Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós hevítő készítése
Lapozás: OK   30 / 62
(#) Csongi_ válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

En azt ertem, hogy aram folyik rajta, es azert melegszik, de ennyire intenziven melegedik egy ilyen bastag drot? Ehhez kozepleagazasu tekercset kellene keszitsek csobol is? Ha jol sejtem akkor mas kapcsolas kellene ahhoz, hogy csak egy szimpla tekercset keszitsek hozza rezcsobol?
Am az atamfelvetele uresjaratban 7.5A es vassal a tekercsben 9A.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 14, 2014 /

Az a baj, hogy nagyfrekvencián van egy úgynevezett skin ( bőr ) hatás. Ennek az a tulajdonsága, hogy az áram csak a drót felületén megy. A drót belsejében minnél mélyebbre mész, annál kevesebb áram folyik. Tehát, a drót kezd úgy viselkedni, mintha cső lenne. Ennek az az eredménye, hogy sokkal nagyobb lesz az áramsűrűség, tehát, a drót belseje olyan, minth a ott sem lenne. Nagyfrekvenciákra litzéből ( több vékony drót párhuzamosan összefogva ) lehet jó tekercset készíteni. A több szálnak az az előnye, hogy sokkal nagyobb lesz a felülete.

Csőből jelen esetben azért jó tekercselni a munkatekercset, mert a csőben vizet lehet keringetni a hűtéshez. ( Ha ez vastag drót lenne, úgysem folyna a belsejében áram. ) Vagyis, ki lehet használni a skin hatást valami jó dologra is...

Dodo63-nál láthatsz litzét, bár nem kell ennyire összesodorni, mert így már jelentősen meghosszabbodnak az elemi szálak, vagyis hosszabb lesz a drót ami felkerül a ferritre, vagyis nagyobb lesz az ohmos ellenállása, emiatt jobban fog melegedni. Egyébként, ha ez a tekercs ferriten van és a ferritben nincs légrés, akkor ez így nem jó, mert a ferrit betelít. Ha porvas, akkor jó lehet, ha az valami jó minőség. Ha ferrit, akkor kell bele légrés, de ez, már itt le lett írva.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2014
(#) dodo63 válasza Csongi_ hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

A pimi9 által készített kapcsolást készítsd inkább el. Az üzembiztosabb.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) Csongi_ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Koszonom, a skin hatas eszembe se jutott.
(#) Csongi_ válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Es hol talalom azt a kapcsolast? Egy jopar oldalt visszalapoztam, es nem talaltam.
(#) eadx hozzászólása Márc 16, 2014 /

Ismételten átépítésre került a szerkezet, a két fojtós segédtápos verzióra. A fojtók 22 uH a munkatekercs 7 uH. A kondibank 8 uF. A fojtó magját megdupláztam, így nem melegszik csak langyos marad. A változások: alapból felvesz 16 A, a 40 KHz felment 280 kHz-ra. Pimi9 javaslatára kihagytam a 100 k ellenállást. A teszt vége ugyan az lett, 650 fokot képes csinálni és kész.
Valakinek javaslat? Ha lehet konkrétan mi lehet a baj oka. Mi az a titkos hozzávaló, amit nem tüntetett fel a szerző a rajzon?

1.jpg

2.jpg

(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A munkatekercs biztos hogy 7uH ? Nálam olyan 1,85uH-töl max 2,5uH. Tekercstől függő.
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A maxwell készülék ennyit mutat. 2mH állásban 0.007. Számomra is érthetetlen, mivel a leírásod alapján 6-os rézcső 8 menet és 40-es belső átmérő.

A leírás szerint jónak tűnik.Én közelebb tenném a nagy FET-eket . A kisebb FET-ek nálam nincsenek hűtőbordán nem melegszenek.Szorosan kell össze építeni.Igaz hogy nálam a panelre szerelt alkatrészeket ventilátorral hűtöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2014
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

A hűtőbordák közelsége nem befolyásol semmit? 1 cm-re sincsenek egymástól.Ha közelebb teszem a nagy feteket akkor hosszabb kábelezés kell, akkor mit nyerek vele?
(#) crazybob válasza eadx hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Ahogy elnézem a képeket, csak 2 lehetséges problémára gondolhatok. 1 a kondibank kialakítása lehet rossz. Próbálj meg kevesebb kondit tenni, de legyenek csak simán a síire forrasztva. Bővebben: Link A 2. alacsony a táp teljesítménye. A hevítési hőmérséklet nagysága arányos a táp teljesítményével. A hegesztő annyiból nem jó, hogy mikor rákapcsolod a rendszerre, akkor hirtelen kap 50-70V gyújtófeszt, majd ez leesik olyan 20V-ra. Valami nagyobb trafóval kellene próbálkozni. Mondjuk egy mikróéval. Az már hosszú távon viszi a 300VA-t, röviden pedig 1kVA-t is elviszi.
A kipróbálásnál a fojtókról érkező áramot ne kösd a munkatekercsre, de a negatívot közösítsd a segédtáppal. Majd így kell mérned 50Hz-et a munkatekercsen és a gate-n is. Ha ez megvan, utána tedd fel a feszültséget a munkatekercsre. Utána mérd meg a feszültséget a munkatekercs 2 végén. Itt a betáp kb. 4-szeresét kell mérd. Ha ez rendben, akkor már csak a táp lehet kicsi.
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Régi tipusú házilag tekert hegesztő trafó az jó lenne akkor ezek szerint, mert az is egy nagy vasmagra tekert. Mennyi legyen a max feszültség, 24-30 V ? A kondibank előzőekben leírtak szerint minél nagyobb legyen, akkor ha leveszek belőlle csőkkenni fog és a frekvencia meg nőni. Kezd kicsit zavaros lenni a dolog.

A hegesztő trafó szerintem jó. Az egyenirányítás és szűrés után én tettem be egy 230V 60W-os izzót műterhelésnek. A táp nálam 40-44V terheléstől függő.
(#) _BiG_ válasza crazybob hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Idézet:
„A hegesztő annyiból nem jó, hogy mikor rákapcsolod a rendszerre, akkor hirtelen kap 50-70V gyújtófeszt, majd ez leesik olyan 20V-ra”

Ez csak hegesztéskor igaz, a 20V környéki feszültség az ív feszültsége. Nemlineáris ellenállású ugyanis.
Ha ohmos (pontosabban lineárisabb jellegű) jellegű a terhelés, akkor korántsem fog leesni kis terhelésnél a feszültség ennyire, illetve ha túlterhelődik, kisebbre is eshet.
Az én gyári hegesztőtrafómon üresjárásban 40V-ot mértem (nem is könnyű vele ívet fogni ).
(#) crazybob válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Igazat adok! Már csak azèrt is, mert ezeket csak más forrásokból olvastam. Meg persze logokus, hogy olyan kis terhelèsnèl nem esik le a feszültség.

Nyugalom! A teljesítmény növelès csak akkor jöhet szóba, ha megfelelően működik minden.

Én nagyon nyugodt vagyok, már kb. egy fél minimálbér ment el a kisérletekre, de szinte az eredmény egy állapotot mutat.

Megtörténtek a mérések. A frekvencia 350-450 kHz közt ugrál. A munkatekercsen 120 V van.
Találtam vagy 3-4 darab kondit amik működés közben ívet húztak, mert az egyik lábuk nem volt forrasztva és csak néha érintkeztek.
A trafó 30 V ad ki, de már a * vastagságú munkadarab betétele után 26 V megy le igaz az áramerősség 16-17 A-ról indul és 19 A-nél áll meg.
Az egyik fojtó nagyon melegszik, elkészítéskor 22 uH volt * melegen csak 13 uH mérek.A másik 25 uH volt és most 19 uH.
Cseréljem ki a fetet a 90n20d-re?

Milyen FET van most menne? Ha IRFP260 akkor még maradjon. Kár elfüstölni a drágábbat. A fojtónál komoly gond van, ha nagyon melegszik. Én próbáltam kisebb fojtóval, de azzal már nem ment. Sajnos a magas frekvencia miatt melegszik nagyon a fojtó. A frekvenciának stabilnak kell lennie. Nálam stabil 50kHz van. Mekkora a kondibank értéke? 16A alapjáratban az nagyon sok. Az olyan 10µF-nál jelentkezik, de nálad valami probléma van. Ezért mondtam, hogy szabadulj meg pár konditól. 5µF elegendő és egy 1uH-s munkatekercs. Nekem ez így adott 65kHz-et.
Teszek pár képet, hogy nálam hogyan néz ki. Igaz nálam fontos volt, hogy minél kisebb legyen.
(#) eadx válasza crazybob hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Most a 260-as fet van benne. A kondibank 20 db 220 nF+50 db 68 nF + 6 db 100 nF. Azért ennyi fajta, mert ahogy olvastam a fórumot mindenki mást mondott és a másik áramkört is megépítettem, eredménytelenül. A munkatekercs 6-os rézcső 7 uH. El sem tudom képzelni, mennyi menet kellhet 1 uH-hoz, mert gondolom a belső átmérő sem lényegtelen és az nekem nem mindegy mekkora.
(#) dodo63 válasza eadx hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

A munkatekercs nálam 1,25uH (6mm-cső 40mm-es belső átmérő, 8menet) a fojtó 20uH.
Van fent kép. Kicsit pár lappal visszább. A kondi bank 30x330nF.
A két fojtós pimi9 változat.
(#) eadx válasza dodo63 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

A munkatekercset megcsinálam az te általad elmondottak szerint és 7 uH lett. Van rajta ón már vagy 2/3 részén a forrasztgatások miatt lehet az befolyásolja az értéket. Egyébként a műszerem nem is tud mérni 1.25 uH, mivel 2 mH állásban 0.007 mutat, ami lehet 7.99 uH is.
Vettem rézcsövet megint, lassan többet használok, mint egy klimás.
Nem lehet ezt kiszámolni előre, mennyi átmérő, mennyi menet az mennyi uH lesz?
(#) _BiG_ válasza eadx hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Ez a számoló jobb, mert figyelembe veszi a menetek közötti távolságot is: DeepFriedNeon Equations

Amikor beírsz egy értéket - módosítgatod - kattints át egy másik mezőre, hogy frissítse a számolást. A méreteket mm-re állítsd át, így add meg
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
(#) every válasza eadx hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

"lassan többet használok, mint egy klimás"
(#) gulyi88 válasza eadx hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Idézet:
„Van rajta ón”

Ez bizony baj is lehet, skinhatásról már volt szó. Ennek következménye hogy az áram belekényszerül az ónba, mivel az van a felületen, ami hétszer roszabb vezető mint a réz.
Csillapítja a rezgőkört, melegszik...
Szóval amennyire lehet minimális (ón) vastagsággal próbáljátok odaforrasztani a kondikat (mindet egyesével a csőre). Ezüsttel lenne az igazi, vagy esetleg rézzel forrasztani.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
(#) eadx hozzászólása Márc 18, 2014 /

Kipróbáltam mind a két számolót és egyikkel sem jött ki a fórumon keringő adat. A 6-os cső az 6 mm átmérőnek számít vagy 1 mm falvastagsággal csak 2 mm tömörnek?
(#) eadx válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Hogyan lehet óntalanítani a csövet egyszerűen? Jó hogy említetted az ezüstel forrasztást, már csak a családi ezüst felhasználása hiányzik a projektből.
(#) eadx válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Felforasztottam már egyszer a 2,5 mm rézdrótra, arra azt mondták, hogy minél rövidebben a csőre. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy mindenkinek van egy elképzelése és a véletlen folytán valahogy összejött neki a cucc. A véletlenből adódva nekem nem jött össze.

Ha a DeepFriedNeon-on nézed a méretvonalakat, akkor láthatod, hogy a tekercsátmérőt a drót közepénél veszi, azaz a tekercsed belső átmérőjéhez adjál hozzá 6 mm-t (2*3), ha a csöved 6 mm vastag.
A menetek közötti távolság is aszerint értendő, ahogy a rajzon van, azt a drót (cső) felszínei között kell mérni.
Én behelyettesítettem nagyjából azokat az adatokat (nem kerestem vissza, csak ami eszembe jutott, de kábé, na), amiket te megadtál (66 mm átmérő, 6 mm vastagság, 3 mm távolság, 8 menet) és 2,698 uH jött ki.

Még nem építettem hevítőt (majd egyszer lehet, mert érdekes), de én a kondibankot 3 darabra szedném szét és a tekercs száraira és két segédszár-párra osztanám el, ami egy pontban találkoznának, a tekercs fő szárain elhelyezett kondi-sor tekercs felőli végén.
Így a járulékos szórt induktivitás is csökkenne, közeledne a számított érték a megvalósulóhoz.

Ahogy a képeidet nézem, nagyon hosszú a kondibank és a tekercs közti szár hossza. Mivel nagyfrekvenciás teljesítményelektronikáról van szó, minél rövidebb vezetékezésre törekednék.
A fojtók tekercsszár felőli végét is rövidre venném.

Amúgy a felesleges beónozás tényleg nem jó.
Az ezüsttel forrasztás nem opció, mert szétégnek a kondenzátorok. De minél kisebb ónpacsálásra kell törekedni.

Ezüstözni lehet, kémiailag, vagy elektrolízissel, gugli haver szerintem segít, ha gondolod.
De ez nem URH-technika, annyira nem kell bonyolítani.
Következő: »»   30 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem