Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az egyik végcsőre 20n, a másikra 10n kondin jön be a jel... Mindig két egyformán szokott bejönni a jel a végcsövekre. Amúgy ezek a legkisebb kapacitásúak a rajzon. Persze, a segédrács is meghatározza. Úgy 300V-ról már biztosan fog menni. Ha van ekkora feszültségre szabályozható táp, addig állítsd, míg a csöveknek meg nem lesz a szükséges nyugalmi rács-katód feszültség. Ezt az értéket meg célszerűen adatlapról kell nézni. Amennyiben lehetséges, még árammérést is lehet csinálni, anód-, és segédrács áramokkal.
Idézet: „Az egyik végcsőre 20n, a másikra 10n kondin jön be a jel...” Ezt én is benéztem, az egyik a rácslevezető ellenállás értéke, nincs mindkét csatolóhoz írva érték. Azonban a két végcső rácslevezető közös pontja miért oda van kötve, ahova...? A testre szokott...
Idézet: „A rácslevezetőnél az egy feszültségosztó a munkaponti feszültség beállítására.” Írtam néhánnyal fentebb. Igen, valóban a testre szoktuk, vagy egy külön tápból, de akkor egyszerűbb szimmetrizálni 2 trimmerrel.
Köszönöm, úgy érzem, megvilágosodtam - ha sokára is...
A két rácslevezető középpontjában aszimmetrikus meghajtás esetén keletkezik egy "hibajel", ami vezérelve az L2 jobboldali triódáját, igyekszik az aszimmetriát megszüntetni... Egyébként én nem találtam a C5 kondi értékét, ami nyilvánvalóan ugyanakkora, mint a C7...
A jó műszerész a sorok közt is tud olvasni ... C5
Itt ezzel a long-tailed azonos anódellenállásai miatt fellépő aszimmetriát igyekeztek orvosolni?
Pontosan...
Amely rajzokat eddig láttam, ott a meghajtás "jobb" oldali (L2) részén egy kicsivel megnövelt anódellenállásokat találtam a jelzett aszimetriát orvosolandó, tehát itt emígyen van... Mit szólsz a szokatlanul (nekem legalább is) kis értékű csatoló kondikhoz?
Egyáébként, ezt a régi sémát nézegetve, egy hasonlóságot véltem felfedezni az alantival. Vajon mit?
Ki lehet számolni, de tulajdonképpen 100nF is elegendő. A régi rajzokon nem ritka a 47-100nF-os érték és azok is hifi erősítők voltak. Itt meg áramgenerátorosan hajtja a végfokozatot. Erre is láttam már példát, de ilyet nem építettem soha és nem is hallottam még. Itt egy amcsi péla, amit már nézegettem.
Az előző kapcsolás valószínűleg lemezjátszó erősítésre lett kifejlesztve, lehet, hogy a szokatlanul alacsony csatolókondik a lejátszó alacsonyfrekvenciás mechanikai zaját, a "rumplit" csökkenthették... Egy triviális hasonlóságot látok, de azt úgyis mindenki észrevette... A végcsövekkel megoldott "fázishasítás" egyesek szerint jó megoldás, mások szerint meg nem... Mindenesetre ötletes
Sziasztok. Sikerült vennem 10db GU50 elektroncsövet.. Kérdés: 4XGU50 (2-2 párhuzamosan ellenütemben) milyen költségre számolhatok a kimenővel kapcsolatban ha ultralineár kivezetést is szeretnék rá?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
A legkisebb költség, ha magad tekercseled. Számold ki mekkora vas kell hozzá, vedd meg MÉH-telepen (ha van felétek olyan, ahol eladnak). Számold ki a huzalt, és megveszed. Aztán tekerés. Az ultralineár-tól nem lesz drágább, az csak két + kivezetés. Csináltatási árat nem ismerem, de tán egy 10-esnél több.
Erre gondoltam én is .. Sajnos nem tudom a kimenőtrafó tekercselés mikéntjét. Persze az
Raa azt még értem is, csak pl.:a rakott palacsinta mennyire helytálló, milyen vasmag kellene hozzá nagyságban, minőségben légrésességben, szigetelésben... Van kapcsolási rajzom 2X120W ra.
A téma képei közt a 200. oldal táján minden le van írva, az alapján mindenre fény derül. Érdemes belemerülni.
Idézet: Na és ott nem ir a kimenő trafó mikéntjéről ? „Van kapcsolási rajzom 2X120W ra.” 120WATT -ra eléggé tekintélyes méretek kellenek .
Sajnos nem.. Egy Német oldalról sikerült leszednem.. Íme a rajz.
Eléggé megmerülve, az adatokból (600V, Raa2.5 kOhm), valamint a cső adatlapjából kiszámolhatod mekkora kimenő kell;beírod ide, és lektoráljuk.
Itt nem számít a trafóvas keresztmetszete, ill. anyaga? Nos van mit tanulnom, ezt el kell ismerni.. De szeretem a csöves technikát.. Mondhatnám, hogy eddig egy PCL86 SE erősítőt csináltam meg magamnak, és gyári kimenőt használtam (tv kimenő). Ennyi tapasztalatom van, ill. rengeteg elektroncsövem.. Bár nem a 300B kategória, de van jó néhány... És van még elég akaratom ... csak valakinek el kell majd magyarázni józan paraszti nyelvezettel a kimenőtrafó lelki világát..
Idézet: „Itt nem számít a trafóvas keresztmetszete, ill. anyaga?” Már hogyne számítana , a vasmag keresztmetszete illetve a tekercselés osztása , szigetelése , minden számít még az összefogató csavar is ! Javaslom előbb egy kisebb kaliberű csöves elkészítését ahol lehetne némi tapasztalatot szerezni a csöves technikábol de ha itt a képeket nézed abból sokat lehet meríteni . 120WATT csöves nem kicsi falat mind kimenőtrafó mind hálózati trafó méretekben és ehhez ha sztereo-ban szeretnéd akkor nem is gyenge tápegység dukál ! Anno csak 50WATT teljesítménynél megálltam a csöves erősítő építkezésnél , de az sem játék számba menő feladat volt : Bővebben: Link
Lehet én is megállok a 2X50W-nál.. Ehhez viszont van tapasztalatod ami nagyon jól jönne nekem.. Lenne még olyan kérdés, hogy hogyan szól a GU50 technika? Mennyire jó a GU50 egy EL84, EL86-os PP erősítőkhöz képest? Ill. még egy egy kérésem lenne.. valahol van szerinted egy méretarányos rajz a csőfoglalatról?
Megjegyezném, kérdeném, mi értelme egy ekkora teljesítményű csöves erősítőnek?
Kizártnak tartom, hogy olyan minőségben szóljon, mint egy szokványos 10-50W-os nagy hanghűségű, csöves erősítő. Az építők 99.9%-a ezért épít csövest, ha jól látom. Hangosításra, hegesztésre, motorvonat bikázásra ott vannak a félvezetős erőlködők AB, B, H, mittudom én milyen osztályokban, ahol megegyezhetünk abban, hogy nem audiofil alkalmazásra van szükség. Már az 50 Wattról is az a véleményem - túl sok. Az audiofilek tartanak otthon olyan hangdobozokat, amit lehetetlenség otthoni körülmények közt ekkora teljesítményen élvezni. Egyszerűen szétveri az ember agyát. Persze, ha 20%-os már valamiért a hallása, nem szóltam... Úgyse hallja...(Laci, ez nem célzás sem személyedre, sem munkáidra!) A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Józsi ezt nem kellett volna off módban írnod és főleg nem nekem hisz nem én vetettem föl ezt a 120WATT -os témát !
Egyéb iránt egyet értek veled ! A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Nem is neked címeztem, hanem a tárgynak és meg ne haragudj, semmi személyes még a hátsó gondolataimban sem. Elnézésedet, hogy félreérthető voltam!
Idézet: „Mennyire jó a GU50 egy EL84, EL86-os PP erősítőkhöz képest? I” Nem összemérhető-ek egymással !
Igazából nem azért szeretnék 2X120W-os erősítőt építeni, mert ezt ki is akarnám használni... Egyfajta kihívás, ill. vakmerőség...bár lehet ez, nekem tetszik.. Az is igaz, hogy egy 10-25W-os erősítő szépen kidolgozva is tud kellemes élményt okozni... és ez most csak a kinézet. Nekem tetszik az "erőmű" kifejezés, jelen esetben a 8db GU50 látványa. A már csak mellékes, hogy volt szerencsém beszerezni 10db-ot .. Persze tudom, hogy ehhez a tápegység is valóságos szörnyeteg! De mindamellett. hogy nagy, sokat fogyaszt, rossz hatásfokú... de CSÖVES.. Nekem a hangzásán kívül ez is lényeg..
Elárulok valamit. Egy éve lassan, hogy anyagot, tudást, segítséget gyűjtök, hogy elkezdhessem gyártani a csöves ármádiát. Vannak csövek, amiket nem arra találtak ki, hogy 10W-ocskákat szedjünk ki belőle, ezekből valónban "muszáj" 30-50W-osakat építeni és igen, legfeljebb nem hangosítjuk fel annyira. Hidd el, ha jól meg akarsz építeni egy csövest, nem érdemes a végével kezdeni - mármint a legnagyobb teljesítményűvel.
Arról nem beszélve, hogy jó dobozokkal - mással meg értelme sincs zenét hallgatni - a 2x10W-os is lebontja a házat. Valamiért a csöves "nagyobbat szól", mint az ugyanarra a teljesítményre épített félvezetős, de ennek nem mennék a részleteibe.Ha belemélyedsz, látni fogod, végtelen történet a csöves építés és már jó móka, pedig a gyakorlati részét el se kezdtem. De már most látom, mik lesznek a gátak - vas-tekercselő anyag, elkészítés, amik úgyis csak egy bizonyos szintig engednek el.
Kihívásnak egy jó falat de ha érzel magadban elszántságot akkor én csak helyeselni tudom ,és ha nem riadsz vissza a nagyfeszültségtől , 5-800Volt / vagy még nagyobb feszültségtől .
Amennyiben komolyabb hangminőséget szeretnél akkor 50WATT környékén meg kellene állni . Ha nem számit a minőség csak nagy legyen és üvöltsön akkor mindegy mekkora csak szép nagy legyen . A GG épíett már 2X600WATT os csövest ahol az anódfeszültség 2000Volt , na gondolhatod itt milyen biztonsági dolgokat kellett betartani !
Nekem ez kihívás... szerettem/szeretem ezt a technológiát.. Nem beszélve az OTL-ek világáról.. Tudom, hogy nem egyszerű, és épp ezért vágok bele.. Lesznek akadályok, de ezeken át/túl kell lépni.-. Ami most megfogott, az a GU50 foglalata.. Nem találok semmiféle méretarányos rajzot róla... segítenétek ebben nekem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |