Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pontmátrix vezérlés
 
Témaindító: kistinka, idő: Dec 25, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kistinka hozzászólása Dec 25, 2007 /
 
Szijasztok. Szeretnék készíteni, egy pontmátrixos futófényes valamit, amilyenek a kirakatban vannak. Szóval nagyon sokat gondlkoztam rajta, sok verziot láttam, de nem tudom eddig mi lenne az ideális. PICet ismerem programoztam már. Köszi
ejnye, saját magunknak pontot adni a kérdésért...--vicsys
(#) kistinka hozzászólása Dec 25, 2007 /
 
Azt se tudom mire jó ez a pont izé, sorry
(#) fongab válasza kistinka hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Egy LED tudsz villogtatni, úgy hogy tranzisztorról kapja a tápot amit vezérelsz. és egy másik tranzisztor ami a testre teszi a LEDet amit megint vezérelni kell. Ez megy ?
Oszlop vezérléshez olyan tranzisztort kell választani amelyik elbírja a oszlop áramát. Ami lehet akár 50-100mA LEDenként. Ha 10 LEDet akarsz az oszlopba akkor 0,5-1A is lehet.
Soronkénti vezérlésbe, elég a LED árama 50-100mA
A LEDek, nagyon rövid ideig, világítanak. Ezért írom, a 50-100mA. Az 50Hz márt észre lehet venni, mozgás közbe, a villogást. Ha két oszlopot tervezel márt, 100Hz kell. És így tovább. Ha 10oszlop van, 1KHz itt márt nem elég a LEDnek a 10-20mA.
(#) kaszarobert hozzászólása Dec 25, 2007 /
 
Szerintetek ez így működik? Lásd kép. Lehetne az egyik demultiplexi déjét magasra kötni, vagy mindegy?

pl Párhuzamos portról lehetne meghajtani két biten, jó nagy frekin. Egy [i,j]tömbben tárolhatnám a pixelek értékeit. Egy tripla forciklussal vezérelném legbelül a clock, kíjjebb pl. a sor kívül az oszlopindex...


Sajnos egy 10*100 as kijelzés az 1000db led+2000tranyó, szóval lehetetlen megépíteni házilag...
(#) vegyészmérnök válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
A megoldásodnál mivel a sorok és az oszlopok is demultiplexerrel vannak meghajtva, ezért egyszerre csak egy LED világíthat. Így külön kellene végigmenned minden soron belül a LEDeken, tehát a LEDek nagyon ritkán villannának fel (8x8-as mátrix esetén az idő 1/64-ed részében világít csak), tehát túl halvány lenne.
Én 8x8-as LED mátrixot akarok csinálni párhuzamos portra úgy, hogy a port 8 bitje 8 tranzisztoron keresztül hajta meg az összes oszlopot, de csak annak az oszlopnak a LEDjei fognak világítani, amelyiket éppen kiválasztjuk. Az oszlop kiválasztásához demultiplexer helyett egy Johnson számlálót (4017-es IC) + 8 tranzisztort használok majd, mivel úgyis csak sorban akarjuk léptetni és így elég a port 2 pinje. Az egyik lépteti a számlálót, a másikkal a 8. oszlop után resetelni lehet a számlálót, így újra az első sorra lehet ugrani.
(#) vegyészmérnök hozzászólása Dec 25, 2007 /
 
Így gondoltam én is: Link
Azért az oszlopokat célszerű a Johnson számlálóval meghajtani, mert így könnyebb a kiírandó szöveget jobbról balra léptetni.
(#) kaszarobert válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Tehát 8adat+2pin Azaz 10 bitet használsz?
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Aha látom az ábrát... Igen.
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
A Johnson sok szempontból jó ötlet!
Viszont, ha maradnánk az enyémnél egy+clock adatbiten, úgy, hogy a demultik kimeneteire melyek a tranyók bázisaira vannak kötve, tennénk egy olyan értékű (pl:100n) kondit melyek késleltetik a ledek fényének megszünését. (tudom lehetne léptetőregiszterekkel is) Ebben az esetben szerintem megnő a fényerő, hisz a tranyók tovább vannak nyitva, így a led azonos fényerővel de hosszabb ideig ég. Ez így csak 2*8 kondi! Kevesebb vezeték, de programozni nehezebb.


(#) vegyészmérnök válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Ez a kondenzátoros dolog a Johnsonos esetben is használható. A LEDek rövidebb időre nagyobb áramot is elviselnek, így növelhető a fényerő. Erre szükség is van ha a kitöltési tényező nem nagy.
A Te esetedben alul kisebb tranzisztorok is megfelelőek, mert nem kell az egész oszlop áramát elbírniuk, hacsak nem világít mégis az összes LED a beiktatott kondik miatt.
10 bit a párhuzamos portnál megoldható, mert a 8 adatbitre könnyű kiírni az adott oszlopnak megfelelő értéket, és az 1., 14., 16., valamint a 17. pin is használható kimenetként LPT-n, csak a címe más mint a 8 adatbité és egy részük negált.
(#) kistinka hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
no én arrra gondoltam, D tároló a sorokhoz oszlopokhoz, 0 tranyó, mütyür ellenállattal, mert olyan gyorsan villog hogy felfitási idő miatt ugyse vehet fel max áramot, amugy én ilyen 8*8asbol 5öt tennék egymás mellé, ésarra gondoltam minden 8*8as sor és oszlopához külön d tároló, külön port, tehát minden sor pölö pic d portja lenne, minden oszlop meg pölö c port, és az egy adottt kijelzőhöz tartozo sori és oszlopi d tároló (74hct574) vezérlő jele össze lenne kötve, tehát ecccerre megakpja sort és más porton oszlopot, és a két tárolót mivel eccerre vezérlem, ezért eccerre nyitnak, megjelenik az adott kép, letörölni a képet, és következő többit ugyanigy, persze egy 8x8 is időmultpiplexbe lenne tehát pontrol pontra mennék végig, pölö egy ozlop mindig engedélyezve lenne, és a sorral állitom hogy az adott oszlopon belül mi égjen.
az előbb emlitett ic totemp-s kimenetü, kimenet és föld között 10mA kimenet és táp között 8mA-t tud kihajtani. rajzot MAJD mellékelek
(#) vegyészmérnök válasza kistinka hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Ha minden sorra és oszlopra külön tárolót használsz, akkor elég sok tároló kell... Ebben az esetben nem használhatsz kis ellenállást, mert hosszú ideig világít egy-egy LED, és a tároló kimenetét kis ellenállás esetén túlterhelnéd.
(#) kistinka hozzászólása Dec 26, 2007 /
 
de izé nah. szóval kivillantom, aztán el is tüntetem. mindezt vm durva órajellel, mondjuk 16f877 és 20 mega kristály
(#) vegyészmérnök válasza kistinka hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
És amikor valami hiba miatt megáll a kiíratás? Vagy reset alatt, amikor a kimenetek mind H szinten vannak? (AVR mikrokontrollereknél így van, nem tudom, hogy PIC-nél is így van-e... ) Akkor kimúlik az adott tároló? Én úgy tervezem, hogy 30 mA-nél ne folyhasson soha több áram, mert a PC bekapcsolásakor a printer portot is leteszteli...
(#) kistinka hozzászólása Dec 27, 2007 /
 
hmmm. ez igaz, resetnél a PIC épp azt ir ki amit gondol. szeretnék egy jó megoldást, ami biztonságos. csak minimum 5ször 8x8ast kelljen hogy meghajtson. lehet hogy tranyós megoldás lesz egy halom demux-al?
a johnson számlálót nehéz szinkronizálni nem?
(#) vegyészmérnök válasza kistinka hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Szerintem az általam leírt megoldást tovább lehet fejleszteni 5*8x8-asra. Egy TTL kimenetre több IC bemenete csatlakozhat, így mind az 5 LED-mátrix puffer IC-it bekötheted ugyanarra a portra, és a puffer IC-k közül az aktívat egy demultiplexerrel tudnád kiválasztani. Az oszlop léptető 5 db Johnson IC clock és reset lábait is lehet egybe kötni, mert a 4017-esnek van clock enable lába, amivel kiválaszthatod az éppen aktívat. Persze elég vagy a puffer IC-ket vagy a számlálókat kiválasztani, nem kell mindketőt...
Ha 5*8x8 helyett 4*10*8 felosztás is jó, akkor csak 4 db Johnson számláló kellene, persze akkor ezeket is külön kellene kiválasztani...
A kérdés hogy a felvillanások nem túl ritkák-e? A legjobb megoldás az oszloponként külön tároló lenne, de az 40db IC-t jelent...
(#) _JANI_ válasza kistinka hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
Annak adod a pontot aki a legtöbbet - jobban segített.
Ezzel elismered a munkályát vagy tudását.


5x7 pontmátrix kijelző vezérlése. Az elmélet UA!

Valamint:

LED mátrixos kijelző

LED matrix EPROM-mal

S egy lezárt téma:Ledmátrix...
Jó olvasást!
(#) proci válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
Milyen típusú Johnson számlálot használsz? HEX vagy BIN? Vagy az mindegy?
(#) neogeo2 hozzászólása Feb 25, 2010 /
 
A fórumban olvasottak alapján rajzoltam 1 ábrát.

Szerintetek ez így jó lenne?

Ami számomra kétséges az a bc212 tranzisztor. Ez elég lenne ide? Úgy emlékszem ez 200 mA-ig bírja. Abban nem vagyok biztos, hogy ez elég lenne a 6 led vezérléséhez.
A használt ledek: L-1553GDT
Adatlapját is mellékelem.

Egyébként ez így életképes megoldás lenne szerintetek?

Köszönöm a választ!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem