Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2259 / 3993
(#) reloop válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia! A jó minőség szubjektív kategória. Az első számú probléma amivel találkozol az a vezeték ellenállása. Legyen a keresztmetszet legalább 1,5mm2. Itt egy segédlet Skoritól, megnézheted az ellenállás alakulását. Ne feledkezz meg arról, hogy a hosszúságot oda-vissza figyelembe kell venni!
(#) adamka199 válasza reloop hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Most gyorsan megnéztem a kábelt amit itthon találtam. Cat5e típusú, és a számításom szerint 0.277ohm lenne az ellenállása a 6 méterre. Bevállalhatom? Köszi!
(#) adamka199 válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ohh. Most nézem a keresztmetszetét. Igen vékony, felejtős. Esetleg használom másra. Csak egy gondolat volt. Üdv!
(#) reloop válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ha nyolc-eres, négy-négy eret összefogva boldogulhatsz vele.
(#) Bakman válasza adamka199 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ha az erősítő és a "hangadó" eszköz közé kötöd, jó lehet, erősítő és hangszóró közé már kérdéses.
(#) adamka199 hozzászólása Márc 7, 2014 /

Igen, gondoltam rá, de sajnos több érpárra lesz szükségem. Ezt akartam egyben elintézni de tényleg sokat veszítene.
(#) amitech hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, elektronikában tapasztalt emberektől.
Készítettem egy egyszerű, 12V-os, komparátoros termosztát kapcsolást, állítható hiszterézissel. A komparátor egy UA741, a kimenetre pedig egy BC337 tranzisztor került. A kapcsolás hibátlanul működik: a beállított hőmérséklet elérésekor bekapcsol egy ventilátort és amikor a hiszterézisnek megfelelően lehűlt a borda, akkor ki is kapcsolja.

A kérdésem a következő lenne: azt szeretném elérni, hogy a ventilátor folyamatosan üzemeljen 5V-ról és amikor a hűtőborda elérte a beállított hőmérsékletet, akkor 12V-ot kapjon, amíg a hiszterézisnek megfelelően le nem hűl ismét a borda. Relét nem szeretnék használni, ezért azt találtam ki, hogy egy megfelelő méretű ellenálláson keresztül a BC337 kollektorára kapcsolnám a földet, így a ventilátor folyamatosan üzemelne kis fordulaton, majd ha a BC337 nyitna, akkor teljes fordulatra kapcsolna. Ez elektronikai szempontból korrekt megoldás, illetve a BC337-et zavarná, ha a kollektorára kapcsolnám a földelést? (esetleg egy egyenirányító dióda beiktatásával a kollektor felé záró iránnyal) Ha ez nem jó megoldás, akkor mit javasolnátok helyette?
(#) richt3r hozzászólása Márc 8, 2014 /

Hali! Azt szeretném kérdezni, hogy egy 9V-os 450mAh-s Ni-MH aksit (vagy bármilyen aksit) lehet-e 9V-nál kisebb feszültséggel tölteni? Illetve a töltőáram (pl: ha 100mA) mennyire játszik szerepet?
(#) bbalazs_ válasza richt3r hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Csak addig, amig a kapocsfeszultsege kisebb ennel, vagyis a toltes elejen. Teljesen igy nem lehet feltolteni, mert nem fog aram folyni.
A toltoaram no, ha a feszultseget emeled. Igy a toltesi ido csokken. Persze ennek vannak hatarai.

A barmilyen akksi alatt lehet erteni 1.2-es akksit is, igy azt lehet, ugyanugy a 3.7-es LiPo akksit is...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) nedudgi válasza richt3r hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Nem lehet. Illetve...
A fő kérdés, hogy az a 9V mennyire 9V. Ez főleg az akkumulátor belső felépítésétől függ. Ha lítium cellákat tartalmaz, akkor valószínűleg 8.4V a töltési végfeszültség, tehát lehet. Ha NiMH, vagy NiCd, akkor kétesélyes a dolog, az ilyen akkupakkok általában hét, vagy a ritkább esetben nyolc cellából vannak felépítve. Ilyenkor az akku feszültsége 7*1,2 vagy 8*1,2V.
Akkumulátor töltésekor csak az áram, (ami lehetőleg szabályozott, de mintenképen korlátozott) számít. Az pedig csak a kapocsfeszültségnél magasabb táp esetén alakul ki.
(#) bence666699 válasza hotau hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Hello
Igen egyik osztálytársam kért tőlem direkt ilyen készüléket.
(#) kadarist válasza bence666699 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia!
Mikrofon nélkül hogyan szeretnéd rögzíteni a hangot?
(#) nedudgi válasza richt3r hozzászólására (») Márc 8, 2014 / 1

Ha arra gondolsz, hogy napelemmel töltöd, akkor "nem valószínű" a válasz. A napelem a mi éghajlati körülményeink között csak verőfényes napsütésben tud értékelhető töltést adni az akkumulátorodnak. Ki kell egészíteni némi feszültségnövelő elektronikával, hogy a töltéshez szükséges feszültség mindenképpen kialakuljon.
(#) bence666699 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Idézet:
„Mikrofon nélkül hogyan szeretnéd rögzíteni a hangot?”

Heló ezt hogy érted én mikrofonnal szeretném .aszt hiszem tranzisztormikrofonnal.
(#) cupika97 hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok. Kibányásztam egy tranzisztoros erositobol egy 2043DD IC-t ami egy equalizer panelen van. Mire lehet ezt használni?
(#) vicsys válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Duál műveleti erősítő. Pl sztereo csatornát lehet erősíteni vele. Bővebben: Link
(#) cupika97 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

És ezt lehet tenni végerosito elé? Eloerosito?
(#) Mircsof hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok!
Lenne 1 nagyon kezdő kérdésem! Mi a különbség a Vdd, Vpp? Tehát ha van 1 Ic amin az 5. láb Vdd a 15. láb Vpp akkor melyik a táp? És mi a másik?
Köszönöm a felvilágosítást előre is!
(#) amitech válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia! Köszönöm szépen, tökéletesen működik! A BC337 amikor nyitott állapotban van, nagyon melegszik, kézzel már kellemetlen hozzáérni. Ez normális 1db 12cm-es ventilátorral terhelve? (300-400mA). Amíg le nem hűl, zárt állapotban át is enged egy kicsit, a rajta lévő LED még halványan világít egy ideig, aztán kialszik, ha teljesen lehűlt.
(#) vicsys válasza cupika97 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Igen.
(#) vicsys válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

uC esetén a programozó feszültség lábat jelöli. Hogy neked milyen alkatrészed van, nem tudom... (Táp Vdd és Vss)
(#) Mircsof válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Bővebben: Link
Az 1-es a 2-es és a 7-es láb be azonosításával gyűlt meg a bajom (7-es gondolom a táp 12v) bár lehet tévedek.
(#) cupika97 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

És sokkal jobb lessz a hang?
(#) nagym6 válasza amitech hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Akkor nincs teljesen nyitott állapotban a BC337. Mérj feszültséget a kollektor-emitter között. Pár tized volt lehet. Ez kis bétájú tranzisztor, lehet, hogy nem elég a bázisáram a teljes nyitásához. Van BC337-40 típus, nagyobb bétával, azzal jobb lehet.
(#) amitech válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Lehet, hogy pont fordítva írtam a nyitott-zárt állapotot, inkább leírom hétköznapi nyelven: amikor üzemel a ventilátor, a BC337 nagyon melegszik, kikapcsolt állapotban teljesen hideg. Ez végül is üzemszerűnek tűnik, ha jól látom a BC337 500mA-t bír, így eléggé "kicentizem", a ventilátor indulásánál nagyobb az áram is. Kérdés, hogy vajon bírni fogja-e a tranzisztor, vagy inkább cseréljem nagyobb teljesítményűre? Melyik lehet helyettesítője 1-2A körül, TO-92 tokozással, azonos, vagy jobb bétával?
(#) reloop válasza Mircsof hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia! Adatlap 7. oldalán ott a PIN DESCRIPTIONS. Nem tudom milyen tokot használsz, 15-ös lábat nem találok.
(#) nagym6 válasza amitech hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Jól írtad, jól gondoltam én is. BC337 800mA -es. PN2222, BC635, BC637, BC639 1A -es, a könnyen beszerezhetők közül, de nem azonos lábkiosztású a BC337-el. TO-92 tokozással nemigen van 1A -nál nagyobb. BD137, BD139 TO-126 tokozással 1.5A, némileg nnagyobb bétával. Kollektor emitter között mennyi a feszültség nyitott -forgó venti- állapotban, ebből kiderül a hiba oka.
Nagyobb bétával nemigen van ilyen áramok mellett.
(#) Csongi_ hozzászólása Márc 8, 2014 /

Sziasztok!
Ma elektrolizissel kiserleteztem egy kicsit, es a szenrudakat veletlenul a levegon osszeerintettem. Ekkor eleg erdekes dolgra lettem figyelmes (legalabbis nekem ujdonsag), le is videoztam.
A szenrudak ceruzaelemekbol vannak, 30V egyenaram van rakotve, 3A-es aramkorlattal.
Nagyjabol tudom a magyarazatat, ha tevedek javitsatok ki. Ha osszeerintema ket szenrudat vezetik az aramot, ha tavolitom egymastol oket, akkor kis feluleten erintkezik az elejen, ezaltal ho keletkezik, ami altan felmelegiti a korulotte levo levegot, es emiatt a levego ionizalodik. Az ionizalt levego pedig vezeti az aramot.
Nekem azert volt furcsa, mert ilyent nem lattam, csak mikor sorkimeno trafoval allitottam elo magasfeszultseget. Ott tobb 10KV van, ertheto az ivkisules, de itt 30V-on nem. Es ha 2 femmel csinalom ezt, akkor nem jon koztuk letre ivkisules.
Ennek a jelensegnek van kulon megnevezese? Mi tortenik egyaltalan ebben az esetben??
(#) reloop válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Szia! Más is csinált már ilyet: Bővebben: Link
(#) amitech válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Akkor egyre gondoltunk 3,09V-ot mértem az E-C között forgó ventinél.
Következő: »»   2259 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem