Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   134 / 148
(#) szsrobert hozzászólása Feb 8, 2014 /

Szervusztok!

4db akkuról (50-48V) szeretnek 230V, vagy az alatti DC feszultseget eloallitani, 5A a max aramfelvetellel (250w input) es a leheto legnagyobb hatasfokkal.
Milyen trafot, FET-et, frekit es IC-t javasoltok?
Az egy FET-es megoldas melegedett, valszeg az induktiv tuskek miatt. NE555 es IRF150, ha jol emlekszem. Ket IRF540 elhalalozott elotte. Egyik szakadas, masik zarlat.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) Ge Lee válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Mindenképpen ellenüteműt. Rajzot rengeteget találsz itt a topikban, vezérlést vagy az UCC3808-al vagy egy TL494-el érdemes csinálni. A trafó primerjeit a lehető legkisebb szórással kell megtekerni, de még így is ajánlott a 4x-5x akkora feszültségtűrésű FET használata, tehát 50V primer esetén a 200V-os feteket nézegesd (IRF640, IRFP240 és hasonlók).
(#) kriszti1998sub hozzászólása Feb 10, 2014 1 /

Hello akarok épiteni egy DC-DC konvertert de nem tudom hogy ti hogy számoljátok azt a 2x2menetet az a 2 menet az hány fordulat?
(#) Lac364 válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Két menet az két fordulat.
2x2 menet az négy fordulat közép le vagy ki ágazással.
(#) kriszti1998sub válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Csak nekem az a 2x2 menet az egy kicsit kevésnek tűnt nekem azert kerdeztem köszi a segitséget.

Kevés is.Szerintem függ még az a fet Rds értékétől is ha ésszerüen gondolkodunk,de egy jól meg választott fet-tel müködőképes lehet a kapcsolás .Persze vannak ferit magok ,hol a számitások szerint 1,... vagy 0,... menet számot is ki hoz a képlet na ekkor érdemes másik mag után nézni.
(#) kriszti1998sub válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 11, 2014 /

Énis már csiináltam sok trafót de azoknak mind 500-1000 menetet kellett rátenni 220V-ra Hát én nem tudom hogy hogyan jön ki 4 menetből 25-30V nah de mindegy.

Hogy hogyan.Ha 2 menetre 13,5Voltot számolsz akkor négymenetre a duplája jön ki .Egyenirányitva természetesen több is.De ha ugy érted hogy 2x2 menet elenütemben vezérelve szekunder kimeneten akkor is 13.5 dupláját méred.De a számitásoknak meg van a képlete nem is sokat kell vissszalapoznod szerintem.
De itt egy példa számitás:
Bővebben: Link
(#) schnappy20 válasza kriszti1998sub hozzászólására (») Feb 12, 2014 /

Úgy hogy ez a rendszer nem 50 Hz-en működik, hanem hangfrekvencia felett általában. Ezáltal nagyobb 1 menetre jutó feszültség.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2014
(#) sansrival hozzászólása Feb 19, 2014 /

Sziasztok!

Egy kis infóra lenne szükségem, egy kapcsoló üzemű tápegység készítésének ügyében.

Az alábbi képen egy Pioneer GM2200 autós erősítő, gyári táp trafója látható. Ezt egy 494 IC-vel üzemelő kapcsolás hajtotta meg (az eredeti kapcsolást csatoltam a hozzászólásban).
Szeretném ezt a trafót felhasználni egy új erősítőben. Mielőtt bárki kérdi, az eredeti erősítő panelja kettétört, abból mentettem ki, több más alkatrésszel együtt.
Kérdésem: melyik kapcsolást tudnátok hozzá ajánlani? Lehetőleg minél egyszerűbb legyen. Az igazság az, hogy konkrétan csak egy +/- 15V-os tápra lenne szükségem, de ahogy láttam, sajna +12V-ból kicsit nehézkes előállítani más feszültséget. Több helyen is keresgéltem, de nem igazán találtam arra megfelelő kapcsolást. Emiatt gondoltam arra, hogy marad a kapcsoló üzemű táp.

Az építő jellegű hozzászólásokat előre is köszönöm!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2014
(#) Lac364 válasza sansrival hozzászólására (») Feb 21, 2014 /

Szerintem ha visszaolvasol rengetek leirást találsz róla.Bár nem tudom a Pioneer-nak mennyi volt a szimetria tápfesze de nem valószinü hogy 2x15V .Tehát bármilyen kapcsolást is választasz a trafót nagy falószinüséggel meg kel bontani.Mekkora teljesitményt szeretnél kivenni a Dc Dc ből?
(#) sansrival válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Ugyan úgy kb. 2x35V-t a tápfeszültsége. Egyébként a 15v-os táp terhelése csak 1-2A, ami főleg az aktív crossoverhez kell. Ne kelljen eltolt tápos megoldást használnom. Magának az erősítő elemnek végfok IC-t használok, de mivel csak szimmetrikus tápos crossovereket találtam, így sajna kell a kapcsolóüzemű táp.
Maga az erősítő kapcsolási tervezete ha csak a kíváncsiság miatt érdekel esetleg,akkor el tudom küldeni. Akkor megérted, hogy miért kell a kettős táp.
(#) Lac364 válasza sansrival hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Egy lehetőség.Tremészetesen neked elég 2Db ifrz44 es fet is.Egy trafó s egy egyenirányitás.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014

Ez lemaradt.A kapcsolásirajz s a nyákraz között van különbség de eggyértelmüsithető.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014

2.JPG

A fesz beállitó 3 db ellenálás ill potméter értéke annyiban változik 15 Voltra, hogy a 20kellenálás értéke 18k Apoti értéke 5k illetve 180k ellenálás értéke 10k.És egy apró javitás a kapcsolásirajzon a plusz betáp a trafóba lemaradt.
(#) schnappy20 válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Ez a tápegység két db EI33 trafóval mekkora teljesítményre képes?
(#) Lac364 válasza schnappy20 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Leirás szerint 600W.A rar fájl letölthető a lap alján. Bővebben: Link
(#) schnappy20 válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszi!
(#) sansrival válasza Lac364 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszi La364 a kapcsi rajzot.Átfutom majd, ha lesz egy kis időm. Sajna munkásember lévén, néha pihennem is kell.
(#) Lac364 válasza sansrival hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Szerintem 1-2A -ra a Bd-ket is kihagyhatod belőle, de ártani nem árt ha benne hagyod.
(#) Geri86 hozzászólása Márc 1, 2014 /

Hali. Nem tudom, hogy volt-e már de találtam egy ilyesfajta megközelítést is, egy sztereó TDA7294 erősítőt hajt meg. Rajzoltam hozzá nyákrajzot, kíváncsi lennék a véleményetekre. Köszi.
ei33 2x30v

egy.lay

(#) Geri86 válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Na úgy látom senki, mindenesetre javítgattam a nyákrajzon hátha érdekel valakit.

ketto.lay

(#) Kovidivi válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Szia. Ha felraknád kép formátumban, akkor a fórumozók azon része is be tudna csatlakozni, akiknek nincs fent a Sprintlayout valamilyen ok miatt.
(#) Geri86 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Bocsi lemaradt. Itt is van.

11.png

(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Zoli. Valami nem stimmel. A bekapcsolást végző MPSA56 E és C fel van cserélve a nyákon.
(#) Lac364 válasza Geri86 hozzászólására (») Márc 2, 2014 /

Nyákterven ennyit változtatnék .10 perc alatt módositható volt.Sajnos most nincs több időm rá .Csak képet tudok küldeni mert Sprintlayoutban demóm van .

dd.JPG

(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

emmzolee! A felső sor jobb szélső MBR10200CT bekötése is hibás.
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Hello

Az MPSA56 lábai nincsenek fölcserélve. Az úgy a jó.

Beteszem a PDF-jét.
Bővebben: Link

Az MBR10200CT-nél tényleg nem figyeltem eléggé. Bocs.
Kijavítottam és ezt a tervet is beteszem ide. A legújabb verzió az V: 1.4

Kössz, hogy szóltál.

Az a helyzet, hogy írtam is annak idején, hogy aki akarja próbálja ki. Én még nem próbáltam ki.
Ez a terv akkor azért készült, mert volt fönt sok használhatatlan terv. Most is látok rengeteg használhatatlan tervet. Ez a terv biztos nem lesz tüske gyár és fet gyilkos. Rövidzár védelem nincs a kimenetén. Arra figyelni kell. Az autós erősítőkben sincs. Ami még jó lenne benne az az alacsony és túl magas tápfesz elleni védelem. Stabilizált kimenő feszt nem is akartam megoldani.
(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Pedig szerintem fel vannak cserélve.

hiba.jpg

(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Most esik le. Tényleg. Hogy tudott így átverni.

Akkor itt az 1.5 változat. Ez már tényleg jó kell, hogy legyen.

Kössz, hogy figyelsz.
Következő: »»   134 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem