Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő kapcsoló
 
Témaindító: joses, idő: Ápr 27, 2006
Lapozás: OK   9 / 17
(#) kikkiri hozzászólása Feb 26, 2013 /
 
Fecameca a mestere ennek ahogy olvasom!
Ő írta hogy ellenállásokkal lehet variálni, csak szakértelmet igényel.
Amúgy gyárilag rossz mozgásérzékelőket vettem én is, és a jelenség az amit sokan írtak (a beállított idő letelte után visszaránt a relé, és ezt ismételgeti valamikor véletlenszerűen is)
Fecameca ahogy én olvastam az írásod, a PIR érzékelő után egy AC erősítő van aminek a kimenetén féltápnak kéne lenni nyugalmi állapotban ? Lemértem és nálam már ott bukott a mutatvány. A kérdés hogy hogyan tudnám beállítani a féltápfeszt, milyen ellenállásokat változtassak lefelé vagy felfelé ? Elég ha nagyjából leírod a műveleti erősítő " - + kimenet" lábaira utalva. Köszi a segítséget előre.
8 db ilyen kinézetű mozgásérzékelőből 2 működött rendesen ! persze fél évre rá jutott eszembe felszerelni őket (
(#) proba válasza lacc47 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Lehet garanciális hiba egyszerűen.Esetleg a ventilátor/huzat légmozgást generál búcsúzóul ,ezt veszi észre,de ha rendesen letakarod ez kiejthető.
(#) proba válasza Zole hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Lejjebb fordítod.
(#) Inhouse válasza Zole hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Ezen leginkább az elhelyezéssel, pozícióval tudsz változtatni és nem ellenállásokkal. Magyarán ne legyen egy irányban a figyelendő terület az 1m-el arrébb levő járdával. Rakhatsz pl. kitakarást a lencse mögé, amivel kimaszkolod a kerülendő területet, de ha ez egybe esik a figyelendővel, akkor nem fog menni.
(#) mindenes válasza lacc47 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! a magyarázat csupán annyi hogy a mostani komersz mé.kapcsolók sajnos elég silány minőségűek.Sajnos ez ellen nem nagyon van mit tenni mert az 1-2 ezer forintos többségében ("made in china"és hasonlóan olcsó társai) kapcsolók sajnos ezt tudják.
Fecameca fórumtárs néhyány hozászólással feljebb leirta ,hogy néhány passzív alkatrészen (kondenzátor és ellenálás) módosítani kell a stabil működés érdekében, ezek cseréjével nagy ban lehet javítani a stabilabb működésen,főleg a táp rész szűrőkondenzátorainak cserélésével.Üdv!
(#) fecameca válasza kikkiri hozzászólására (») Feb 26, 2013 /
 
Szia! Csak most olvasom, hogy engem szólítottál meg. Sajnos nekem nincs ezekhez kapcsolási rajzom. De elég az LM 324 lábkiosztását ismerni. A fél tápfesz. egy műveleti erősítő kimenetén akkor áll be, ha a + és a - bemenet azonos potenciálon van, vagy egy, a kimenet és a- bemenet közé kötött ellenálláson keresztül negatív visszacsatolás útján áll be középre. Lehet, hogy az az ellenállás túl nagy. Ha nincs olyan, (Ha jól emlékszem, ez a második fokozat, ahol a 2,5 Megohm sok volt) akkor azt nézd meg, hogy a két bemeneten a fesz. miért nem egyforma?
(#) andy78 hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
sziasztok!
én lépcsőházban nyomógombok helyére tetem fali mozgás érzékelőt ,működik is csak vagy részen ahol 1 lámpát 3 érzékelő kapcsol ott fél homályban ok de sötétben ki be kapcsol egymás után több szőr 1 kikapcsolok még akkor is 2 kikapcsolok akkor nem mi lehet a probléma?
(#) proba válasza andy78 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Ha lehet próbálj összeszedettebben fogalmazni. Amit kiszűrtem belőle ,ha egy lámpát több érzékelővel kapcsolsz, esetleg előfordulhat ,hogy az egyik lekapcsolja a lámpát ,a másik ezt mozgásnak érzékeli felkapcsol, ezt egy másik mozgásnak érzékeli.....
(#) andy78 válasza proba hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Erre gondoltam én is tehát takarjam le ? Csak ez egy lépcsőház a sötét van minden fényt mozgásnak fog érzékelni
(#) proba válasza andy78 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
A fény nem, A fénnyel járó hőmérséklet változás már inkább.
(#) Remci hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen mozgás érzékelőm lámpához. Egyszer csak meg bolondult, el kezdett folyamatosan ki-be kapcsolni.Fény nem érte, tehát nem attól lehet. Mindig letelik az idő, és 1 mp múlva ismét bekapcsol a megadott ideig. De ha letekerem a potmétert világosra, ott is ugyan azt csinálja. Javított már ilyet valaki? Mi okozhat ilyen hibát? Végül is nem egy nagy érték, de ha meg lehetne csinálni az nem lenne baj. Előre is köszönöm.
(#) Inhouse válasza Remci hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Affene ezekbe a rokon topicokba! Miért van annyi majdnem, vagy teljesen ugyanolyan témájú topic?
Szóval a másik-ban: "Mozgásérzékelő bekötése" topic írtunk tippeket hasonló megbolondulásra...
(#) Remci válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 29, 2013 /
 
Igazad van, bocs. Ha tudtam volna, akkor abba írtam volna a kérdésem. Akkor szétnézek ott. Köszi.
(#) Inhouse válasza Remci hozzászólására (») Okt 31, 2013 /
 
Az a része nem neked szólt...nem tehetsz róla...
(#) 13_Balu50 hozzászólása Nov 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Tudom, hogy olcsóbb megvenni készen, mint megépíteni egy ilyet, én azért hobbyból építettem egyet. Igaz nagyon nehezen akart beindulni de most jelenleg működik. Egy gondom van,most kb 4-5 másodpercig világit a rákötött led, vagy relé. Azt szeretném ha legalább 20 másodpercig tenné ezt.
Gondolom valamelyik kondenzátor vagy ellenálláson kellene változtatni, mivel a 470 K potméter állítása semmit nem tesz. Jó de melyiken vagy többen is egyszerre, nem sikerült rájönnöm.
(#) eyess válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 14, 2013 / 1
 
A C3 , R6 tag felelős az időért.
(#) 13_Balu50 válasza eyess hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Köszönöm szépen, mindjárt ki is próbálom.
(#) 13_Balu50 válasza eyess hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Szia!
1000 mF-al 12 másodperc lett, de nagyobb már nem fér el a panelon. Az ellenállást csökkentsem vagy növeljem, hogy nagyobb legyen az idő.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
A 3,3 K ellenállásra ráforrasztottam egy 4,7k szinte semmi nem változott, marad a kondenzátor bővítés 2200mF-ra.
(#) Tomi111 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 14, 2013 / 1
 
Üdv! Szerintem növeld inkább az ellenállást, akár 100kOhmos nagyságrendre is lehet. Honnan vetted ezt a rajzot? Csatold légyszi az alkatrészek értékeit is. Hátha szükségem lesz rá. Köszi!
Üdv! Tomi
(#) 13_Balu50 válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /
 
Bocsi, de 50 éves fejjel nem tudom, hogy kell linket beszúrni. Ebben a topikban van „ Inhous” nick nevű 2012.szept. 10 hozzászólásában a 7 link, ott mindent megtalálsz hozzá.
(#) Tama89 hozzászólása Nov 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy mozgás érzékelő javításához.
Azzal a hibával került hozzám hogy nem reagál semmire áramkimaradás után pedig folyamatosan bekapcsolt állapotban marad. Tápkörben cseréltem a 330 nF-os kondit és a 220 µF-os elkót.
A hiba részben megszűnt helyreállt a táp.fesz 24V. Érzékeli a mozgást, ki is kapcsol, de csak ha az időt szabályzó poti a legkisebb bekapcsolási időre van állítva. Ha kicsit feljebb állítóm nem kapcsol ki. Kicseréltem az összes elkót az áramkörben. Nem a szokványos LM324-el felépített áramkör hanem ICS94b-vel van szerelve.
Hogyan tovább, hol keressem a hibát?
(#) fecameca válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Szia! Szerintem szakadt, vagy nem érintkezik az a poti. Több tippem nincs, de amit te írsz, azt csak az okozhatja. Az IC-nek biztos, hogy az a típusa? *
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
(#) Inhouse válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Amelyik nem LM324-el van, azokban a spec IC szinte ugyanaz, annyi kiegészítő funkcióval, hogy fixre lehet kapcsolni, talán kétszer kell egymás után felkapcsolni és akkor úgy marad, amíg le nem nyomod.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
A relének a kapcsolási rajz szerint nagyobbnak kellene lenni 390 R nél. Nekem csak 200 R –es Reco relém van. A zéner diódát nagyobb teljesítményűre cseréltem elég ez vagy máson is variálnom kell a tartós működéshez.
(#) Tama89 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Bocsánat elnéztem az IC típusát helyesbítek ICES49B. Szerintem nem egyezik az LM324-el mert ez DIP16-tokozású. Javítottam már több mozgásérzékelőt mindegyikben LM324 volt esetleg más néven.

Fecameca a poti biztos jó, érintkezik is már próbáltam helyettesíteni ellenállással is.
Tanácstalan vagyok.
(#) proba válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Ahogy az előző hozzászólást néztem , az jutott eszembe, kapcsold ki 1-2 percre utána vissza, lehet csak a felkapcsolás funkcióba futottál bele. (gyors ki be kapcsolás= folyamatos lámpa)
(#) Tama89 válasza proba hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Biztos ,hogy nem ez a gond mert legkisebb időre állítva poti 0 Ohm (sorosan van vele egy 10k) tökéletesen működik. Amint a potin kicsit is állítok nem kapcsol ki.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2013
(#) Inhouse válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Idézet:
„Szerintem nem egyezik az LM324-el mert ez DIP16-tokozású.”


Nem, valóban nem, nem is ezt írtam. Az LM324 műveleti erősítőket tartalmaz, az ICES49B is, csak van benne még pár logikai kapu...
Quad opamp IC-ből van egyébként olyanom is, ami abszolút nem kompatibilis lábkiosztásban az LM324-el, pedig anno annak megfelelőjeként kaptam. Azóta van hozzá lábkiosztás, de még pihen szegény.
Hagyd ki a 230V-os részt, tápláld meg 24VDC-vel és úgy méregess, esetleg vissza is rajzolhatod, legalább az időzítő részt...
(#) proba válasza Tama89 hozzászólására (») Nov 28, 2013 /
 
Esetleg valami elkót nem fordítva raktál be a nagy igyekezetben? (nem tudom a poti hova csatlakozik, ha találkozik valami kondival , az még esélyes lehet. ) Amit megnéznék műszerrel vagy szkóppal, a poti állítása befolyásol e valamit . Biztosan nem a poti rossz, néha a környékbeli alkatrészek szoktak tréfálkozni?
Következő: »»   9 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem