Fórum témák
» Több friss téma |
Nemrég találtam ezt a megosztást. Talán egy kicsit elgondolkodik mindenki, miért is önálló szakma a villanyszerelés:
Idézet: „FONTOS!!! Egy megosztást ez is megérhet: Az elmúlt napokban történt valamennyi elektromos tűzeset rávilágít arra, hogy mennyire fontos az elektromos hálózatok és berendezések felülvizsgálata és a szabályoknak megfelelő használata. A villamosenergia-rendszerben keletkezett hiba jellemzően hosszú időn, akár hónapokon keresztül is úgynevezett öngerjesztő folyamatot követően éri el azt a hőmérsékletet, amely képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Az időtartamból adódóan a potenciális hibahelyeket ki lehet szűrni és a rendellenességet helyre lehet állítani. Szintén fontos körülmény, hogy a szerelési és beüzemelési feladatokkal csak elektromos szakembert bízzunk meg, aki hivatalosan is ilyen tevékenységgel foglalkozik. Abban az esetben, ha odafigyelünk környezetünk, otthonunk villamos biztonságára, elkerülhetjük a sokszor nagy anyagi kárral és esetenként emberi tragédiával végződő tűzeseteket.”
Csak az a baj hogy rövid a bejövő nulla vezeték és azaz tennék bele sorkapcsot és azon keresztül közösítem össze a nullát és a védővezetőt.És azé azt a nevet adtam neki és egyébként mi a baj a rajzzal nem jó vagy szabványos?
A rajzod egyáltalán nem szabványos és nem derül ki róla sokminden. A PEN-t szétválasztjuk, nem közösítjük. De legfőképpen nem egy sorkapoccsal!!! Alkalmatlan rá.
szia(!) ha meg(telned)kérnélek(,) akkor le><rajzolnád hogyan kell pontosan bekötni(!)?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Az a gond, hogy sok embernek nincs felelősségérzete. Úgy gondolják, "nehogy már azt a pár kanócot ne tudjam ÉN összekötni!" Aztán mikor baj van, meg csak megy a hárítás, meg a pislogás.
ja(!) meg utólag a be><táp(.) nullát kötném össze védővezetővel és azé(rt) van benne a sorkapocs(.) a pen(PEN) vezetőt elírtam(.)
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
Ez bizony így van, még a nyáron történt, hogy látok itt nálunk egy a házunkban lakó emberkét akinek be volt kötve a feje, meg a keze. Odamegyek megkérdem mi történt? Elektromos tűz. Két szoba kiégett. Szerintetek ki csinálta a teljes villanyszerelési felújítást? Ő meg egy haverja. Az eredmény: majdnem bennégtek, a feleségére rádőlt a téglafal, ami a tűztől omlott le, neki megégett a feje és a keze, plusz még tetemes anyagi kár is keletkezett. Óriási szerencséjük, hogy meg tudtak menekülni. Szóval csak óvatosan. Ott nem csak ekkorka tűz volt mint a képen.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
IP65-ös fémszekrényt, és 160A-es kuplungos főkapcsolót kell beépitenem, árérzékeny helyre.
Van valami ötletetek?!
Sziasztok módosítottam a rajzomat a bejövő nullvezetőt közösíteném össze a védővezetővel a fi relé ellőt és utána vinném a fi reléből a nullát egy külön sínre . Ja még annyit hogy ebből a sorkapocsból kapna be táp nullát a 2darab fi relé is , az egyik az lakásé 3darab B16kismeg szakítóval a másik fi relé egy bojlert üzemeltette, C10 2polúsu kismegszakítóval , tehát akkor a fi relé előtt a nulla vezetőt összeköthetem a védővezetővel amint a rajzon van.
Az első rajzod volt a jó! A bejövő az nem nulla, hanem PEN vezető, és a PE sínre jöjjön. A PE sínről leágaznak a védővezetők és a (FI relékbe menő) nullavezetők.
A PE sín megvalósulási formája lehet sorkapocs is, ha megbízhatóan tudsz x vezetéket összekötni úgy, hogy az elv teljesüljön. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
szia(!) csak az a baj(,) hogy rövid a bejövő nulla><vezető(,) és azért van így sorkapo(h)>ccsal rajzolva(.) tehát akkor a fi 3mas rajz jó amit előbb fel><tet(t)em.
Láthatóan nem megy ez neked. Telepítsd fel a helyesírás ellenőrzőt, és használd. Mod. A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
tehát akkor a fi 3mas rajz jó amit előbb...
Előbbb írtam, hogy NEM!!! Pontosabban abba volt ez a "NEM!!!" beleértve, hogy az 1. rajz a jó. Ismétlek: A bejövő... ...PEN vezető, és a PE sínre jöjjön. A PE sínről leágaznak a védővezetők és a (FI relékbe menő) nullavezetők. * A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Üdvözlök mindenkit. Kérdezni szeretnék tőletek egy kis elektromosságból. Tehát olyan problémám volna hogy a műhelyembe külön vezetéken megy le az áram a villanyórától és külön megszakítók vannak a világításnak ami: 6 A a kis áramú konnektoroknak ami: 10A és külön az esztergának ami: 25 A . Éjszakára a 10A és a25A -os megszakítókat le szoktam kapcsolni csak a 6A -os van áram alatt. Tegnap este a takarmányosomban megrágta a patkány a vezetéket és a villanyóránál vágta le a 25 A -os automatát. Most az lenne a kérdésem hogy ha Fi-relét beköttetek a villanyóra és a műhelyem közzé akkor az meg véd e az ilyen rövidzárlattól? Félek hogy egy ilyen rágcsáló mait nehogy tűz legyen! És ha a FI -relé nem erre való akkor mit ajánlotok? Előre is köszönöm.
Szia!
A kismegszakító a túláramtól véd meg: azt jelenti, hogy az általa védett vezetéken nem folyhat több, mint amennyi megengedett ( helyes szereléssel!), amit erőteljes melegedés nélkül el kell viselnie. Ha a patkány összerágja és összeérnek a szálak, akkor kismegszakító nélkül tűz lehetne !! A FI relé arra való, ha valaminek sérül a szigetelése, akkor azt bizonyos körülmények között észreveszi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a patkány csak az egyik vezetéket rágja meg ( vagy mind a kettőt, de nem érnek össze! ), akkor ha a vezeték nem tud a föld felé vezetni ( nincs pl. leföldelt vaslemezen!), akkor nem fog semmi történni és adott esetben megrázhat téged ! Egy pajtában a FI relének szerintem csak akkor van értelme, ha pl. vasvázon vezettétek a vezetékeket ( vagy ha erőteljesen beázik, ami azért nem valószínű ! ), vagy földelt berendezést használsz ( az eszterga az ! ), amiben a patkány tud "ténykedni" !
Szia!
Hát elsősorban azt javasolnám, hogy szerezz be egy macskát, amelyik elkapja a patkányt, és akkor nem lesz ilyen rövidzárlat. Ilyen szempontból a macska is jó rövidzárlat ellen. Viccet félretéve, elsősorban cseréld ki a megrágott szigetelésű vezetéket, hogy ne legyen újra zárlatos. A szigszalag nem lesz elég, ha körbetekered a drótot, új madzagot tegyél a helyére. A FI relé nem rossz ötlet, ha még nincs beszerelve, de ahhoz kell legyen kiépítve védőföld is. Ennek életvédelmi szerepe van, hogyha a Nulla és a Fázis között 30mA eltérés van akkor leold, mert testzárlat van. Amúgy meg a kismegszakító megvédett téged a tűztől, mert leoldott. Én ennél jobb védelmet nem tudok Neked javasolni. A FI relét érdemes beszerelni, nem árt ha van, és a mai szabványok meg amúgy is előírják. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
Értem! És akkor ha csak a 6 A -os van áram alatt és annak a vezetékében csinál valamiféle zárlatot a rágcsáló akkor elvileg nem okozhat tüzet? nem melegszik fel valami? Egyébként folyamatban van a rágcsáló irtás de mivel hogy sok takarmányom van és ráadásul jószágok is így eléggé körülményes.
Üdv. macska az van de attól függetlenül van patkány is. és mint írtam nem nagyon hatékonyan tudom íratni őket mert a jószágok miatt mérgezést csak elkülönített helyen tudok megoldani. És a legrosszabb hogy nem tudom hogy hány helyen rághatták még meg a kábeleket.
Sajna tüzet még 2-3 A-rel is lehet előidézni, szerencsétlen esetben.Nem az a legrosszabb, ha a két vezeték összeér, hanem ha közöttük ott marad a rágcsáló, vagy némi koszos folyadék, és fűtőszálként viselkedik. A FI rrelé talán annyit segít, hogy ilyen esetben a testhez , ill a környék valamely eleméhez is folyik talán áram, amit érzékelhet, hamarabb mint az tüzet okozna.
na pont ettől félek. hogy mi van ha ott marad a rágcsáló és az okoz tüzet. és erre szeretnék megoldást találni. egyébként gégecsőben mennek a kábelek és még is elrágták. de végül is nekem akkor be sem kötik a F i relét mert régi építésű házam van és a földelés csak annyi hogy a villanyóránál le van vezetve a földbe egy drót.
Át kellene nézetni az egész rendszert egy villanyszerelővel, hogy kiderüljön melyek a hibás szakaszok, és a hibás szakaszokat pedig ki kell cserélni mindenképpen. A vezetékeket pedig olyan helyen kellene vezetni ahol a patkányok nem férnek hozzá. Például falban, plafonon, stb. Azt nem tudom, hogy ilyen esetben lehet-e például rézcsőben vezetni a drótokat, vagy olyan kábelt alkalmazni aminek van egy külső fém borítása (páncélja). Vagy fém kábelcsatornába helyezni a vezetékeket. Ha nem találják megfelelőnek a védőföld kialakítását, akkor annyi lesz a történet, hogy levernek egy vagy két földelőszondát, és akkor arra kötik rá a védőföldet és az biztos, hogy szabványos lesz.
Hej, a régi jó acél-páncélcsőnek nincs párja! Kényes helyeken egyszerű 1/2"-os (vagy nagyobb) acél vízvezetékcsőben vittük a kettős szigetelésű kábeleket; ezt ajánlom.
Irtani kell a rágcsálót - azaz az okot kell megszüntetni. Régen erre egy négylábú, szőrös, nyávogó robotot tartottak - Úgy hívták cirmi....
Így van, üzembe kell helyezni egy macskát. De nem ám valami elkényeztetett szobacicát, hanem valami vérmesebb fajtát.
A FI relé felszerelése még két drót (fázis , nulla ) esetén sem teljesen felesleges. Itt ha a fázis levezet a földhöz (beázás) akkor is leold.
Adott egy ház, bejövő három fázissal. Elosztótáblára kerül három kisautomata világításnak, három kisautomata az egyfázisú konnektoroknak, három kisautomata a háromfázisú konnektoroknak, és három kisautomata a bojler-mosógép-fürdőszobamelegítő hármasnak. Most ebbe ne menjünk bele, hogy miért ennyi vagy miért így, azért, mert így akarom és kész Akarok felrakni három darab egyfázisú FI relét, és egy darab háromfázisút. Az egyfázisúra megy a világítás és az egyfázisú konnektorok, a háromfázisú relére pedig a háromfázisú konnektorok. És itt jön a kérdés, ki mire szavaz: a fürdőszobai cuccokat melyik FI relére kössem?
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Bár nem értek hozzá annyira, de ha semmi képen nem lehet külön fi relére rakni a fürdőt, akkor a konnektorok fi reléjére raknám, hogyha lecsapja, attól még legyen világítás, és ne a sötétben kelljen bóklászni. Ez csak egy magánvélemény.
Hány ampered van? Van éjszakaid? Mert ha nincs, akkor elég lenne egy 3 fázisú FI az egész rendszerhez. Kétségtelenül elegánsabb a fürdőszobát külön FI-re rakni, de akkor véleményem szerint az egész fürdő legyen egy FI-n, konnektorral világítással együtt.
Lehetni lehet, mert még a tervezési fázisnál tart. Csak kérdés, érdemes-e, ha ott a háromfázisú konnektorok reléje? Az sem tragédia, ha azt leveri, a hiba elhárításáig meg lenyomja az ember a kismegszakítót, és mehet vissza a FI
Hosszú évek tapasztalata alapján, a fürdőben kb annyi hiba szokott lenni, mint a lakás többi részében . Szerintem is elég a konnektorok mellé tenni.Esetleg a lakás többi részének megfelelően a világítás a világítással, a konnektor a konnektorral..
Mondjuk az automatákat én előszeretettel úgy osztom el, egyik szobába konnektor, másikban világítás.Így ha egy lemegy, legrosszabb esetben egy szobányit kell sötétben botorkálni. Bár így a lekapcsolás több odafigyelést igényel.
Egyfázisú FI relének van egy nagy előnye, nem hagyja hogy a nullákat tetszőlegesen variálja az ember.Így egy nulla szakadás (akár szándékos szereléskori bontás) esetén sem kerülhet a fogyasztó két fázis közé. Én ha lehet nem kötném a háromfázisú eszközök mellé a fürdőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |