Fórum témák
» Több friss téma |
tennék még egy érdekes kiegészítést...
ha a diódára irányítva bekapcsolom a lasert villan... na már most... ha elhuzom előtte az ujjam (csepp imitáció) akkor ugye egy darabig árnyék aztán megint a nulláról 100%fény ahogy elmegy az ujjam... az érdekes az az hogy ilyenkor sem exponál.... (pedig a helyzet ugyan az mintha rányitnám a lézert... néha elexponálja de csak ha sokáig van előtte az ujjam... de akkor se mindig... de ha rányitom a lasert akkor meg 100%ban mükszik... (asszem az ilyen helyzetektől szoktak az emberek elkezdeni legyeket kergetni...)
Ez azért van, mert az áramkörben van egy védelmi funkció. Magyarul, hogy ne lehessen másodpercenként elvillantani a vakut, mert úgysem bír aközben feltöltődni kellő mértékben.
Ezt a gyorsaságot lehet szabályozni azzal az ellenállással, amit mex is említett: Idézet: „az 1ľF-ot töltő ellenállás nagy értéke miatt nem tud a kondi olyan szintre töltődni ami elég lenne az optotriacban levő dióda bekapcsolásához.” Tehát ha azt akarod, hogy ezekre a helyzetekre hamarabb reagáljon a készülék, akkor vagy az ellenállást csökkented (persze nem drasztikusan), pl. a felére, negyedére, vagy a kondenzátort cseréled kisebbre (az értékcsökkentés itt sem lehet túl nagy), vagy mindkettő értékét csökkented egyszerre... De mondom, van egy bizonyos határ, amit nem célszerű átlépni, mert a vaku károsodását okozhatja (úgy tudom), ha túl sűrűn van vele villantva.
Hehe..
Idézet: „néha elexponálja de csak ha sokáig van előtte az ujjam... de akkor se mindig... de ha rányitom a lasert akkor meg 100%ban mükszik... (asszem az ilyen helyzetektől szoktak az emberek elkezdeni legyeket kergetni...)” Na szóval ennek is egyszerű a magyarázata:hirtelen változásra reagál csak.Mindez a 10µF-es kondi miatt történik,ha lassú rajta a feszültségváltozás akkor lassan nyitja ki az optot vezérlő tranyót és a diódája nem kap megfelelő nagyságú áramot.
hát elöször is köszi a segítséget.. Mexnek is!!!
2. tök hülye vagyok a témához, nagymamabiztosan fogalmazzatok léci! 3 pl először az 1micro-s aztán a 10micro farrados kondiról beszéltek.... persze lehet az 1microsra mondjátok h azt tölti az ellenállás a 10microsra meg az optonyitását. ezt legyetek kedvesek tisztázni szegény hüje művész számára, tehát elírás vagy nem ... és kicsit részletesebben legyetek kedvesek. vi irta: Működés: Amikor rávilágítok a lézerrel villant, illetve amikor tartósan világítok rá és megszakítom a fény útját szintén elvillan. Tehát mindíg a változásra reagál. annyiban igazatok van ha sokáig világítok rá és akkor kapcsolom ki a lézert akkor villant... de még mindig nem megy el hirtelen változásra... értsd: ujjelhuzás kisebb kondival, ellenállásal készülök addig is. előre is köszi
Próbáld meg ezekkel az értékekkel:
De még mindig fenntartom,ez nem az a kapcsolás amire neked szükséged van...
kösz mex kiprobálom....
ugynézem hallotál már a sportról! mi a véleményed erről a kapocsról??? cél hasonló! üdv... kellemes ünnepeket!
Felteszek egy 555-ön alapulót,most izzadtam ki,szimulátorban a fotodiódát kapcsolóval helyettesitve működik.Figyelem ez gyors reakcióidejű,képes nagyon gyorsan egymásután is elvillantani a készüléket,de egy ilyen alkalmazásra mint a vizcsepp fényképezése ez kell.
köszi!
pár dolgot azonban nenm tiszta!!! csak a szimolátor miatt cserélted a fotodiódát kapcsolóra??? gyors egymásután nem baj..mindig csak egy csepp fog elhúzni.. a következő meg csak kicisvel később. a rajzhoz mellékelt szövegben írod>> "az áramkör csak akkor kapcsol ha a diódát fény éri".... nem egészen értem.. te akkor kapcsolódtál a fórumozásba amikor... elkezdtem panaszkodni hogy ilyen kapcsolásom van csak nem ilyen kell hanem ami akkor villant ha mondjuk egy pillanatra elalszik a fény. lsd csepp. mondjuk látom hogy folytatódik a szöveg hogy meg kell szüntetni, meg hogy újra ha fény éri... de ahogy van fogalmazva a leírás nem ez tűnik a lényegének. azért köszönöm a segítséget.. ha bármi fotós kérdésben a segítségedre lehetek csak szólj... azt értsd meg hogy nem esek neki egy kapcsolás elkészítésének amíg legalább "nagy" esély nem mutatkozik annak működésére! pácse! további kellemes ünnepeket.
Igen mivel a szimulátorban nem találtam fotodiódát,meg ha még lett is volna külön kellett volna a megvilágitásával "mahinálni".
A közölt áramkört vizcseppfotózáshoz azért alkalmas szerintem,mert feltételezésem szerint egy lézer vagy egyéb fénysugarat akarsz a cseppel megszakitani. A bekapcsoláskor amikor a diódát fény éri lesz egy fals villanás ezután viszont csak akkor villan,ha a fénysugár megszakitása után ismét fény éri a diódát.De akkor rögtön gyakorlatilag késlekedés nélkül. Idézet: „ugynézem hallotál már a sportról! ” Csak most jöttem rá,hogy ezzel a célfotózásra gondoltál.. Ott pedig nagyon fontos azonnal inditani a vakut. Az alábbi áramkör ennek tesz eleget. Az előzőhöz képest van némi változtatás. Legszembetűnőbb a kettő tranyó ami egy darlington fokozatot alkot, igy nagy érzékenység jellemzi. Az 500kohm értékű potenciométer jó ha többmenetes kivitelű(helitrimmer) igy finoman lehet állitani a kapcsolási küszöbszintet, alkalmazni tudod eltérő fényviszonyok esetén is. Ez a kapcsolás a fotodiódát érő fény megszakadása (illetve nagymértékű csökkenése) esetén azonnal inditja a vakut. Ha megvilágitást kap nem történik semmi. Az 555 0.11 sec ideig bekapcsolja az optotriak diódáját,ez bőven elég a vaku kapcsolására. A rajzon a virtuális optocsatoló fototranzisztort tartalmaz(csak ilyen volt a szimulátorba),ez ne tévesszen meg, használd a már meglévő MOC3020-at. A kapcsolás kis áramfelvétele miatt tápellátásnak megfelel egy 9V-os elem is. Ha esetleg nyákrajz is kellene akkor megrajzolhatom....
hali!
ujfennt köszi mindent!!! amiket irtál arról picit később. ha tudnál gyors választ arra, hogy az alábbi kapcsolást hogy kössem be?!?! tehát kérdések: 1.sima diodát vettem, a rajzon jelölt SCR nemhogy nem volt, de két boltban azt se tudták, hogy az mi a fene. sima dióda jó helyette? 2. a dióda vége a kimenet>>> vakut akarok vele működtetni, az úgy villan, hogy két érintkezőt rövidre zárok... az egyik érintkező a kapcsolás kimenete a dióda vége... de mi a másik ?? tehát hova kössem a másik vaku érintkezőt? 3 fotótranyót vettem,a rajz úgy mutatja hogy a középső láb (bázis!?) nincs bekötve sehova, nem is kötöttem be sehova .. jó az úgy az? megintcsak ultrakösz!
Üdv. Az SCR az tirisztort jelent. A kapcsolás akkor működik ha a vaku kivezetései közül a pozitivat kötöd a tirisztor anódjára a másikat pedig a testre. Tirisztornak jó a P0102. ez kicsi (TO 92)-es tokban van. A fototranzisztornak nem minden esetben használják a báziskivezetését,szokták diódának is használni. Ebben az esetben igy van-gyorsabb működésű.
Üdv! Mint a téma címe is mutatja fotózáshoz, pontosabban asztro-fotózáshoz szükséges giroszkópra lenne szükségem. A Föld forgását kell kiküszöbölni, legalább is egy bizonyos forgásét, természetesen nem túl hosszú időre. Tapasztalatlan vagyok ezen az elektronika terén, ezért ha valaki segíteni szeretne, megköszönném, ha a lehető legjobban leegyszerűsítve, szájbarágósan elmagyarázna mindent.
Szia!
Giroszkópot követő helyett? Szerintem neked egy polarmount-os követő mechanika kellene. Bővebben: Link. A giroszkóp inkább kamerastabilizálásra jó: Bővebben: Link. |
Bejelentkezés
Hirdetés |