Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Idézet: „hogy moccan a venti de ennyi. Egy táp csatlakozóba bekötöttem a 12 voltra eggy 12v21w os izzót az 5 v ra meg eggy 12v55w osat” PC tápok próbaterhelésére nem szerencsés izzólámpát használni. Ezeknek a hidegellenállása (ami ugye induláskor terhel) kb. a tizede mint üzem közben, amikor már felmelegszik. A túl alacsony terhelést a kimenő kör védőáramköre zárlatnak érzékeli, és lekapcsolja a tápegységet. Próbára bőségesen elegendő egy használaton kívüli HDD, vagy CD rom.
rádugtam 1 dvd írót ugyan azvan mëg rajta eggyi ventilátor is zöld földel nem csinál semmit ez eggy kompaq táp más a vezeték szine de zöldnek megfelelő fehér vezeték arra se csinál semmit
elvileg ez a lábkiosztás:
<1> +3.3 VDC +3.3 VDC Brown <2> +3.3 VDC +3.3 VDC Brown <3> COM COM Black <4> +5VDC +5 VDC Red <5> COM COM Black <6> +5 VDC +5 VDC Red <7> Com Aux Gnd (from aux board) Grey <8> PWR ok N/C <9> +5V SB +5 (from aux board) Turquoise <10> +12 VDC +12 VDC Orange --------------------------------------------------------------- <11.1> +3.3 VDC +3.3 (from aux board) Pink <11.2> 3.3V sense <12> -12 VDC Fan CMD White w/ Red Stripe <13> COM +3.3 VDC Brown <14> PS - On +5 VCD -12V? Blue (-12V) <15> COM COM Black <16> COM Power On White (ONSTBY) <17> COM COM Black <18> -5V COM Black (2nd wire, black RTNRS) <19> +5 VDC COM Black <20> +5 VDC +3.3 VDC Brown <21> ------ +5 VDC Red <22> ------ +5 VDC Red <23> ------ +3.3 VDC Sense Brown (3VRS) <24> ------ Fan_sink White w/ Blue Stripe
Mi a típusa? Ez nem valami szervertáp, mert akkor a sense vezetékeket rá kell kötni a hozzájuk tartozó tápkivezetésekhez.
Soha az életben nem volt ezzel gondom, mindig halogénizzóval terhelek. Az alaplapi kondik még az izzószálnál is kisebb ellenállást jelentenek az induló tápnak.
Ha nem szervertáp, akkor is a sensing szálaknak illik bekötve lenni. Ezeknek a tápoknak van 3,3 V-os készenlétük is, de terhelni a főköri 3,3 V-ot is kell a stabil üzemhez.
és arra mit kössek vagy mekkora izzót? és meik az? ami 2őn találok 3.3 voltot?
Szia! Nem tudom aktuális-e még, vagy már megoldódott a problémád. Én a hétvégén javítottam egy tápegységet. Ez volt a bajom nekem is, hogy amint ráadtam a gyújtást, moccant a venti és kész. Ezután kicseréltem a stand-by elkókat ami a bekapcsolás részén segítkezik. Ezután kicseréltem a kimeneti elkókat meg a 2db hálózatit is és láss csodát, ment azonnal hibátlanul. Azóta kifogástalanul működik! Hátha tudtam segíteni, ha meg már ezen túl vagy, akkor bocs, hogy beleugattam.
![]()
igen megvan még a hiba vagyis nem hiba mert gépbe tökéletes de bekem azon kívül kellene bekapcsolnom de sehogy sem akar
az 5v 12v 3v ra izzó kötve és ugyan az moccan a venti és ennyi ezt a védelmet nem lehet kiiktatni vagy valakinek valami ötlete?
A "sense 3.3V" kimenet vagy bemenet? Nem lehet, hogy arra adni kellene 3.3V-ot, hogy érzékelje a gépet? (Ezt csak kérdezem, nem tudom)
Visszacsatolás részére szolgáltat a hosszú kábel végéről pontos értéket. Nem a gépet érzékeli.
A sima 3,3V-ra, nem az auxra. De azokkal is lehet gyengeség, érdemes egy-egy 100 ohmos ellenállással megfogni. terhelésnek 10 W-os égő is elég, a 12 V-os ágon sok is az 55 W, alig 5 A-rel terhelhető. A 12,8 V-os ágra is hasonló teher kellhet, aztán ki kell sakkozni, hogy melyikre van szüksége.
Üdv.!
Van egy 400 W-os PC tápom amiből 15-20%-os processzorterhelés felett kihallatszik a tipikus 50hz-es hálózati zúgás. (a processzor TDP-je tehát fogyasztása 82W) Ezekből feltételezem hogy nagyobb áramigény "miatt" zúg. Továbbá a remek LED képernyőm is finoman hullámzik ami nem a képernyő hibája. Kondenzátorhiba lenne? És ha igen mely kondenzátort kell cserélnem? A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Véleményem szerint a 2db hálózati elkó a hunyó! Megismered onnan, hogy ez a 2 legnagyobb elkó kondi a tápban. Ott van a hálózati oldalon. 400V pár száz µF-osak. Ez az egyszerűbbik baj.
"Van egy 400 W-os PC tápom..mely kondenzátort kell cserélnem?"
Erre elég nehéz válaszolni.. "a processzor TDP-je tehát fogyasztása 82W" Nem a fogyasztása annyi. Az mindig változik, a tervezett maximuma 82 W.
A "Van egy..." és a mely "kondenzátort kell cserélnem" közt volt némi szöveg.
Sajnálom, ennyi részletet tudtam leírni. És igen tudom hogy a maximális fogyasztását jelenti,csak támpontnak szántam azoknak akik esetleg nem ismernék a TDP jelentését.(igaz helytelenül ezért bocsánat) Szerintem lecserélem a hálózati kondikat aztán majd meglátjuk mi lessz belőle ![]() Köszönöm!
Igen, de a tápegységed típusa például nem, anélkül meg nehéz eltalálni, hogy melyik kondi lehet büdös.
Sziasztok!
Én egy kicsit komplexebb dologban kérnék segítséget, de kapcsolódik erősen a pc táphoz ![]() Adott egy 3 hónapos új gép, noname 600W-os szuper n-power táppal. Túlfeszvédős belkin elosztóról megy a technika. Másfél hete nagyjából az a vicces jelenség, hogy bekapcsol magától a gép, ha leoltjuk a lámpát a szobában. Viszont a mért feszültségek a tápon bőven a 10%-os hibahatár alatt vannak. A lakás villamos hálózata decemberben lett átnézve, teljesen rendben van. Merre nézelődjek?
Szia! Zavarszűrőnél kereskedj szerintem.
Kicsit pontosabban?
Tekintve, hogy valami gubanc - földhurok lehet, hisz ha a videókártya átvált nagyfrekvenciás órajelre, az lcd monitoron remek vízszintes hullámzó vonalak jelennek meg (másik táppal is).
Hát konkrétan ahol bejön a 230V, onnanstól átnézném a kondikat. Tekercsek nem hiszem, hogy hazudnának, úgyhogy én elsősorban a kondikra néznék rá. Ez csak az én véleményem, lehet más tud konkrétabbat is.
![]() Próbáld meg a túlfeszvédős elosztó nélkül! Ha már megtetted akkor hagyd figyelmen kívül ezt a mondatot.
Sziasztok!
Volna egy problémám egy átalakitott pc tápal,szoval akkutöltönek van átalakitva már egy pár éve és rendesen muködött,most viszont beindul,a feszultség ok de bármijen terhelesre azonnal beleszol a védelem.Mi lehet a gond vele?
Nohát... Műszer nélkül, szemrevételezéssel nincs püffedt, kiszáradt kondi.
Üresben, terheletlenül betápolva remek 14-16 Khz jön ki a tápból. Kuka ![]()
Na akkor ezt gyorsan megjavítottad! Nincs mit, remélem máskor költséghatékonyabb javítást tudunk összehozni!
![]()
Sziasztok!
Van egy LC POWER LC6600 v2.2 tápom ami feladta a küzdelmet. A standby 5v meg van, azonban nem indul el. Szétszedtem kiporoltam és láttam hogy ez egyik kis elkó szét robbant a primer körben. Sajnos semmi sem maradt belőle és az értékét sem tudom le olvasni.(a képen meg jelöltem) Milyen kondenzátor kell oda, lehetséges hogy ez miatt nem indul a táp? Vagy más gondok is lehetnek? Előre is köszönöm a segítséget.
Szia,
A primer körben kis értékű 2-10µF/50V-os kondik szoktak lenni. Szerintem ha ez a kis elkó ennyire szétment lehet más probléma is ezért érdemes átmérni az össze alkatrészt a primer oldalon. Üdv
Úgy rémlik, 2,2 µF volt, de ott a párja a középső trafó tövében. Elrepült vele talán csak az egyik 2SC2625 is, és lehet, hogy a trafó sem élte túl, ki kell mérni. Megállt a ventilátora?
Külső tápforrásról működik a ventilátor, hogy amúgy működöt-t azt nem tudom.
Ebben nem 2SC2625 van hanem valami kinai D4515 tranzisztor. Ezek közül mind a kettő halott, szakadásba ment át. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |