Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos mátrix, elektromágneses zárral
Lapozás: OK   1 / 1
(#) karacsi_maci hozzászólása Márc 19, 2014 /

Sziasztok! Mivel nem vagyok járatos erre felé, remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Mátrix néven kerestem rá, de nem találtam itt hasonlót.

Tehát, egy olyan szerkezetet szeretnék csinálni, amiben van egy 8x8 as mátrix, fa lapok. A fa lapok sarkain rugók, erről később, így a lapok lenyomhatóak.

A lényeg, hogy a következő lenne a cél. Van 3 - 4 lap közülük, amelyet ha lenyomva tartok, de csak ezeket a lapokat, akkor az feszültséget ad, és ennek hatására egy zárt elektromágneses zár felold.

Az én elképzelésem az elektronikával kapcsolatban (nem vagyok járatos benne, de a múlktor videó segítségével a monitoromban cseréltem kondenzátort, tehát teljesen fakezű sem).

Lenne mindegyik fa lap alján egy érintkező, és a padlón is. Ezt egy kis kb. 50cm/50cm dobozban szeretném megcsinálni. Az érintkezőkből drótok mennének egy nyákba, amiből pedig 2 drót jönne ki, ami megy az elektromágnesbe. Nyilván az elektromágneshez (is) kell áramforrás.

Amikor a megfelelő 3 vagy 4 lapot lenyomom, de csak azokat, (tehát ha már +1 le van nyomva akkor nem jó), akkor az feloldaná a mágneses zárat, így az kinyílna.

Ezt egyszer csinálnám meg, utána nem változtatnám, hogy melyek a fix jó gombok, tehát nem akarom programozni. Ehhez szeretnék kapcsolási rajzot.

Nagyon kezdő vagyok, mind ebben, mind a fórumon, ha rossz helyen tettem fel a kérdésem, amatőr szavakat használtam, elnézést érte, igazítsatok útba, merre keressem, mint teljesen laikus.

A másik kérdésem ami már barkács, hogy ti hogyan rögzítenétek a rugókat. Én úgy gondoltam, hogy 5 fa tiplit használnék. 4-et a sarkokban, az ötödiket középen, az érintkezőhöz. A négy tiplikre húznám rá a rugót, de felül is szeretném rögzíteni a fa laphoz, hogy ne legyen leszedhető.
(#) KBal76 válasza karacsi_maci hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Ezt nem túl bonyolult megoldani elektronikailag, de gondoltál-e arra, hogy az ujjaid nyomot fognak hagyni azokon a fákon amiket sokszor megnyomsz? Tehát biztonsági megoldásnak nem ajánlanám.
Akár még kapcsolókkal is megoldhatnád ezt (1x morse kérintkezôssel), azokon a kapcsolókon amiknek BE kell lenniük nyomva, azokra nyomáskor ZÁRÓ kontaktusait kell bekötni, az összes többinek pedig a nyomásra BONTÓ érintkezőit, és az összes kapcsolót SORBA kötöd egymással, és persze a mágneszárral is, meg a táppal is. Ennyi.
(#) karacsi_maci válasza KBal76 hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Nem biztonságtechnikai megoldásra keresem, egy játék része lesz, egyfajta logikai feladvány.
A lapokat felső része le lesz lakkozva, tehát könnyen tisztítható lesz, hogy ujjlenyomatok ne látszódjanak meg.

Teljesen amatőr vagyok a témában, de én szeretném megcsinálni.
Tehát nagyjából arra lenne szükségem, hogy mi kell hozzá, milyen áramforrást használjak, (gondolom 9/12V), no meg, hogy milyen nyák, hogyan kell bekötni a lábakat, kvázi kapcsolási rajz. Vagy ez nagy kérés itt? Az is nagy segítség, ha valami hasonlóhoz tudnátok linket adni, és akkor utána kutatok én tovább.
(#) KBal76 válasza karacsi_maci hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Amit leírtam, ahhoz nem kell nyáklap, csak rengeteg kapcsoló (8x8 darab). Ha nem akarsz erre költeni, akkor csavar, és alátétek, vagy lemezből kivagdosni az érintkezőket (és odaszögelni a fához) a megoldás. Tehát van az ami mozog "nyelv", ez az egyik kapcsoló-pont kivezetés, és van a nyomód útjának az elején és a végén is egy érintkezés amihez ez a nyelv hozzányomódik. Ha azt akarod hogy a benyomott állapotra kapcsoljon akkor a vég-érintkezőt használod, ha pedig az kell hogy nem-lenyomva legyen "jó" akkor a elején lévő érintkezőt használod.
Az hogy mekkora áramforrás kell neked, azt a felhasznált elektromos zárad határozza meg, nem mi. Ez nem más, és nem bonyolultabb sokkal, mint az általános iskolában fizika órán tanult egyszerű áramkör, a "zsebtelep kapcsoló izzó". Csak itt a kapcsolóból több van sorban egymásután, és az izzó helyett van a mágneszár.

Értem, köszönöm. Lehet, hogy én nem értem amit mondasz, vagy nem fogalmaztam meg a feladatot rendesen. Költeni költök rá, nem baj, ha nem 500 Ft lesz a vége, 10e Ft-ig mehet.

Tehát úgy szeretném megcsinálni, hogy mind a 3-nak lenyomott állapotban kell lennie, a maradéknak pedig nem szabad érintkeznie. Tehát nem az a lényeg, hogy ha lenyomom a 3-at, amivel a kapcsolókat bekapcsolom, akkor jó, hanem lenyomva kell tartani.

Bocs, ha értetlenkedek.
De azt hiszem kezdem érteni.

--x|--------|a
b|--------|a
b|--------|c
--y|---------|c

Azt értem, hogy a "jók"-nál fordítva kötöm a "kapcsolókat".
Valami ilyemi lenne 2x (alul felül), mint amit rajzoltam? Az aa bb azt jelenit, hogy így lennének sorba kötve, tehát a vezeték az x -től indulna, és menne az y felé. tehát ilyen irányt akartam jelölni.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014
(#) KBal76 válasza karacsi_maci hozzászólására (») Márc 19, 2014 / 1

Nem értem mi nem érthető. Ha bármelyik kapcsoló nem az általad kívánt állapotban áll, akkor nem nyílik ki, mert az áramkör szakadt. És csak addig nyílik ameddig nyomva van a jó állapot. Lerajzoltam neked. A kapcsolók számát persze növeled majd.
A kapcsoló szó lehet nem helyes, én nyomógombra gondoltam, tehát nem marad úgy. De mivel rugót tervezel bele, így ez logikusan teljesül is.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2014

zarkapcs.gif

Nagyon szépen köszönöm. Mint mondtam totál amatőr vagyok, ezenkívül vizuális típus, erre van / volt szükségem.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem