Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 23
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Na, először is tegyünk rendet a típusoknál. "Preludium BC1" nem létezik, vagy Preludium B31/B32 van, vagy Spendor BC1. "Heybrook BC1" szintén nincs, amire te gondolsz, az Heybrook HB1 lehet.

A Preludium B32 a jobb inkább, a B31 az kevésbé jó, és klasszisokkal jobb a B32 a HS280-tól. Eleve már az egy meghatározó dolog, hogy kétutas, 2-23 kHz-ig rezonanciamentesen szól a Vifa magas miatt (persze egy kis trükk kellett ehhez a váltónál), ellenben mélyben egy picit korlátozott, 50 Hz-nél már elfogy, de így is pontosabb, jobb a mély átvitel, mint a bolgáros HS 280-nál. Kevesebb torzítás, nagyobb sávhatárok, jobb a sztereó hangzás is. Az akkori felhozatalból a legjobb magyar hangsugárzó, kb. ezek az erények.
Ép hangszórókkal, jó peremmel, ilyen Preludiumot már 20 és 25e ft között is ki lehet fogni. Sokkal érdemesebb egy ilyen hangsugárzóra költeni, mint bármely HS, vagy Videotonra.
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

hozzám sincs közel, de az ablaktömítő habcsík szinte mindenhol hozzáférhető, eltérő méretekben.
(#) Romby01 hozzászólása Feb 1, 2013 /

Köszönöm a választ, és a kiigazítást. Honnan tudhatom egy Preludium esetében, hogy kínai, vagy más, jobb minőségű membránszéllel lettek-e peremezve? A másik kérdésem, hogy a Hangszóró 2000 Kft-nél eredeti (vagy közel azonos minőségű) anyagokat használnak a javításhoz, vagy nem?
(#) bekeipeter válasza Romby01 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Ha személyesen intézed, akkor be tudod velük méretni a dobozod! Szerintem nem lesz gondod, mert még eddig a messzemenőkig mindig profi munkát végeztek, mindmáig egyedülálló az országban!
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Ha nem láttál még H2000-es, és kínai szélt, és a kettő közti különbséget, sehogy. Persze, úgyis a méréseknél látható a kettő közti borzasztó nagy különbség, aztán hallgatva is visszahallható mindez.
A többit már megválaszolták előttem.
(#) elektrorudi válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Személyes tapasztalat alapján, mindkét mondatot cáfolom.
(#) Romby01 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Na tessék, újabb kételyek...
Nem gondoltam volna hogy akkor sem lesz könnyű vásárolnom, ha tudom is hogy mit akarok, és többen is árulják. Lehet az lesz a legjobb, ha megveszek egy makulátlan állapotú Prelu hangdobozt, és valami külföldi oldalról lenyomozom, majd megcsináltatom hozzá szakemberrel a HB1-es váltóját. Így talán biztos hogy jól fog szólni, és talán kevésbé játszik szerepet az az ominózus "kínai-probléma".
(#) elektrorudi válasza Romby01 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Szerintem rossz úton jársz. Miből gondolod, hogy a Prelu-hoz, a HB1 váltója jó lesz? Ha ennyire nem vagy képben, akkor a legjobb, ha veszel valamit (bármit), és ha nem tetszik a hangja, akkor lecseréled megint valamire. Hidd el, a "nagyok" pont ugyan így csinálják, csak több százezres, vagy milliós hangsugárzókkal. Több éves, vagy évtizedes tapasztalat kell ahhoz, hogy nagy valószínűséggel a modolás után, jobb lesz a doboz, és nem rosszabb. A 280-282-esek esetében pl. jól bevált módszer a középsugárzó kihagyása és új váltó készítése. A többi doboznál viszont közel sem egyértelmű egy ilyen durva beavatkozás szükségessége. A "kínai probléma" sem ilyen egyszerű. Inkább úgy fogyalmaznék, hogy a "gagyi kínai probléma"... és persze ugyan így a "gagyi magyar", "gagyi -német, -angol, -amerikai, -akárki probléma".
(#) kekedilevi válasza Romby01 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

"Lehet az lesz a legjobb, ha megveszek egy makulátlan állapotú Prelu hangdobozt, és valami külföldi oldalról lenyomozom, majd megcsináltatom hozzá szakemberrel a HB1-es váltóját. "

Akár lehet ezt is, csak nem jársz vele jobban. A HB1 magasban egy kicsit kiemel, és a váltó okozza szintén az erős mélyhiányt. A B32 magas körébe egy nagyon pontosan méretezett lyukszűrőt illesztettek, amely eltünteti a nemkívánatos rezonanciákat. És ahogy mondtam, mélyben is többet szól a HB1-nél.
Lehet próbálkozni ilyen váltós műtétekkel, csak nem biztos, hogy a "páciens" végül meggyógyul.
(#) Romby01 válasza elektrorudi hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

"Miből gondolod, hogy a Prelu-hoz, a HB1 váltója jó lesz?"

Való igaz, hogy nem vagyok egy nagyágyú ebben a témában de azért minimális ismereteim vannak. Pl. onnan gondoltam hogy esetleg jó lenne a HB1 váltója, mivel ugyanazok a motorokkal készül(t) mint a Preludiumok, (pontosabban fordítva, de végülis tökmindegy), és a doboz mérete sem jelentősen tér el. Persze igazad van hogy ez önmagában kevés a sikerhez, de valahol már olvastam arról hogy mások is végrehajtották már a Preludiumukon ez a fajta módosítást, és -állítólag- műszeresen, de még fülre is jelentősen javult a hangzás. Mint ahogy én sem jártam rosszul a Shalafi itt közzétett hs 280-as hangváltó modjával, ugyanis valóban egyértelmű volt a változtatás után a hangminőség javulása. Csak magasban annyira gyenge, és folytott hogy az valami hihetetlen (még a kónuszos magasú aprócska 2016-os Vidinek is szárnyal a hangja magasban hozzá képest.) . Ezért gondoltam egy olyan dobozra amiről egyöntetűen jókat hallok, kapható, és a magyar számára is elérhető árban. Persze most ezek a módodítások, már részletkérdés, ha még a doboz sincs meg, de ugye jobb vásárlás előtt gondolkodni, és nem utána.

Hát én nem tudom hol olvastál olyat, hogy műszeresen is jobb lett a HB1 váltójával, de mindenesetre legyen annyi elég most, hogy ez nem igaz. Inkább füllel hallhatták azt jobbnak a szép kis magas kiemelése miatt, ahogy azt Darvasék is hallották a HFM-ben.
De, mint mondtam, bele lehet tenni a HB1 váltóját is, ha az a cél, hogy rosszabb legyen.

A Videotonos HD 6,5 fél sem szól többet a HD25-nél, az is 15khz körül véget ér, talán csak annyival jobb, hogy eddig a frekvenciahatárig egyenletesebben szól, kevesebb torzítással.
(#) Romby01 válasza kekedilevi hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Azt nem írhatom le hogy melyik eladó oldalon olastam, mert egyrészt reklám lene, másrészt meg már így is figyelmeztetve lettünk miattam. Elnézést kérek mindenkitől. Viszont ami az Orion HS 280-as magasát illeti, nos nem tudom. Gondoltam már arra is hogy esetleg nem működik jól a magasa, de szólni szól, és semmi rendellenes hangot sem észlelek. Viszont amikor egy a-b tesztet végeztem az említett másik hangdobozzal, akkor (túlzás nélkül) azt tapasztaltam az ide-oda kapcsolgatás során, mintha két olyan hangdobozt kapcsolgatnék fölváltva melyek közül az egyikben jó a magas a másikban meg nem. Pedig ez már a módosított Orion, ami a HFM szerint még eredeti hangváltóval is jobban szól szinte bármelyik Videotonnál. Szóval lehet hogy mégicsak baja van az Orion hs 280-asomnak? Na de mindkettőnek ugyanaz? Valószínűtlen.

Ezen nincs is mit csodálkozni, ha nincs semmi baja azoknak a hangszóróknak, akkor is ilyen a hangja, ahogy látszik a mérésen.
Borzalmas, kukába az ilyennel!
(#) mandix válasza Toto25V hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Üdv!
Szeretném megépíteni a te hangváltódat . Adott egy kókány hs 280 8 ohm hanszórókkal 4 ohm hangváltóval. A kérdésem az lenne hogy a te féle hangváltódba jó lenne e a 280-as 4 ohm-os hangváltó tekercsei? Számít-e az a pici eltérés? A gyáriba 1.1-1.3mH van a tiédbe 1mH a másik pedig 0.33mH az eredetibe pedig 04-0.5mH. Bocs az értelmetlen kérdésér de tök amatőr vagyok ehhez és költeni sem nagyon akarok.
Üdv!
(#) padisah hozzászólása Ápr 5, 2013 /

Üdvözlet a fórumon!
Érdeklődöm, hogy _4 ohmos_ HS280-hoz ismer-e valaki egy bevált, kipróbált, a gyárinál jobb hangot adó hangváltót?
(#) kekedilevi válasza padisah hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Ezt kell átszámolni 4 ohm-ra, és jó lesz. Annyi még, hogy a magashoz nem szükséges a párhuzamos tekercs.
www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/829/hs280l.png
(#) Romby01 hozzászólása Ápr 16, 2013 /

Ezt hogy kell értelmezni?:
"Az 50Hz és 12,5kHz
közötti sávot 1kHz-hez viszonyítva a legnagyobb eltérés +4; -8,5dB a
HS 280-asról"
Azt jelentené, hogy minimum -8,5dB és max. +4dB erősségű jelet kell adni a hangszóróra ahhoz hogy a 50Hz és 12,5kHz közötti tartományt sugározni tudja?
(#) Balaa16 hozzászólása Márc 18, 2014 /

Üdv! Az eredeti LB 1031-es hangszóró a jobb, vagy a somogyi? Van értelme somogyira cserélni?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2014
(#) Tonybacsi válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Hello!

Nézőpont kérdése. Ha a cél az eredeti hangzás, akkor csak a gyári, annak ellenére, hogy szép kort értek meg.

(egyébként sem értem meg azokat az állításokat, miszerint a gyári hangszórókészlet használhatatlan, csúnya a frekigörbéje, torzít, stb... annak idején az LP-s korszakban IS megállta a helyét, nemhogy a mai négyszögjelet szűrőkön áteresztő, algoritmus szerint kiszámolt, digitális, zenének csúfolt világban)

És ettől kezdve, bármi szóba jöhet, ami méretben stimmel a gyári kialakításban.
A végeredményt pedig sok-sok kísérletezés útján kell "belőni".
(#) didyman válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

De melyik somogyi? Viszont én nem próbálkoznék egyikkel sem. Az eredetivel tervezték a dobozt, az a hangszórókészlet egymáshoz és a dobozhoz van kitalálva, a váltóról nem is beszélve. Ha nem tetszik a doboz hangzása, akkor vagy az itt megszólaló ötletek közül érdemes bevetni párat, vagy egyszerűbb és olcsóbb az erősítő frekvenciamenetébe belenyúlni hangszínszabályzóval.
(#) Balaa16 válasza Tonybacsi hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia! Köszönöm a választ.
(#) furko válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia!
Nekem HS 288 -as dobozaim vannak bennem is felmerült a hangszórókészlet cseréje, de úgy döntöttem meghagyom eredeti állapotában. Az lb 1031 helyére "Visaton WS20-E-8" -at tettem volna ha cserélem.
(#) Balaa16 válasza furko hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szimfonikus zenét sajnos élvezhetetlen vele hallgatni. A mély hangok "brummognak", a középsugárzóból is torz hangok jönnek elő. Használtan vettem, lehetséges, hogy már leharcolt.
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

A hangszóró pereme már nem zár légmentesen, át lehet rajta látni. A membrán azonnal visszatér. Még azt vettem észre, hogy a középsugárzó körül fújja ki a levegőt mély hangoknál. Szerintem a Somogyi SRP 2030 vagy SBX 2030 mindenképpen jobb, mint a bolgár hangszóró. A magas hangokkal semmi bajom, sőt nagyon szépen kiadja pl. a cintányér hangját. A középsugárzó hangja nagyon torz, mélyebb vonóshangszerek szörnyen szólnak.
(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szerinted a somogyi középsugárzói milyenek az eredetihez képest? Nem az eredetiségre törekszek, hanem a minél jobb hangzásra.
(#) furko válasza furko hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Van valakinek ötlete hogyan lehetne javítani egy HS-288 hangzásán? Ha jól tudom gyárilag sem volt az igazi. Az akkori Hifi magazin is elég rosszakat írt róla.
(#) Balaa16 hozzászólása Márc 20, 2014 /

Nos, kicseréltem a középsugárzót somogyira, szilikonnal tömítettem a magassugárzót és nagyon meg vagyok vele elégedve. A somogyis közép hangzása sokkal jobb mint az eredeti. A mélynyomó maradt az eredeti, de így, hogy teljesen légmentesen zár a doboz nagyon jók a mély hangok. Új hangváltót is építettem bele.
(#) furko válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Megkérdezhetem milyet építettél bele?
(#) bekeipeter válasza Balaa16 hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

A magassugárzó hátulján van egy lyuk, azt ragaszd be!
(#) Balaa16 válasza furko hozzászólására (») Márc 21, 2014 /

Somogyi SKN 13-at építettem be. Új lyukakat kell neki fúrni az előlapba, ezenkívül semmit nem kell csinálni vele. Zárt a hátulja, nem kell elzáni a doboztól.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Következő: »»   10 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem