Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó

Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   27 / 50
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Szia!

Az ATZ- tudom zónánként ki-be kapcsolni?

Még nincs semilyen ma akarom megrendelni az egész riasztórendszert. A füstérzékelőt relé nélkül gondoltam 2 vezetékkel bekötve a középső ábra szerint. A tápelvételt a központ megolja? Az 1-es zóna füstzóna az Sp7000-en.

füst.png

(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Az ATZ nem zónánként, hanem globálisan kapcsolható ki vagy be. A lényege az, hogy két szál vezetéken meg tudsz különböztetni két érzékelő jelet. Továbbá a tamper funkció bekapcsolásával még az érzékelők megbontását is detektálni tudod a rendszer kikapcsolt állapotában is (ugyanezen a vezetéken). A 2 VAGY 4 vezetékes bekötést is választhatod.
A tápelvételt a központ PGM kimenete biztosítja a rajz szerint. Programban állítható be a funkció. Bármelyik zóna beállítható füstzónának (24 órás tűzjelzés ekkor a zóna típusa).
Miért a legnagyobb SP7000-es központot választottad? Sok lesz az érzékelőd?
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

8 db dg75 paradox mozgásérzékelő
3 db nyitásérzékelő
6 db DSC 601P füstérzékelő
led +lcd kezelő
4db ABI10-764 kültéri infrasorompó
AL_PS128 sziréna
Bentel_wave beltéri sziréna

Mekkora a melysége az SP7000-es doboznak? 11"X11"X?
A beltéri vezetékek mennyire bírják ha kültéren is vannak?

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014

doboz.PNG

(#) Balaa16 hozzászólása Feb 9, 2014 /

Üdv! Adott egy Paradox riasztó rendszer. Két nyitásérzékelőt minden további nélkül köthetek sorba egymással? Gondolok itt pl. ellenállás bekötésére. Az egyik helyen a kezelőhöz van kötve a reed-relé.
(#) exabit válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Csak pár kérdés még. A kondi nem fordítva van bekötve? A kezelő rajzát is el tudod küldeni? Összedugtam próbapanelon, de nekem ahogy feltölt a kondi megszólal a sziréna.
(#) Balaa16 válasza exabit hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Üdv! Valóban, természetesen a poz. táp felől kell lennie a kondi pozitív lábának. Milyen szirénával próbáltad? A rajz akkumulátoroshoz van, ami tápelvételre indul. Pl. tölcséres szirénával pont fordítva működik. Ha ilyened van, a relé záró kontaktusára kell kötnöd.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2014
(#) exabit válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Ohh, tényleg. Én egy sima piezós szirénán próbáltam ki. Így a kulcsos kapcsolót még sorba kötve működik rendesen.
(#) zaza99 hozzászólása Feb 9, 2014 /

Sziasztok!
Azt meglehet csinálni hogy egy 2x0.75+12x0.22 kábelba belerakom az infrákat meg a tűzjelzőket? Persze csak egy csomópontig vinném így. A kábel árnyékolását a fémdobozhoz kell kötni vagy az "Aux-" -hoz?
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 9, 2014 / 1

Ennyi érzékelőnél két lehetőséged van:
1: A füstérzékelőkön kívül minden érzékelő külön bekötve (1kohm zóna+1kohm tamper)
2: Az érzékelőkön felül a füstérzékelők is külön zónákra kötve. (1 és 2kohm zóna+1kohm t.)

A második megoldás esetében minden füstérzékelő jelzése külön látszik a kezelőn.
Mivel a jelzés utáni hibatörlésük tápelvétellel történik, ezért célszerű az egyfelé lévőket egy kábelen vinni. Ekkor egy 6x0,22mm2 kábelen kivihető a tápfesz és az ATZ segítségével megkülönböztethető 4db füstérzékelő egymástól.

A másik kérdésedre is válaszolva.
Egy kábelen elvihetőek különböző érzékelők. Az érzékelők fogyasztását vedd figyelembe!
Különösen igaz ez a kültéri infra-sorompókra.
Kültéri szirénának külön kábelt ajánlott húzni.
A kültéri infra-sorompók és kültéri sziréna kábele legalább 2x0,5+4x0,22mm2 legyen!
A megerősített két ér a tápfeszültségé.

A kábelek árnyékolásait a központnál kösd össze egymással, a panel föld pontjával és a dobozzal. Ajánlottan ezek egy pontban találkozzanak! Ide érkezzen a betáplálás földelővezetéke. Amennyiben valamelyik elmenő kábel a terepen másik kábel(ek)ben folytatódik, akkor az árnyékolásokat egymással össze kell kötni. A kábel végén az érzékelőkben ne legyen lekötve sehova, hanem kapjon a kábel vége szépen például zsugorcsövet hogy ne kandikáljon ki az árnyékolás.

A riasztókábelek nem igazán kedvelik a külteret. Az elhelyezés módjától függően rakd:
-Gégecsőbe (ez a legkevésbé tartósabb)
-Lépésálló gégecsőbe (diflex cső, ez már megfelelőbb)
-Symolen csőbe (narancssárga épületgépészeti cső. Aljzatbetonba, földbe is tökéletes)
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Köszönöm a részletes választ!
(#) zaza99 hozzászólása Feb 10, 2014 /

Sziasztok!

Milyen típusú relét szoktatok tenni a PGM-ekre?
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 10, 2014 / 1

Szia.
Alapvetően bármilyen kicsi 12V DC relé megfelel. A PGM kimenet 50mA-el terhelhető maximum. Ez a legtöbb panelba forraszthatónál bőven elegendő.
12V DC Finder Relé
Relé adatlap
A fenti adatlap 7. Oldalán látható az áramfelvétel. Megfelelő.
(#) zaza99 válasza Smith hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Köszönöm Johnycorp.

Hello!

Van egy BIGtec Big112 adapterem, /soros egér is működik róla/ kamiont szoktam vele kiolvasni a GND,TX,RX szálak vannak bekötve csak. Ez is jó lehet a Paradoxhoz?
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Elvileg jó lehet, ha a régebbi Paradox soros adaptert használod.
Az újabb 307USB Adapter már az usb portra kapcsolódik közvetlenül.
A régi csak sorosan működő eszközben egy max232 volt. Az is csak 3 szálat használt a Pc felé.
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Nincs Paradox adapterem, az helyett akarom a bigtecet használni.

Smith írta hogy ezzel működik.
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 12, 2014 / 1

Elképzelhető, hogy működik.
Első feltétele, hogy az USB/RS232 adapter rendben működjön.
A másik, hogy a TTL szintillesztő alkalmas legyen a Paradox központhoz.
A gyári eszközökben (ami még nem USB-s volt), ahogy írtam, MAX232 volt.
Én régebben ennek hiányában (hétvégén) összedobtam tranzisztorokból is egy SUB-D 9 pólusú csatlakozó házában. Az is működött.
A 4 pólusú SERIAL feliratú csatlakozóhoz pedig így lehet kapcsolódni.

Paradox RS232 Adapter

Azért a GND és VCC pontokat ellenőrizd a panelen méréssel!
(#) zaza99 hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok!
Megjött az ABI10-764 kültéri infrasorompóm /4db/ az asztalon összeraktam, de nem tudom úgy beállítani hogy működjön. Van rajta ledes visszajelzés de sose akar világítani.

ABI10-764.pdf

(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Szia.

Konkrétan hogy próbáltad ki?
Feszültség alá helyeztél egy adót és egy vevőt? 12VDC polaritáshelyesen csatlakozik ezekre?
Az adón világít a tápfeszültséget jelző LED?
Jumperek beállítása milyen?

J1. Ennek a beállításának a függvénye a vezetékezés.
J7. Ugyanabban a beállításban kell lennie az adón és a vevőn is.

Látja egymást a két eszköz?
(#) zaza99 válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 14, 2014 /

Az azstalra lefektettem összekötöttem 3 vezetékkel polaritáshelyesen adtam neki 12v-ot. Úgy olvastam hogy a led akkor világít mikor látják egymást, de akárhogyan mozgattam sehogyse jött össze.
Jumperek gyári beállításon vannak leírás szerint.
2 párral is próbáltam.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Működik rendesen. Csak az vert át, hogy nem is kell egymással pontosan szemben lenniük. Pl a az egyiket a tengelye körül elfordítom 90 fokkal akkor nem jelez röktön mert még mindíg veszi valahogyan a sugarakat. Persze ha eléállok akkor már jelez. Én úgy gondoltam hogy ezt nagyon pontosan be kell állítani.
(#) jagyugyaerik hozzászólása Feb 17, 2014 /

Sziasztok!
A következő lenne a gondom: kaptam egy Satel CA-4 központot, kezelőt egy piezo siern-t és egy nyitás érzékelőt. Nem tudom, ha a hangjelzőt felkötöm a COM1-re akkor működni fog? Továbbá elég-e ha egy 2,2 KOhm-s ellenállással a nyitás érzkelőt felkötöm valamelyik zónára, mert olvastam a zóna záráshoz ekkora ellenállás kell.
A megvalósítás annyi lenne hogy van egy ajtó és ha, azt kinyitják mikor éles a rendszer megszólal.
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) six hozzászólása Feb 18, 2014 /

Sziasztok,
szeretnék hiba határolásban segíŧséget kérni, teljesen laikus vagyok a témában. Adott egy Paradox Magellan 4000-es riasztó, egy zónapáron van a pince egy mozgásérzékelővel és a garázs, egy mozgásérzékelő + nyitás érzékelő. Éjjel megszólalt a riasztó, ez a zónapár folyamatosan ég és a TRBL szerint szabotázs, tehát lehet szakadás, zárlat (vagy pl. nekem 1x volt olyan hogy a mozgásérzékelő úgy érezte, hogy leszedték a burkolatát). Az érzékelők kivillannak ha arra járok, de a szabotázs nem törölhető, tehát még fennáll. A zónákat bypassoltam, hol kellene mérnem, hogy szakadás vagy rövidzár van? Addig ok, hogy kinyitom a mozgásérzékelő burkolatát.

Köszönöm szépen!
(#) Johnycorp válasza jagyugyaerik hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szia.

Miként szeretnéd a hangjelzőt a com1-re kötni? Másik pontja hova kerülne. Az alapértelmezett csatlakozása az out1 vagy out2 csatlakozópontjai.
De mint más modellnél, itt is elképzelhető, hogy vannak közös com pontok.

A zóna megfelelő lezárásához elegendő egy 2,2kohm-os ellenállás. Ha ezzel sorba kötsz egy nyitásérzékelőt, az jó. A soros kör bontásakor lesz nyitva a zóna.
A programban meg lehet adni, hogy miként viselkedjen. A kezelő legyen azon a területen belül, amit védeni szeretnél!! A zónát beállítod késleltetettre. Amikor nyitod az ajtót, van egy kevés időd kikapcsolni (állítható programban), majd utána fog riasztani.
(#) Johnycorp válasza six hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szia.

Már eleve rossza a kiépítés. Nyitás és mozgásérzékelőt, már elvből sem kötünk egy zónára. Ez 3 érzékelő. Már kettő is bizonytalan hibakeresés szempontjából. Mivel a központ tud ATZ-t, azért alkalmas arra, hogy egy zónára tudj úgy kötni két érzékelőt, hogy a rendszer meg tudja őket különböztetni. Valamint ezektől külön a tampert is.

Mellékelek két rajzot. Elméletileg neked az EOL bekötésnél a jobb oldali rajzrész van kiépítve.

A rendszeredben valóban szakadás (vagy zárlat) van. Ezért is a TRBL jelzés. Először kösd ki az adott zóna vezetékét a központnál és a COM-hoz képest mérd meg a kör ellenállását. Ha csak EOL megoldással van kötve, akkor max 2kohm, ha ATZ a bekötési mód, akkor max 4kohm körüli ellenállást kell mérned.

Derítsd fel, hogy miként vannak az érékelők kötve:
-egyikből megy a másikba?
-elindul a központból és csomópontban ágazik el?

A kör feszültsége valahol 2V és 4V között van, ha nincs szakadás vagy zárlat (EOL vagy ATZ mód függvénye).
(#) zaza99 hozzászólása Feb 18, 2014 /

Szia Johnycorp!
Mit jelent az UL/ULC telepítés?
Ha nincs telefon a központon akkor is kell szondához/vízcsőhöz földelni vagy elég a 230V melett lévő földelés is?

Köszönöm!
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 18, 2014 / 1

Szia.

A vízcsőhöz nem kell kötnöd. Pláne, hogy manapság azért igen ritka a vezető anyagú vízcső.
A lényeg, hogy a 230V földelését kösd rá a dobozra. Valamint a panel földelését és a kábelek árnyékolását is!
Az UL/ULC a rendszer védelmi köreinek különböző módjait jelenti.
A központ így rendelkezik minősített tűzzóna bemenettel, amely felügyelt.
(#) jagyugyaerik válasza Johnycorp hozzászólására (») Feb 19, 2014 /

Szia!
Igen sikerült, ahogy mondod. Megzavart, hogy nem volt a Sirenhez tamper kör, hanem csak +,-.Köszi a segítséget!
(#) zaza99 hozzászólása Feb 20, 2014 /

Johnycorp köszönöm.

Sziasztok!

A Winload programban hogyan tudom a normál és a éjszakai zónákat beállítani?

A kezelők plussz jónája miért marad piros? Majd vissza is vált 00000-ra.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /

A Signal Al128 szirénán működés után villog a 2 led felváltva ez lekapcsolható ?
(#) Johnycorp válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Szia.

Zónáknál:
Ha azt szeretnéd, hogy éjszakai bekapcsolásnál (sleep gombbal) is adjon riasztást, akkor állítsd: Azonnali (Sleep/teljes) opcióba. Ekkor azonnal riaszt érzékelés esetén mind éjszakai, mind teljes élesítésnél.
Ha csak akkor riasszon, mikor teljes bekapcsolást csinálsz, akkor állítsd: Azonnali (Teljes élesítés) opcióba. Ekkor azonnal riaszt érzékelés esetén teljes élesítésnél.

A kezelő zóna használatához. A sorozatszámnál a legördülő menüből válassz az elérhető sorozatszámok közül. Itt látnod kell a két kezelőd sorozatszámát. Miután kiválasztottad, válassz zónatípust, majd töltsd fel a programot.

Egyébként én 24órás (szabotázs) zónának nem választanék kezelő zónát. Jobb arra a központ zóna, vagy a tamper funkció még inkább.

A szirénád biztosan al128?
Van a Signal szirénák között olyan, amely rendelkezik készenléti jelzőfénnyel. Ez folyamatosan villogtat két LED-et felváltva. Szirénázáskor pedig egy nagyobb izzót.
A jelzőfény csak egyes modelleken állítható, hogy jelzőfény legyen, vagy a FLASH bemenet negatív tápra kötésekor villogjon. Egyébként érdemes a FLASH bemenetet a plussz 12V sorkapocsra kötni egy 1kohm ellenállással. Tapasztaltam már, hogy a felhúzó ellenállás nélkül bevillant a jelzőfény.
Következő: »»   27 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem