Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1596 / 2208
(#) kristikoma válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 23, 2014
Az egyik végcsőre 20n, a másikra 10n kondin jön be a jel... Mindig két egyformán szokott bejönni a jel a végcsövekre. Amúgy ezek a legkisebb kapacitásúak a rajzon. Persze, a segédrács is meghatározza. Úgy 300V-ról már biztosan fog menni. Ha van ekkora feszültségre szabályozható táp, addig állítsd, míg a csöveknek meg nem lesz a szükséges nyugalmi rács-katód feszültség. Ezt az értéket meg célszerűen adatlapról kell nézni. Amennyiben lehetséges, még árammérést is lehet csinálni, anód-, és segédrács áramokkal.
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 23, 2014
Idézet:
„Az egyik végcsőre 20n, a másikra 10n kondin jön be a jel...”

Ezt én is benéztem, az egyik a rácslevezető ellenállás értéke, nincs mindkét csatolóhoz írva érték.
Azonban a két végcső rácslevezető közös pontja miért oda van kötve, ahova...? A testre szokott...
(#) kristikoma válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 23, 2014
Idézet:
„A rácslevezetőnél az egy feszültségosztó a munkaponti feszültség beállítására.”

Írtam néhánnyal fentebb. Igen, valóban a testre szoktuk, vagy egy külön tápból, de akkor egyszerűbb szimmetrizálni 2 trimmerrel.
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Jan 23, 2014
Köszönöm, úgy érzem, megvilágosodtam - ha sokára is...
(#) 6C4C válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 23, 2014
A két rácslevezető középpontjában aszimmetrikus meghajtás esetén keletkezik egy "hibajel", ami vezérelve az L2 jobboldali triódáját, igyekszik az aszimmetriát megszüntetni... Egyébként én nem találtam a C5 kondi értékét, ami nyilvánvalóan ugyanakkora, mint a C7...
(#) Szpisti válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 23, 2014
A jó műszerész a sorok közt is tud olvasni ... C5
(#) bakos13gab válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 23, 2014
Itt ezzel a long-tailed azonos anódellenállásai miatt fellépő aszimmetriát igyekeztek orvosolni?
(#) 6C4C válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 23, 2014
Pontosan...
(#) Orbán József válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 24, 2014
Amely rajzokat eddig láttam, ott a meghajtás "jobb" oldali (L2) részén egy kicsivel megnövelt anódellenállásokat találtam a jelzett aszimetriát orvosolandó, tehát itt emígyen van... Mit szólsz a szokatlanul (nekem legalább is) kis értékű csatoló kondikhoz?
Egyáébként, ezt a régi sémát nézegetve, egy hasonlóságot véltem felfedezni az alantival. Vajon mit?
(#) bakos13gab válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 24, 2014
Ki lehet számolni, de tulajdonképpen 100nF is elegendő. A régi rajzokon nem ritka a 47-100nF-os érték és azok is hifi erősítők voltak. Itt meg áramgenerátorosan hajtja a végfokozatot. Erre is láttam már példát, de ilyet nem építettem soha és nem is hallottam még. Itt egy amcsi péla, amit már nézegettem.
(#) 6C4C válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 24, 2014
Az előző kapcsolás valószínűleg lemezjátszó erősítésre lett kifejlesztve, lehet, hogy a szokatlanul alacsony csatolókondik a lejátszó alacsonyfrekvenciás mechanikai zaját, a "rumplit" csökkenthették... Egy triviális hasonlóságot látok, de azt úgyis mindenki észrevette... A végcsövekkel megoldott "fázishasítás" egyesek szerint jó megoldás, mások szerint meg nem... Mindenesetre ötletes
(#) djcaveman hozzászólása Jan 24, 2014
Sziasztok. Sikerült vennem 10db GU50 elektroncsövet.. Kérdés: 4XGU50 (2-2 párhuzamosan ellenütemben) milyen költségre számolhatok a kimenővel kapcsolatban ha ultralineár kivezetést is szeretnék rá?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) granpa válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 24, 2014
A legkisebb költség, ha magad tekercseled. Számold ki mekkora vas kell hozzá, vedd meg MÉH-telepen (ha van felétek olyan, ahol eladnak). Számold ki a huzalt, és megveszed. Aztán tekerés. Az ultralineár-tól nem lesz drágább, az csak két + kivezetés. Csináltatási árat nem ismerem, de tán egy 10-esnél több.
(#) djcaveman válasza granpa hozzászólására (») Jan 24, 2014
Erre gondoltam én is .. Sajnos nem tudom a kimenőtrafó tekercselés mikéntjét. Persze az
Raa azt még értem is, csak pl.:a rakott palacsinta mennyire helytálló, milyen vasmag kellene hozzá nagyságban, minőségben légrésességben, szigetelésben... Van kapcsolási rajzom 2X120W ra.
(#) granpa válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 24, 2014
A téma képei közt a 200. oldal táján minden le van írva, az alapján mindenre fény derül. Érdemes belemerülni.
(#) djcaveman válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2014
merülés van..
(#) CIROKL válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 25, 2014
Idézet:
„Van kapcsolási rajzom 2X120W ra.”
Na és ott nem ir a kimenő trafó mikéntjéről ?
120WATT -ra eléggé tekintélyes méretek kellenek .
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2014
Sajnos nem.. Egy Német oldalról sikerült leszednem.. Íme a rajz.
(#) granpa válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 25, 2014
Eléggé megmerülve, az adatokból (600V, Raa2.5 kOhm), valamint a cső adatlapjából kiszámolhatod mekkora kimenő kell;beírod ide, és lektoráljuk.
(#) djcaveman válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2014
Itt nem számít a trafóvas keresztmetszete, ill. anyaga? Nos van mit tanulnom, ezt el kell ismerni.. De szeretem a csöves technikát.. Mondhatnám, hogy eddig egy PCL86 SE erősítőt csináltam meg magamnak, és gyári kimenőt használtam (tv kimenő). Ennyi tapasztalatom van, ill. rengeteg elektroncsövem.. Bár nem a 300B kategória, de van jó néhány... És van még elég akaratom ... csak valakinek el kell majd magyarázni józan paraszti nyelvezettel a kimenőtrafó lelki világát..
Idézet:
„Itt nem számít a trafóvas keresztmetszete, ill. anyaga?”

Már hogyne számítana , a vasmag keresztmetszete illetve a tekercselés osztása , szigetelése , minden számít még az összefogató csavar is !
Javaslom előbb egy kisebb kaliberű csöves elkészítését ahol lehetne némi tapasztalatot szerezni a csöves technikábol de ha itt a képeket nézed abból sokat lehet meríteni .
120WATT csöves nem kicsi falat mind kimenőtrafó mind hálózati trafó méretekben és ehhez ha sztereo-ban szeretnéd akkor nem is gyenge tápegység dukál !
Anno csak 50WATT teljesítménynél megálltam a csöves erősítő építkezésnél , de az sem játék számba menő feladat volt : Bővebben: Link
(#) djcaveman válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2014
Lehet én is megállok a 2X50W-nál.. Ehhez viszont van tapasztalatod ami nagyon jól jönne nekem.. Lenne még olyan kérdés, hogy hogyan szól a GU50 technika? Mennyire jó a GU50 egy EL84, EL86-os PP erősítőkhöz képest? Ill. még egy egy kérésem lenne.. valahol van szerinted egy méretarányos rajz a csőfoglalatról?
(#) Orbán József válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2014
Megjegyezném, kérdeném, mi értelme egy ekkora teljesítményű csöves erősítőnek?
Kizártnak tartom, hogy olyan minőségben szóljon, mint egy szokványos 10-50W-os nagy hanghűségű, csöves erősítő. Az építők 99.9%-a ezért épít csövest, ha jól látom. Hangosításra, hegesztésre, motorvonat bikázásra ott vannak a félvezetős erőlködők AB, B, H, mittudom én milyen osztályokban, ahol megegyezhetünk abban, hogy nem audiofil alkalmazásra van szükség. Már az 50 Wattról is az a véleményem - túl sok. Az audiofilek tartanak otthon olyan hangdobozokat, amit lehetetlenség otthoni körülmények közt ekkora teljesítményen élvezni. Egyszerűen szétveri az ember agyát. Persze, ha 20%-os már valamiért a hallása, nem szóltam... Úgyse hallja...(Laci, ez nem célzás sem személyedre, sem munkáidra!)
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) CIROKL válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 25, 2014
Józsi ezt nem kellett volna off módban írnod és főleg nem nekem hisz nem én vetettem föl ezt a 120WATT -os témát !
Egyéb iránt egyet értek veled !
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
(#) Orbán József válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 25, 2014
Nem is neked címeztem, hanem a tárgynak és meg ne haragudj, semmi személyes még a hátsó gondolataimban sem. Elnézésedet, hogy félreérthető voltam!
Idézet:
„Mennyire jó a GU50 egy EL84, EL86-os PP erősítőkhöz képest? I”

Nem összemérhető-ek egymással !
(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 25, 2014
Igazából nem azért szeretnék 2X120W-os erősítőt építeni, mert ezt ki is akarnám használni... Egyfajta kihívás, ill. vakmerőség...bár lehet ez, nekem tetszik.. Az is igaz, hogy egy 10-25W-os erősítő szépen kidolgozva is tud kellemes élményt okozni... és ez most csak a kinézet. Nekem tetszik az "erőmű" kifejezés, jelen esetben a 8db GU50 látványa. A már csak mellékes, hogy volt szerencsém beszerezni 10db-ot .. Persze tudom, hogy ehhez a tápegység is valóságos szörnyeteg! De mindamellett. hogy nagy, sokat fogyaszt, rossz hatásfokú... de CSÖVES.. Nekem a hangzásán kívül ez is lényeg..
(#) Orbán József válasza djcaveman hozzászólására (») Jan 25, 2014
Elárulok valamit. Egy éve lassan, hogy anyagot, tudást, segítséget gyűjtök, hogy elkezdhessem gyártani a csöves ármádiát. Vannak csövek, amiket nem arra találtak ki, hogy 10W-ocskákat szedjünk ki belőle, ezekből valónban "muszáj" 30-50W-osakat építeni és igen, legfeljebb nem hangosítjuk fel annyira. Hidd el, ha jól meg akarsz építeni egy csövest, nem érdemes a végével kezdeni - mármint a legnagyobb teljesítményűvel.
Arról nem beszélve, hogy jó dobozokkal - mással meg értelme sincs zenét hallgatni - a 2x10W-os is lebontja a házat. Valamiért a csöves "nagyobbat szól", mint az ugyanarra a teljesítményre épített félvezetős, de ennek nem mennék a részleteibe.Ha belemélyedsz, látni fogod, végtelen történet a csöves építés és már jó móka, pedig a gyakorlati részét el se kezdtem. De már most látom, mik lesznek a gátak - vas-tekercselő anyag, elkészítés, amik úgyis csak egy bizonyos szintig engednek el.
Kihívásnak egy jó falat de ha érzel magadban elszántságot akkor én csak helyeselni tudom ,és ha nem riadsz vissza a nagyfeszültségtől , 5-800Volt / vagy még nagyobb feszültségtől .
Amennyiben komolyabb hangminőséget szeretnél akkor 50WATT környékén meg kellene állni .
Ha nem számit a minőség csak nagy legyen és üvöltsön akkor mindegy mekkora csak szép nagy legyen .
A GG épíett már 2X600WATT os csövest ahol az anódfeszültség 2000Volt , na gondolhatod itt milyen biztonsági dolgokat kellett betartani !

GU81.JPG

(#) djcaveman válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 25, 2014
Nekem ez kihívás... szerettem/szeretem ezt a technológiát.. Nem beszélve az OTL-ek világáról.. Tudom, hogy nem egyszerű, és épp ezért vágok bele.. Lesznek akadályok, de ezeken át/túl kell lépni.-. Ami most megfogott, az a GU50 foglalata.. Nem találok semmiféle méretarányos rajzot róla... segítenétek ebben nekem?
Következő: »»   1596 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem