Fórum témák
» Több friss téma |
Korabban irtam privatban.
Majdnem egyetértek, ismerem azt az antennát is, viszont a vétel oldali viselkedését is hasonlítsd össze légyszi egy hangolt dipólnak meg pl egy hangolatlan alucsőnek. Azonkívül a polarizációt sem szabad figyelmen kívül hagyni, egy függőleges antenna laposabban sugároz, természetesen DX munkára alkalmasabban. Tök mindegy milyen illesztővel meg hogyan állitod be az impedancia viszonyokat. De soha nem veheti fel RX oldalon egy hangolt taggal a versenyt!
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Idézet: „Ezért lehet például több sávon jókat QSO-zni az ún. doublet antennával, ami egy tyúklétrával táplált dipól. A tyúklétre dielektruma levegő, emiatt a vesztesége kicsi, tehát az ilyen tápvonallal táplált antenna viszonylag nagy állóhullám arány mellett is jó hatásfokkal kisugározza a hozzá vezetett teljesítményt.” Milyen irányba, mekkora nyereséggel sugároz? Mekkorák legyenek az antenna méretei a leggyakrabban használt hullámhosszhoz viszonyítva? Negyedhullámnál rövidebb antenna tapasztalataim szerint sugároz, de kevésbé jól, mint a normál negyed, félhullámú. Idézet: „De soha nem veheti fel RX oldalon egy hangolt taggal a versenyt!” DX-nél biztosan. Általános hallgatózásnál a jel-zaj viszony lehet jó egy drótdarabbal is, jó pozícióban(torony, hegytető), és zajmentes környezetben. Sajnos általában a drótdarab környezete alacsony(RF vétel szempontjából árnyékolt), és sok a közeli, erős zavaró zaj(TV, kapcsitápok, fénycsövek, stb.) ami szétüti a gyenge állomások vételét. Kapcsoltam már ki néhányszor a rádiót emiatt...
Én meg teljesen egyetértek veled, ez így igaz. A jó vevőantenna jó adóantenna is (általában), fordítva az nem biztos hogy így van. Én az előbb csak az adóoldali illesztéssel foglalkoztam, és ez csak nagyon áttételesen befolyásolja antenna vevőoldali viselkedését. Az pedig, hogy az antenna milyen szögben és milyen polaritással sugároz, az antenna konstrukciójától és telepítési helyétől függ. Az illesztés, vagy annak hiánya csak azt befolyásolja, hogy a ráadott teljesítmény mekkora részét sugározza ki az antenna. Persze, hogy a rezonáns, lehetőleg jó magasra rakott, többelemes stb... antenna a jó, de mit csináljon az, akinek ilyenre bármilyen okból nincs lehetősége. Fog egy- két darab drótot, alucsövet, stb, amit talál, leilleszti ahogy tudja, aztán QSO-zik. Nyilván nem fog vele WW-DX-et nyerni meg nem lesz 300 DXCC körzete, de még mindig jobb, mint csak ülni és hülyeségeket írogatni a PannonDX-re.
![]()
Majdnem kész van az audion. Szereztem hozzá ládikót is, de rövid vagyok pár alkatrésszel. Na majd ez a hétvége
![]()
Van egy talán buta elméleti kérdés, ami régóta foglalkoztat:
DX-re egyszerű antennák közül negyedhullámú GP jó, de vajon egy félhullámú dipól is, méghozzá "felállított", függőleges pozícióban? Ha az "álló" kivitelű antennák jók DX-re, a sugárzóval 90 fokot bezáró ellensúllyal, akkor a félhullámú dipólnak megfelelő DX Yagi antennákat miért vízszintesen helyezik el? Ezen túlmenően a QUAD mivel tartalmaz vízszintes és függőleges helyzetű szálakat is a hurok alkotásában, Ő egyaránt jó DX-re és közelre is? Halvány Lila gőzöm sincs a sok antenna lehetőségének bőségében, hogy a normál, alsó sávos dipól után mit építsek itt a jó időben 21 Mega DX-re. ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
Nem értem ezt a vertikál-kedvelést, no meg a jelenséget sem, amit leírok. Ugye tényleg jobb a kilövési szöge DX-hez, de nálunk (a klubban) 1 S-fokkal zajosabb. Ráadásul az oroszoktól az angolokig, de még az ausztrál is (!) rosszabb összehasonlító riportot adott rá, úgyhogy már leszoktam arról is, hogy adás-vétel között váltogassam. Nekem nincs érv, ami a vertikál mellett szólna. DX-re is jobb riportokat kapok dipóllal! Igaz, pont ideális magasságban van 7 megára (20 méter) a Puskás és a PKI között kifeszítve.
Én is a hullámhosszra hangolt dipól mellett érveltem. Vételi oldalon annál jobb "előerősítő" nincs...
Lehet bohóckodni drótkerítéssel, kitolható alulétrával az sosem lesz jó antenna.
Helló. Lenne egy olyan kérdésem hogy van itthon engy nemrég beszerzett RDM 61 M típusú tank rádióm,és csak annyi lenne a kérdésem ennek a működtetése nem engedélyköteles? Frequency: 235 - 260 MHz (2 switchable ranges) A hatótávja a rádiónak a kis antennával 43~50Km között. Ezért kérnék segítséget hogy engedélyhez kötött-e egy ilyen szerkezet üzemeltetése. A válaszokat köszönöm előreis.
Szia!
Csak vételre használhatod. Az adás illegális és nem engedélyezett.
Akkor ezzel adni tilos? Mert azt hittem 100mW-ig engedélyt nem igényel. Ez a gép elméletileg annyit tud.
ITT minden információja fent van.
Abban a frekvenciasávban nem lehet engedély nélkül adást végezni semmilyen teljesítménnyel sem.
És ehhez az adófalytához milyen engedély van kötve?
Katonai szakszolgálati engedély.
Hát akkor erről le kell mondanom sajnos,pedig szivesen kipróbáltam volna.
Azért lehet hogy egy másik tank válaszolna
![]()
Ismerősömnek is van olyan tankrádiója ami tőlem távolságilag ilyen 30Km-re található és ki akartuk próbálni hogy tényleg áthidalja-e azt a távolságot.
![]()
Sziasztok ! Meg tudnatok mondani hogy CW eseten hany Hz a kozepfrekvencia ? (alapsavban gondolkodva, audio)
Kissé zűrzavaros amit kérdezel.
Középfrekvencia ugye a szuperheterodin rendszerű vevőknél van, működés szempontjából szinte bármekkora lehet (néhány 100kHz-től néhány 10MHz-ig), persze vannak "kitüntetett" frekvenciák (450kHz, 10,7MHz, 68,3MHz...), de ez nem okvetlen az adásmódtól függ, sőtt, a kétszertanszponált veők esetén két KF frekvencia is van. CW vevő esetén a KF frekvenciát keverik a BFO jelével, melyek különbsége adja a hallható, 600Hz körüli hangfrekvenciát. Kicsit pontosítsd a kérdésed, lehet hogy csak nem értettem, hogy pontosan mire is vagy kíváncsi.
Szia! Nincs pontosan definiálva, kb 600-1000 Hz a távírász fülétől függően. Ez lehet a kf-hez képest + és - is (CWU, CWL). A sávszélesség, pedig 25-1000 Hz - kinek milyen szűrőre telik.
Szia ! Koszi ! Akkor marad a kozeput, 800Hz.
bodgabo: Nekem alapsav van, nincs sem KF, sem BFO ![]()
Oké, tehát szinkrodin készüléked van (én is ilyet építettem), ahol a KF már maga a hangfrekis jel. Az enyémben (papíron) 650Hz a CW szűrő közepe, mérni még nem mértem meg.
Sziasztok ! SSB radio-vevom. Amolyan elso teszt (korabbi felvetel),
Bővebben: Link Kepek A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Nagyon szép, igényes munkát végeztél! Gratulálok!
Koszi, de meg nincs teljesen kesz, a CW demodulalas meg hatra van, es az I/Q amplitudomenetenek kiegyenlitese, tovabba lehet hogy a DDS szurot kicsit meg kell babraljam, erdekes hangok jonnek helyenkent.
Szia!
Jól néz ki. Rajz alapján utánépítés, vagy saját, esetleg más által készített, általad módosított az adó-vevőd ?
Szia ! Sajat, csak vevo. Ado-vevo valtozat majd a nyaron fejlesztodik
![]()
Érdekes ez a Vertikál antenna értékelés.
Az a helyzet, hogy nehéz így megmondani hogy mennyire jó vagy sem egy Vertikál antenna. Főleg ahogy tudom a Puskás suli nem egy ideális környezet egy vertikál antennának de még Dipólnak is elég zajos. Tehát ott nem tudhatunk alapos véleményt alkotni. Nyilván egy Yagival vagy több elemes Quaddal nem lehet egy napon említeni, valamint inkább alsó sávokon alkalmazzák sikerrel a vertikálokat. De nem egy tetőre felhajítva hevenyészett valamilyen drót darabokkal ellensúly gyanánt, hanem rendesen elkészített földelő hálózat kiépítésével. Van ahol még a talajt is besózzák és belocsolják a jobb vezetőképesség végett a földelő hálózat területén. Lásd egy-két hazai QTH-n is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |