Fórum témák
» Több friss téma |
Egy ST gyártmányú 4558-ast használok.
A rajzot az előző oldalra raktam fel. Annyi különbséggel, hogy a bemenetre egy 470nf-es kondi és egy 22k-s ellenállás van. A visszacsatolásnál meg 100µF 470ohm és 22k. A 22k-n egy 100pf-es kondi. A kondik meg nippon chemi con gyártmányúak. A végtranzisztorok meg d13007 és még egy valami zöld színű pnp tranzisztor. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
A műveleti erők mindegyike nemhogy az alacsony frekvenciát, de még a DC-t is átviszi, abban ne keress hibát!
Az elektrolit kondenzátor viszont az idő múlásával kiszáradhat és tetemes mértékben veszíthet a névleges értékéből. Ilyen mély-átviteli probléma esetén legcélszerűbb újra cserélni.
Én szintén keveslem a mély hangokat, Ha párhuzamosítok egy marék fólia kondit és kihozok néhány mikrofaradot, a bontott elkó helyett az megoldaná?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Köszönöm a segítséget, átnézem a rajzodat, hátha jobb lesz valamivel. A csatolókondit még én is megnézem otthon, de szerintem rendben van. A tápban 3-32v, 4700mikros. Nekem a BD 249-250-es páros van, meg bc 182-212.
Viszont kompenzálva van a műverősítő felső határ freki felett a gerjedés megakadályozására. Esetleg ez is elviheti a hangképet...
újabb műverősítőkön úgy tudom a kompenzáció elhagyható...
Átnéztem alaposabban a rajzodat. A visszacsatolás 68k ellenállásával párhuzamosan a 100pF túlságosan nagy érték, oda 10pF való!
Ott most 22k van. Ha kisebbet rakok oda akkor elmúlik a gerjedés? Nem kell a kimenetre raknom egy fólia kondit?
Az eredeti tervhez képest ne változtasd meg a visszacsatoló ellenállások arányát! Az nagyon ki van számolva. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
Köszönöm a segítségeteket! Mivel visszaolvastam a fórumon, és egyértelműen azon a véleményen van mindenki, és a saját tapasztalatom is az, hogy annyira instabil ez az erősítő, hogy nem érdemes babrálni, és ugye, ha elszáll két végfoktranyó, az már kapásból többe kerül, mint amennyit az egész ér, ezért tettem az erősítő elé, a bemeneti csatlakozókhoz légszerelve egy passzív szűrőláncot, mellyel levágom a magas és közép hangokat. Így kiemelődik a mély. Még állítgatom az értékeket, de úgy néz ki teljesen korrekt hangja lesz így, sőt a hangerőszabályzásnál sem szól 2-esen akkorát, hogy kiszállok a szobából. Rajzot teszek fel mindjárt róla.
Még annyi, hogyha nemtudok venni bd911/912-őt akkor jó lesz 243/244?
Sziasztok! Hány voltos trafót lehet használni maximum a Texas erősítőhöz? Köszönöm.
Hát azért nem csak a mélyet emeli, egy kicsit a magasat is. Annyi még, hogy a kimeneti ellenállás kisebb, a hangerőpoti miatt, illetve levettem a magas miatti kondit 2,2nF-ra, hogy följebb toljam a magas frekit. Sajnos a fázistolással nem tudok mit kezdeni. Így úgy néz ki már megfelel a dolog hétköznapi használatra.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Ha jól tudom + - 30-32V alapból.
Egyszer megnöveltem 45 voltra, BD249 250-el, ment is pár hónapig, aztán pukkant, jobban jársz ha nem viszed följebb a tápfeszt.
Szerintem nem a kondin múlik a dolog.
Egy öreg (néha sajnos öregnek sem kell lenni), kiszáradt elektrolit kondenzátor kellemetlenül kapacitásszegény tud lenni. Máris oda a hangfrekvenciás sáv alja.
Eddig így néz ki nekem. A táp panel szép zöld színű. A panelt is ilyenre akartam volna eredetileg, de akkor már be volt forrasztva a legtöbb alkatrész. A hangja nem rossz. Bár még csak egy csatorna működik. A hűtőborda az bőven elég neki.
Ha kiszáradt a kondi, akkor mindenképpen cserélni kell, egyértelmű.
De nem hiszem, hogy egy marék fóliakondi csak a megoldás a dologra.
Jó lesz de a nyugalmi áram beállító trimmernek nem ártana egy jobb minőségű.
Majd lesz helyette más, csak ez volt itthon.
Az erősítő átvitelével pedig a kondikon kívül nem lehet hiba.
A Texas gyenge pontja a topológiából eredő tranziens torzítás. Ezt úgy-ahogy el lehet nyomni a sávszélek kiemelésével
Üdv!
Szilveszterkor kipróbáltuk az erölködőt grundig 75W 3utas hangfallal Hatalmasat szólt annak ellenére hogy 2*12V akksiról szólt amit jócskán túl is merítettünk (annyira hogy a védelem reléje nem húzott meg, pedig direkt 10V-os zénert raktam bele) Persze csak miután iktattam egy kicsatoló kondit a védelem elé, egyrészt mert a telefonok borzalmas koppantásokat és egyenáramot adnak hangosítás közben, másrészt mert bármilyen hangforrással megjelenik a DC komponenes nagyobb hangerőnél. Ezt majd orvoslom párosítgatással ha lesz pénzem tranyókra. Volt benne mély rendesen, nem panaszkodhatom, itthon van csak baj a kis hangfalakkal. Egészen közelről azokon is hallatszik a basszus. Azóta készült egy 3utas aktív EQ a haver haverjának, és kipróbálván igencsak elégedett voltam az eredménnyel. Ha bővül a keret akkor kap egyet a texas is. Az erősítő kivitele nagyon szegényes, két nap alatt hajítottam össze, de benne van a dobozban a a két végfok, a védelem, a trafó, a táp és a két akksi is (szünetmentesből bontott).Nomeg a kezelési szervek, egy áramtalanító kapcsoló hálózati táplálásra, egy váltókapcsoló amivel a akksira kapcsolhatok, és egy váltó amivel kissebb faszültségű zénert kapcsolok a védelemhez. Egyetlen baj az volt hogy mindenki akusztikus gitárt hozott, 14ember 5 gitárt! Bontottam azóta kis piezót amit bármikor fel lehet rakni egy kis szigszalaggal, csak ahhoz előerősítés kell. Tervbe van véve egy felcsatolható pickup elészítése is, készült is egy prototípus de nagyságrendekkel nagyobb menetszámra lesz szükségem.
Linkeld be ezt a DC-védő áramkört, lehet igazítani kell rajta! Nagyobb hangerőn sem szokott DC komponens megjelenni egy valamire való erősítő kimenetén.
Skory féle hangfalvédő van benne.
Onnan tudom hogy DC volt a kimeneten hogy magasabb hangerőn mindíg leoldott a relé. Az erősítőről nem mondanám hogy valamire való, attól fényévekre van. Kezdhetném azzal hogy ez volt életem második és harmadik kimart nyákja, a műverősítők offset null lábát ügyesen letesteltem, és csodálkoztam hogy miért nem szól. Szerencsére az egyik évfolyamtársam hamar észrevette. Némelyik ellenállás csak negyed Wattos benne, amit elvből utálok, a tranzisztorok nincsenek párbaszedve, mivel nem volt pénzem több darabra. Legszívesebben csinálnék egy teljesen újat. Szerintem csodásan jó erősítő tekintve hogy miből van elkészítve és hogyan s mégis jól szól. Javasolta a fentebbi kollégám hogy váltsam ki a trimmert is egy diódás kapcsolással, mert hajlamosak megszakadni, csak nem volt ideje megtervezni.
A Skori féle védelem a tápeséstől és a bemeneti szűrő helytelen méretezésétől is leold. Írtad, hogy cserélted a Zenert de nem esett szó a tápesés mértékéről.
8,3Voltig merültek le az akksik, de ezt 10 perccel kikapcsolás után mértem, tehát még kevesebb lehetett az eggyütt is csak 16,6 volt, abból esik a zener fesz ami 10 v és maradt 6,6 a 12V-os relének hogy meghúzzon, ami persze nem volt elég. A kapcsolgatás viszont észlelhető volt feltöltött akksiknál tehát öszesen 24-26V-on is, sőt trafóról üzemeltetve is.
A szűrőt kicsit felejbb méreteztem mivel haver basszusgitárja folyamatosan leoldotta, most a Skory féle táblázat sárga sorának második oszlopa van benne, tehát 51K 2,2µF *2 mertkét tagból áll. Mellé az van írva hogy 20Hz szinuszos jelnél old le teljes kivezérléssel. A teljes kivezérlés megvolt hozzá, a telefonok meg kitudja mennyi szemetet kevernek a harmonikusokhoz, főleg mikor változtatod a hangerőt.
Az én kis TEXAS-om
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |