Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Üdv mindenkinek!
Nem igazán szoktam hozzá szólni a témához mert nem vagyok mestere. Sokat olvasgattam amit írtok és lenne kérésem vagy kérdesem. Tudd-e valaki segíteni abban, hogy cd optika pozicionáló step motorját (4 kivezetéses) szeretném hang ütemére mozgatni. 2db step motor (folyamatos forgás-irányváltás oda-vissza ) Olyasmire gondolok mint a discoban használatos fények csak kicsiben. Több rajzot átnéztem és nem igazán értek mindent Ha tud valaki rajzot ne agy isten még nyák rajzok (esetleg Eagle) negyon megköszönném. Köszi előre is!
Üdv mindenkinek!
Van esetleg valaki aki foglalkozott Hobby-CNC gép építéssel?
Üdv!
Kéne egy lehetőleg magyar oldal, ahonnét ki lehet tenulni a léptetőmotor-vezérlést egészen az alapoktól. Minnél részletesebb annál jobb! Átolvastam a fórumot, és rájöttem, hogy amíg nem értem, addig kár a gőzért...
Hello...Bővebben: Link
Elolvastam, valamint az 555-ös IC-ről szóló cikket is.
Mi a véleményed erről: Kell egy áramkör, ami a tápot kapcsolja futófényszerűen 8-10 lábra sorba egymás után. A kapcsolások közti időt, valamint a kapcsolások időtartamát egy astabil módban hajtott 555-ös IC szolgáltatná. A 8-10 láb azért kell, hogy akár 5, akár 6 kivezetésű Léptetőmotort is meg lehessen hajtani oda-vissza. Csak az áramkör hiányzik, ami a tápot kapcsolja... Előre is köszönöm.
hali! nekem olyan kérdésem lenne hogy ki tudna nekem segíteni abban hogy van egy régi nyomtató fejmozgató motorom. 4 kivezetéses,lexmark nyomtatóban mozgatta a fejet. ehez kellene valami piszkos mód egyszerű vezérlés! valaki tud segíteni ugye? :nemtudom: :worship:
Üdv!
Én Is hasonló cipőben járok,léptetőmotorvezérlés vizsonylag egyszerűen. Kezdő Kérdések topicban épp most tárgyaljuk, 555 astabilban az órajel és 4029es fel/le számláló ic + hozzá egy bináris demultiplexelő ic és elvileg már kész is a vezérlés..hozzá kell csakpni valami teljesítményfokozatot és egy léptetőmotort simán visz oda-vissza. Most valami doksit hajkurászok a 4029+74ls138-hoz... üdv
Én is inkább számlálóval oldanám meg ezt a dolgot, mert ennél a fordulatszám és a forgásirány nehezen változtatható. Az 5. és a 6. kivezetéses motorok meghajthatóak ugyanazon áramkörrel! A különbség csak annyi, hogy nem mind a 4 tekercs egyik oldala van közösítve, hanem külön 2-2 tekercsnek. Eltekintve a különlegességektől. De továbbmegyek, a 4 kivezetéses motorok is meghajthatók ezzel a logikával, csak a teljesítményfokozata más. Ugyanis itt az áramirányt is fordítgatni kell.
Sziasztok segitséget kérnék töletek egy 5 fázisú léptetőmotor vezérlést szeretnék csinálni .A helyzet az hogy a teljesitményfokozatot elkezdtem megrajzolni (csatolt fájlban ) de ez igy kivitelezhető vagy kell valamit modositani . A vezérlést egy PIC-el gondoltam ahoz már találtam projectet . Elöre is köszönöm a segitséget .
Szia!
Látom nincs nagy tolakodás segítség ügyben... Én is egy hasonló projekten dolgozom. Csatolom azt a kapcsolási rajzot, amit most fogok megépíteni. Ez is 5 fázisú de csak unipolár meghajtó lenne, - végülis a bipolárhoz csak a teljesítménycsatoló részen kell változtatni- alapalkatrészekből felépítve. Ami rajzot mellékeltél az csak áramszabályozó, és teljesítmény csatoló rész, igaz? Elmagyaráznád hogyan működik? (csak röviden) Ugyanis ezekkel az íck-el még nem dolgoztam...
hali! valaki tudna segíteni nekem? 4 kivezetéses léptetőmotorhoz kellene valami vezérlés... a motorról annyit tudok hogy egy lexmark nyomtató fejmozgató motorja volt,és van mellé egy ugyanolyan motor ami a papír mozgatásért felelt. annyi a kérésem,hogy ha lehet akkor gombal lehessen irányítani a mozgás irányát(egyik gomb lenyomáskakor balra forog,a másik gomb lenyomásakor jobbra) remélem tudtok segíteni!
Hello, a varázsszó a "step-dir controller", ilyeneket keress
Üdv mindenkinek!
Megkérdem újra, van aki épített marógépet valaha? A multkori óta sajnos nem tudtam felnézni ide(vizsgaidőszakvolt...) így Medve válaszára sem tudtam reagálni... Szóval szeretnék egy marógépet építeni van hozzá 3 léptetőmotorom is, jókorák! De fogalmam sincs hogy álljak neki! Még a motorokat sem tudom milyenek unipoláris vagy bipoláris? Mindenesetre találtam egy linket! http://www.instructables.com/id/Easy-to-build-CNC-Mill-Stepper-Moto...ver-ci És válaszoljatok nyugodtan, elolvasom és reagálok is rá! Köszi
A konstrukció erősen függ attól, hogy ki mihez jut hozzá, milyen gépei vannak. Én pl acél zártszelvény darabokból csavaroznék, hegesztenék össze, egy "kockát", úgy ahogy a képen volt. Ügyelni kell a pontosságra, utólag beállíthatóak legyenek a vezetékek, hogy egymáshoz képest párhuzamosak ill. merőlegesek legyenek.
Ja ezek a motorok vannak nekem! Szerintetek menetes szár-al a hajtást elbírják majd? régi elég nagy nyomtatókból szedtem őket innen-onnan
Hello mindenki Abban kérnék segítséget,hogy egy PM35S-048-HPL2 típusúléptetőmotort szeretnék forgásra bírni. ehhez a vBalu által használt kapcsolást szeretném használni a kérdésem az lenne hogy ha a soros port helyére PIC-et teszek az ugy műküdik? A másik kérdés hogy még milye tranyók jók oda esetleg FET?(FET-em van itthon...)
Hali
Én még csak kezdő vagyok a léptetőmotorvezérlé területén , tehát ha butaságot kérdezek előre is bocs . Az lenne a kérdésem, hogy annak a "nyák rajz.jpg" - nek van kapcsolási rajza is, ha igen feltennétek??? Hova mennek a visszajelzőledek??? TIL 117-et hogyan rakjam be??? Ezt a nyákot is tudja vezérelni az a program amit feltöltöttetek??? Fel tudna tenni valaki egy beültetésirajzot is??? Előre is köcce
Illetve a tranyót lehet - e valamilyen más típussal helyettesíteni és a TIL117 helyére jó - e a TIL111???
Sziasztok!
Van egy régi scannerből kiszedett léptetőmotorom. Még nem foglalkoztam léptetőmotorokkal, kérdezem, hogyan lehet eldönteni, hogy bi- vagy un-poláris, mi a külömbség a kettő között. (annyit tudok, hogy a motorba menő kábelek száma elárulja, hogy milyen fajta) jelen esetben 6 kábel megy bele a motorba: piros, sárga, fehér, kék, barna, barna 15V , 0,4A van még ráírva Type: 4H4018S0613 Hogyan kell ezt bekötnöm? Hogyan forog oda-vissza?
Az, hogy 6 kivezetése van, önmagában még nem dönti el, uni- vagy bipoláris a motor.
Ezen a lapon találsz pár jellemző bekötést, és a rajzok alapján ki tudod mérni ellenállásmérővel azt is, hogy milyen motorod van.
Nézegettem az oldalt, főleg ugye ezt a részét:
Típusok Mivel magához a motorokhoz sem értek, hogy hogyan működnek, így angol leírással mellékelve sem tudom, mit kellene néznem :S Arra jöttem csak rá, hogy a bipoláris az oda, vissza tud mozogni, az unpoláris, meg csak egyirányba...? Ha igen, akkor gondolom nekem bipoláris van, mert scannerben oda- vissza kell mozgatnia a fejet... Hogyan tudom bekötni?
Heló
Azt javaslom, olvasd át EZT a cikket, hogy az alapokkal tisztában legyél. Egyébként nem az a különbség az unipoláris, és bipoláris motor között.
Nah végigolvastam, többé kevésbé értem a lényegét a motornak és a működési elvét...
Még mindig fogalmam sincs, hogy milyen mtorom van...
Annyit csináltam, hogy fogtam egy 1000mA-es adaptert, rátettem 16V-ra. A léptetőmotoron így vannak sorban a vezetékek a fehér kék piros sárga barna barna A két barnát összekötöttem, rákötöttem az adapter negatív pólusát, a pozitívot meg sorban érintgettemegymás után, így lépegetett, ha ellentétes sorrendbe (irányba) kezdtem el érintkeztetni, akkor visszafelé ment. A polaritást felcserélve is működött (akkor is ha a két barnára a pozitívot kötöttem rá) A kérdésem, hogy milyen akkor ez a motor? (most átmegyek másik topic-ba, megnézem milyen áramkör kell a vezérléséhez)
nagyon valószínű, hogy unipoláris (szerintem)
"Még mindig fogalmam sincs, hogy milyen mtorom van...
Annyit csináltam, hogy fogtam egy 1000mA-es adaptert, rátettem 16V-ra. A léptetőmotoron így vannak sorban a vezetékek a fehér kék piros sárga barna barna A két barnát összekötöttem, rákötöttem az adapter negatív pólusát, a pozitívot meg sorban érintgettemegymás után, így lépegetett, ha ellentétes sorrendbe (irányba) kezdtem el érintkeztetni, akkor visszafelé ment. A polaritást felcserélve is működött (akkor is ha a két barnára a pozitívot kötöttem rá) A kérdésem, hogy milyen akkor ez a motor? (most átmegyek másik topic-ba, megnézem milyen áramkör kell a vezérléséhez)" Nah ilyen, állítólag unpoláris léptetőmotorhoz keresek vezérlőt, minnél egyszerűbbet, aki tud segítsen kérem
Itt jó helyen jársz, itt biztos találsz kedvedre valót. Csak hát keresni kell
Kacsa: Jó motorok ezek, sokan ilyenekkel építenek CNC-ket és működnek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |