Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   319 / 982
(#) granpa válasza Feri hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Megy már privátban.
(#) (Felhasználó 53314) válasza Feri hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

A kérdés az volt, hogy miként lehet valaki villanyszerelő.
Köszönöm mindenkinek a segitséget.
(#) VIM válasza (Felhasználó 53314) hozzászólására (») Jan 9, 2014 / 1

Szia! Ezen az oldalon van némi információ ezzel kapcsolatban.
(#) (Felhasználó 53314) válasza VIM hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Köszönöm szépen.
(#) system32 hozzászólása Jan 9, 2014 /

Sziasztok,

Kiváncsi vagyok a véleményetekre, hogy ki mit gondol arról, hogy a villanykábelt nem a falakban, hanem a padláson vezetik. Felújított házamban szeretném a villanyt rézre cserélni és a villanyszerelő javasolta, hogy ne véssük a falat, hanem padláson vezessük. Én ilyenről korábban még nem hallottam....

Nekem a tűzveszély miatt vannak kétségeim, és azt sem tudom egyáltalán szabályos e.

Légyszi osszátok meg velem a véleményeteket.
(#) kameleon2 válasza system32 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Miért ne lenne szabályos? A lakás részen nyilván csőben fut, a padláson pedig falon kívüli szerelési technikát lehet használni. Mindkettő megfelel a szabványnak. Ha nem így lenne, akkor a fémcsarnokokban sem lehetne kábelezni. Fontos, hogy kettős szigetelés legyen végig. Vagy a falból kilépő cső folytonos kell legyen az első acidax vagy egyéb IP XX dobozig, vagy kábelt kell alkalmazni, ha nem lenne folytonos. Mivel UV sugárzás nem éri jobban a kábelt, akár csőbilincs+ cső is lehet megoldás, gégecső, csatorna stb.. Az igaz, hogy van ajánlás az ajánlott szerelési magasságokra és sávokra, de ha padláson fut - az nem mond ellent ennek, maximum nem használtad ki azt a teret, nem gyengíted meg vízszintesen a falakat. Függőlegesen akkor is fel kell vésni és fúrni. Ha födémáttörés történik, ott a tűzbiztos tömítéseket egyszerű habanyaggal is meg lehet oldani. Arra kell csak vigyázni, hogy az ilyen anyagokat szeretik az egerek... Arra is érdemes figyelni, hogy későbbi tetőtér beépítésnél ne legyen útban a vezetékezés, ne legyen padlón, ahol rá lehet lépni. Ami még gondot okozhat és alapot adhat az aggodalmadnak az a padlásokon természetszerűleg felhalmozódó por. Ez ellen tömített szereléssel IP3x IP4x stb. védelemmel lehet védekezni, megfelelő kötődoboz, tömszelence stb. Kötéseknek stabilnak kell lennie - ha van, mert nincs úgy szem előtt - ha füstölni, sisteregni kezdene valami - nem észrevehető. Más - most hirtelen nem ugrik be ezzel kapcsolatban
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

A tömítés s fontos légáramlás semmiképp sem megengedett a födémnél, mert ez melegágya a páralecsapódásnak, beázásnak.
(#) proba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Azok a fránya igények, hogy mindig festés után jönnek, és két infarktus, ha por lesz...
(#) Bakman válasza system32 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szerintem csak lusta vésni.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Nem feltétlenül lustaság. Szüleimnél különleges módon készültek a válaszfalak. Úgynevezett katonafalak lettek húzva. Vésni lehetetlen, függőlegesen flexxel lehetett kicsit hornyolni és nagyon óvatosan pengeéles vésővel kikocogtatni a felmart szakaszok közötti részeket. Vízszintes vésés szóba sem jöhetett. Por sajnos így is volt. Jó technológiával teljesen jó megoldás a padlás. Eszembe nem jutott volna a padláson mondjuk a járófelületre fektetni csövet. A tetőgerendákra - szerelhető magasságban lett minden feltéve. Kb. 20 éve nincs gond vele.
(#) Gery78 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy milyen az a "Katonafal"? Hogyan készül? Milyen anyagból van, hogy nem lehet vésni?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Például nálunk, amikor ide költöztünk a padlás tapasztásában volt minden vezeték. Jó kis kátrányos szövet szigetelésű alu drótok védőföld nélkül. Ezt a gerendákon futó gégecsőben lévő réz vezetékekre cseréltem. Szerintem nem rossz ez így.
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

A gerendákra szerelt vezetékeket nem érheti ilyen baj. Gyere el hozzánk nézd meg és látni fogod, hogy ez a szerelés mindkettőnket túl él. Természetesen nem arra gondoltam, hogy rövid életűek leszünk.
(#) kameleon2 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Régi szakkönyvekben még fellelhető. Élére van állítva a kisméretű tégla - parkettamintában. Nagyon nehéz kidönteni, sokat elvisel, mert minden tégla fogja a másikat, szemben a hagyományos kötéssel, ahol soronként könnyedén támadható a fal. Ezzel a módszerrel a 6-os fal is elég erős, szinte nincs hulladék.
(#) kameleon2 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

A kátrányos szövetet már évekkel ezelőtt esedékes felújításban cserélni kellett volna; 25 évente legalábbis ildomos.. A mai szabvány már nem engedné meg a használatát. A szigetelése messze elmarad a kívánttól.
(#) zolika60 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

De mivel nem tették meg, így rám maradt a feladat.
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Zoli bácsi! Ilyet én is láttam vályogházaknál. 1db acéldrót ment végig - az volt a fázis. Ahol leütöttek egy vasat - ott meg a nulla. De ez ma sem a szabványnak, sem életvédelmi szempontból nem felel meg. Felújítást igényel. Azonban a padláson való szerelés meg tud felelni a szabványnak - ha szakszerűen van elvégezve. - Ennyi.
(#) normalize hozzászólása Jan 13, 2014 /

Sziasztok
A véleményetek szeretném kérni, gondoltunk rá hogy kicsit javítjuk a házunk elektromos hálózatának teljesítményét, hogy legalább egy kombinált tűzhelyet be tudjunk kötni.

A szerelő azt mondta munkadíjjal és a tartozékokkal. 35e lenne.
A kapcsolószekrényben módosításokat kell végezni, szabványosítani kell mivel igen régi van nekünk.
6 kismegszakító, elosztó,firelé,kábeleket lecserélni, és a gáznál egy földelő szondát elhelyezni.
ez igy lenne 35e (anyaggal együtt) + eonnak 10e (a blomba nyitásért) + beköt még egy + áramkört. (de ott a vezetéket én elhúzom teljesen a konyhától a villanyóráig ő csak beköti)
ez reális mit gondoltok, vagy sokat kér?
ennyire nem értek hozzá, mennyi ebből a munkadíja?

3 fázis van
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) szamóca válasza normalize hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Gondolom nem Merlin Gerin cuccokat kapsz, mert ebből az árból az nem jönne ki.
Nem irreális abszolúte ez az ár.
(#) tomikapc válasza normalize hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

6db valamire való kismegszakító és a FI relé lenne ~16 ezer, akkor még a szondáról, vezetékekről nem is beszéltünk. Sőt a kapcsolókról meg az aljzatokról sem, amik valószínű már nem felelnek meg a szabványnak. Nem tudom hogyan jön ki 35-ből.
(#) kameleon2 válasza tomikapc hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

XBS-el biztosan.
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

GMV a csórószakító.
(#) papo69 válasza normalize hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Kombinált villanysütő megbirkozik legtöbb esetben 10A-ral. Mekkora most a bejövőd?
A szerelést én is kissé alacsony árfekvesünek érzem, valószinű nagyon olcsó anyagokból.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) normalize hozzászólása Jan 14, 2014 /

Milyen minőséget javasolnátok pontosan, mert akkor beszélek vele, mennyi lenne csak a munkaköltség. Vagy megmondom Neki ezt a 2 részt én megveszem.
Ha jól értettem kell 6 kismegszakító (5x 10A 1x 16A) és firelé.
3x 10A a bajövőm.
(#) kameleon2 válasza normalize hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Nyilván Schrack, Möller, Schneider, ABB, Legrand, GE ami beugrik elsőre. A 6kA-es készülékek elegendőek otthonra, az "olcsósítás" végett. Azaz nem feltétlenül kell 20kA-es. Nyilván tételtől, ismerettségtől, raktárkészlettől is függ ki, honnan, milyen áron tudja beszerezni. Én Schrackot használok legtöbbször, mert soha nem volt vele gondom. Másik véglet, ha Kínából rendelsz. Ott csak a szállítási idő hosszú. A megbízhatóság azonban esetleges. XBS, GMV van itthon is. A karakterisztika is fontos, mert nem mindegy milyen típusú a fogyasztód, annak megfelelő jelleggörbéjűt kell választani. Amit most felsoroltam - mások ezért egy életet küzdenek
(#) fúró hozzászólása Jan 14, 2014 /

Sziasztok lenne egy kérdessem fi relét szeretnék ki építeni 2db fi lenne benne , mert a másik egy vízmelegítője lenne. A kérdessem az lenne a mellékelt rajz szerint jól van e bekötve, ja meg régi építésű a ház és ütnek le egy földelő szondát.

fi.png

(#) Szirty válasza fúró hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Üdv fúró!

A rajzod nem egyértelmű és nem pontos, de a fi relére nem kell rákötni a védőföldet.

Miért nem bízod szakemberre?
Drága?
(#) proba válasza Szirty hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Lehet az a PEN sín. Gondolom az a FI bemenete.
(#) fúró hozzászólása Jan 15, 2014 /

Sziasztok inkább teszek fel értelmesebb rajzot egyébként a fi relé ellőt nem akarom a védőföldet rákötni hanem előtte nullázok.

fi 2.png

(#) tomikapc válasza fúró hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia! A bejövő PEN először PE sínre megy. Esetleg a PE sínről lehetne a két FI reléhez menni, majd a FI relék után lenne mindegyiknek saját nulla sínje. PEN összekötő sorkapocsról én még személyesen nem hallottam. Nem szeretnéd inkább villanyszerelőre bízni?
Következő: »»   319 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem