Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   473 / 507
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Idézet:
„Majd jól kiszámolják neked azt a 30-40 Wattot,a mi szeleink mellett.”

Erősen túlzol.
Jó esetben 3 m/s-nál ~12, 4 m/s-nál ~28 wattot leadhat.
(#) erbe válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Részemről azt a négy szép szál csövet összehegesztettem volna egybe, tetejére ezt a kis szélforgót és 3 kötéllel kikötni. Ott lenn a gépek, épületek között csak apró turbulenciákat kaphat. Kérdés, érdemes e azért a néhány wattért?
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Igyekeztem erősen optimistán saccolni az új kolléga javára
Egy kis biztatás pozitívan hat a kreatív emberekre!
És Ő kreatív,épített egy szép masinát.Már csak egy jó generátor
hiányzik róla.Az meg idővel össze is jön,ha kitartó.
(#) Colosrobi válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

az állvány adott volt csak kísérleti jelleggel került rá, meg ez így mobil és alap nélkül könnyen tudom egyben mozgatni a szerkezetet ha útban van az eredeti tervben még ezt meg tudom toldani 5m-el gond nélkül akkor 9m nél lenne a masina alja. Ez nem nagy teljesítmény sajnos... azon agyaltam hogy megduplázom a lapátokat és egy szintel feljebb eltolva megismételném ugyan ezt a szélkereket érdemes elvileg kétszeresre nőne az ereje vagyis 60w pff.. nem túl bíztató... ha növelném az átmérőt az nyomatékban segít? olvastam nálatok hogy az átmérő nem nagyon befolyásolja a teljesítményt ez erre is igaz lehet? de akkor a nyomatéknak nőnie kéne ha a szélkerék is tanult fizikát nem?
(#) Colosrobi válasza Barret hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

köszi szépen! legalább 1kW-os masinát szeretnék összehozni ahhoz mekkora méretek szükségesek? érdemes ezt arányosan nagyítani vagy más típus kéne? az említett C rotor jobb megoldás mint ez? ha igen a következő az lesz! a mostani 30-60fordulat/perc-et produkált terhelés nélkül. még azzal nem vagyok tisztában hogy ez viharálló vagy kell rá valami féket is eszkábálni?
(#) Colosrobi hozzászólása Dec 30, 2013 /

ha az enyém 30w akkor ez hogy 4kW? https://www.youtube.com/watch?v=ls5FsL2kC7Q
(#) Barret válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ez a leg viharállóbb,mert nem pörög túl.
De csak ha szerkezetileg megbízható.
Írd be a google-ba,hogy magyarország átlag szélsebessége.
Evvel kell számolni,nem viharral!
Igen az átmérő növelés nyomaték növelő.De a teljesítmény a súrolt
felületből vehető ki.Ez a kb legkisebb hatásfokú gép,sajnos ezt kell mon-
danom.A vízszintes tengelyűeknek jóval nagyobb a hatásfoka!
Ott az összes lapát részt vesz az energiakivételben!
Nálad meg a szembejövő lapátok fékeznek.
(#) Iszkakof István válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Nézd meg hozzá ezt is: Generátor épités Románul beszél az építő és azt mondja, hogy egy ilyen szélgenerátoron keres 3000 lejt azaz 3,000.00 RON = 198,757.68 HUF
(#) erbe válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Miből lehet kideríteni, hogy ez 4 kW-ot termel?
Egyébként te is ráírhatod a tiedre, hogy az meg 5 kW-os. 15-16 m/s-os szélben talán még le is adna ~1,5-öt. Nagyobb szélsebességnél meg ha igaz, inkább megáll fék és egyéb szerkezetek nélkül is.
(#) Colosrobi válasza Barret hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

pedig ez a konstrukció pont azért volt szimpi mert nem gond merről fúj a szél és a turbulenciákat is jól viseli.
ha megnövelném az átmérőt mondjuk kétszeresére akkor a fordulatszám maradna vagy csökkenne? van értelme ennek? mert műszakilag nem nagy kaland megoldani lehet megér egy próbát?
volt a környéken egy vízszintes tengelyű de nem volt hosszú életű nyilván a konstrukcióval is baj lehetett.
(#) btoti válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Szia!
Leírások szerint ez valóban egy jó konstrukció. A fényképről ítélve Lenz-turbina. Az nem derül ki számomra, hogy Lenz barátunk kísérlet sorozatának eredményeként a legjobbnak ítélt Lenz2 méretarányú kivitel-e? (Ez a weblapomon is megtalálható.) Erre kellene törekedni, saját kísérletek hiányában. Ezt átmérő növelésnél is tartani kéne!
A méretarányok azért fontosak, mert minden, különösen a nagy lapátfelületű VAWT-k (Savonius-k, Lenz-k) forgó terelőlapátos szélkerékként működnek. Főleg ezért igen nehéz egyszerű fizikával kiszámítani a várható viselkedésüket. (Tanultak ezek fizikát, csak mi nem nagyon ismerjük még ezt a fizikát!)
Bármi átszerelés előtt inkább generátor cserét javallanék kisebb fordulatúra (pl. e-bike kerékagy motor), és feltenni úgy min. 10 m körüli magasságra - akár van, akár nincs közvetlen közelében épület, fa, bármi.
Ha másik generátorral működne, inkább függőlegesen egymás fölé rakott emeletekkel növelném az össz. felületet, mert így maradna a magasabb fordulat.
Teljesítményben ettől
3 m/s-nál ~ 10 W, ~15 1/min fordulattal
6 m/s-nál ~ 80 W, ~ 30 ford.
12 m/s-nál, ami igen ritka kis hazánkban ~ 600 W, ~50 ford. remélhető. Ezek a fordulatok a legnagyobb kivehető teljesítménykor értendők, nem terheletlenül. Ha pillanatnyilag egy elektromos gerjesztésű generátort hajt, akkor ebből ~30-50 W-t elnyel a generátor saját gerjesztése.
Viharállóságának jónak kellene lenni kellően erős, főleg rezonancia tűrő szerkezet esetén. Viharban nem fékezném le, hanem hagynám a generátor megengedett legnagyobb terhelésével forogni.

Mindenkinek Boldog Újévet, kis szélben is működő szélkereket kívánok!
(#) joco21 válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Szia Colosrobi.
Nézd meg Iszkakof István által feltett linken a videót. Főleg a mágneseket nézd meg jól. Hatalmasak. Aztán meg 18 tekercs van, gondolom 3x6 csillagba kötve. Ettől jön már alacsony fordulaton is akár 500V DC-ben. És a lényeg, az elméleti teljesítménye 4kW, 17,5m/s szél esetén. Ezt a kommenteknél látod. Nálunk ez ritka. És ennél már a túlélésre kell figyelni, vagyis kiforgatni a szélből. Jól írta erbe, mi is mondhatunk bármit a saját építésű gépünkről, de ezzel elsősorban magunkat csapjuk be. A 2-300W, vagy esetleg ennél magasabb teljesítmény nálunk már jónak mondható és meg kell elégednünk vele. Te is erre törekedj.
(#) Iszkakof István válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Kedves Colosrobi
Kevesen vagyunk, akik a kudarcainkról is beszámolunk, pedig abból is nagyon sokat tanulhatna a nagyérdemű. Nekem vízszintes tengelyűeket vert szét a szél, mert másfajtám még nem volt, de már olyan kevés költségből előállítok egy szélgépet, hogy ha tönkremegy, nem kapok sírógörcsöt. Az utolsó két szélgenerátorom azért ment tönkre, mert nem volt tökéletesen kiegyensúlyozva a lapát.
A függőleges tengelyűnél is lehet konstrukciós hiba, amitől tönkremegy és a viharvédelem se olyan egyszerű.
Ne haragudj a kérdésemért, de egy nagyon nagy kérdésben döntöttél? Áramot akarsz termelni, vagy látványos forgókat akarsz építeni? A kettő együtt nem nagyon fér össze és még költségkímélő is legyen.
Az általad belinkelt szélgenerátor, amit egy román mérnök épített (saját elmondása szerint) durván kétszázezer forintnyit jövedelmez. Akkor mennyiért készíthet egyet...
(#) Colosrobi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Szia!
természetesen az áram termelés lenne a fő cél ha látványos az csak hab a tortán én csak azt tudom hogy nekem mennyibe került a technika ha a munkámat nem akkor mindenestől (állvány nélkül) olyan 150e-be lehet... ha így nézem nem olcsó játék de ezt sem a kocsmában ittam el
(#) Colosrobi válasza btoti hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Szia!
sajnos azt a leírást és méretezést utólag találtam meg és visszaszámolva az én gépemre nem nagy eltérések vannak jó felé tapogatóztam csak nem eléggé... van egy villanyász barátom az lesz a vége hogy építettek vele egy generátort ami passzol a szerkezetemhez mert ez az áttételesdi nem jön be már azóta kipróbáltam még egy áttételt de ezzel sem igazán birkózik meg a technika.
(#) Barret válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Ha tetszik amit csinálsz,folytasd! Szép hobby
DE HA fontos az áramtermelés,akkor napelem...
Ez tapasztalat! Ezt a gépet röhögve pótolja egy 20W-os panel!
A döntés a tiéd! Nekem is van mindkettő hobby szinten. (Mert mindkettő tetszik)
A szélgép szép,a napelem meg hasznos

Aki szélből akar energiát,annak óriási gép kell Magyarországon...
Sajnos nálunk nincs SZÉL,és ezt sokan nem veszik figyelembe!
(#) btoti válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Ebbe az irányba lépnék én is. A szélkerék készen van, azt egyenlőre nem háborgatnám - jó az első nekifutásra. Az áttétel, generátor lesz itt a hunyó! No meg a magasság.
(#) btoti válasza btoti hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

A kivehető energiáról, ha sikerül jól illesztett generátort és terhelést találni:
Ettől kb. évi 200-250 kWó össz. kivehető villamos energia remélhető. (Heti ~4 kWó, napi ~0,5 kWó - ezek visszaosztottak, mert már a heti átlag is bizonytalan a szél szeszélyessége miatt.)
(#) Colosrobi válasza Barret hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

jó gondolat akkor ki kell majd egészítenem a szerkezetet egy napelemmel is
(#) joco21 válasza Colosrobi hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Colosrobi, a másik fórumon "Vietnamiveterán" hozzászólásánál találsz egy videót. Nézd meg. Érdemes. A gyártóját is megtalálod. 155eFt. És garantáltan működik.
(#) Colosrobi válasza joco21 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

aha meg is van! köszi az infót hasznos volt elgondolkodtató...
(#) Iszkakof István válasza Colosrobi hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Arra még nem gondoltál, hogy ez a szélgép nagyon jó vízhúzó lenne?
(#) Colosrobi válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

de igen van is egy membránszivattyúm amit még traktor meghajtásra terveztem azt vidáman elhajtaná csak az áramnak jobban örültem volna mint a víznek
(#) Colosrobi hozzászólása Jan 2, 2014 /

nem hagyott nyugodni a dolog átépítettem a gépet kétszer akkora karra tettem a lapátokat mint amin voltak és valóban megnőtt a nyomaték így már el tudta hajtani még az 1:50 gyorsító áttételt is. még lehet a lapátok megduplázása lendítene a dogon
(#) Szebence válasza Colosrobi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Szia!

Én nem építek szélkereket, de a téma érdekel, gyakorlati tapasztalatom nincs, de szerintem ennél a konstrukciónál nem érdemes hatalmas nagy lapátokat készíteni, mert ugyanúgy nagy lesz az ellenállása is, amikor a "szél ellen forog".
(#) joco21 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Egyetértek, mindig lesz a mi széllel szemben forog. Ezért kell HAWT-ot építeni. Ott minden a széllel szemben áll, és minden négyzetcentiméter energiát nyer ki a szélből. Nyilván itt is vannak hátrányok, de ezek jobban kezelhetők.
(#) gulyi88 válasza joco21 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

2009 környkén Watt kolega által, félcsöves savonius típuson végzett mérésekből az volt levonható, hogy a szembemenő oldal kitakarásával a teljesítmény több mint 4 szeresre nőlt. Terelőlemezekkel akár 6szoros teljesítmény is elérhető a natúr verzióhoz képest!
Dr Györgyi Viktor megfáradt világszabadalma is a terelőlemezes megoldás miatt volt annyira jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) btoti válasza Colosrobi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

És a fordulat? Az 50-szeres gyorsítás már elég a traktor generátornak?
Duplázni talán inkább függőlegesen kellene szögfelezőben.
(#) Barret válasza Colosrobi hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Igen a lapátok duplázása segíteni fog!
Viszont az áttétel ellenség!A teljesítmény jelentős
részét elemészti! És itt nem 10-20%-ok mennek el!
(#) Barret válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Én is gondolkodtam már ezen a kitakarásos dolgon!
Csakhogy a takarást is vezérelni kell,ha a rotor függőleges!
Itt már bukjuk is a lényeget,a szélirány független gépet...
Következő: »»   473 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem