Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok !
Nem tudna valaki egy linket adni ahonnan aluláteresztő és felüláteresztő szűrők méretezéséhez van számolóprogram ? Kösz !
Szia! A filter calculator és a crossover calculator kereső szavakra számtalan progit találsz, attól függően milyen szűrőt is szeretnél kiszámoltatni.
Kedves Proli!
Köszönöm a segitséget, kipróbélom, de biztos jó lesz a megoldas.
Szia!
Ajánlanám a cikkek között fellehető proli007 kapcsolását. Itt megtalállod! Nagyon remek kapcsolás én is ezt használom mindig!
Sziasztok!
Adott egy 12V-os 21W-os izzó. Azt szeretném, hogy ez olyan 10-12W körüli izzónak megfelelően világítson. Ha elé kötök egy ilyen huzal ellenállást ami 10W-os akkor úgy fog égni, mintha 11W-os égő lenne? Segítségeteket előre is köszönöm, Üdv.: Bence A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2014
Szia!
Nem, mert az lenne a cél, hogy ha kell, 21W-os teljesítményen is üzemelhessen. Ezt úgy oldanám meg, hogy egy relé összekötné az ellenállás két lábát. Milyen ellenállásra lenne szükségem?
Nem tudom. Az izzólámpák nemlineáris eszközök, nem foglalkoztam velük. Ezt tudom javasolni.
Kb. 3 ohm-os ellenállással kapnál 10W körüli izzólámpa teljesítményt.
Takarékosabb megoldás volna PWM-mel meghajtani az izzót. Ebben a topicban találsz rajzot.
Igazából nem tudom melyik témába tartozna leginkább, de talán itt tudtok választ adni.
Itt van pl. ez az ellenállás. 10 Mohm és 0,6 W. Az adatlapja szerint 500 V a tűrése szakaszos üzem esetén, 250 folyamatosan. De az ohm törvényből kiszámolható, hogy ~2450 V-nak kéne esnie rajta, hogy 0,6 W-ot disszipáljon, ami már erősen átütne rajta. Így nem bírja a 0,6 W-ot, mert tönkremegy tőle, következésképpen nem lehet 0,6 W-os, csak 0,025 W-os. Tudom, hogy a teljesítmény, az ellenállásréteg vastagságától, és a hűtéstől függ, de ez valahogy mégiscsak furcsa jelenség a számomra. Miért gyártanak ilyen ellenállást, amikor bőven elég lenne ugyanettől a gyártótól a 0,25 W-os, sőt a nem gyártott 0,025 W teljesítményű ellenállás is, ilyen feszültségtűrés esetén?
Üdv!
Nekem egy olyan kapcsolásra lenne szükségem, amely 12VDC-os elemeket kapcsolna be automatikusan, ha a 12VDC vagy 5VDC-os(7805-el átalakított) tápfeszültség megszűnik. Fontos lenne természetesen, hogy az elemet lehetőleg táp működése alatt semennyire ne használja. Valami relés kontaktus esetleg létezik, amely akkor zárja a rendszerre az elemet, amikor megszűnik a nyitott állapotot keltő feszültség? Vagy valami elemet nem terhelő tranzisztoros kapcsolással meglehetne valósítani? Még egy kérdés, hogy 7805-nél érdemes diódás visszacsatolás, bemeneti jelre, mert valahol belerakják a kapcsolásba valahol nem. Köszönöm előre is a segítséget!
A kissebb teljesítményű kissebb fizikai mérettel jár, az pedig kissebb átütési szilárdsággal.
Sziasztok.
Igaz máshol is megvan ez a kérdés de 10 valahány napja nem érkezett rá válasz. Nekem az lenne a kérdésem a töltéssel kapcsolatban hogy kell e úgymond formázni a zselés akkumulátor? Vagyis időnként úgymond felébreszteni. Azt figyeltem meg az elmúlt 3 napban hogyha lemerítem és újra feltöltöm akkor tovább bírja mit az előzőnél. Egy apc back ups cs 500 teljesít szolgálatot. És az első alkalomnál mikor lekapcsoltam a hálózatról egyből leeset a százalék mutató 46% most meg minidig 45% van pedig vagy 5 perce nincs hálózaton. Lehetséges az hogy a nem "használt" cellák is üzembe helyeződjenek ezáltal növelve az üzemidőt egy bizonyos szintig? A szünetmentesemben függőlegesen van bent az akkumulátor az jelenthet teljesítmény csökkenést? "Elfolyik" az elektrolit vagy nyugodtan lehet használni függőleges helyzetben. Vagy vegyek hozzá egy hosszabbító kábelt és inkább vezessem ki a csatlakozót hogy az aksi vízszintesen legyen.
Mi az a TVS dióda, mire használják? Én ahogy nézegettem arra jutottam, hogy hasonló mint a zener.Jól gondolom? Ha igen akkor mi a különbség?
Jól gondolod, hasonló. A TVS : Transient Voltage Supressor. Önfeláldozóan tönkremegy, ha a feszültség túllép egy szintet, de megvédi az áramkör többi részét azzal, hogy a kilowattos tartományban elnyeli a feszültségcsúcsokat.
Az adatlap szerint a kis méretű 1/4 wattosnak kisebb, de az 1/2 wattosnak nagyobb a feszültségtűrése. Mellesleg a 0 ohmos ellenállás mire jó?
Az első probléma megoldására elég egy váltóérintkezős relé, amely a hálózati tápról kapcsol be. A váltóérintkező közepe a kimenet, a NO (feszültség nélkül nyitott) érintkezőre jön a táp, a NC (feszültség nélkül zárt) kontaktusra pedig az elem.
A 7805 be- és kimenetét akkor szokták diódával visszacsatolni, ha a terhelése 'visszarúghat', ezáltal tönkretehetné. Például egy induktív fogyasztó (motor), akku.
A 0 ohmos ellenállást a gépi beültetésnél használják, ugyanis a gép nem tudja értelmezni az átkötést.
Sziasztok!
Szeretnék egy akkumulátoros fúró aksiába belerakni egy feszültség védelmet. Azért lenne rá szükség mert átlett alakitva litiunossá, az viszont nagyon nem szeretei hanagyon lemerül. Hely hiány miatt arra gondoltam, hogy egy PIC-et felprogramozok fesz mérésre, de valamivel meg kellene szakitani a kimenetett ha nagyon leesik a feszültség.Az elsö gondolatom egy relé, de nem igazán találtam 5V-ost ami nagy áramot elbir. Mert azért feltud ugrani 30-50A-ra még ha csak egy pillanatra is. A másodig gondolatom a FET. Nem tudom hogy ezzel meglehetne e oldani hütés nélkül. Egyátalán a relé kivételével létezik e még másik megoldás, ami alap esetbe vezet és csak akkor kell nekifeszültség amikor meg kell szakitani az áramkört "ugy ahogy egy relé"?Elöre is köszi a segitséget
Szia! Ez talán jó lehet, csak valami brutál FET kell bele. Régebbi alaplapokból lehet bontani akár 80-100 A-es MOSFET-eket is.
Bővebben: Link
Köszönöm az ötletet, megvettem a morse relét és tökéletesen működik az átváltás. Raktam az elem és a táp bemenete elé is egy egy schottky diódát azért, nehogy összekapjanak véletlen.
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni,hogy egy földradar miből épül fel. Signal generátor jó-e kezdésnek? 450Mhz-es antenna? Spektrum analizátor? Köszönöma felvilágosító válaszokat.
Sziasztok!
Nem igazán vagyok jártas ilyen témákban. Lehet, hogy nem is itt kellene megkérdeznem. Bocsi, ha hülyeség. Van egy pár beépített erősítős hangfalam. TV nézésnél van használva. Egy sima billenős bekapcs gomb van rajta. Ezt szeretném egy távkapcsolóval irányíthatóra kicserélni. Lehetséges ez, vagy egyáltalán létezik ilyen kapcsoló, amit külön lehet venni, vagy készíteni? Köszi!
Szia!
Ezt a cikket olvasd át, de ehhez kell egy kis 'elektrós érzék".
Köszönöm a linket.
Nézem,aztán majd csak sikerül valamit összehozni.
Köszi szépen!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |