Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   15 / 162
(#) zeusz7 hozzászólása Nov 14, 2007 /

Na sikerült beüzemelnem L297-L298-cal 4 pólusú bipoláris floppy motort és az lenne a kérdésem, hogy ezzel az áramkörrel 5 vezetékes (nyomtatóból kiszedett) motort is meg tudok hajtani? Az összeszedett infokból azt vettem, ki hogy a közös kivezetést tápra kéne kötnöm és ennyi. Stimmel ez így?
(#) Apukam hozzászólása Nov 25, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Nem igazán szoktam hozzá szólni a témához mert nem vagyok mestere.
Sokat olvasgattam amit írtok és lenne kérésem vagy kérdesem.
Tudd-e valaki segíteni abban, hogy cd optika pozicionáló step motorját (4 kivezetéses) szeretném
hang ütemére mozgatni. 2db step motor (folyamatos forgás-irányváltás oda-vissza )
Olyasmire gondolok mint a discoban használatos fények csak kicsiben.
Több rajzot átnéztem és nem igazán értek mindent
Ha tud valaki rajzot ne agy isten még nyák rajzok (esetleg Eagle) negyon megköszönném.
Köszi előre is!
(#) kacsa86 hozzászólása Dec 26, 2007 /

Üdv mindenkinek!

Van esetleg valaki aki foglalkozott Hobby-CNC gép építéssel?
(#) Medve válasza kacsa86 hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

Hello, Én építettem egyet...

Maró.jpg

(#) TESCO-Zsömle hozzászólása Jan 2, 2008 /

Üdv!

Kéne egy lehetőleg magyar oldal, ahonnét ki lehet tenulni a léptetőmotor-vezérlést egészen az alapoktól. Minnél részletesebb annál jobb!

Átolvastam a fórumot, és rájöttem, hogy amíg nem értem, addig kár a gőzért...
(#) Medve válasza TESCO-Zsömle hozzászólására (») Jan 2, 2008 /

Hello...Bővebben: Link
(#) TESCO-Zsömle válasza Medve hozzászólására (») Jan 3, 2008 /

Elolvastam, valamint az 555-ös IC-ről szóló cikket is.

Mi a véleményed erről:

Kell egy áramkör, ami a tápot kapcsolja futófényszerűen 8-10 lábra sorba egymás után. A kapcsolások közti időt, valamint a kapcsolások időtartamát egy astabil módban hajtott 555-ös IC szolgáltatná. A 8-10 láb azért kell, hogy akár 5, akár 6 kivezetésű Léptetőmotort is meg lehessen hajtani oda-vissza.

Csak az áramkör hiányzik, ami a tápot kapcsolja...

Előre is köszönöm.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 6, 2008 /

hali! nekem olyan kérdésem lenne hogy ki tudna nekem segíteni abban hogy van egy régi nyomtató fejmozgató motorom. 4 kivezetéses,lexmark nyomtatóban mozgatta a fejet. ehez kellene valami piszkos mód egyszerű vezérlés! valaki tud segíteni ugye? :nemtudom: :worship:
(#) Kicsa válasza TESCO-Zsömle hozzászólására (») Jan 6, 2008 /

Üdv!
Én Is hasonló cipőben járok,léptetőmotorvezérlés vizsonylag egyszerűen. Kezdő Kérdések topicban épp most tárgyaljuk, 555 astabilban az órajel és 4029es fel/le számláló ic + hozzá egy bináris demultiplexelő ic és elvileg már kész is a vezérlés..hozzá kell csakpni valami teljesítményfokozatot és egy léptetőmotort simán visz oda-vissza. Most valami doksit hajkurászok a 4029+74ls138-hoz...
üdv
(#) Medve válasza TESCO-Zsömle hozzászólására (») Jan 7, 2008 /

Én is inkább számlálóval oldanám meg ezt a dolgot, mert ennél a fordulatszám és a forgásirány nehezen változtatható. Az 5. és a 6. kivezetéses motorok meghajthatóak ugyanazon áramkörrel! A különbség csak annyi, hogy nem mind a 4 tekercs egyik oldala van közösítve, hanem külön 2-2 tekercsnek. Eltekintve a különlegességektől. De továbbmegyek, a 4 kivezetéses motorok is meghajthatók ezzel a logikával, csak a teljesítményfokozata más. Ugyanis itt az áramirányt is fordítgatni kell.
(#) jocipoci hozzászólása Jan 24, 2008 /

Sziasztok segitséget kérnék töletek egy 5 fázisú léptetőmotor vezérlést szeretnék csinálni .A helyzet az hogy a teljesitményfokozatot elkezdtem megrajzolni (csatolt fájlban ) de ez igy kivitelezhető vagy kell valamit modositani . A vezérlést egy PIC-el gondoltam ahoz már találtam projectet . Elöre is köszönöm a segitséget .
(#) Hektor13 válasza jocipoci hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Szia!
Látom nincs nagy tolakodás segítség ügyben...
Én is egy hasonló projekten dolgozom. Csatolom azt a kapcsolási rajzot, amit most fogok megépíteni. Ez is 5 fázisú de csak unipolár meghajtó lenne, - végülis a bipolárhoz csak a teljesítménycsatoló részen kell változtatni- alapalkatrészekből felépítve.
Ami rajzot mellékeltél az csak áramszabályozó, és teljesítmény csatoló rész, igaz? Elmagyaráznád hogyan működik? (csak röviden) Ugyanis ezekkel az íck-el még nem dolgoztam...
(#) rockersrac hozzászólása Jan 28, 2008 /

hali! valaki tudna segíteni nekem? 4 kivezetéses léptetőmotorhoz kellene valami vezérlés... a motorról annyit tudok hogy egy lexmark nyomtató fejmozgató motorja volt,és van mellé egy ugyanolyan motor ami a papír mozgatásért felelt. annyi a kérésem,hogy ha lehet akkor gombal lehessen irányítani a mozgás irányát(egyik gomb lenyomáskakor balra forog,a másik gomb lenyomásakor jobbra) remélem tudtok segíteni!
(#) Medve válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

Hello, a varázsszó a "step-dir controller", ilyeneket keress
(#) kacsa86 hozzászólása Jan 28, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Megkérdem újra, van aki épített marógépet valaha?
A multkori óta sajnos nem tudtam felnézni ide(vizsgaidőszakvolt...) így Medve válaszára sem tudtam reagálni...

Szóval szeretnék egy marógépet építeni van hozzá 3 léptetőmotorom is, jókorák! De fogalmam sincs hogy álljak neki! Még a motorokat sem tudom milyenek unipoláris vagy bipoláris?

Mindenesetre találtam egy linket!

http://www.instructables.com/id/Easy-to-build-CNC-Mill-Stepper-Moto...ver-ci

És válaszoljatok nyugodtan, elolvasom és reagálok is rá!

Köszi
(#) Medve válasza kacsa86 hozzászólására (») Jan 28, 2008 /

A konstrukció erősen függ attól, hogy ki mihez jut hozzá, milyen gépei vannak. Én pl acél zártszelvény darabokból csavaroznék, hegesztenék össze, egy "kockát", úgy ahogy a képen volt. Ügyelni kell a pontosságra, utólag beállíthatóak legyenek a vezetékek, hogy egymáshoz képest párhuzamosak ill. merőlegesek legyenek.

http://www.youtube.com/watch?v=6drMZqmyXQc&NR=1

Ez nem egy precíziós kivitel, de műxik!

Ja ezek a motorok vannak nekem! Szerintetek menetes szár-al a hajtást elbírják majd? régi elég nagy nyomtatókból szedtem őket innen-onnan
(#) borvendeg hozzászólása Jan 30, 2008 /

Hello mindenki Abban kérnék segítséget,hogy egy PM35S-048-HPL2 típusúléptetőmotort szeretnék forgásra bírni. ehhez a vBalu által használt kapcsolást szeretném használni a kérdésem az lenne hogy ha a soros port helyére PIC-et teszek az ugy műküdik? A másik kérdés hogy még milye tranyók jók oda esetleg FET?(FET-em van itthon...)
(#) Karcsy válasza djneo hozzászólására (») Jan 31, 2008 /

Hali

Én még csak kezdő vagyok a léptetőmotorvezérlé területén , tehát ha butaságot kérdezek előre is bocs .

Az lenne a kérdésem, hogy annak a "nyák rajz.jpg" - nek van kapcsolási rajza is, ha igen feltennétek???
Hova mennek a visszajelzőledek???
TIL 117-et hogyan rakjam be???
Ezt a nyákot is tudja vezérelni az a program amit feltöltöttetek???
Fel tudna tenni valaki egy beültetésirajzot is???
Előre is köcce
(#) Karcsy hozzászólása Jan 31, 2008 /

Illetve a tranyót lehet - e valamilyen más típussal helyettesíteni és a TIL117 helyére jó - e a TIL111???
(#) Szebence hozzászólása Feb 1, 2008 /

Sziasztok!

Van egy régi scannerből kiszedett léptetőmotorom.
Még nem foglalkoztam léptetőmotorokkal, kérdezem, hogyan lehet eldönteni, hogy bi- vagy un-poláris, mi a külömbség a kettő között. (annyit tudok, hogy a motorba menő kábelek száma elárulja, hogy milyen fajta) jelen esetben 6 kábel megy bele a motorba:
piros, sárga, fehér, kék, barna, barna
15V , 0,4A van még ráírva
Type: 4H4018S0613

Hogyan kell ezt bekötnöm? Hogyan forog oda-vissza?
(#) kobold válasza Szebence hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Az, hogy 6 kivezetése van, önmagában még nem dönti el, uni- vagy bipoláris a motor.
Ezen a lapon találsz pár jellemző bekötést, és a rajzok alapján ki tudod mérni ellenállásmérővel azt is, hogy milyen motorod van.
(#) Szebence válasza kobold hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Nézegettem az oldalt, főleg ugye ezt a részét:
Típusok

Mivel magához a motorokhoz sem értek, hogy hogyan működnek, így angol leírással mellékelve sem tudom, mit kellene néznem :S

Arra jöttem csak rá, hogy a bipoláris az oda, vissza tud mozogni, az unpoláris, meg csak egyirányba...?
Ha igen, akkor gondolom nekem bipoláris van, mert scannerben oda- vissza kell mozgatnia a fejet...
Hogyan tudom bekötni?
(#) Tomi20 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Heló

Azt javaslom, olvasd át EZT a cikket, hogy az alapokkal tisztában legyél. Egyébként nem az a különbség az unipoláris, és bipoláris motor között.
(#) Szebence válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Nah végigolvastam, többé kevésbé értem a lényegét a motornak és a működési elvét...

Még mindig fogalmam sincs, hogy milyen mtorom van...

Annyit csináltam, hogy fogtam egy 1000mA-es adaptert, rátettem 16V-ra.
A léptetőmotoron így vannak sorban a vezetékek a fehér kék piros sárga barna barna

A két barnát összekötöttem, rákötöttem az adapter negatív pólusát, a pozitívot meg sorban érintgettemegymás után, így lépegetett, ha ellentétes sorrendbe (irányba) kezdtem el érintkeztetni, akkor visszafelé ment.
A polaritást felcserélve is működött (akkor is ha a két barnára a pozitívot kötöttem rá)
A kérdésem, hogy milyen akkor ez a motor?
(most átmegyek másik topic-ba, megnézem milyen áramkör kell a vezérléséhez)
(#) Tomi20 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

nagyon valószínű, hogy unipoláris (szerintem)

"Még mindig fogalmam sincs, hogy milyen mtorom van...

Annyit csináltam, hogy fogtam egy 1000mA-es adaptert, rátettem 16V-ra.
A léptetőmotoron így vannak sorban a vezetékek a fehér kék piros sárga barna barna

A két barnát összekötöttem, rákötöttem az adapter negatív pólusát, a pozitívot meg sorban érintgettemegymás után, így lépegetett, ha ellentétes sorrendbe (irányba) kezdtem el érintkeztetni, akkor visszafelé ment.
A polaritást felcserélve is működött (akkor is ha a két barnára a pozitívot kötöttem rá)
A kérdésem, hogy milyen akkor ez a motor?
(most átmegyek másik topic-ba, megnézem milyen áramkör kell a vezérléséhez)"

Nah ilyen, állítólag unpoláris léptetőmotorhoz keresek vezérlőt, minnél egyszerűbbet, aki tud segítsen kérem
(#) Medve válasza Szebence hozzászólására (») Feb 1, 2008 /

Itt jó helyen jársz, itt biztos találsz kedvedre valót. Csak hát keresni kell
Kacsa: Jó motorok ezek, sokan ilyenekkel építenek CNC-ket és működnek.
Következő: »»   15 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem