Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2243 / 3963
(#) nedudgi válasza Prome hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Létezik 7806 is, ami 6V feszültséget ad, de annak a bemenetére 8V feletti feszültség kell.
A ceruza elemek feszültsége darabonként 1.65V is lehet újonnan, a mobilban használt akkumulátorok feszültsége pedig 4.2V-tól csökken körülbelül 3V-ig.
Mindenekelőtt azt lenne jó tudni, körülbelül mekkora áramfelvétele van annak a távirányítónak? Azt megteheted, hogy 2-3 nyitóirányba kötött normál szilícium diódán (például 1N400x) keresztül adod két lítium akkumulátor feszültségét a távirányítódra.
(#) jdani válasza NyariG hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
F0,5AL250V

Akkor az elején a betű az az? Azt hittem hogy F mint Fuse.
(#) Prome válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Ez utóbbi tűnik a legjobbnak. mert akkor ugyanaz mint volt, s ilyen diódáim vannak.
Nem tudom mennyit vesz fel, de állítólag nagyon keveset. Bocsi ez nem hivatalos fizikai mennyiség, de a mobil akku amiatt merül ki, hogy eltelik pár nap, s nem a használat miatt.
Mi van ha túl sok neki az áram? A dióda mehet tönkre, vagy a távirányító kerül veszélybe?
És rettenetesen szégyenlem, de nem tudom mit jelent az, hogy nyitóirányba kötni. Tudnál erre adni skiccet. Köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) hayes987 hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Üdv!

Van egy rgb led meghajtóm, ami a következőképpen néz ki:
Input: AC 110v-265v / 50-60Hz
a kivezetés 4 vezetékből áll: (R, G, B és egy fehér vezeték) + van rajta egy érzékelő a távirányítóhoz.

A következő adatok ismertek még: Power: 30W, current: 350 mA

Kérdéseim a következők: A bemenetnél ilyenkor egyszerűen csak rá kell kötni váltakozó áramra, vagy kell hozzá még valami? A másik pedig hogy hogy ha egy db rgb led-et akarok vezérelni, akkor csak ki kell számolni az előtét ellenállást a ledhez és a megfelelő lábakra rákötni a kimeneteket? Van esetleg valami bekötési útmutató kép vagy valami, mert én nem találtam
ilyet?

A válaszokat előre is köszi!

Hayes
(#) NyariG válasza jdani hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Szerintem igen.
(#) jdani válasza NyariG hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Hm..
És miért van az, hogy a pl 1A biztosíték, 3Anál ég ki?...
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Azért van, mert a biztosíték biztosan kibír legalább 1A áramot.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) NyariG hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
ez

milyen mekkora sd kártyát fogadhat? Micro mini vagy normál?
(#) nedudgi válasza Prome hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
A nagyon kevés nem egészen pontos meghatározás.
A diódát kétféleképpen lehet egy áramkörbe kötni, mivel két lába van. Az egyik esetben vezet, a másik esetben nem vezet. Ha vezet, akkor feszültség esik rajta, 1N4007 esetén körülbelül fél volt, de ez függ az átfolyó áramtól is.
Hogy érted, hogy túl sok az áram? Egy áramforrás tulajdonképpen feszültséget ad ki, aminek hatására a terhelésen áram folyik. Túl sok áram csak akkor folyhat, ha zárlat van az áramkörben, vagy pedig túl nagy a bejövő feszültség. Ha a bejövő feszültséget csökkented 2-3 darab diódával, akkor a két lítium akkumulátor 8,4V feszültsége a diódák nyitóirányú feszültségének összegével csökken, azaz 1 - 1,5V-al kevesebb lesz.
Nyitóirányú bekötés annyit jelent, hogy a telep pozitív kivezetéséből kijön a feszültség, átmegy a diódákon, és rámegy a távirányítódra. A távirányító földje össze van kötve a telep negatív pólusával. Ha záró irányban vannak bekötve, akkor nem vezetnek, tehát nem működik az áramkör.
(#) nedudgi válasza NyariG hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Normál. Ha más méret, akkor fel szokták tüntetni.
(#) Prome válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Ez túl szakmai. Az akku mínuszát a diódán levő vonalhoz kell kötni vagy a másik feléhez? és a diódákat sorba kell kötni egymással vagy párhuzamosan?
Ha jól értem, a 2 akkut és a 3 diódát sorba kell köti egymással és kész? A sorrend ugye nem számít? Mert akkor 2 akkut összekötök egy diódával és a kivezetésük is egy egy dióda lesz...
(#) NyariG válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
És szerinted ezt lehet használni 5 voltos jelekkel? Vagyis a szintillesztés benne van? Vagy ebbe is ugyan úgy csak 3.3 volt mehet?
(#) FRayal hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Kaptam ajándékba egy 25ml-es forrasztóvizet, és azt szeretném megkérdezni hogy tudom-e használni nyákon tisztítószerként mert azt olvastam hogy nem a legjobb elektronikához mert oxidálhatja az alkatrészeket.
Válaszaitok előre is Köszönöm!
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
És ha az én áramköröm azzal akarom védeni, ha a kimenet több mint 1A (pl 2A, vagy 2,5A) akkor a biztositék kiégjen, akkor milyet használjak, Ne 1A?
(#) proli007 válasza abel25 hozzászólására (») Feb 15, 2014 / 1
 
Hello!
- Ez a kapcsolás úgy működik, hogy ha az egyik tranyó kinyit, annak kollektorárama befolyik a másikba és az is kinyit. Ennek kollektor árama viszont vissza megy az első bázisába. Vagy is felerősítik egymás bázisáramát.
- Az ellenállás azért kell, mert amikor egy tranyó zárva van, attól még van nagyon kicsi kollektorárama. Viszont a tranyónak nagy áramerősítése van, így ezt felerősítené a másik tranyó, és egyből bekapcsolna a két tranyó.
- Ha bent van a bázis-emitter között az ellenállás, akkor azon ez a pici kollektoráram lefolyik. A tranzisztor bázisába viszont csak akkor folyik be áram, ha a bázis-emitter feszültsége nagyobb mint a PN átmenet nyitófeszültsége. Ez kb. 500mV. Ha ott a 22k, akkor 0,5V/22K=22uA ICB0 kollektoráramnál lenne rajta meg az 500mV. Annyi kollektorárama a zárt tranyónak meg nincs, ha az adatlapot megnézed. (Egyébként a másik tranyónl is ott van ez az ellenállás, azt miért nem kifogásoltad?)
- A kondi pedig azért van benne, mer bármi kis zavarjelre bebillenne a kapcsolás. Pld. ha kézzel hozzáérsz a bázishoz. (Telepről működtetve nem biztos hogy bekapcsol, mert ott a kezedből jövő áram, nincs hova lefolyjon. De tápról működtetve nagy a valószínűsége.) Vagy is a kondi csökkenti a nyomógombok felőli zavarérzékenységet. De kerámia kondi megfelelő bele.
- Egyébként általános alapszabály, hogy pont ezen okból egy tranyó bázisa soha "ne lógjon a levegőbe"! Tehát legyen bázis-emitter lezárás.
üdv!
(#) nedudgi válasza NyariG hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Ha jól látom, nem tartalmaz mást, mint egy 3.3V LDO-t. A szintillesztéssel nem foglalkozik.
(#) modpeter hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
A kapacitív ellenállás terhelhetőségéről kérdeznék. Addig világos, hogy ki lehet számolni, hogy freki meg farád majd hogy adja az ellenállást, de mekkora áramot hajthatok rajta?
Választ előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
A biztosíték nem egy igazán precíziós alkatrész, erre céloztam a szmájlival. A működése azon alapszik, hogy a benne levő vékony drót melegszik a rajta átfolyó áram hatására, egészen addig, amíg el nem éri anyagának olvadáspontját. Ezért igen rövid ideig ugyan, de ráírt áram többszöröse folyhat rajta. Ezt az áramkörben levő alkatrészeknek el kell viselni.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
(#) nedudgi válasza FRayal hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Jól olvastad. A forrasztóvíz bádogosmunkához való.
(#) Bakman válasza modpeter hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Ez valószínűleg katalógusadat. Egy kondnzátornak van belső ellenállása, az azon keletkező hő az, ami károsítja. Ha olcsó alkatrészről van szó, én próbaterhelést végeznék rajta.
(#) FRayal válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) nedudgi válasza Prome hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Én nem írtam le a párhuzamosan szót. Az akku negatív kivezetését ( szerinted mínuszát ) a távvezérlőn - jellel jelölt csatlakozóhoz kell kötni. Az akku pozitív kivezetéséhez kell kötni az egyik dióda jelöletlen felét, a karikával jelölt vége legyen összekötve a második jelöletlen végével. A második jelölt vége a harmadik jelöletlen végére legyen kötve. A harmadik karikával jelölt vége menjen a távvezérlő + jellel jelölt kivezetésére.
(#) Pali79 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Hello! Megcsináltam, úgy tűnik tökéletesen működik! Köszönöm a segítséget!
(#) Prome válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
A karika nem a minusz?
Idézet:
„Én nem írtam le a párhuzamosan szót.”
De a sorost se!
Én meg azt se tudom, ezt eszik vagy isszák.
Viszont köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) tomi324 válasza FRayal hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Azért ne öntsd ki.
A forrasztóvíz sósav amibe cink van oldva.
A készítéséről van egy videó, elég jó, én az alapján készítettem és tökéletes lett.
Akkor kell használni, ha vasat szeretnél forrasztani, mert a vasról amúgy lepereg az ón. Biztos találkoztál már te is evvel a jelenséggel, hogy (vason) nem tapad meg az ón, elég idegesítő. Ilyenkor jön a forrasztóvíz, megkened egy ecsettel a forrasztandó felületet, és úgy forrasztasz rá. Észre fogod venni a különbséget, jól fog ragadni így a vasra az ón. De valóban megmarja a felületet, forrasztás után vízzel le kell öblíteni és a felületet kezelni.
Legutóbb pl. egy izzólámpára kellett forrasztanom, jó hogy volt itthon forrasztóvíz. Sokszor kellhet, de az elektronikában valóban ritkán, jellemzően inkább a lakatos-bádogosmunkában, de az meg a műszaki szakirány velejárója, akár tetszik akár nem.
(#) nagym6 válasza FRayal hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Én életemben egyszer használtam forrasztóvizet nyákra, nem működött normálisan az áramör.
Két napig kínlódtam, mire rájöttem, hogy a nyákba beszivárgott a víz, így vezető let az üvegszálas nyáklemez. Csak néhány száz kiloohm, vagy pár megohm amit okozott, de ez -áramkörtől függően- beleszól a működésbe.
Tehát javíthatatlanul elcseszi a nyákot.
(#) bbalazs_ válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Szerintem nem a viz, hanem a cink-klorid hartya vezet. Esetleg nemi vizet magaban tartva.
En pont igy jartam, semmi nem mukodott a forrasztoviz utan. Azota CSAK gyanta vagy folyasztoszer.
(#) hayes987 válasza hayes987 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Ebben nem tudna valaki segíteni? vagy van esetleg másik topic ahol ezzel foglalkoznak?
(#) nagym6 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Igazából nem tudom hogyan ártott, de alapos lemosás ultrával, allkohollal, nitrohigítóval, drótkefével, semmi nem használt. Ebből gyanítom, hogy beleszivároghatott.
(#) HiMen válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Köszi szépen!
Kinyomtattam a hozzászólásodat, rajzokkal együtt a mélyebb tanulmányozás végett...!

Az általad javasolt LT1167 adatlapján a 9. képen nem látom, hova kell kötni a szenzor + és - jelét... Valamint az ott írt LTC1286 A/D konverter csak 12 bites, szerinted az LTC2400 is jó hozzá? Nekem jó lenne a 24 bit de legalább 16 bit. Az LTC2400 -nál nem látok AGND -t. Ha közös a GND-vel akkor nem lesz itt is baj?
Következő: »»   2243 / 3963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem