Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2242 / 3963
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Ez minden amit tudok róla. Bár most látom, a táblázatban a biztosíték 10A-re van írva.
(#) Remci válasza enree hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1
 
Szia!

Mi szólsz pl egy ilyen kameraház fűtéshez? Biztonság technikai üzletekben lehet venni, szerintem nem drágább mint az általad linkelt ellenállás. Bővebben: Link Esetleg a 2 termosztát cseréjével be tudod állítani hogy hány foknál kapcsoljon be, illetve ki. De létezik 230v-osban is. Itt is fel tudod csavarozni a melegítő részét egy alu lapra hogy nagyobb felületen melegítsen.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) enree válasza Remci hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Szia!
Köszönöm! Ez nagyon jó ötlet!
(#) Remci válasza enree hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Szia!

Igazán nincs mit
(#) HiMen válasza vicsys hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Nagyon jó a 200x -os erősítő, köszönöm! De baj van. A szenzornak van két lába a tápellátáshoz és két lába az analóg jelhez. A jel szépen kiolvasható az analóg lábon multiméterrel (0-25 mV). De a táp negatívjával (GND) nem közösíthető az analóg jel negatívja, mert akkor 4 V körüli feszültséget ad ki és nem is mér.

A szenzor: Bővebben: Link
A jel erősítése (hivatalosan): Bővebben: Link

vagy konkrét IC-vel (LM124-324) így:
Bővebben: Link

Sajnos így nem tudom erősíteni sima LM358 OPA-val, ugye ?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) vicsys válasza HiMen hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
De igen, csak akkor az lm324 szerinti megoldásban, 4db-ot használsz fel.
(#) proli007 válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Hello! Maradhat akár így is, de akár az egész tranyós rész is elmaradhat, ha csak az opto vagy a Hall hajtja meg. Akkor abban lévő tranyó, a bementi tranzisztor kollektor-emitterének helyére kerül. A bázistól balra eső alkatrészek meg elmaradnak. Avagy az opto és a Hall egyből mehet a PIC bemenetére.. üdv!
(#) dave500 hozzászólása Feb 13, 2014 /
 
Sziasztok! TL 431 CP tipusú referencia IC-vel szeretnék feszültséget szabályozni
Nézegettem az adatlapot, de nem találtam támpontot, hogy hogyan határozzan meg az osztó ellenállás értékeit, hogy pl. 12 V bemenő esetén 5V-ot kapjak.
Tudna erre valaki egy programot, vagy képletet, ami alapján ki tudom számolni?
Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza HiMen hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Hello! Neked differenciál erősítőre van szükséged, amit Instrumental Amplifier néven becéznek. Egyébiránt 0..25mV-ot erősíteni LM358-al, vagy LM324-el nem gól. Mert annak offsethibája összemérhető a bementi jellel. Vagy is ehhez valami precízebb és kisebb offset feszültségű OPA szükséges. De pld. a Linear is gyárt kimondottan ilyen célra erősítőt LT1167 néven. üdv!
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Hello! Nem komplikált a dolog mert a G-K lába között mindig 2,5V feszültséget kell számítani, mint osztó alsó tagját. Vagy is 5V-hoz két egyforma ellenállásból kell osztót készíteni. De nem hinném, hogy az adatlapján a számítástól kezdve, minden nem lenne megtalálható. üdv!
(#) dave500 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Köszönöm!
Átfutottam rajta, de valahogy nem akadt a szemem rá.
Osztónak milyen értéet használjak? Mondjuk az osztó alsó tagja legyen 10k Ohm, a felső meg egy 50k Ohm-os poti. Így tudnám szabályozni, nem?
(#) Baxi hozzászólása Feb 13, 2014 /
 
Hi Mesterek!

A mély láda erősítőm élőfokát akarnám illeszteni az erősítőm SUB kimenetére. Ez van az adatlapjába (melléklet).
A kérdésem az lenne hogy ez most P-P vagy effektív kimeneti fesz lenne?

kimenet.jpg
    
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Hello! Szabályozni tudod, bár azt sem írtad, mit és hogyan szabályoznál. üdv!
(#) HiMen válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2014 /
 
Nagyon köszönöm!
Én onnantól vagyok otthon, amikor digitális jelem van.
Megtennéd, hogy LT1167-el lerajzolod hogyan tudnám a 25mV-ot 5V-ra erősíteni ?! Magamtól nem fogok boldogulni, már látom előre.
Idézet:
„Mert annak offsethibája összemérhető a bementi jellel”
na ezt egyáltalán nem értem. Azt sem értem miért nem lehetett a negatívokat közösíteni.
A mikrokontrolleres cuccoknál mindig azzal kezdem, hogy minden GND közös.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) proli007 válasza HiMen hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 3
 
Hello! Egy analóg áramkör messze nem olyan mint egy digitális. Itt korlátok vannak mindenhol.
- Ezen az adatlapon a 9. ábrán látható, hogyan lehet összekötni számgéppel.
- Ott egy sima 5V a tápfeszültség, viszont az IC-nél van egy kis gond, hogy a kimenete nem közelítheti meg a tápfeszültséget. Sem a +5V-ot, sem a GND-t, csak 1,5V közelségre. Vagyis az IC kimeneti feszültsége 1,5..3,5V tartományába eshet. Ezért a viszonyítási pontot, a tápfeszültségből osztja le, (40k-20k-40k) és ezt a feszültséget (egyszeresen erősítve az LT1112-vel) viszi be az AD konverterbe AGND (Analóg GND) gyanánt. Ez jelenleg 2V. Ehhez a feszültséghez képest adja ki a kimenti jelet.
- A referenciát is a tápból osztja le. Teszi ezt azért, mert a hidat is a tápból táplálja, így ha a hidtáp változik, akkor a hídátló feszültsége is olyan százalékban változik. De mivel így a referencia is arányosan változik, a kettő kioltja egymást. A referencia amit bevisz, a 2V AGND-hez képest itt 1V.
- Az erősítést egyszerű beállítani, egy külső ellenállással lehetséges, jelenleg ez pont 200, és ehhez egy 249ohm tartozik.
- Nos, ha a kimeneti jelet nem egy megemelt referenciához képest szeretnénk kapni, akkor sajnos +-tápfeszültség kell. Ha a 0..5V tartományt ki szeretnénk használni a kimeneten, akkor ehhez képest, minimum 2V-al nagyobb tápfesz szükséges. Vagy is -2V és +7V tápfeszre van szükség. Természetesen a táp lehet több is, de akkor bemeneti hiba esetén a kimenti feszültség is jelentősen meghaladhatja a processzortápot, ez ellen is kell védekezni.
- Az IC-nek van egy (kissé csámpásan elnevezett) referencia lába (5-ös láb), amit a vonatkoztatási pontra (AGND) kell kötni. ehhez a feszültség ponthoz képest adja ki majd a kimeneti feszültséget. Vagy is +- táp esetén, ezt már leköthető az AGND pontra.
- Tehát kettős tápfeszültség esetén "egyszerűsödik a kapcsolás". A 7-es lábra adjuk a +7V-ot, a 4-esre pld. a -7V-ot. Az 5-ös lábat pedig lekötjük az AGND pontra, mely a proci lábánál, közös lesz a GND feszültséggel. (Nem véletlenül van az normális esetben külön kivezetve, külön proci lábon.) Az így bekötött erősítő 6-os kimenetén már leadja a 0..5V feszültséget, és az erősítés is 200 lesz, ha beállításhoz 249ohm-ot használunk. A hidat meglehet táplálni az 5V-ból, de ekkor célszerű azt használni referencia gyanánt is.

Minden műveleti erősítő "differenciál erősítő" bemenettel rendelkezik. Elvileg, ha a két bement között nincs feszültség különbség, akkor a kimenetnek nulla volton kellene lenni. De sajnos ez nem így van, van egy Offset elnevezésű hibafeszültség. Vagy is hiába van a bementek között nulla feszültség, még is lesz kimeneti jel. Offset feszültség gyanánt, az adatlap azt a feszültséget adja meg, amekkora bementi jelet kell adni az áramkörnek, hogy a kimenet tényleg nulla legyen. Ezt az eltolási értéket vagy nekünk kell kívülről beadni, vagy van offset kiegyenlítő lábai is az IC-nek. De sajnos nemelég kiegyenlíteni a hibát, Offset drift is van, vagy is hőfokra ez még mászik is. Az adatlapon egy tól-ig tartomány van offsetre megadva. Ha ez pld. 5mV, akkor az -5mV..+5mV tartományban valahol van, és eszközökként ez egyedi. Az LM358-nak átlagosan 3..5mV a maximális offset feszültsége. A gond az, hogy ez nyilván összemérhető a 25mV bementi jellel. Az LT1167-nél ez a "Input Offset Voltage" 20..60uV. Cseppet más. De azt is tudni kell, hogy ha az erősítés 200 szoros, akkor ennek kétszázszorosa fog megjelenni a kimeneten. Azért írják hogy "bemeneti offset feszültség".

Nos remélem sikerült kellő képen összezavarnom a dolgot. Minden esetre ez nem az az 1/0 probléma, mint a digitális majálisnál. Amúgy ott sem a megszakítási vektortáblával kezded az ismerkedést a processzorral. De ha AD konvertert alkalmazol, akkor már a proci adatlapján is találsz szép számmal paramétereket - hibákat, amit figyelembe kell venni. Persze minden a megkívánt pontosságtól függ, és ezen felül számtalan "analóg" probléma van még ami nem lett említve, egy 25mV-os bementi jel esetén...
üdv!
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Feb 14, 2014 /
 
Uraim!

Kérlek segítsetek hol találhatom meg a 4014-es 8 bites shift regiszter IC működésének metódusát.
Azért érdekel, mert le akarom fordítani egy PIC-be a működését, de nem 8 bit-tel, hanem tetszőlegessel. Mivel különböző időzítések és lábak kapcsolgatása esetén végzi a dolgát, olvasnék róla. Az adatlapja nekem nem elég részletes.

Köszönöm szépen.
(#) Csongi_ hozzászólása Feb 14, 2014 /
 
Sziasztok!
TO-3-as tranzisztorokat szeretnek hutobordatol elszigetelni. Van 2 lehetosegem. Van az atlatszo najlonhoz hasonlito anyag, amit hovezeto pasztaval kell bekenni, es van a szurke szilikonos reteg. A kerdesem az, hogy melyik vezeti jobban a hot?
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Szia!
Mindkettő jól vezeti, de a szilikon anyagú praktikusabb, mert nem kell hozzá hővezető paszta.
(#) granpa válasza Csongi_ hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
A csillám biztonságosabb, vékonyabb. Szerintem jobb.
(#) granpa válasza kadarist hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Azé' annak sem árt. Na, ezt jól megválaszoltuk.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2014
(#) gaspar_zsolt válasza granpa hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Hővezető paszta nem árt!
(#) gaspar_zsolt válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Feb 14, 2014 /
 
Probléma megfejtve, találtam egy korrekt leírást és dokumentációt!
(#) Mircsof hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Sziasztok!
Rátaláltam erre a kis szerkezetre, csak nem vagyol biztos a bekötésében.
Az érzékelö lábai a kollektorra és az N/c -re mennek jol látom?
Köszönöm a segitségeteket!
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Szia!
Nem, a fototranzisztor egyik lába a kollektor, a másik az emitter. A NC (not conected)-re nem kötünk semmit.
(#) fox11 hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Sziasztok!!

Kapcsolási rajzban kérnék segítséget,egy 6V-os aksihoz kellene valami egyszerű,akkutesztert építenem. Gyakorlatilag csak annyi lenne,hogy 3-4 led jelezné,hogy éppen mennyire van feltöltve a cucc. Előre is köszönöm a segítséget!!
(#) abel25 hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Helló!
Eltudnátok magyarázni hogy az az ellenállás és a kondi miért van ott?
Azt se tudom hogy működik a kerámia kondi vagy mire kell.
Ez az oktató készlet nem magyaráz el semmit, a megépitéssel nincs gond, müködik is ahogy kell csak nem értem.
Ha tudtok linkejetek valami oktato anyagot ami érthető is vagy valaki magyarázza el nekem

Köszi

Névtelen.jpg
    
(#) jdani hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Hali. Vannak sima üveg 5x20as biztosítékaim. Szeretném megtudni, hogy az olvadásuk gyors, vagy lassú. Hogy tudnám eldönteni?
Próbáltam úgy, hogy a rájuk írt A engedtem rajtuk keresztül, de ez így nem volt jó megoldás.
Monjduk egy 1A biztosíték még simán bírta a 2 A is, és kb 3Anál égett ki. Miért?
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Köszönöm!
(#) NyariG válasza jdani hozzászólására (») Feb 15, 2014 /
 
Elvileg rá van írva "F" gyors "T" lomha
(#) Prome hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Sziasztok!
El tudtok irányítani a megfelelő topicba, vagy tudtok adni tanácsot ha egyszerű az ügy?
A következő a problémám:
kaptam egy modell távirányítót.
Eddig én modell távirányítókat anyagi okokból 2 régi mobil akkuval irányítottam.
6 db ceruza elemmel működő kapott 2 db mobil akkut, s 9 Volt helyett 7.2 voltal még működött.
Igenám, de ez a távirányító, amit most kaptam, 4 db ceruza elemmel működne, ami 6 Volt. Nem merem rákapcsolni a 7.2 voltot, mert tartok tőle túl sok neki. Érdemes 3.6 volttal megpróbálni, illetve árthat neki ha nem?

És ha egyik megoldás se jó akkor mit javasoltok?
A 7805 se 6 voltot ad...
És tud e bármi 7.2 voltból / voltot csinálni?
Vagy 3 akkuból, 10.8 voltból csináljak 6 voltot?
S ha igen akkor mivel?

Mi a javaslat?

Köszi
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2014
Következő: »»   2242 / 3963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem