Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Sziasztok!
Van egy ilyen erösítőm (kep1), eredetileg valamilyen tip tranzisztor volt benne TO3 tokozással. De mivel nem lehetett kapni ezért tettem bele bd 245-246 párost TO247 tokozással. Müködik vele, de nagyon melegszik és elég sűrün kellett cserélni őket. Arra gondoltam tennék bele 2N3055-öt de annak melyik tranzisztor a párj, vagy mit ajánlatok? Segítséget elöre is köszönöm.
Gondolom volt rajta valamilyen betű vagy szám ?
Volt rajta úgy 8 évvel ezelött, azóta pár tranzisztor cserét megélt. 2 évet pihent most vettem elő gondoltam megcsinálom. A 2N3055-nek a 2N2955-öt gondoltam csak ezzel is úgy vagyok nem biztos kapni még.
Sziasztok
Találtam még múlt héten egy Videoton RD 5686 OCM autórádiót és legalább van hozzá egy eredeti hangfal is. Szegényt eléggé szét is verték, de hála égnek csak a rádió része sérült az erősítő része sértetlenül megúszta, az erősítőnél a potenciométerek sérültek meg. Meg is javítottam átalakítottam egy kicsit hogy rá tudjak kötni telefont, Mp3-at stb.. egy Jack csatival. A hangszórót is hidalva kötöm rá így elég jó hangzást és hangerőt produkál. Így is használható a kicsit rossz potenciométerrel, de inkább kicserélném. Annyi lenne a probléma hogy nézegettem a kapcsolási rajzát, de nem jövök rá hogy melyik potenciométer milyen értékű, ki szeretném őket cserélni egy-egy külön potenciométerre és megcsinálom nosztalgia erősítőnek. Ha valaki netalántán tudja hogy az egyes potenciométerek milyen értékűre cseréljem ki annak nagyon örülnék. Mellékelek róla pár képet + a kapcsolási rajzot. A képen az erősítőnél az a pici panel az átalakítás, az a csati megy a bemenetre. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
Szia!abban esetleg tudnál segíteni hogy honnan indul a végfok része. Egész nap a kapolásí rajzot néztem. De sajnos nem tudtam külön választani hogy mi a hangváltó, az autó starter, és a végfok rész. Hogy le tudjam követni az jel útját. Ebben esetleg tudnál segíteni?
A [PRE-O] végfok bemenet a 25. oldal A3 mezőben található.
Sziasztok!
Egy hete hozzám került két darab 50 wattos erősítő KIT, TL081-es IC-kel mellékelve, és két-két végfoktranzisztorral: BD243, és BD244. Kaptam hozzá egy szép nagy alumínium házat is, amiben benne van egy hangszínszabályzó, hangerőpotméter, és egy szimmetrikus tápegység, +-32 voltot tud. Ebbe a házba kell beépítenem a két végfokot. Az összesen 4 végfoktranzisztort egy hűtőbordára szereltem, a kollektorok potenciálja azonos, de a háztól el kellett szigetelnem. A hangszóróim összesen 10 wattra képesek, ezért nem tekertem annyira fel a hangerőt. Zenét a telefonomról kötöttem rá, itt is le volt véve a hang minimálisra. Először csak az egyik végfokot próbáltam ki, az valamiért fél perc halk zene után elkezdett füstölni, a tranzisztorok előtétje volt az, és a tranzisztorok zárlatosak lettek. Ekkor vettem észre, hogy a földet nem kötöttem be. Ezután már működött egy ideig, és most már BD249, és BD250 pár volt benne (az volt itthon). Egyszer körülbelül egy percig volt olyan állapotban a végfok, hogy nem volt rajta jel, csak egyszerűen be volt kapcsolva az erősítő --> füst! Ugyanaz volt a probléma. Szintén BD249 és BD250 párt tettem be, ami még azóta is üzemel. Lassan megépítettem mindent, ekkor már mindkét végfokot próbáltam egyszerre. Működött, én meg örültem. Nyúlkálok a házhoz, meg a bordához, mert közben kicsit "kattan" a hangszóró, erre amikor pont a bordához nyúltam, füstölt egyet az előtét ellenállás, most már "szerencsére" a másik végfokon, gondolom a tranzisztorok már megint átütöttek (amit mellékeltek a KIT-hez). A kérdés: Lehetett az a probléma, hogy hozzáértem a tranzisztorok kollektorához? Előre is köszönöm, aki ezt végig bírja olvasni!
A hozzá tartozó leírás, kapcsolási rajz, nyákterv mellékelve:
Szia!
Esetleg tudnál egy képet fel dobni,hogy milyen kitt-ről van szó? Egyébként az hogy hozzá értél a kollektorhoz,nem eredményez végfokozat tönkre menetelt. Ezt a Váci elektronikánál lehet vásárolni.Én már több db-ot össze raktam,és ilyen probléma még nem fordult elő. Ez a kapcsolás a Texas cég ajánlása.Szerintem jó kis kapcsolás.esetleg nem valami gerjedés lépett föl? A nyugalmi áramot meg felelően állítottad be? az 1k trimer jobb oldaláról kezd el a be állítást. Ha nincs szkópod,úgy csináld,hogy a trimert teljesen leveszed 0- ra,adsz neki egy jelet,és halkan hallgatva addig tekered az 1k trimert,míg teljesen el nem tűnik a keresztezési torzítás. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
A nyugalmi áramot fülre állítottam be (szkópom nincsen), ha balra csavarom a potmétert, akkor gerjed, ha jobbra, akkor kicsit recseg, és most pont a kettő között van mindkét panelon.
Amikor legutóbb elromlott, nem tudom hogy volt-e gerjedés, mert egy hangfalam van, az meg pont a másik végfokra volt kötve, de azt tudom, hogy amikor először elromlott, akkor szinte teljesen elhalkult, és zajos volt.
Szia! meg találtam az említett részt. Hogyan tudom le mérni hogy van e ott jel? Maga a PRE-0 pont azt hiszem meg van. R78-R79 ellenálás és a C 54 es kondenzátor. itt hova tudok bekötni esetleg egy szálat hogy meg tudjam szól-e? Esetleg csináljak a nyákról képet?
Sziasztok!
Van egy Denon PMA-500V típusú erősítőm,aminek a bal kimenetén 95mV egyenfeszültséget lehet mérni,a másik oldal szinte 0. Az összes meghajtó és végfok tranzisztor cserélve lett,nyugalmi áram beállítva.Csak fejhallgatón lehet észrevenni,bemenőjel nélkül,nagy hangerőnél a kis búgást.Ha hozzáérek a vázhoz vagy az árnyékolt kábelekhez valamelyest csökken.Forrasztások,földelések jók.Mi okozhatja ezt valamelyik elko esetleg? Egyenlőre végig méregetem a kapacitásokat. Minden segítséget nagyon köszönök előre is!
Ha tudsz mérni 1V-nál kisebb váltakozó feszültséget, akkor azzal. Ha nem, használd egy másik erősítő bemenetét.
Sajnos nem igazán volt semmi. Az ellenállás előtt és után is mértem. És pár másodperc alatt. 0 át mutatott a multi méter. Hova kellene kötnöm a bemeneti lelet hogy magát a végfok részét le tudjam tesztelni? Hátha az még jó.
Szia! Ebben a kapcsolásban van egy kis öngyilkos hajlam, a stabilitása pengeélen táncol.
A jelkábel legyen árnyékolt, és mindig legyen valami meghajtóra, vagy potira kötve! A hűtőbordát kösd rá a testre (ezért kellett a szigetelés)! Az erősítő élesztése során bizonyára nem használtál áramkorlátozót - nagy merészség.
A C41-et kiemeled, úgy látom furatszerelt, annak a helyén be tudod kötni a külső jelforrást. A K1 relé behúz egyáltalán?
Szia! Sajnos nem találtam hozzá rajzot. Ha van kondi a visszacsatolásban, akkor azt ajánlott cserélni.
Üdv mindenkinek.
Kaptam egy házilag összerakot erősítőt. Szimpla tápos (40 V) az egyik végfok BD 245 a másik oldal pedig már BD249 el van, a lényeg és egyben a problémám az, hogy ha csak egy sztereo potit teszek be és azután rögtön a végfokba megy akkor nem búg. Ha viszont teszek bele mint a képen is látható TCA5500-bol felépített hangerő és hangszinszabályzót akkor viszont búg, de különben a zene alatt nem lehet hallani csak ha nagyon odafigyel az ember. Ezt a búgást hogy lehetne kivenni?? A végfok nem ér a házhoz mert el van szigetelve a test vagyis a 0-la az egyből a tápba megy. A búgást nem tudom kivenni sehogy, tudom teljesen nem is fogom tudni, de enyhíteni kellene valahogy. A segítséget előre is köszönöm mindenkinek.
A végfok a régi ORISTER erősítőre emlékeztet (szerintem az is). Régen láttam már ilyet.
Hmmm. + - 85V-ra meghajtónak BD139-140? Nagy bátorság, rizikó
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
Szia! Féltáp -15V-tal találkozik, bírja
Egyértelműen Orister a két vég. Ha jól emlékszem az eredeti tranyók BD245.
Jól látom, a TCA-nak teljesen független tápja van? A táppanelen ugye nincs összekötve a két test?
Igen segédtáp van benne a TCA-nak. És össze van kötve, de ha nem kötöm össze a testet akkor meg a jelnek nem lessz teste a végfoknál. Vagy lehet ezért búg?
A jelkábel árnyékolásával létesíts összeköttetést, a táppanelen pedig szakítsd meg!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |