Fórum témák
» Több friss téma |
Egy kis ferritmagos, tekercs alakkú dolog, toroid vagy kétlyukú ferritmaggal. Bővebben: Link.
Hello!
Remélem nem áll messze, túl messze az oldal témájától, amit kérdezni szeretnék, de szerintem itt sokan értenek ahhoz, amihez a jelek szerint én átlagon aluli buta illető vagyok: a szomszéd néni kapott nemrég a digitális átálláshoz egy dekódert, amit persze nekem kellett beállítani, elmagyarázni, stb. Most kapott egy ún. ASP-8 DVB-T antennát, amit persze nekem kellene beüzemelnem. Soha nem használtam ilyet, de még csak nem is láttam. Ahogy említettem, a jelek szerint ritka buta ember vagyok, mert elképzelni nem tudom, hogy ez egyáltalán hogyan működik. ![]() A használati utasítása így néz ki: http://kepfeltoltes.hu/131210/003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg és: http://kepfeltoltes.hu/131210/113596943002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Az összeszerelésről, beüzemelésről egyetlen sor nincs, arról viszont több sorban írnak, hogy kiknek szánták a készüléket és kiknek nem. ![]() Nos, a csomag magát az antennát tartalmazza és a 2-es ábrán látható adaptert, a 3-as számmal jelölt rövid kábellel és a 4-es számmal jelölt csatlakozóval összeépítve. És ennyi. Ha jól gondolom, akkor első lépésként az adaptert értelemszerűen áram alá kell helyezni, a koax csatlakozójához pedig kell egy kábel, ami összeköti magával az antennával, ugye? A 2-es ábrán látható 6-os egység az antenna közepén van. Ha jól gondolom, szét kell szedni a burkolatát és csavarkötéssel rögzíteni a koax kábel ide jövő végét, ugye? Ha ez így van, akkor utána hogyan jut el a jel a tv készülékhez? Mert úgy látom, hogy ezt az antennát az adapterén kívül semmi mással semmilyen módon nem lehet összekötni. Jól gondolom, hogy felerősíti a jelet és utána azt már a szobai antenna fogja és így fog működni a dolog? Kerestem a neten "lépésről-lépésre" leírást, de nem találtam. Ha valaki megtenné, hogy leírja, hogy egyáltalán mit kell ezzel csinálni, azt nagyon szépen megköszönném! A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2013
Ez egy egyszerű erősítős lepkeantenna, a bekötése pedig ott van a képeken. A koax egyik végét bekötöd az antennába, a másik végét pedig az antennacsatlakozó dugójába, amit aztán bedugsz majd a set top boxba. Végül az adaptert csatlakoztatod a hálózatba és már működik is.
Arra azért vigyázz, hogy a képen az antenna függőleges polarizációjú adás vételére áll. Neked 90 fokkal elfordítva kell felszerelned. (lehet, hogy a rögzítő bilincset 7. át kell szerelni a másik pozícióba)
A második linken látható a szerelés módja. Az 1. ábrán látható a koax kábel antennához (antenna erősítő paneljához) való kötése. A 2. ábrán a 4 csatlakozót dugod a Set top boxba, az antennától az 5 koax kábel jön, aminek az antenna felőli bekötése a 1. ábrán látható.
Szerintem nem, de ez látszik a bilincsen is. Gondolom azért van így mert így fért el a lapon. Ha jól emlékszem ezeket nem is lehet máshogy felrakni csak függőleges helyzetben. Vízszintesen csak akkor ha vízszintes az árboc. Sőt, elvileg az erősítő műanyag dobozának kivitele is olyan, hogy csak úgy nem folyik bele a víz.
Nézd meg jobban, vannak rajta direktorok is, amik a rajzolt helyzetben függőlegesen állnak.
Üdv mindenkinek főleg pucukának!
Nekem is hasonló gondom van,mint papababa-nak(mármint lepkeantenna beüzemelés)!Csak énnekem nem indult el az erösítő.Pucuka egy másik oldalon lerajzolta az erösítőt,nagyon szépen kérlek rajzold le a tápcsatlakozót!(papababa második képén a 4-es jelüt)Annak is kapcsolási rajzát,hogyan van leválasztva a 12V tápfesz,mekkora kondikkal?Fáradságodat előre is köszönöm! kezdomotoros
Köszönöm szépen a segítséget!
A leírtakat átolvastam, átgondoltam és továbbítottam a szomszéd néni családjának. Segítek én szívesen, olyan dologban, mint például a dekóder beüzemelés. Csatlakozó, csatlakozó, kész, működik is. De ez az antenna túlmegy azon, amibe laikusként tiszta lelkiismerettel bele tudnék kezdeni és felelősséget is vállalni, hogy semmiben nem teszek kárt és működni is fog. Nektek pedig ez a somogyi eletronic, vagy mi, fizethetne pár ezrest a leírásért, mert amit ők mellékeltek, azt egy asztalterítőhöz is oda lehetne adni, annyit ér... El nem tudom képzelni, hogy ezt egy átlag ember megveszi, hazaviszi és pik-pak beüzemeli otthon, mint egy pl. dvd lejátszót. Aki vette, mondta, hogy az áruházban is senki semmit nem tudott, csak azt hajtogatták, hogy ehhez semmi kábel nem kell, egyből működik. Pff... Na, köszönöm mégegyszer a segítőkézséget!
Egyszer már lerajzoltam: Bővebben: Link
Idézet: Ezt úgy szokták csinálni hogy szólnak hogy vegyem meg, szereljem össze és üzemeljem be. „El nem tudom képzelni, hogy ezt egy átlag ember megveszi, hazaviszi és pik-pak beüzemeli otthon, mint egy pl. dvd lejátszót.”
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ,majd beszámolok,hogy mire jutottam.
Az volna a kérdésem, van nekem t-mobilos térerő erősítő antenna azzal az antennával össze hozható a beltéri vagy külön ehhez a beltérihez való antenna kell?
A térerőt csak az adó tudja erősíteni, antenna nem. Az antenna csak az adott térerőből csinál kisebb, nagyobb használható feszültséget.
Össze lehet kötni egy kültérben levő antennát egy beltéri antennával, ezt úgy hívják, hogy passzív átjátszó. Ennek azonban veszteségei vannak, és a két irány csillapítása sem azonos, így ez a rendszere eléggé korlátos. Bizonyos körülmények között használható, pl. zárt pincerendszer - kültér viszonylatában, de csak szimplán "térerő erősítésre" nem.
Ezt kifejtenéd bővebben. Egyszerűen csak össze kell kötni két antennát?
Nagyjából igen, egy jóminőségű kisveszteségű koax kábellel. De antennáknak sem mindegy milyet használsz, A kültérre lehetőleg nagynyereségű, gyári kivitelű antennát, a beltérihez is van speciális kivitelű. Olyan antennára van szükség, amely önmagában megoldja az antenna illesztés, nem balun transzformátoros.
Bővebben: Link Bővebben: Link A legjobb, ha a második linken levőből kötnél össze kettőt, de az nem biztos, hogy működik. Ezt csak helyszíni próbával lehetne eldönteni.
Ge Lee-nek és pucuka-nak köszönet ,hála nektek müködik a fejerösítőm!kezdomotoros
Sziasztok!
Tudom valahogy házilag mérni a parabola antennám nyereségét? A szél lesegítette a helyéről. Én vissza tettem van is kép, de szeretnék valahogy meggyőződni arról, hogy tökéletes irányba állítottam-e. A mások kérdésem, hogy ha nem sikerült jól pozicionálni akkor milyen képhibák lehetne? Lehet-e életlenebb vagy szellemképes a kép? Én úgy gondolom, hogy nem mert ezek az analóg jelek hibái. Úgy tudom, hogy digitális jel esetén vagy van kép vagy nincs. Illetve lehet még "kockás" is.
Szia!
A pontos műholdra állítás egy "Sat Finder"-el teheted meg vagy a beltéri egységed térerőmérő funkciójával.
Bonyolult dolog megépíteni egy ilyen eszközt?
A beltéri és az antenna között jelentős a távolság nehéz lenne figyelni és állítani is egyszerre.
Az antenna nyereségének, és irányba állásának semmi köze egymáshoz. A nyereség, az konstrukciós tényező, a fizikai méretek meghatározzák. A "parabola antennából" a parabola tányér az csak egy tükör, nem sugárzó, az antennát magát a fókuszpontjába kell állítani. Az antenna (LNB esetén magán a "fejen" (LNB) található, ezt kell minél pontosabban a fókuszba állítani. A parabolához kapott fejtartó szerelvények ezt a műveletet elvégzik.
Az antenna nyereségének mérése összetett feladat, kell hozzá egy referencia antenna is, egy műadó, és egy térerősség mérésére alkalmas vevő. Ilyenek a spájzban nem szoktak előfordulni, ezért összes lehetőséged, hogy megpróbálod az eredeti állapotot minél pontosabban helyreállítani. Az irányzást iránytűvel, szögmérővel is el tudod végezni, a finombeállítást pedig a beltéri egység "térerősség, és minőség kijelzőjével pontosíthatod.
Oké. Tiszta a dolog.
Akkor már csak az érdekelne, hogy milyen látható hibái vannak egy rossz pozíciónak.
Térerő nincs, semmi sincs. Térerő van, minőség alacsony százalék, (kockásodik, el el tűnik). Majdnem jó. térerő jó, a minőség 80 % felett az már jó képet ad. aegédeszközként beszerezhetsz egy sat findert, ez legalább a pontos irányba állást segíti. Ilyet elég nehéz készíteni, bár nem bonyolult szerkezet, nagyon pontos kivitelezést igényel.
Üdv mindenkinek! Földi digitális vétellel lenne egy kérdésem. Sehogy sem találom a csatornákat. Szükségem lenne egy antenna beállító műszerre. Találtam is a neten nem is egyet. Például ezt:Bővebben: LinkNem tudja valaki,hogy egy ilyen készülék kapcsolási rajzát? Nem kell hogy sípoljon elég lenne csak ha műszeren látnám a jelerősséget. Üdv! komitya
Üdv!
Volt egy kombinált (VHF3+UHF) logper antennám, amiből gyártottam két UHF antennát. Ennek a két antennának a jelét szeretném valahogy közösíteni. Az egyik Karancsot, veszi, a másik pedig Losoncot. Mit ajánlotok ilyen célra? Láttam készen kapható közösítőt, nemis túl drága, de szerintem megoldható ez házilag is. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2014
Mit ad az egyik adó amit a másik nem és fordítva? Mindkettő ugyanazokat a csatornákat kellene hogy sugározza, tehát nem nagyon értem ezt a közösítés dolgot.
Ha látsz majd ilyen közösítőt belülről is, akkor azt is látni fogod, hogy azt wobbler nélkül nem igazán fogod behangolni, még körülbelül sem. Aztán egy UHF közösítőszűrő tekercsei már nem mezei rézdrótból vannak hanem ezüstözöttből, az sem mindenkinek van a fiókban. Ha a VHF-et kellene az UHF-el közösíteni az más, mert oda elég egy mezei alul-felüláteresztő szűrő.
Már hogyne lehetne csak csatorna szelektív szűrő kell hozzá. Más kérdés, hogy azt otthon kellő műszerezettség hiányában nem igen tud csinálni.
Ha mindkettő ugyanazt sugározná, akkor okafogyott lenne az egész dolog. A losonci adó a 4 szlovák muxot adja, ráadásul vertikálisan, a Karancs pedig a mindig tv A,B,C muxait plusz a Salgótarjáni helyi tv-t, horizontálisan. A magyar és a szlovák muxok nem ütköznek, de nincsenek nagyon messze egymástól. Ezeket szeretném egy koaxra varázsolni.
Üdv!
Elméleti oktatásra lenne szükségem ![]() A téma a mobiltefonokban megtalálható ragasztott GPS antenna. Körülnéztem a témák között, de nem igazán találtam megfelelőt, ha van, akkor elnézést. Most belefutottam egy olyan telóba (Kínai, persze, de eddig nem volt gond ![]() Ennek alapján összecsaptam egy antennát, hogy megnézzem, működik-e normális antennával a gps. Gyönyörűen működött, villámgyors pozíció, stabil tartás, iGO mint álom. A probléma ott kezdődik, hogy ezt ugye nem lehet belerakni a telóba. Fizikailag ugyan elférne, de ekkora felület ilyen közel a telóhoz brutálisan lerontja a hatásfokot. Mellesleg a koax kábel sem fér el a hátlap alatt. Tehát muszáj kicsinyíteni. Ennek következtében csak rosszabb lehet az antenna hatásfoka, de azért ugye meg lehet csinálni ![]() A másik fix probléma a hátlap. Rengeteget lefog az is. Igen, egy szál, a hullámhossznak megfelelő dróttal is remek eredményt lehet elérni addig, amig nem próbáljuk berakni a teló belsejébe. Megpróbáltam egy a nagy IFA antennához hasonló kicsinyített, hajtogatott változatot készíteni rézfóliából. A hossza a negyed hullámhossznak megfelelő 4,75cm. Akkor működik jobban, ha visszahajtom a szárat a felületre. Lehet, hogy le is lehetne vágni, nem tudom. Az érdekes az, hogy legalább olyan jól működik, mint az eredeti. Még picit jobban is. De gyenge, AGPS nélkül legalább 10 perc alatt fog pozíciót ablakban. Autós navigálásra szerintem ez sem lesz jó, még nem próbáltam. Levett hátlappal persze jobb, de nem életszerű így használni. A kérdésem az, hogyan lehetne ezen jobbítani? Leszámítva a kivitelezés trehányságát persze. Az alaplapon az antennacsatlakozók között csak pár ohm egyenáramú ellenállás mérhető. Ez normális? Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |