Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   372 / 564
(#) erdgab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

A mutatott jelalakokat egy fórumtársunk mérte az épülő gépén.
Rossz jelalak=nem stimmelt a meghajtótrafó bekötése.
Jó jelalak=meglelte és korrigálta a hibát.
Itt van.
(#) szell69 hozzászólása Dec 30, 2013 / 1

Sziasztok,
Ismét nekiálltam egy hidas gépnek az egyszerűsége miatt.A panelok készen vannak,a főtrafót most tekercselem egy 17"crt monitor eltérítő magjára.Pár kép
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Csinálhattál volna bonyolultabbat is. Gondolok itt arra, hogy fele szekunder fesz, és a teljes szekunderről pedig egy "nagyfeszgyújtás", tehát a hegesztés 35V-ról történne, a gyújtás meg 70V-ról. Kíváncsi lettem volna mennyit bírna úgy a 4db IGBT, mert szerintem 220-240A-ig el lehetne menni vele, persze más kérdés hogy minek.
Akartam csinálni egy ilyet, de mivel a gépem évek óta működik, nem hiszem hogy valaha is nekiállok még egynek.
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 31, 2013 /

Kicseréltem a meghajtó trafót gyárira, illetve ideiglenesen beforrasztottam 2x2 IRF740-et, bekapcsoltam izzón keresztül üresjáratban, kisebb az áramfelvétel mint az IGBT- vel és semmi mellék sípolást nem hallani.

Hogyan tovább a tesztekkel, mit mérjek rajta???

Elvileg még ezzel is lehetne vagy 60A-rel hegeszteni.
(#) Csölle hozzászólása Jan 1, 2014 /

Minden fórum társunknak sikeres építést, és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok!
(#) dara hozzászólása Jan 1, 2014 /

BUÉK mindenkinek.
(#) erdgab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Szerintem,mérj végig mindent újra és hasonlítsd össze a kapcsolási rajzzal! Nézd meg,hogy mit csinál a vezérlés a potméter csavargatása közben,a rezgésnek semmilyen poti állásnál sem szabad leállni vagy torzulást okozni a kimeneten.Semmi nem melegedhet.A segédtápot is ellenőrizd közben, 12V DC alá nem csökkenhet semmiképen sem.Ellenőrizd a be tápot,annak útját és a kb. 310V DC meglétét.Ellenőrizd a meghajtó fokozatokat,mindkét oldalon nagyon közel azonos értékeket kell mérned,mint szkóppal,mint feszültségmérővel.A zénerek sem melegedhetnek.Mérj rá a kimenetre is.Ha mindet,de mindent rendben találtál akkor nincs más hátra mint előtét nélkül bekapcsolni a készüléket és járatni üresen legalább 20-30 percet,közben még egyszer ellenőrizni mindent,feszültségeket,melegedést,aztán jöhet az éles próba.Egyebet nem tudok mondani,javasolni,ezeket már többször leírtam az évek során és a készülékedről sem láttam képet,nem tudom melyik összeállítást használod,több verzió is van fent a fórumon.
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Megvan mit rontottam el! Ellenállással terheltem és elkezdett sípolni, ekkor átnéztem a rajzot és az áramváltó trafót a főtrafó ágába tettem, közben meg nem is ott van hanem az alsó oldali IGBT / FET után de a visszafutó dióda előtt, kijavítottam és terheltem újra de már nem zúg és már kis időre rövidre is mertem zárni a kimenetet.
(#) Tubi56 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Idézet:
„Az áramváltó tekercset jól kötöttem be nem találomra”

Te kis huncut! remélem most már jó lesz
(#) GPeti1977 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Akkor most vehetek IGBT-t, ahonnan szoktam vásárolni ott csak IRG4PC50WPBF van, U végű nincs, átnéztem a leírást és kb olyan gyors mint az U, meg nem is drága.
(#) erdgab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Ahogy Tubi barátom mondaná "ugye,hogy ugye?" ,nem nézted meg alaposan a rajzot és a képeket,pedig minden ott van pontosan leírva,lefényképezve.
Azért még van némi vizsgálat,nézd meg,hogy terhelésen hogyan viselkedik a gép,aztán mérj feszültséget az UC3845 3. lábán,pozitív irányúnak kell lenni,itt láthatod,hogyan reagál az áramváltó a terhelésre.A fórumon fent van,hogy pontosan hogyan kell az áramváltót elhelyezni,hol van a kezdet és vég szála,tedd meg,hogy megnézed,ha már annyit kísérleteztünk a cél érdekében és ezeket meg is osztottuk,én tettem fel.A frekvenciával mehetsz 30-35kHz-ig és még ott jók lesznek azok az IGBT-k,de a 30kHz is jó.Elvileg 2-2 darab elég 130A-ig,én biztosan 3-3 darabot tennék,de ez csak az én véleményem. A jó hűtésről (hővezető paszta) kellően elégséges hűtőbordákkal és egy jó ventilátorral gondoskodj,úgy szívja át a levegőt a készüléken.
(#) berobbantam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Szia
Használhatod nyugodtan a w végűt.Nekem is az van benne 4 darab és 34 kHz-en megy.Valaki meég használt ilyet ő 40 kHz-en hajtja és semmi gond vele.Az ára meg egyenesen baráti
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 2, 2014 /

Már sikerült ívet fognom letekert potival, ilyenker 8A körüli áram folyt, viszont rövidzárba nagyon felugrik az áramfelvétel nem tudom 20A fölé addig mér a digit multim, illetve tettem a gépbe egy 100A méréshatárú DC árammérőt de az is kiakadt(!) de lehet csak azért mert közel van a folytóhoz és megzavarodik.

Viszont láttam olyan kapcsolási variációt ahol az árammérő a főágban volt ahogyan először lehet nem ez volt a gond hanem a meghajtás lassú lezárása mégis, ezt kijavítottam a lezáró FET gate ellenállásának csökkentésével 50Ohm-ra, most a rövidzárat legalább bírta a 2x2 IRF740 FET, előtte ez is eldurrant rövidzárkor.
(#) dara válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Talán ha csökkentett táppal próbálkoznál bemérésnél,nem durrogtatnál annyit.
(#) erdgab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Írd le légy szíves még egyszer pontosan,hogy hova kötötted be az árammérőket és ott miket mértél,mert így olvasva elég vad dolgok vannak ott.
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Árammérő a kimeneti kábelen van egy LEM gyártmányú DC-t is mérő CKSR 25NP amit digit kijelzős modulon nézem, max 100A tudok vele mérni, a lezáró FET-et ami eddig IRF510 volt kicseréltem megfelelő típusra mert nem találtam otthon irfd120-at de volt irld024, ezzel már sokkal jobb a zárlati áram 60A a hegesztő áram 10A, feljebb nem merem tekerni a potit mert csak 4 IRF740 van a hídban, lehet ha fentebb tekerném a hegesztő áram fentebb menne a hegesztő áram de a zárlati áram maradna.

Szerintem az a gond hogy a vezérlés vagy meghajtás nem tud elég rövid impulzust kiadni és nagy az áram kihajlás. Viszont most már kis kitöltésnél 1-2% 10nF kapacitív terheléssel is meredek lefutó éle van a meghajtásnak.

Nem tudnátok mérni lakatfogóval letekert potival egy hegesztő meg egy zárlati áramot?
A műszer jól mér nem zavarodik mert stabil értéket látok rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Az nagyon sok. Nekem ilyen gépem nem volt (meg nem is lesz), de az UCC-s hidam árama a hegesztőáramhoz képest zárlatban kb. 25%-ot hajlik ki. Tehát ha 100A-nél leragasztom a pálcát, akkor nem folyik több 125-127A-nél, megmértem.
A tiéd ezek szerint 600%-ot, ami szerintem nem lehet. Vagy elmérsz valamit, vagy valami nagyon nem jól működik.

Valami nem akarja az igazságot az biztos.Látom,megint nem lett betartva amit anno mondtam.Leírtam,hogy ha a meghajtóban nem IRFD120 van hanem ,mint jelen esetben is volt, IRF510 vagy hasonlók,akkor a G lehúzó ellenállást 1K-ról 2K-ra kell növelni,különben halálozási esemény következik be a végfok IGBT sorában. 1K esetén erősen zúgni fog a gép,saját tapasztalat.Szerintem,még mindig nem jó helyen van az áramváltó tekercs vagy fordítva van betéve.A valós helye a főtrafó VÉGE szálon van,közvetlen a kivezetésnél,még a diódák (HFA15TB60) előtt a trafó felé,mellékletben mutatom.Mutatom az áramváltót is.Nekem nincsenek kimeneti áram méréseim,de emlékeim szerint Tubi mérte és ott sem volt több 25% -nál.Mértél feszültséget az UC3845 3. lábán? Mennyire követted,tartottad be a rajz által megadott alkatrészeket?
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Az internetes orosz rajzokon két megoldás látszik az áramváltó elhelyezésére egyik a főtrafó alsó ága, a másik meg az IGBT kollektora, a kettő között csak a diódák lemágnesező árama a különbség. Az ív nem sípol meg már 100x leellenőriztem az irányt, tegnap megnéztem szkópon a 3. lábat, terhelés nélkül trapét jel (mágnesező áram) kis terheléssel emelkedő négyszög jel viszont ami nem tetszett hogy a végén van egy túllövelés, meg próbálom lefényképezni.

A poti nagyobb értékű mint a rajzon de arányosan növeltem az ellenállásokat az 1. lábon forgatás közben 1.8-4.5V mérhető kb az előlapra menő vezetéket leárnyékoltam.

Kicsit hihetetlen hogy az 1k vagy 2k különbséget okoz.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Megértettem miért nem mindegy az 1 vagy 2k, ugyanis a lezáró fet csak a nyitófeszültség felett süti ki az igbt gate-jét, megfordítottam az áramváltót de még ilyen kis terhelésnél is elkezdett kattogni a trafó. Itt a kép 5A terhelésnél:
(#) Tubi56 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Azért tesszük közvetlen a trafóhoz az áramváltót, mert így nem kell külön helyet kialakítani az IGBT modulon, egyébként oda is tehetnéd, ahogy a rajzon van. Ugyan az az ág!A lényeg, hogy nem a kezdő ponttal jelölt ágban legyen! Egyébként mire tekerted meg milyen gyűrűre?
(#) GPeti1977 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /

Ahogyan írtátok a pc tápból bontott sárga porvasmagra ami 23 mm átmérőjű.

Valami még mindig nem jó.A főtrafó szekundere nincs fordítva bekötve?Nem jó az áramváltó jele sem.Valami ilyesminek kellene lenni. Alsó jel a képen.
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Igen a főtrafó fordítva volt bekötve nem tudom hogy nézhettem el, most már jó lett a 3. lábon a trapéz jel nincs túllövelés, sajnos ahogyan terheltem a kimenetet ellenállással az áram kihajlás még mindig nem szűnt meg.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Megszűnt csak be kellett állítani a poti alsó határát.
(#) erdgab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Na végre,a Teremtő áldjon meg. Anno,mi is kísérleteztünk más értékű potméterekkel,van is írás róla a fórumon.Ha még mást is módosítottál a rajzhoz viszonyítva és a fórumon volt róla szó,akkor érdemes megkeresni a hozzátartozó kommentárt is.Várjuk a további fejleményeket,ha segítség kell,itt vagyunk.
(#) Temela hozzászólása Jan 3, 2014 /

Üdv!

Régi témával állnék újra elő... - újabb kérdéssel.
Még mindig birizgálja a fantáziám az ac-dc-mig-mma gép a saompal.su oldalon. Most az foglalkoztat a vezérlését illetően, hogy hogyan váltja a klf. funkciókat. A kapcsolója ugyanis 4-es állású vagy mig vagy mma vagy dc vagy ac üzem. Nos azt gondoltam, hogy a mig és az mma is lehet dc vagy ac módban, de ebben a kiépítésben (kapcsolási lehetőségben) ez hogyan valósulhat meg? Továbbá nem látom a rajzon a mig gép működéséhez való különbséget, merthogy a maci az alapgép, s az áramérzékelés is ugyanúgy megy, ugyanúgy működik, akkor miben más a mig és az mma (tig)?
Azaz, hogy még mindig szeretnék valami ac tig, mig gépet építeni, de eddig nem találtam jobb rajzot, leírást.
Minden információt szívesen fogadok.
(#) KissAttila válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Gratulálok Gábor.

Mindenkinek: Bort, búzát, békességet az Új Évben.
(#) erdgab válasza KissAttila hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Köszönöm szépen,de mihez?
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Gondolom ahhoz, hogy ~300km-ről kiszagoltad a főtrafó fordított bekötését.
Következő: »»   372 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem