Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Riasztószerelés tapasztalatok, ötletek (kizárólag haladóknak)
Lapozás: OK   25 / 85
(#) vpvpvp hozzászólása Feb 10, 2014 /

Köszönöm szépen a sok hasznos infót...még egy kérdésem van, ígérem utána befejezem (vagy legalábbis próbálom mérsékelni... :o))

Ha a zónákat a csatolt képen szereplő módon kötöm be, akkor szabotázs vagy vezeték vágás esetén minden esetben hangos riasztást fog generálni a központ? Értem ezalatt, hogy a nap 24 órájában, akkor is, ha nincs élesítve a rendszer (24 órás zóna ugyebár nem lehet mind, mert akkor nem lehetne kiiktatni...)?

Hogyan tudom ezt paraméterezni/állítani?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014

ATZ.JPG

(#) szucs1974 válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Az hogy egy zóna 24 órás az a zónadefiníciókhoz tartozik. A szabotázsjelzést pedig tudod állítani hogy hangos vagy csendes legyen(ha a központ élesítve vagy hatástalanítva van). Nem akarok senkit csesztetni, de csak akkor tudunk fórumon keresztül segíteni, ha legalább egyszer elolvastátok a telepítői leírást és egy részét meg is értitek. Amit nem értettek abban tudunk segítséget nyújtani.
Üdv: Zsolt
(#) vpvpvp válasza szucs1974 hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Köszi szépen.
Én elolvastam a telepítői leírást, csak sajnos a válasz nem derül ki belőle...
Azt tudom, hogy a zóna definícióknál meg lehet adni, hogy 24 órás zóna e vagy sem, viszont nem tehetek 24 órás zónára egy PIR-t, mert ez esetben soha nem mozoghatnék a lakásban. Ezzel szemben viszont a 24 órás szabotázs vagy vezeték vágás jelzést meg kell oldani valahogy...és én ennek a megoldására lennék kíváncsi.

De azt hiszem megtaláltam...a csatolt képen lévő beállítás vajon vezeték vágásra is érvényes?

szabotazs.JPG

Alapvető tévedésben vagy.
Ahogy le van rajzolva az 2 érzékelő bekötése zónaduplázással,vezetékhiba felismeréssel,szabotázsjelzéssel. Ezt azon a két vezetéken kommunikálja a központnak.
Itt külön megadod a 2 érzékelő zónadefinícióit(külön-külön) és valamelyik szekcióban megadod hogy mit csináljon szabotázsérzékeléskor (jelzés riasztás jelzés a távfelügyeletnek.)
Te összekevered a régi kiépítéssel amikor volt egy szabotázskör és arra kötöttek minden szabotázst. Amin rajzot linkeltél az a DEOL bekötés ami egyben a MABISZ ajánlása is.És ahogy kiveszem a szavaidból kevered a szabotázsjelzést és a PIR jelzését.

DEOL bekötésnél a központ érzékeli ha a zónasértés történik ha szabotázsjelzés történik vagy ha vezetékhiba van.

A központ nem tudja, hogy elvágták a vezetéket, vagy te kötötted le, esetleg leverték az érzékelőt a falról. Csak azt tudja hogy szabotázs történt.

OK, akkor hogy teljesen tiszta legyen a kép.

Ha azt szeretném, hogy hatástalanított állapotban csak hibát jelezzen a központ ha elvágják a vezetéket, viszont élesített állapotban szóljon a sziréna, ha elvágják a vezetéket az alábbiakat kell alkalmaznom:

PIR DEOL-lal kötve.
Zóna opciók: 1(BE), 2(BE), 3(KI), 4 (KI), 5 (KI), 6(KI), 7(KI), 8(KI)
705-ös opció: (3) BE (4) KI

Ez így korrekt?

opciok.JPG

Így jó, természetesen akkor ha így szeretnéd használni.

Rendben, köszönöm szépen még egyszer!

Szívesen
(#) jesszusom válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Amit vpvpvp kollega csatolt képet, azon bekötést alkalmaztam, természetesen ATZ ON. SP4000 a központ.

Tehát akkor tehetem 9-re a kezelőt?

A sziréna bekötéssel még mindig bajom van.

A 6 vezetékes bekötést tudom alkalmazni, ez nem gond elvileg. Csakhogy, az nincs leírva, hogyan kössem zónaduplázásnál. Természetesen az is megoldás lenne, ha nincs zónán a pir, de ahoz meg reléket ír a papír. Vagy pedig simán csak a sziréna lenne egy kapcson, de akkor elég ha simán letiltom a mellette levő zónát? Ellenállás nem kell a kihagyott érzékelő helyére?
(#) Fész válasza jesszusom hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Na.
A szirénát nem zónabemenetre kell kötni.
A központodon van bell+,bell - kimenet.A központod (SP4000) "+"-os,tehát ha riasztás van a "bell+"-on kiad +12V-ot.Ide kell kötnöd a szirénád trigger,azaz indító bemenetét.Ezenkívül kell a szirénának a központtól táp.Én általában a központ aksiról szoktam adni,nem az aux-ról,nehogy megrántsa a busztápot.Eddig 3 vezetéknél járunk.
Van a kültérinek még szabotázsa,ide megy két ér,ezt 1szerűen belesorosítod pl az utolsó zónád jelágába(amennyiben kihasználod a zónánkénti szabotázs bekötést).
Nagyon fontos előre ellenőrizni,hogy a szirénád milyen polaritású indítófeszt kér,ez egy jumperrel állítható a legtöbb kültéri panelján.Tehát egy hateres kábelből egy szabadon marad(ez pl. jó lehet később villogtatásra(flash bemenet a szirénán,amit pl a központ pgm-kimenetével vezérelhető).
(#) Syn7h37ic válasza jesszusom hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

A kezelőt teheted a 9.-re nyugodtan.
A sziréna szabotázs kontaktját pedig ugyanúgy kötheted, mint egy normál zónát. Tehát az alsó zónában két 1k Ohm ellenállás, ez kerül sorba a sziréna szabotázs kontaktjával, amire ráteszed párhuzamosan a 2.2k Ohm ellenállást.
Arra figyelni kell, hogy az SP4000 pozitív sziréna indítású, tehát a bell+ a kapcsolt kimenet. Ide kötöd a szirénád indító bemenetét. Pl. PS128 esetén a start pontot, a jumper pedig pozitívra állítva, más típusnál, pl. Solo pedig a Go+ kerül ide. Ha nem tud a sziréna pozitív startot, akkor a központ PGM kimenetét kell használni, mert ez viszont negatívot kapcsol. Vagy relé kell.
A központ Bell+/- kimenetét pedig muszáj lezárni egy 1 k Ohm ellenállással, mivel felügyelt kimenet.
(#) vpvpvp hozzászólása Feb 11, 2014 /

Fész válaszát vizualizálva:

solo.JPG

Azt tudja valaki, hogy a K32LCD kezelőn is lehetséges az opciók száma alapján programozni a központot vagy ott egészen máshol vannak ezek az opciók és a menüből, szövegesen kell kikeresni őket?

Ilyenekre gondolok pl.:

[705] Általános zóna opciók 1
[800] Tárcsázó opciók
stb.
(#) szucs1974 válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Ott is opciók alapján programozol, csak valamelyik opciót el lehet érni menüből is.
(#) vpvpvp válasza szucs1974 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Tehát akkor minden opció szám ugyanazt jelenti mondjuk a K32LCD és K32LED-nél is, vagy bármelyik másik Paradox kezelőnél. Csak azért kérdeztem, mert külön a K32LCD-hez nem találtam programozói leírást.

Rendben, köszönöm!

Milyen Paradox mozgásérzékelőt ajánlotok beltérre? Az NV500-at néztem, szimpatikus, hogy maga alá is lát, de nem tudom, hogy jó-e? Simán beltérre kellene, nincs kisállat stb.
Adjatok ötletet, hogy melyiket érdemes megvenni.
Köszönöm!
(#) Gyalogkakukk hozzászólása Feb 11, 2014 /

Kedves mindenki! Szeretnék segítséget kérni DSC PC3000 központ panel javításához. Mindegyik működőképes csak hibát jeleznek. Az egyik akku hibát, a második tűzzóna hibát, a harmadik pedig zóna hibákat. Programozni, élesíteni lehet azzal nincs baj. Tud valaki rajzot hozzá? Esetleg javítottatok már ilyet? A válaszokat előre is köszi .
(#) jesszusom válasza Fész hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Oké. Másképp kérdezem.
Van egy pir, amiből kijön egy vezeték az NC kapocsról, menne a 2. pir T kapcsára (de nem pir lesz, hanem sziréna). Ezt kössem a sziréna T kapcsára?

KP Bell+ és bell- között van ellenállás, meg a szirénában is a tamper-report között. Kell még valahova?
(#) Fész válasza jesszusom hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Szavakban lerajzolok egy zónabekötést amibe bele van sorosítva a sziréna tamperja(szabotázs köre),van ATZ és zónánkénti szabotázs,tehát nem egy külön zónabemenetet elfoglaló szabotázskör!.
Legyen ez pl. a kp első zónabemenete.
Kiindulópont Z1.Innen indul egy szál vezeték az első pir nc kapcsára.A pir nc és com kapcsa között van egy 1k ellenállat.
A com ból egy 1k ellenállat megy a pir egyik T(tamper)kapcsára.
A másik T kapocsból megy a második PIR nc kapcsába.A második PIR nc és com kapcsa között 2K ellenállat van.A com kapocsból megy egy vezeték az egyik tamper kapocsba,a másik kapocsból megy a vezeték a sziréna egyik tamperjára,a másik sziréna tamper kapocsból megy a vezeték a központ COM kapcsába.Rajzold le,pofon egyszerű.
A bell +- közé célszerű kötni egy 1k-t,mert az mintegy sönt-ként viselkedik,és nyugalomban sem marad ott maradékfesz.Az a report bemenet most nem kell,nem is fog.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2014
(#) Fész válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Paradox Pro 476,egyszerű olcsó,nincs velük gond,viszont ezt csak kizárólag lakáson belülre ajánlom.
Pl. garázsba már célszerű radaros infra,pl Paradox 525DM dual infra,az esetleges téves riasztások redukálása miatt.

Sziasztok,

Ha két kezelőt szeretnék bekötni és mind a kettőnek szeretném kihasználni a kezelő zónáját mégpedig az egyikre egy PIR-t (EOL + szabotázs felismerés) a másikra pedig egy nyitásérzékelő reed-et (EOL) szeretnék bekötni, akkor azt az általam lerajzolt módon tehetem meg?
Köszönöm!!!

2kezelo.JPG

(#) Syn7h37ic válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Mint már korábban is írtam a DEOL , vagy EOL globálisan érvényes, tehát a kezelőre ugyanúgy érvényes, mint a központra és a bővítőre. Ha DEOL, akkor a kezelőben is mindkettőben DEOL lezárás kötelező. Mind a nyitásra, mind a PIR-re.
(#) levaitamas válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Úgy van ahogy Syn7h37ic írja, de biztosan a pozitívra akartad rajzolni a PIR és a nyitás ellenállását?
(#) jesszusom válasza Fész hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Tehát egy KP Z bemeneten van 2 pir+ sziréna?

A 2. pirből megyek a sziréna tamperjára?
(#) Fész válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Az "aux-" és com azonos potenciálon van,tehát a kezelő zóna "Z és black" pontok között értendő.
A második kezelőnél kell egy párhuzamos 1k a nyitáshoz,mert ha bont szakadás lesz és egyben szabotázs is.
jesszusom:
Tisztában vagy az alkatrészek soros és párhuzamos kapcsolásával??
Amit leírtam mintegy hurokként kell elképzelni a sorrend mindegy.
Ebben többet nem tudok segíteni.
(#) vpvpvp válasza Fész hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Sziasztok,
A hozzászólások szerint javítva...így már jó lesz?

2kezelo.JPG

(#) Syn7h37ic válasza vpvpvp hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

így jó.
(#) vpvpvp válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Köszönöm szépen!
(#) jesszusom válasza Fész hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Azt hiszem sikerült megtanulnom a soros- és párhuzamos kapcsolást 5 év alatt. Bár ilyet, hogy "hurok" nem tanultunk...
De te egybe kötöttél 2 pirt+szirénát.
(#) vpvpvp hozzászólása Feb 16, 2014 /

Sziasztok,

Annak ugye nincs jelentősége, hogy ATZ-nél az 1K EOL-t az alsó vagy a felső zónába teszem be?

Köszönöm!

atz.JPG

Következő: »»   25 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem