Van jel az adótekercsen, ha igen milyen és mekkora? Hogy néz ez ki a vevőtekercsen? Stb, stb.
Az adótekercshez elég lett volna kevesebb menet is (65-75 között), a vevőhöz meg több kell (160-175 között).
(#) kirally válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Ezt építettem meg, de akkor új tekercseket készítek.
Az adótekercsen 30V-ot mértem, kb. 9-10kHz-el.
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Én is ennek álltam neki (sajnos). Nézd át, mert egy csomó hiba van benne. Az is elég érdekes ha működik, mert az IC 2-es lábán lévő 100nF-nak pl. a földön kéne lenni, és a nyákon meg +5V-on van. Nekem mondjuk ez az oszcillátor egyáltalán el sem indult. Nézd meg azt amit mateatek az előző oldalon csatolt, illetve én is megnéztem a szimulátorban, a kép itt van a lapon feljebb. Az nagyon jó.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Nézzetek körül, mert egyszer föltöltöttem egy hibás tervet is. Majd később egy működőt.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Halkan írom, de azt hiszem, hogy ez a jó. Remélem, hogy a jót választottam ki.

SMW_v3.lay

(#) kirally válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 4, 2014 /

Akkor nekem ezt kellene megépítenem hozzá?
És mi helyett kellene ezt beraknom?

Teljesen stimmel az enyém is a mateatek által feltöltöttel. Pontosan ennyit változtattam rajta én is.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Jan 5, 2014 / 1

Ez kapásból két eltérés a 3-as verziójú nyák és rajz között, de van több is. A kondi másik vége itt tápon van, a rajz szerint meg a földön, a 4053 11-12-13 lábai szintén. Ha ez működik (nekem mondjuk el sem indult az oszci), akkor viszont a rajz nem jó.
Következő: »»   98 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem