Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia!
Talán ennek a kiváltására van az MTD6501c-s ic.
Szia!
Te "Bázis" nélkül szeretnéd hajtatni az órát?
patexati te a rotoron és a tápon levő furatokat A HDD motor csavarjaihoz igazítottad ?
igen A 64 ledes óra tápellátására a "hagyományos" légmagos tekercselést patexati nem javasolja. Az ő tanácsait követve Wireles Pówer látja el árammal a rotort. Azt még nem tudom hogy pontosan úgy építem-e meg az egész rendszert ahogyan kly vagy a bázist elhagyom.
Most az energia átvitellel "kísérletezem" Az asztalon összeállított modellel nagyon jó eredményeket értem el. Már az első kísérleteknél stabilan sikerül 12V 2A átvinni Igaz eléggé melegek az alkatrészek de egy kis finomhangolással lehet javítani rajta
Van olyan HDD motor mihez a furatok lettek igazítva. ez valami régi pár gigás HDD motor.Az újabbakhoz kell egy illesztődarabot készíteni. Sajnos sok féle létezik. Kísérleteztem kefés átvitellel is ami megoldható lett volna úgy,hogy a motor tengelye ki lett fúrva (ki is fúrtam) és a GND a csapágyakon ment volna át de sajnos terhelve pár perc múlva bezajosodott a motor valószínű a csapágygolyók megpörkölődtek a 3 A 8V teszten. Ha egy külső csúszógyűrűt tettem volna rá talán jobb lett volna. Nagyobb feszültségen kellett volna olyan 30V körül és DC/DC konverterrel előállítani az 5V tápot de ezt nem próbáltam már mert túl bonyolult,zajos,megbízhatatlan lenne szerintem.
Szia!
Idézet: „Te "Bázis" nélkül szeretnéd hajtatni az órát?” Nem dehogy. Csak Azon jár az agyam, hogy lehet az MTD6501c-s ict ezzel a kapcsolással meghajtani Bővebben: Link Irfz46n nem tudtam hogy lekerül-e a kapcsolásról, vagy annak a kimenete megy a pwm lábra. De ktamas66 fórumtárs szavaiból úgy veszem ki, hogy az lekerül onnan és a 3-as láb megy a pwm-re. Mindez azért foglalkoztat mert ha 12V hajtsa meg az ic-t akkor kiesik szinkronból (túl gyorsan cserélődik a tekercsekre kapcsolt áram indításnál, így a mágnes még nem éri el a megfelelő helyet, de az ic már ismét kapcsolja a következő tekercset. És így végül megáll a motor majd az ic újból elindítsa. Az én tapasztalatom az volt, hogy ha mindez 9V-al történik akkor nincs ilyen probléma. Csak én szeretnék valami olyasmit építeni amivel a 12V megmarad nincs szükség LMxxxx-re. A végső terv az lenne, hogy stabil egyszerű meghajtás Hdd motorhoz (ne keljen trükközni a feszültséggel). Az 555 azért lenne jó számomra, mert szeretném ha az óra motorja lassuljon le ha kevés fény a szobában (élet tartam növekedés). Lehet kicsit sokat szeretnék kezdőként, de az eddigi tanácsaitok alapján rengeteg dolgot sikerült úgy megváltoztatnom az órán, hogy az számomra jó legyen.
Kipróbáltam az én motorom el sem indul 12V-ról, valószínűleg az induló áramlökés miatt tilt le az IC. Ha 5V-ról indítom, és úgy tekerem fel 12V-ra akkor működik, de túl magas a fordulatszáma. Feszültségtől függetlenül kb. 12-13%-os kitöltéstől indul el a motor.
Az energia átvitelhez van egy ötletem! Meg fogom valósítani! Mindenképpen kell egy illesztődarab a Hdd motorra amit kiszemeltem az óra forgatására. elképzelésem szerint egy 50mm átmérőjű panel aminek mind két oldalán a szélén lesz vezetősáv amit tekercsnek alakítok ki ez lesz a wireles pówer forgó tekercse. Ez a tárcsa egy síkba kerül majd az óra hátlappal. Az állórész tekercse a hátlapba lesz illesztve. Ha jó az elgondolásom akkor csak nagyon minimális hatással lesz a motorra remélhetőleg nem melegíti majd számottevően. ezt a módszert alkalmazva akár videó motor akár HDD motornál is megoldható lehet az energia átvitel
Szia!
Elküldjem az én bázisom tervét ami egy régiből lett átalakitva?Ugyanis kapcsolási rajzot nemtudok készíteni.Egy kicsit,több topikból kinézett kapcsolás van benne.Van rajta egy PIC-hez kötött optocsatoló és triack(BT137) a forrasztópákás topikból.A triack-kal kapcsolok egy olcsó takarékos lámpa előtétjét,aminek a kimenetére 50-es menetszámmal 0,2-es vezetékkel egy fazék magos trafón keresztül kapja a tápot a propeller.A PWM-je pedig most a motor fordulat számáért felelős.A bázis programjában lehet állítani
Ha valaki nagyon egyszerű tápellátást akar akkor nem szükséges távirányítás,elég a tápfeszt ki/be kapcsolni. Próbálkoztam 50W körüli halogén előtéttel de akkora örvényáramot generált a pc motor forgórészében,hogy megolvadt. Legjobb megoldás lenne két ferritlap milyen a videófejekben is van azzal lehet átvinni a leggazdaságosabban. Nem próbáltam a dsPIC óránál mert vékony a tekercshuzal a videófejben (886 és egyéb órákat tökéletesen viszi megfelelő PWM kitöltés beállítással). Az a baj a menetszámot növelni nehézkes. janocsi fazékmagos kivitelű átviteli módszer tökéletes megfelel a dsPIC óra táplálásához is szerintem de így nem egy "lapos falra akasztható kivitel" lenne. Álló ventilátor kivitelű óránál ez nem számítana. Én megakadtam a lapos kivitelű nehézségeknél.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Szia!
Egy régebbi hozzászolásban 2009 március 14.-ben,volt szó a bázis PWM szabályozásról.Ott talánn távirányitóval lehet szabályozni a frekvenciát és kitöltést,de nekem még nemjött össze.
Szia!
A fazék mag valóban magas de sok türelemmel és óvatosan csiszolható.Idővel azt vettem észre,hogy még két óra csiszolás és teljesen lapos lessz.Olyan mint amilyen a video fejmotorokban van.Itt ez látszott a legjobbnak mert 80Ft volt párja.
Ezeket (videófejben lévő közepét akartam akkorára,hogy a HDD motorra rámenjen). lehetetlen csiszolni szinte! Én próbáltam de brutál nehéz.
Szia!
Köszönöm a felajánlást, de egyelőre nem terhelnék senkit feleselgessen. Előbb 555-el meg próbalom összehozni (olyan van otthon úgy is). A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Szia!
Én egy téglalap alakú csiszoló követ használok erre a célra.Megéri türelmesnek lenni vele mert kicsi léttére sok áram átmegy rajta. Az izzó 13V 3W-os.Melegedést még nem tapasztaltam. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Szia!
Csak nyugodtan már megrendeltem a következő garnitura IC-t.
Sziasztok!
Kit be hol lehet megvásárolni? csak az alaktrészeket kellene beforasztani A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
Ez két teljesen különböző kapcsolás! Az LM317 egyenfeszültséget ad ki, ezt kötheted a Vcc-re. Ilyenkor is csökken a fordulatszáma a HDD motornak. A másik egy szabályozott kitöltésű négyszögjelet ad ki. Ez a PWM bemenetre kötve szabályoz. Az IC FG kimenetén tudsz fordulatszámot mérni, érdemes ellenőrizni. Én csökkentett feszültséggel, PWM nélkül 4-5000 rpm fordulatot mértem.
Igen tudom, hogy teljesen más a 2, viszont itt mind kettővel a Hdd motor sebességét tudjuk változtatni. Erre gondoltam lehet nem fogalmaztam egyértelműen.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
Vettem egy LB11880 motorvezérlő IC-t. Megterveztem a nyákot hozzá Amint lesz egy kis időm megvenni az apróságokat hozzá indulhat is a próba
Hello
Azt szeretnem kerdezni, hogy Arduino unobol lehet-e ilyat kesziteni ha igen kerlek titeket segitsetek mert ez nagyon megtatszet!!!
Szia!
Te most hirtelen azthittem, hogy arduinót akarsz készíteni, aztán leesett, hogy arduinóval akarsz Prop.clockot. A kérdésedre a válasz: Igen, lehet. Bár ebben a topicban még nem láttam. Az elméleti alapokat ismerem, bár leprogramozni nem tudnám. A youtubon láttam még régebben is mikor egy gömböt csináltak vele. Azt, konkrétan, hogy UNO-val lehet-e nemtudom, de ha veszel IC-t hozzá akkor azzal biztos(például At sorozat). A magyar helyesírás szabályait tarts be, mert a moderátorok meg fognak harapni Manapság a diszgráfia/lexia sem kifogás, mert még az 5 évvel ezelőtti telefonom is tudja már a szavak javítását, a mostani meg még szép pirossal ki is emeli azt, ami hibás(szerinte).
Köszi szépen
De nem tudod, hogy hol van az a video mert nekem nagyon kellene vagy valami ehez tartozo cikket!!! Elöre is köszi
Nagyon cool
De valaki segitene a problemamba???
Nem nagyon tudok segíteni a problémádban, nem használok Arduino -t...
Persze segítünk csak nem értjük ? Legalább is én nem értem! Mi a problémád ? Szeretnél egy ilyen órát? Ne tákold össze mindenféle bontott átalakított cuccokból mert ha valami nem sikerül akkor senki nem tud érdemben hozzászólni és magadra fogsz maradni a gondjaiddal
Ezt már nézegettem!! Ennek a megépítésére is sort kerítek valamikor Csak három dolog hiányzik hozzá!
1, Idő 2, Némi kis pénz 3, És egy olyan csapat mint ez a fórum
Szeretnek egy ilyen orat arduino segitsegevel enyi!!!
Es esetleg ugymond egy kapcsolasi rajz is jo lenne!!!
Egy arduino-val futó, számítógépről programozható, dupla szárnyas órát szeretne szárnyanként 32 leddel. Azt már csak én képzeltem hozzá, de valószínűsítem, hogy RGB-s kellene neki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |