Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Idézet: „Igen az is igaz, mikor tekerik ki az izzót akkor áramütés érheti az embert!” Az is gond ezzel, hogy megtévesztő. Kikapcsolják, nem világít és ezért azt hiszik nincs feszültség alatt és szerelni kezdik...
Üdv.
Lenne egy elég egyszerű kérdésem az urakhoz. Adott egy lakás teljesen új vezetékes hálózata, szó szerint minden új, még a légvezeték is.(amit nem is értek, mert az áramszolgáltató húzta úja(mert volt légvezeték, csak ramaty állapotban), és ma már földkábelen vezetik be a szuflát, nah de mind1, ha nekik jó.) ..viszont mitől függ, hogy az FKA elosztó táblában össze kell-e kötni a nulla, és a föld sínt? Szabvány méretű, villanyszerelési boltból vásárolt földszonda is le van ütve, 10mm2 zöld-sárga MKH-val be is van kötve az FKA-ba, csak nem egészen tudom, mikor is alkalmazzák ezt az összekötést. Talán csak is abban az esetben, ha már a lakásba a közösített nulla, és föld jön be, azaz a PEN vezető, amit a nulla sín-re kötnek be, majd innen egy szállal azt átvezetik a föld sínre is, így lesz külön nulla, és föld sín is? Akkor kell ezt az átkötést alkalmazni, ha csak a fázis, és a nulla a bejövő, de már van a lakásnak saját földszondája(földelése)? (gondolom ebben az esetben nem kell a föld, és a nulla sín összekötése, hisz semmi értelme nem lenne akkor a saját földelésnek, de inkább megkérdezem. ) Köszi. BUÉK. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
A még szétválasztatlan PEN vezetőt a földre kötik, és onnan kötnek áthidalást a nullára, nem fordítva ahogy írod. A földelőszondát is be kell kötni az ábrán látható módon a védőhálózatba
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Idézet: „mitől függ, hogy az FKA elosztó táblában össze kell-e kötni a nulla, és a föld sínt?” A szolgáltató hálózatától, ez szamóca mellékleteiben szépen látszik.
Jó. Akkor itt a leírás.
Fő egyenpotenciálú összekötések A fő egyenpotenciálú összekötések kialakításának célja (az elnevezésből is következően) az épület, létesítmény nagy kiterjedésű, önállóan is számottevő potenciált képviselő szerkezeteinek potenciálrögzítése a helyi földpotenciálhoz. A helyi földpotenciált az épület, létesítmény földelőrendszere képviseli. Az épületen kívülről érkező, illetve az épületen belül található szerkezetek többnyire földpotenciálon vannak, de elvben bármilyen ismeretlen, ún. „idegen” potenciálúak is lehetnek. Ez esetben ezek a szerkezetek hibamentes (villamos szempontból „nyugvó”) állapotban földpotenciálon vannak, de meghatározatlan és ismeretlen eredetű okból kifolyólag bármikor más potenciálra kerülhetnek. Ez veszélyes! A műszaki cél e szerkezetek minden körülmények között megbízható rögzítése az épület földelőrendszeréhez, tervezett módon kialakított vezetőképes kapcsolatokon keresztül. A földelőrendszerre történő csatlakozással egyenértékűnek minősül a fő földelővezetőre, illetve a fő földelősínre történő csatlakozás is. Ennek megfelelően az épületbe, létesítménybe (a védett térbe) belépő és onnan kilépő vezetőképes szerkezeteket, valamint az épületen belüli, itt felsorolt fémszerkezeteket az alább megfogalmazott módon kell a földelőrendszerre csatlakoztatni. - A hideg- és melegvíz, gáz, távfűtés stb. célú, fémanyagú csővezetékeket, illetve a vezetékes rendszerek földelt vezetőit (pl. fémköpeny, árnyékolások) előírt keresztmetszetű vezetővel kell összekötni az épület, létesítmény földelőrendszerével. A fő egyenpotenciálú összekötések az épületen belül, a belépés pontjához a lehető legközelebb, ellenőrizhető helyen legyenek kialakítva. Az adott szerkezetnek az épületbe lépési pontjához közeli bekötése azért szükséges, hogy az épületet érő villámcsapás esetén a potenciálkiegyenlítés érdekében itt folyó rész-villámáramok ne legyenek hosszabb vízszintes áramútra kényszerítve. A villám hosszú EPH-bekötésen folyó részárama akár meg nem engedhetően nagy feszültségesést is okozhat, ami az épületben veszélyes potenciálkülönbségként jelenhet meg. Amely szerkezetek közvetlen módon való földelése nem megengedett, illetve nem lehetséges (pl. fém gázcső aktív katódvédelemmel, távközlési kábel a brumm problémája miatt), ott az adott közmű üzemeltetőjével közösem kell meghatározni a földelőrendszerre történő csatlakozás módját (pl. leválasztó szikraközt kell alkalmazni). Az itt felsorolt bekötések az idegen potenciálokból eredő veszélyeztetés megszüntetésén túl a villámvédelmi potenciálkiegyenlítés feladatát is ellátják, így ezeket a bekötéseket elmulasztani semmiképp sem szabad! - Az épület házi fémhálózatai alá tartoznak a központi fűtés, a klímatechnikai és egyéb légtechnikai fém csőrendszerek, valamint a vasbeton épületszerkezetek fő részei (különösen, ha azok egymással vezetőképesen össze vannak kötve). Ezeket is fő egyenpotenciálú összekötésekkel kell az épület földelőrendszerére csatlakoztatni. Az épületen belüli csatlakozás érdekében EPH-gerincvezetők alkalmazása is szükséges lehet. Az épületet érő villámcsapások esetén e bekötéseken is jelentős rész-villámáramok folyhatnak. Magasházak esetében a villámvédelmi potenciál-kiegyenlítés követelményeinek teljesülése érdekében ezeket az összekötéseket a villámvédelmi terv szerint meghatározott épületszinteken meg kell ismételni. - Minden olyan fémszerkezetet be kell kötni, aminek vízszintes kiterjedése 5 méternél nagyobb vagy a fémszerkezet az épület adott helyén egy szintmagasságnál nagyobb függőleges kiterjedésű. A csatlakozás lehetősége érdekében EPH-gerincvezetők alkalmazása is szükséges lehet. Egyedi megítéléssel dönthető el, hogy az épületet érő villámcsapások esetén e bekötéseken milyen értékű áramok folyhatnak és a bekötéseket ennek megfelelően kell kivitelezni. - Az épület erősáramú csatlakozásának PEN-vezetője a TN rendszer kialakítása érdekében a fő földelősínre csatlakozik. Ez az épület csatlakozó főelosztójánál, illetve többszekciós épület esetén épületszekciónként elhelyezett főelosztókban valósul meg. Utóbbi esetben minden épületszekcióban van fő földelősín, amelyek önállóan csatlakoznak az épület földelőrendszerére. A PE-vezetők, valamint a szintén a fő földelősínre csatlakozó fő földelővezető, és az épület, létesítmény méretlen (esetleg mért) fővezetékeinek PE vezetői az erősáramú vezetékhálózat egyenpotenciálú összekötéseit biztosítják. A fő egyenpotenciálú összekötések előírások szerinti megvalósíthatósága érdekében az épület földelőrendszeréről történő felállással a szükséges számú földelővezető „felállás”, majd EPH-sínek kialakítása szükséges az EPH-bekötésekhez, illetve az EPH-gerincvezetékek indításához. Ezek az EPH-sínek, csatlakozások kizárólag egyenpotenciálú összekötések céljára használhatók fel (kivétel a fő földelősín).
Szia.
Tehát az átkötés csak akkor kell, ha a bejövőm PEN vezető, ezért kötik össze a nulla, és a föld sínt, hogy a PEN-t szétválasszák nullára, és földelésre. Köszönöm Szépen. Üdv.Tomi. BÚÉK.
Szia!
Az óra után van a hiba. Az óra meg a három 20 amperes fő biztosíték új, onnatól kőkorszaki még azok a nagy potcelán burkolatú biztosítékok vannak. Sajna olyan magasan vannak az említett átkötések egészen a tető alatt, hogy a saját létráim kicsik, és még nem álltam neki megfelelő létrát kölcsönkérni.
Helló szamóca!
Szóval ne foglalkozzunk vele...
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. A nyáron újra lett az egész ház húzva vezetékkel, a leendő műhelyembe 5 eres vezeték megy, ez csak a kötödobozig lett megcsinálva. zöld-sárga: földelés kék: nulla barna: fázis Eddig tiszta. Van még a szürke és a fekete szín is. Nem tudom, hogy van bekötve az egész, villanyszerelő csinálta, csak napok óta vagy én nem tudom felhívni, vagy ő alszk (éjszakázás miatt) és nem hívom fel. Szóval úgy van megoldva, hogy külön kismegszakító van a háznál a konektoroknak, külön a világításnak és külön a műhelynek. A földeléshez képest a szürke és a fekete kábelen is (ha jól emélkszem) 218V-ot méretem. A szürke és a fekete között nem mutatott a multi semmit. A nullához képest sem volt semmi. Van valami ötletetek, hogy lehet a bekötés? A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Nézd meg a túlsó végén. Ez a kábel szerintem 3 fázishoz való, így a szerelőre van bízva mennyi eret hogyan párhuzamosított, vagy egyáltalán párhuzamosított-e ? vagy külön áramkört tervezett valaminek....
Idézet: „Ez a kábel szerintem 3 fázishoz való” Bocs, de ilyen nincs, hogy (x) fázishoz való. És, ha 4 eres vagy 5db egy eres? Itt az a furcsa, hogy az állítólagos földhöz képest van feszültség a szürkén és a feketén a nullához képest meg semmi. A barnán földhöz és nullához képest is jön a hálózati feszültség?
Ezt majd csak akkor fogom tudni kimérni, ha megint a háznál leszek, a sok munka miatt ez lehet csak a hét vége felé lesz. Addig megpróbálok beszélni a villanyszerelővel. Ami biztos, hogy nincs 3 fázis kiépítve és nem beszéltünk párhuzamosításról. A műhelybe menő 5 eres vezeték 2,5mm-es, nem is a sima 1,5-ös.
Szia! Szerintem mindenképp beszélj a villanyszerelővel, Az általad leírt színsorrend az 5*2,5- ös kábelra vall. Ez a 400V-os rendszernek felel meg. Mindenképp a párhuzamosítást ellenőrizd le, vagy a szerelővel egyeztess. A villannyal, meg a lőszerrel, csak "EGYSZER" lehet tévedni! Többször nem!!!!! Mindenképpen tisztázz mindent! Üdv: Jani
Bocs DE a Hozzászollás Szebencének volt címezve, csak a technika ördöge megint közbeszólt!
Szia!
Ahogy "proba" kolléga javasolta, nézd meg a madzag másik végét hogy van bekötve. Vagy fogsz egy próbalámpát és szépen le ellenőrzöd vele a vezetékeket: kékhez majd zöld-sárgához képest a többit.
Sziasztok!
(Elnézést ha rossz helyre irok.) Segitségre lenne szükségem egy olyan embertől aki villanyszerelőként dolgozik vagy dolgozott, mivel nem pusztán technikai a kérdés, ezért nem zavarlak vele titeket. De nagyon megköszönném, ha valaki válaszolna a kérdésemre. Előre is köszönöm.
Mi a kérdés? Ezt a témát többnyire olyanok látogatják.
Végülis nem titok, villanyszerelő szeretnék lenni.
De tanulmányaimat nem ilyen szakon végeztem, most egyetemre járok, de hiába ha ebben nem érzem jól magam. Természetesen az elektronika nem idegen a számomra de van még mit tanuljak és akarok is. Szóval a kérdés az lett volna, hogy miként lehetne ezt megvalósitani, milyen képzést kellene elvégezzek, hogy teljesértékü villanyszerelővé váljak. Két kollégátok már segitett is ebben, ők az OKJ képzést ajánlották.
Mivel csak OKJ-sben létezik, ez a járható út (meg a gyakorlás).
Értem, köszönöm mindenkinek aki válaszolt a kérdésemre.
Amúgy én Kolozsváron élek, ezért nem vagyok tisztában azzal hogy Magyarországon mi az eljárás. Itt ha valaki nem elektronika profilú középiskolában végez, nem lehet teljesértékü villanyszerelő, ezekszerint Magyarországon nincs ilyen előirás. Amúgy tudnátok ajánlani egy OKJ-s iskolát, ahová ti is jártatok, hozzám Debrecen lenne a legközelebb.
Én rendes szakmunkásképzőbe jártam, de neked az állami szervezésű térítéses képzés való az OKJ keretein belül.
Értem és köszönöm a biztatást.
Nekilátok keresni egy megfelelő sulit.
A debreceni kollégák tán mondanak valamit, de ha felmész a magyar oktatási, szakképzési, vagy hasonló honlapokra, kiderítheted, mi a jó Neked. Én azt ajánlom, előbb diplomázz le (nem tudom hányad éves vagy), nekem anno csak a szaktárgyak egy részéből kellett vizsgáznom (esztergályos), mert volt magasabb(villamos) képzettségem. Azóta (nem javára)változott a képzési rendszer, de most is előny.
Első éves vagyok turizmus szakon a Bábes Bólyai Tudományegyetemen.
Nem sok köze van a villanyszereléshez.
Dehogynem: "túr" is meg "izmus" is a villanyszerelő ! Bár egykori tanárom azt mondta ( és egyetértek Vele ! ), hogy ő az "izmusok" közül csak a szexualizmusban hisz !
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |