Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő kapcsoló
 
Témaindító: joses, idő: Ápr 27, 2006
Lapozás: OK   10 / 17
(#) Tama89 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Kihagytam az AC részt, 24V DC-vel méregettem így kicsit egyszerűbb volt.
(#) Tama89 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Kondik polaritáshelyesek, csere előtt is ugyanez volt a jelenség.
A poti az IC 5 ös és 4-es lábára csatlakozik. Az 5-ös lábra egy 10k soros ellenállással. Az 5 ös lábon és a GND között pedig egy 22nF-os kondi van. Az IC ezen lábaihoz nem kapcsolódik semmi más.
Kicseréltem a 22nF- os kondit 1nF-ra akkor az idő kb 1 és 40 másodperc között állítható.
(#) fecameca válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Szia! Amelyikben LM324 van, ott az időzítés valami eléggé nagy elkó szokott lenni.(220uF) Azt az IC-t ezen a néven sem találom, de ott is elkó kellene, hogy legyen, hacsak nem valami órajeles, számláláson alapuló elven működik. (Mikrokontroller lenne esetleg?)
(#) proba válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Akkor cseréld egy másik 22nF -ra. lehet csak az tréfálkozik veled.
(#) Tama89 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Nem találtam róla én sem semmi használható infót. Nagyobb elkó csak a tápkörben van.
Lassan javíthatatlanná minősítem.
(#) Inhouse válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Gyanús egy több perces időzítő 22nF-dal...
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Ha eddig azzal működött, most nem működik, 1nF -al 1-40 sec-et tud akkor tippem szerint 22nF -os jó kondenzátorral jónak kellene lenni. Tőlem számlálós oszcillátor is lehet benne, akár mikrovezérlő is , egy kis fekete soklábú alkatrészbe minden belefér.(mivel eddig nem sikerült azonosítani így bármi lehet.)
(#) Tama89 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Élősszőr 22nF ra cseréltem azzal nem változott semmi aztán próbáltam csökkenteni az értéket.
Kondi nélkül folyamatosan ki-be kapcsolgat. 2nF esetén pedig már megint csak a legkisebb állásba állítva működik, felette nem kapcsol ki.
(#) fecameca válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Én nem tartom azt sem kizártnak, hogy a kínaiak valamilyen klónozott mikrovezérlőt saját típusjelöléssel adtak volna ki. Egy fajta készülékükben például, mániákusan kiköszörülnek minden tipusjelölést, pedig ott a mikrovezérlőjük a tíz perc fix időzítésen, és a ki-be kapcsoláson kívül semmit nem csinál. Lehet, hogy jobban jársz, ha külön időzítőt építesz hozzá magadnak, vagy ezt a példányt elteszed más célra, (például riasztásra) így is megfelel.
(#) Tama89 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 29, 2013 /
 
Annyit nem ér az egész hogy időzítőt faragjak hozzá. Majd valamire jó lesz ahogy te is mondod. Pedig ez nem is egy legalja típus, Merlin Gerin.
(#) 13_Balu50 válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Szia.
Végigolvastam a problémád, a PIR szenzor értékes benne ha jó. Ha van benne dióda , főleg ha zéner ,annak az esélye a legnagyobb a meghibásodásra. Az Általam építettbe is az melegedett, kicseréltem nagyobb teljesítményűre, azóta szuper.
(#) Tama89 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Zéner jó. Külső tápról járatva is fenn áll a hiba.
(#) 13_Balu50 válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Nem ismerem a kapcsolást , de nem hiszem hogy legalább 3 db dióda nincs benne, attól még hogy külső tápról járatod, egy hibás dióda bekavarhat.
(#) Inhouse hozzászólása Dec 11, 2013 /
 
Vettem pár napja egy mozgásérzékelős lámpát. Állítható érzékenységű, ilyet akartam, hátha be tudom úgy állítani, hogy a kutyát ne lássa, rá ne kapcsoljon be. Kipróbáltam, elképedtem, olyan érzékeny. Mindent lát, azonnal, messziről is. Hiába tekertem le az érzékenységet, akkor is. Nem volt kedvem elektronikát mókolni, mást találtam ki. Arra gondoltam, hogy rakok a Fresnel lencse és a PIR szenzor közé egy fóliát, amivel butítom. Ma próbáltam ki először, elsőre egy gyerekpezsgő fehér flakonjából vágtam egy csíkot. Szinte semmit sem látott, legnagyobb érzékenységgel sem, csak közvetlen közelről. Már kezdtem volna letenni róla, de tettem egy próbát egy iskolatejes dobozzal. És jó lett! Az érzékenységet középre állítva engem lát 4-5m-ről a kutyán közvetlen közelről sem.
Az érdekes az, hogy a pezsgős átlátszóbb, a tejes homogén fehérség, mint egy papírlap, bár vékonyabb. Valaki mintha írta volna, hogy neki is baja van az érzékenységgel, hátha így egyszerűbb.
(#) szaot válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Szia! Pont ezt szeretném én is elérni, hogy állatra (macskára) ne kapcsoljon be a lámpa. Az én lámpám mozgásérzékelőjén nincs érzékenység állítási lehetőség. A mozgásérzékelő elé, kívülről ráhelyezett műanyag nem lehet jó? A megoldásodról tudnál esetleg részletesebben írni, pl. hogy hogyan oldottad meg a műanyag rögzítését? Előre is kösz!

Másik kérdésem: tudna valaki halogén izzó márkát javasolni (78mm, 100-150W)? A lámpához adott nagyon hamar kiégett.
(#) Inhouse válasza szaot hozzászólására (») Dec 18, 2013 /
 
Kivettem a 2 csavart, ami összefogta az érzékelő házát, méretre vágtam a "fóliát" (amekkora csak belefért passzosan), majd betoltam a Fresnel lencse és a PIR szenzor közé, ugyanolyan ívre hajlítva. Nem kellett mással rögzíteni, a burkolatot összeszerelve meg sem igazán mozdulhat.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) gabor128 hozzászólása Feb 18, 2014 /
 
Üdv,

Olyan kérdésem, lenne, hogy van egy mozgásérzékelő ami 230V-ről megy, meg van egy olcsó kínai hangrögzítő/lejátszó ami 2 gombelemről megy.
Az elképzelés az az lenne, hogy amikor a mozgásérzékelő bekapcsol, akkor az elindítsa a hang lejátszást. Nem tudom hogy hogyan kéne összekötni a kettőt.
A hanglejátszóról becsatoltam egy képet. Két kapcsoló van rajta, amik szerintem a tápot, vagy a földet kapcsolják rá arra a kiöntött mikrovezérlőre.

Ötlet?

$_57.JPG
    
(#) Inhouse válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Talán azt kellene először leírnod, hogy mire való a 2 gomb, és így magában hogyan is indítod el a lejátszást, hiszen ezt kell kiváltanod egy másik egységgel. Aztán majd jöhet az, hogy mit is kapcsol a gomb, bár relé esetén mindegy lesz.
(#) gabor128 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Üdv,

Nem az enyém a cucc, hanem egy barátomé. Neki próbálnák segíteni. Még nem mértünk rajta semmit, csak megmutatta.
Azt hiszem az egyik gombbal el lehet indítani a 10 másodperces hang felvételt. A másik gombbal meg le lehet játszani.
(van rajta egy mikrofon, meg egy hangszóró, meg (gondolom) egy visszajelző led, hogy műxik-e az áramkör. Alacsony elemszintnél gondolom már nem világít.)

Nem tudom mivel lehetne megoldani. 230v-os behúzó relé, vagy valami opto csatolós megoldás?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) Inhouse válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Ha egy 230V-os sima PIR (passzív infra red) érzékelő, akkor sanszos, hogy relés (van már ami nem). Ha relés, akkor a relé alapból fázist kapcsol, de nem kötelező neki. Ha megszakítod azt a vezetéket, ami a fázist a relére viszi, és kivezeted, azt kapcsolsz vele, amit akarsz, akár az indító gombot ezen a kütyün. Vagy úgy hagysz mindent ahogy van, egy pl 12V-os adaptert kapcsoltatsz vele, azzal meg egy 12V-os relét, ami a kütyü gombját.
Vigyázat! Hálózati feszültségű cuccokat óvatosan szerelünk, kikapcsolt állapotban leginkább!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2014
(#) gabor128 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Üdv,

Tehát ha jól értem, akkor egy passzív érzékelőnél sorba kellene kötni az érzékelőhöz bemenő tápot egy kis trafóval ami 230V-ból csinál kb 12V-ot. Arra meg egy relét rákötni.

Ebben az esetben a trafó az lehet egy kis adapter.

Majd át kell dumálnom vele az egészet, mert a cucc az egy olyan majom szoborba lesz belerakva így nem sok hely lesz benne.

Ha már adapterről van szó, akkor annak a kimenetéről valami fesz osztóval meg lehetne oldani a hangfelvevő táplálását is.

Minden esetre köszi a tippet!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2014
(#) proba válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 21, 2014 /
 
Tegyél fel egy képet az infrádról. A válasz a 230V -os reflektorokhoz használt mozgásérzékelőkről szólt . Itt a reflektor bekötési helyére kellene tenni az adapter 230V os részét.
(#) Inhouse válasza gabor128 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Idézet:
„Tehát ha jól értem, akkor egy passzív érzékelőnél sorba kellene kötni az érzékelőhöz bemenő tápot egy kis trafóval ami 230V-ból csinál kb 12V-ot.”

Nem. Ha az említett 230V-os érzékelőd van, ami reflektort kapcsol általában, akkor annak van egy kimenete, amin ilyenkor fázis van (ezt egy relé kapcsolja).

Idézet:
„Ha már adapterről van szó, akkor annak a kimenetéről valami fesz osztóval meg lehetne oldani a hangfelvevő táplálását is.”

Mivel csak addig lenne így áram alatt az adapter, amíg az érzékelő ad neki, így ezzel egyszerre a táplálást is megoldani nehéz lesz.
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Idézet:
„Mivel csak addig lenne így áram alatt az adapter, amíg az érzékelő ad neki, így ezzel egyszerre a táplálást is megoldani nehéz lesz.”

Kerékpár villogóval működött, ha egy kondenzátorral átkötöttem a gomb helyét, táp ráadással eleve villogóval indult, nem az egyébként világítással. A mozgásérzékelő idejét talán ??? be lehet állítani a szöveg hosszára. Tényleg, mennyi a legrövidebb idő amit tud?, lehet két bemondás között az is sok.
De valóban egyszerűbb ha egy(két) góliátelemmel üzemeltetni. (valószínű örök élet.)
Lehet nem erőltetném ezt a 230V-os dolgot. Kezdőként valami riasztó érzékelőjével kezdeném. Lehet az nincs, de legalább nem életveszélyes. (esetleg láttam már mozgásérzékelős tusfürdőnek álcázott rádiót...)
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Meg lehet próbálni egyébként.
A legrövidebb idő lehet pár s is.
Idézet:
„Kezdőként valami riasztó érzékelőjével kezdeném.”

Ott nincs idő és alkony rész gyárilag benne. Ha a 230V-os érzékelő reléjéhez menő fázist kikötöd (persze nem áram alatt), akkor az ugyanolyan záró kontaktus lesz, mint bármilyen más relénél.
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Lehet a lejátszókája meg olyan, ha megnyomod a gombot, lejátssza a kért szöveget, és csöndben marad utána a következő gombnyomásig.Az alkony részt eddig nem említette hogy szükséges, lehet jobb ha nincs is. Viszont a folyamatos gombnyomás is probléma lehet...
(#) mihist4 hozzászólása Márc 19, 2014 / 1
 
Sziasztok!

Szeretném Veletek megismertetni, hogy egy Legrand Valena 2 csatlakozós (=érintkezős) dobozba építhető mozgásérzékelős kapcsolót hogyan lehet 3 érintkezősre átkötni.

Ugye a két érintkezős csak min. egy 60W-os sorbakötött Edison, vagy Halogén izzóval működik, mert a kapcsoló elektronikája ezen az izzón keresztül kapja a nullát. Ezért kompaktlámpákhoz, LED-ekhez nem jó.

A három érintkezős pedig jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) mihist4 hozzászólása Márc 19, 2014 / 1
 
Íme a képek:
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) mihist4 válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 19, 2014 /
 
Még pár kép, sajnos nincsennek időrendi sorban:
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) juppi válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Szia!

Mutatok neked egy három érintkezős mozgásérzékelős fali kapcsolót, hátha ez segít. Egyébként, szerintem sokkal olcsóbb újat rendelni kb. 2000 ft-ért, mint átépíteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
Következő: »»   10 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem