Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Akkor ez egy nagyon titokzatos 250VA-es trafó lehet!
![]() A kivehető teljesítmény sok mindentől függhet, a közel 100W meg lehet oldalanként még egy ekkora trafóval is , legfeljebb jobban melegszik a megengedettnél. Ami hosszútávon nem szerencsés. Persze attól is függ, mire szeretnéd használni. (Egyébként meg ha csak 80W jönne ki belőle a 100-al szemben, azt nem nagyon hallanád meg különbségképp.) Mert ha otthoni zenehallgatásra, akkor úgysem fogod hajtani folyton 2x100W-al. A másik ami az alulméretezett trafó miatt előjön, hogy nem lesz elég dinamika tartománya a cuccnak, azaz ha diszkózni akarsz vele a suliban, a nagy basszusbeütésektől leül a tápfesz, és nem üt akkorát a hangszóród. De hadd beszéljelek le ezeknek a kis hibrid moduloknak az agyonhajtásáról, nem arra valók hogy zenekari vagy diszkó ládákat hajtsanak vele. Habár - csendben megjegyzem Neked - a mi kis zenekarunk anno '84-ben egy kerthelységben 50-60 embernek egy pár STK077-el és két 15W-os gitárkombóval egész este elmuzsikált ![]() No de akkoriban nem volt még ilyen választék, meg internet sem ![]()
Nem hangosítási célra szánom csupán otthoni hallgatásra.
De akkor le is cserélem azt a trafót. utolsó indítás óta olyan hangja van mintha valahol iv húzódna benne (mint a hegesztő)
Jelenleg így állok vele
Szia! Ez van nekem kissé félbehagyva. Kapcsolási rajz.
Már csak annyi van hátra, hogy a beszerezhető alkatrészekhez legyen igazítva méret, lábkiosztás szempontjából.
Szia Reloop ,elkezdtem összerakni a nagy St-t,90vDc röl megy és talán annyi a gondom hogy melegszik eléggé.A nyugalmija az emmiteren mérve 5mV,az nem sok?Ha jól számolom 80mA körül van. Köszi
Szia Gábor! Mekkorák is az emitter-ellenállásaid, 0,22 ohm-osak?
Szia nem,0,47R
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
Úgy áll a dolog, hogy csak 10mA folyik egy tranzisztor-páron, tehát 40mA tekinthető nyugalmi áramnak. A 180V*0,04A az 7-8W disszipáció, igazán jelentéktelen ebben a kategóriában.
Állítsd be úgy, hogy épp megszűnjön a keresztezési torzítás.
Szia!
Sikerült találnod valami információt arról, hogy mi a teendő olyan esetben, ha 2 FET-en nagyobb az áram mint a többin?
Bocs hogy beleszólok, de itt gondok lesznek.
Mindenek előtt a diódákkal, mint már mondtam ezek gyengék lesznek oda. Én ennek a trafónak ránézésre kicsit keveslem a teljesítményét is. Aztán végre látható, hogy eddig elbeszéltünk egymás mellett: Te 2x100W-ról beszéltél és STK084-ről, amire rákérdeztem hogy hídba kötve használod-e. Mert ez a modul 50W-ot tud önmagában, és itt két külön csatornát látok, nem hídban. Tehát a maximális terhelésed a trafó felé max. 2x50W lesz, ami 1x24V szekunder mellett 4 A áramfelvétel lesz vagy annál nagyobb (hőveszteség, hatásfok, stb) max. kivezérlésnél. Ezt az az 1N4009 nem fogja bírni. Ugyanakkor teljesen felesleges a 22000µF szűrés szerintem, bár inkább nagyobb legyen mint kisebb a szükségesnél. Viszont van egy konstrukciós hiányosság is, ezt már most korrigáld, mert később nem kis gondokat okoz majd a helytelen huzalozás miatt a földhurok. ELőször is tanulmányozd a csillagpontos szerelés lényegét, kivitelezésének módját. Itt pl. úgy kellene kezdődnie a csillagpontnak, hogy a két elkót egymás mellett úgy fordítod össze, hogy egyik + kivezetése a másik - kivezetése mellé kerüljön, majd ezeket egy fém(réz) sínnel összekötöd. Én erre egy darab kétoldalas nyákcsíkot szoktam használni az elkó csavarok alá. Majd ennek a nyákcsíknak a KÖZEPÉRE (!) forraszd a trafó közös kivezetését, és az összes innen elmenő testpontot. Tehát nem úgy ahogyan most van, egy szál vezeték a végfokpanel egyik felére, onnan meg a másikra!
Ja és még egyet hiányolok : nem látok a szekunder oldalon (sem)
![]() Az esetleges hibákból, gerjedésekből adódó ic füstölést és pluszkiadásokat jól meg lehet vele előzni!
Köszönöm a választ.
Az IC-k valóban hídba lesznek kötve csak oda még nem jutottam el.És így lesz 2*100W Ha 1 IC 8 ohm-os kimenetű akkor hídban 16 Ohm -os hangszórók kellenek vagy elmegy 8 Ohm -os hangfalakkal is? A diódákat pedig lecseréltem 25A 100V-os csavaros diódákra. A csillagpontos kötés ajánlását köszönöm.
Köszönöm,70vDc-nél nem volt ilyen gondom,,bár nem hiszem hogy sok lenne a fesz,de minden lehet.
Lapozz ennek a 11. oldalára!
Hát nem is tudom... már kezdtem megnyugodni hogy szimplán lesz
![]() Túl sokat vársz ettől a kis 9 tranzisztoros modultól... Nem árt bizony dupla impedanciával terhelni, ha hidalod. De lehet jobban jársz ha ezt meghagyod 2x50-esnek, és ha nagyobbat akarsz, beszerzel az STK4048 -ból. Kevesebb körítés kell neki, sokkal stabilabb és "bolondbiztosabb", önmagában tudja a 150W-ot, és parádésan szól. Neked is megemlítem, hogy egy otthoni zenehallgatáshoz készült cuccnál is sokkal többet számít egy jó minőségű és érzékenységű hangsugárzó, mint a nagy kimenőteljesítményű végfok. Egy 50W-os erősítőre ha egy 95dB/w/m érzékenységű hangszórót kötsz, ugyanakkorát szól, mintha egy 100W-osra egy 89-est tennél !!!
Sajna nem szimplán lesz.
4 IC-m volt ezért 4-et építettem be. Komoly teljesítményt nem szeretnék kivenni csak egyszerű zenehallgatára készítem A doboz már készen van és lassan a kábelezés is.Külön külön már kipróbáltm mind a 4 végmodult.Hidalva még nem.Ha a hidat 8 Ohm-al terhelem milyen következmény lehet?
Röviden szólva : Füst!
![]() Csak durván számolva: P=Unégyzet / R vagyis egy szimpla stk esetén 20x20 / 8 = 50. Ennyit is ír az adatlap. Ez mondjuk 28V-os trafó mellett igaz kb. Ha hídba rakod, dupla lesz a kimenő váltófesz, azaz 40x40 / 8 = 200 (W). Azaz ennyit szeretne kiszedni belőle egy 8Ohmos hangszóró. Amit sem a trafó, sem az stk nem bírna. Attól hogy van 4 végfokod, még nem biztos hogy ragaszkodni kéne az összes elhasználásához. Jók lesznek azok tartaléknak, ha ezek elpukkannak... De innentől kezdve aztán azt csinálsz amit akarsz ![]()
Köztes megoldás.
teszek rá hidalást de kapcsolót is így majd lehet választani. 8 Ohm 4*50W vagy 16 Ohm 2*100W
Sziasztok! Van nálam egy FISHER CA-905 típusú erősítő aminek a fél oldala nagyon recsegve szól, a probléma az volt vele hogy a gazdája több hangszórót tett rá mint amennyit kellet volna és a végfok tranzisztorok zárlatba voltak menve mind két oldalon!, most a végfok tranzisztorokat le cseréltem TIP 35 TIP 36-osokra. A fél oldal megyen tökéletesen azzal nincsen baj, de a másik oldal nem szól jól, mert a végfok részben van egy LA2500-as integrált áramkor ami a végfok üres járati fogyasztását állítaná, és a kimenetet is figyeli, gondolom azért hogyha növekszik a kimeneti hangerő ahhoz állítsa a finál tranzisztorok nyugalmi áramát. A kérdésem az volna, mivel hogy nem lehet ezt az integrált áramkort már kapni hogyan tudnám helyettesíteni ezt az IC-t?. Egy kis rajzot vagy tanácsot várok a hozzá értő kollégáktól, hogy hogy lehetne meg oldani ezt a problémát?. Fel teszem a rajzot is az erősítőről.
Szia! Mekkora a feszültségkülönbség az LA2500 1-es és 5-ös lába között, hogy IC hibára gyanakszol?
Üdv skacok! Adott egy TDA1554Q erősítő aminek teljes terhelésen az áram felvétele 12V-on 2,5Amper.. Na mármost az L7812CV stab ic csak 1,5Amperig terhelhető... Hogy tudnák olyan tápot csinálni amit nagyobb áramerősségen tudok terhelni? Kapcsolást tud esetleg valaki? vagy valamit esetleg egy tranyó a stabkocka kimenetén? nagyobb ampert birna? help pls! előre is köszi!
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
Ha a tápod üzem közben nem lépi túl a 18V-ot akkor mehet csak a diódahíddal és pufferrel.
Ha túllépi akkor le kell tekerni a trafóból vagy másikkal használni.
Köszi a gyorsválaszt! Ez egy 12V-os trafo 43VA 3,5A az az igazság, hogy 18,9V van pufferelve ami megy stabra... :/
Ez esetben járathatod stabilizátorral 14V-ról (kecse is káposzta is
![]()
Van 14voltos stab? Olyat még nem használtam... Az mennyi Ampert bír?
![]()
Szia reloop! Úgy hogy egy az egybe ki vetem és akkor szépen tisztán szól az erősítő, igaz akkor a nyugalmi áram rendesen meg ugrik. De egyszerűen más már nem lehet, mert a műveleti erősítőt is le cseréltem , és a tranyókat is át mértem, az ellenállásokat és a diódákat is!. Csak ez az LA2500-as maradt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |