Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   67 / 119
(#) pittti válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Idézet:
„hogy moccan a venti de ennyi. Egy táp csatlakozóba bekötöttem a 12 voltra eggy 12v21w os izzót az 5 v ra meg eggy 12v55w osat”

PC tápok próbaterhelésére nem szerencsés izzólámpát használni. Ezeknek a hidegellenállása (ami ugye induláskor terhel) kb. a tizede mint üzem közben, amikor már felmelegszik. A túl alacsony terhelést a kimenő kör védőáramköre zárlatnak érzékeli, és lekapcsolja a tápegységet.

Próbára bőségesen elegendő egy használaton kívüli HDD, vagy CD rom.
(#) avaki hozzászólása Feb 28, 2014 /

rádugtam 1 dvd írót ugyan azvan mëg rajta eggyi ventilátor is zöld földel nem csinál semmit ez eggy kompaq táp más a vezeték szine de zöldnek megfelelő fehér vezeték arra se csinál semmit

elvileg ez a lábkiosztás:
<1> +3.3 VDC +3.3 VDC Brown
<2> +3.3 VDC +3.3 VDC Brown
<3> COM COM
Black
<4> +5VDC +5 VDC Red
<5> COM COM
Black
<6> +5 VDC +5 VDC Red
<7> Com Aux Gnd (from aux board)
Grey
<8> PWR ok N/C
<9> +5V SB +5 (from aux board)
Turquoise
<10> +12 VDC +12 VDC Orange
---------------------------------------------------------------
<11.1> +3.3 VDC +3.3 (from aux board)
Pink
<11.2> 3.3V sense
<12> -12 VDC Fan CMD White w/
Red Stripe
<13> COM +3.3 VDC Brown
<14> PS - On +5 VCD -12V? Blue
(-12V)
<15> COM COM
Black
<16> COM Power On White (ONSTBY)
<17> COM COM
Black
<18> -5V COM Black (2nd wire,
black RTNRS)
<19> +5 VDC COM
Black
<20> +5 VDC +3.3 VDC Brown
<21> ------ +5 VDC Red
<22> ------ +5 VDC Red
<23> ------ +3.3 VDC Sense Brown
(3VRS)
<24> ------ Fan_sink White w/ Blue
Stripe
(#) kadarist válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Mi a típusa? Ez nem valami szervertáp, mert akkor a sense vezetékeket rá kell kötni a hozzájuk tartozó tápkivezetésekhez.

compaq pdp116p (elvileg ez van ráírva)
(#) didyman válasza pittti hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Soha az életben nem volt ezzel gondom, mindig halogénizzóval terhelek. Az alaplapi kondik még az izzószálnál is kisebb ellenállást jelentenek az induló tápnak.
(#) didyman válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Ha nem szervertáp, akkor is a sensing szálaknak illik bekötve lenni. Ezeknek a tápoknak van 3,3 V-os készenlétük is, de terhelni a főköri 3,3 V-ot is kell a stabil üzemhez.
(#) avaki válasza didyman hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

és arra mit kössek vagy mekkora izzót? és meik az? ami 2őn találok 3.3 voltot?
(#) zosza18 válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Szia! Nem tudom aktuális-e még, vagy már megoldódott a problémád. Én a hétvégén javítottam egy tápegységet. Ez volt a bajom nekem is, hogy amint ráadtam a gyújtást, moccant a venti és kész. Ezután kicseréltem a stand-by elkókat ami a bekapcsolás részén segítkezik. Ezután kicseréltem a kimeneti elkókat meg a 2db hálózatit is és láss csodát, ment azonnal hibátlanul. Azóta kifogástalanul működik! Hátha tudtam segíteni, ha meg már ezen túl vagy, akkor bocs, hogy beleugattam.
(#) avaki válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

igen megvan még a hiba vagyis nem hiba mert gépbe tökéletes de bekem azon kívül kellene bekapcsolnom de sehogy sem akar

az 5v 12v 3v ra izzó kötve és ugyan az moccan a venti és ennyi ezt a védelmet nem lehet kiiktatni vagy valakinek valami ötlete?
(#) zosza18 válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

A "sense 3.3V" kimenet vagy bemenet? Nem lehet, hogy arra adni kellene 3.3V-ot, hogy érzékelje a gépet? (Ezt csak kérdezem, nem tudom)
(#) didyman válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Visszacsatolás részére szolgáltat a hosszú kábel végéről pontos értéket. Nem a gépet érzékeli.
(#) didyman válasza avaki hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

A sima 3,3V-ra, nem az auxra. De azokkal is lehet gyengeség, érdemes egy-egy 100 ohmos ellenállással megfogni. terhelésnek 10 W-os égő is elég, a 12 V-os ágon sok is az 55 W, alig 5 A-rel terhelhető. A 12,8 V-os ágra is hasonló teher kellhet, aztán ki kell sakkozni, hogy melyikre van szüksége.
(#) minicooper hozzászólása Feb 28, 2014 /

Üdv.!
Van egy 400 W-os PC tápom amiből 15-20%-os processzorterhelés felett kihallatszik a tipikus 50hz-es hálózati zúgás. (a processzor TDP-je tehát fogyasztása 82W)
Ezekből feltételezem hogy nagyobb áramigény "miatt" zúg.
Továbbá a remek LED képernyőm is finoman hullámzik ami nem a képernyő hibája.
Kondenzátorhiba lenne? És ha igen mely kondenzátort kell cserélnem?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
(#) zosza18 válasza minicooper hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Véleményem szerint a 2db hálózati elkó a hunyó! Megismered onnan, hogy ez a 2 legnagyobb elkó kondi a tápban. Ott van a hálózati oldalon. 400V pár száz µF-osak. Ez az egyszerűbbik baj.
(#) didyman válasza minicooper hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

"Van egy 400 W-os PC tápom..mely kondenzátort kell cserélnem?"
Erre elég nehéz válaszolni..
"a processzor TDP-je tehát fogyasztása 82W"
Nem a fogyasztása annyi. Az mindig változik, a tervezett maximuma 82 W.
(#) minicooper válasza didyman hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

A "Van egy..." és a mely "kondenzátort kell cserélnem" közt volt némi szöveg.
Sajnálom, ennyi részletet tudtam leírni.
És igen tudom hogy a maximális fogyasztását jelenti,csak támpontnak szántam azoknak akik esetleg nem ismernék a TDP jelentését.(igaz helytelenül ezért bocsánat)
Szerintem lecserélem a hálózati kondikat aztán majd meglátjuk mi lessz belőle
Köszönöm!
(#) didyman válasza minicooper hozzászólására (») Feb 28, 2014 /

Igen, de a tápegységed típusa például nem, anélkül meg nehéz eltalálni, hogy melyik kondi lehet büdös.
(#) n0tr3adY hozzászólása Márc 3, 2014 /

Sziasztok!

Én egy kicsit komplexebb dologban kérnék segítséget, de kapcsolódik erősen a pc táphoz
Adott egy 3 hónapos új gép, noname 600W-os szuper n-power táppal.
Túlfeszvédős belkin elosztóról megy a technika.
Másfél hete nagyjából az a vicces jelenség, hogy bekapcsol magától a gép, ha leoltjuk a lámpát a szobában. Viszont a mért feszültségek a tápon bőven a 10%-os hibahatár alatt vannak. A lakás villamos hálózata decemberben lett átnézve, teljesen rendben van.
Merre nézelődjek?
(#) zosza18 válasza n0tr3adY hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szia! Zavarszűrőnél kereskedj szerintem.
(#) n0tr3adY válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Kicsit pontosabban?
Tekintve, hogy valami gubanc - földhurok lehet, hisz ha a videókártya átvált nagyfrekvenciás órajelre, az lcd monitoron remek vízszintes hullámzó vonalak jelennek meg (másik táppal is).
(#) zosza18 válasza n0tr3adY hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Hát konkrétan ahol bejön a 230V, onnanstól átnézném a kondikat. Tekercsek nem hiszem, hogy hazudnának, úgyhogy én elsősorban a kondikra néznék rá. Ez csak az én véleményem, lehet más tud konkrétabbat is.
Próbáld meg a túlfeszvédős elosztó nélkül! Ha már megtetted akkor hagyd figyelmen kívül ezt a mondatot.
(#) zoli01 hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok!
Volna egy problémám egy átalakitott pc tápal,szoval akkutöltönek van átalakitva már egy pár éve és rendesen muködött,most viszont beindul,a feszultség ok de bármijen terhelesre azonnal beleszol a védelem.Mi lehet a gond vele?
(#) n0tr3adY válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Nohát... Műszer nélkül, szemrevételezéssel nincs püffedt, kiszáradt kondi.
Üresben, terheletlenül betápolva remek 14-16 Khz jön ki a tápból. Kuka Köszönöm a segítséget!
(#) zosza18 válasza n0tr3adY hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Na akkor ezt gyorsan megjavítottad! Nincs mit, remélem máskor költséghatékonyabb javítást tudunk összehozni!
(#) luluzulu hozzászólása Márc 18, 2014 /

Sziasztok!
Van egy LC POWER LC6600 v2.2 tápom ami feladta a küzdelmet.
A standby 5v meg van, azonban nem indul el. Szétszedtem kiporoltam és láttam hogy ez egyik kis elkó szét robbant a primer körben. Sajnos semmi sem maradt belőle és az értékét sem tudom le olvasni.(a képen meg jelöltem) Milyen kondenzátor kell oda, lehetséges hogy ez miatt nem indul a táp? Vagy más gondok is lehetnek? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) zoli0078 válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia,

A primer körben kis értékű 2-10µF/50V-os kondik szoktak lenni. Szerintem ha ez a kis elkó ennyire szétment lehet más probléma is ezért érdemes átmérni az össze alkatrészt a primer oldalon.

Üdv
(#) didyman válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Úgy rémlik, 2,2 µF volt, de ott a párja a középső trafó tövében. Elrepült vele talán csak az egyik 2SC2625 is, és lehet, hogy a trafó sem élte túl, ki kell mérni. Megállt a ventilátora?
(#) luluzulu válasza didyman hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Külső tápforrásról működik a ventilátor, hogy amúgy működöt-t azt nem tudom.
Ebben nem 2SC2625 van hanem valami kinai D4515 tranzisztor. Ezek közül mind a kettő halott, szakadásba ment át.. 2drb 1n4148 diodát is cseréltem.(Ezek mind 2 irányba vezetek) Mi történhetett vele? Ja és milyen tranzisztort szerezek bele?
Következő: »»   67 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem