Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ezzel az infra dologgal nem boldogulok, hiába nézem digit kamerán is max akkor látom ha a kamerába fordítom a diódát. Veszélyes játék ez így hogy nem látja az ember mit csinál. Falról, ablaküvegről is visszaverhet a szembe...stb inkább hagyom a fenébe minthogy belevakuljak. A mérést gondoltam én is valami fotodiódás/ellenállásos, esetleg fény elemes megoldáson. Dehát ahogy te is írtad kéne egy etalon amihez lehetne viszonyítani. Pl 1 W os azonos hullámhosszú lézer 1 méterről mérve és ugyanilyen távolságról mérni az enyémet...stb. A kollimátor lencsével nem vagyok kibékülve mert nagyon szór. Nem jó így a hatásfoka az biztos. A falon a "pötty" körül látható hogy nincs nyalábolva rendesen, nagyon szór a nyalábon kívülre is. Ha csökkentem a powert akkor persze ez a jelenség is csökken. De mondjuk ettől a gagyi műanyag lencsétől nem is lehet többet várni. A DVD íróban lévő lencsét azért nem használtam mert túl nagy lett volna a távolság a lencse és a dióda között, így nem fért volna bele a lámpába. Van róla pár kép.
Az infrát a kamera igen erősen látja, szóval ha gyenge, akkor valóban gyenge a dióda. A dvd lencsét kb 1mm-re kell rakni a diódától. Én majd valami tokot próbálok esztergálni neki (a lencsének és diódának).
1 mm? Akkor ezt még kipróbálom, nekem kb 8-10 cm re volt jó. Akkor én valamit elnéztem vagy fordítva volt a lencse...? Van még pár ilyen zseblámpám a következőbe ilyet rakok akkor. Pont jó lenne hozzá a gyári menetes tartó, bele sem kéne toldani mint a másikba. Hogyan lehetne jobban kollimálni a sugarat? Jobb minőségű lencse kellene? Ami a DVD ben van az jó? Úgy értem minőségre, tehát nem szór úgy mint amit most használok? 10 méteren kb 30 cm sugarú körben a pont körül piros szórt maszatos pöttyök vannak. Karcos vagy koszos lehet a lencse?
Az egyik dvd írómba olyan lencse volt, ami tökéletesen kollimálta a nyalábot. A többinél szórás jelentkezett (már a lencse alakjából adódó szórás, nem szennyeződés) a kisebb szórás udvart denaturált szeszes mosással lehet a lencséről leszedni. Egy papírzsebkendővel le kell mosni, majd gyorsan áttörölni a száraz részével. A DVD fej legkülső lencséjével lehet jól kollimálni, ahol a mágnesek vannak.
Köszi, akkor ez volt a baj. Én az alsó nagyobbik lencsét próbálgattam. A kisebbikkel azért nem próbálkoztam mert azt hittem az csak közeli fókuszáláshoz jó, lévén hogy szinte közvetlenül alatta pörög a lemez az íróban. Szóval az a tuti lencse ami kell nekem. Úgy kell használni a hogy az íróban van? Tehát a domború feléből lép ki a sugár, vagy fordítva? A denszeszes mosáson már túl vagyok, nem jött be. Ezzel kezdtem. Műanyag gagyi lencse, ennyit tud...
Ha kollimálni akarsz akkor fordítva használd, ha fókuszálni akkor ez eredeti elrendezésben ... bár jobban meggondolva fókuszálni bárhogy lehet vele ..
Az infrát iletően... az én telóm kamerája majd bevakul, ha ráirányitom az infrát ... csak a diódát ... Illetve a megfelelően kolllimált infra nagyon szépen éget már 160 mA körül is!!! Már ami az én DVD íróimban van persze, a többiről nem tudok nyilatkozni ....
Az infra dióda eleve kicsit hosszabb aluházban van mint a vörös, a végén pedig van egy lencse és utána 0,5 mm re egy szűrő. Ezeket le kell szedni vagy hagyjam rajta és úgy jöhet a kollimátor lencse?
Tényleg, mi a bánatért van a DVD írókban 2 féle lézer? Amit ha jól értelmezem az optikát ami benne van valahogyan kevernek is egymással...vagy külön jár a két lézer? Csak a más szög miatt kell a prizma bele, Nem értem én ezt, nincs valami magyar link a DVD írók lelkivilágáról?
Csináltam én is egy gyufagyújtós videót, de nem fér fel a szerverre. Gondolom 2 Mb a korlát ez meg 2,5. Majd felrakom valahová és belinkelem. Egyébként a következő zseblámpa olyan lesz ami az "AA" elemmel megy nem a kicsivel. A 3 A s elemek nem bírják a strapát. A STEP_UP miatt 600 - 650 mA kell neki hogy 330 mA jusson a diódára. Az azért sok ennek a kis elemnek folyamatosan. Friss elemmel 1,5 - 2 méterről gyufát gyújtok kb 3 X aztán már csak 60 cm ről...utána 30 ról. Ha tápról járatom akkor király.., szóval nem bírják az elemek a powert.
Jaja, ahogy Collector is irta, a DVD írokban van CD írás funkció is... vagyis van egy dióda a DVD-hez egy meg a CD-hez ... De persze egy idő után egy az utjuk, ahogy azt szépen le is lehet követni az optikán .... a "prizma" után a nyaláb utja egy! De ez nem is prizma ha jól tudom, hanem egy olyan kis kocka, aminek az egyik átló irányú felületmetszete - huh ez nem túl pontos de aki látott ilyet tudja mire gondolok - féligáteresztő tükör.... tudomásom szerint ... elvileg jó dolgokra lehet használni, de szerintem ez házilag majdnem kivitelezhetetlen, legalábbis ekkora méretekkel.. de lehet én állok csak hozzá ugy, hogy ehhez képest a hangyaherélés is már favágó méretű akció ...
Ok, az odáig rendben hogy CD t is írnak. De miért kell az egyikhez infra a másikhoz vörös lézer? Miért nem lehet csak az egyiket használni mindkét funkcióhoz? Gondolom nyomós oka lehet mert különben a gyártók nagyot sporolnának az egy diódán kettő helyett..Meg akkor az optika meg az öntvényház is kisebb, egyszerűbb lehetne...stb. Szóval ez az ok érdekelne...Miért nem lehet vörös lézerrel CD t írni DVD t meg infrával? (vagy fordítva...(?) )
Forditva. Egy biztos a hordozóanyag tulajdonságai között kel keresni az okot. pl mijen hullámtartományba megy át a megfelelő átalakulásokon.
a lézerek hullámhossza különböző, ez az ok.
Vagy infrával blue-ray lemezt... ahogy kovidivi is írta a hullámhossz a lényeg, minél nagyobb adatsűrűséget szeretnénk elérni, annál jobban kell csökkenteni a hullámhosszt. Bár a zöld kimaradt.. (még arra leszek kíváncsi, hogy ha nem lesz más technológia, akkor majd lesz x-ray lemez is? :eek2: )
Köszi a fejtágítót mindenkinek! Ez már régóta piszkálta a csőrömet.
No még egy láma kérdés lézer ügyben... Mi az a pumpalézer? Valami olyasmiről hallottam hogy ebben az esetben két hullámhosszú lézert kevernek össze valami optikával és az eredő már egy másik színű lézer, pl így jön ki a zöld szín. Ez kísértetiesen hasonlít a rádiótechnikában használatos keveréshez, meg ugye az RGB keveréshez amikor is a három alapszínből kikeverhető bármelyik szín. Vagy rosszul látom a párhuzamot? Ha így van akkor miért olyan macerás a kék/ibolya színű lézer színt kikeverni? Úgy hallottam a kék lézer egyelőre horror áron elérhető ( pl Blue Ray írók)
Blu-ray uses a "blue" (technically violet) laser operating at a wavelength of 405 nm to read and write data. Conventional DVDs and CDs use red and near infrared lasers at 650 nm and 780 nm respectively.
Szóval természetesen az adatsűrűség növelése miatt van szükség a hullámhossz csökkentésére, hiszen egy rotring ceruzával is több különálló vonalat (illetve pöttyöt) tudsz tenni egy 10 cm-es hosszon mint pl. egy tompa ceruzával, vagy éppen krétával... ezért a két dióda, különben nem maradna kompatibilis a cucc ... A pumpálást illetően: a lényeg, hogy a szükséges lézeremisszióhoz szükséges energiát kell közölni közlése a "lézer anyaggal" ... ez lehet fényenergia (nem csak lézer!) de lehet más is, pl. villamos vagy kémiai energia is ... Hogy miért drága a kék lézer? Egyszerű: még újdonság, és nem gyártja minden harmadik tajvani zug-halárus a felső szinten ... na jó, ez kicsit erős, de a lényeg ez: kevés a gyártókapacitás, és ha jól tudom, akkor a ps3 fel is veszi a gyártott diódák nagy részét.... ez már mostanra lassan megváltozik/változott i, igy természetesen itt is majd várható hamarosan árzuhanás .... lehet pont majd karácsony után... ne feledd, menyibe kerültek anno az első cd írók ..
Helloo
hát nekem egy nemtudom hogy teljesen ideillő gondom lenne... van egy DC 6Voltos 250mA-es adapterem és egy fogyasztóm aminek viszont 3Volt kell és max 200mA (lézerdióda) és aztszeretném tudni hogy miket tegyek az adapter után ,hogy megfeleljen a diódának az áram és a feszültség amit kap... előre is köszi Üdv Jockes
Ha dióda, akkor egy áramgenerátort. Ha stabil 3V kell, akkor fesz stabilizátor IC-t.
kiráy ez a topik
naggyon érdekes
hello.
egy kérdésem lenne.szoval van nekem itthon egy laser diodám,ami 3v-rol és 150-200mA-röl müködik.na most.van itthon egy akku elemem ami 8.7v és 170mA-os.ha ebböl csinálok stabil 3v-ot akkor azt ráköthetem a laser diodára? mivel 170mA-os igy többet nem tud leadni az akku. gondoltam rákérdezek mielött cselekszem. elöre is köszi. üdv Sergei
itt A legutolsó hsz-t nézd. A BD-t hűteni kell.
oda mindenképp kell valami áramkorlát (legjobb lenne az áramgenerátor) a 170mA nem a max kimenő árama hanem az hogy 170mA terheléssel 1 óráig bírja. De pillanatokra sokkal többet is letud adni(a belső ellenállásátol és a terheléstől függ h mekkorát).
de ez egy lézerdioda csak vagy egy lézer modul(pl pointer vagy iesmi)? mert ha dioda akkor csak áramgenerátorral szabad. viszont ha modul akkor jó egy 3V stab ahogy írtad, mert abban az esetben egy áramkorlát belevan már építve, és akkor a 170mA a max áramfelvételt jelenti a 3V tápfesz mellett
dvd irobol kivadászott laser dioda.hirtelen felindulásbol jutott eszembe ez az akku elemes dolog.de akor inkább hanyagolom és épitek egy normális áram generátort hozzá :yes: köszi neked is.
Én is azt mondom hogy építs hozzá áramgenerátort mert egy bármien aksi legyen is az pl nekem is egy 1,2 voltos 700 mA es piaci cerkaaksi is lead persze egy az egybenzárlatban 4 ampert tehát nem szabad azzal számolni hogy egy 100 valahány mA-es aksi semmiképp nem fog leadni többet.
Hali
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a kkor most IRF vagy IRL fet kell, mert már elvesztem Mégvmi, mért lehetett az, hogy amikor egy IRF540-el (nem volt a boltban IRL) csináltam a szupepés kapcsit működött, IRL-el nem??? előre is köcce
IRL fet kell neki alapvetően mert az logikai. Én IRF-el próbáltam eleinte, és nem ment.
Nekem müködik 3 db buz77-el egy panelen vannak 20 RGB lednek szabájozzák az áramot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |