Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igazából nem,mert a 7805 hűtőbordája a testen van,közös az IC középső lábával.
GND-nek kéne lennie. Ha -5V-hoz méred akkor normális, egyébként nem.
Hello! Nézd meg a belső kapcsolását. Ha megemeled a GND-t akkor a kimenti védődiódák kimenetre adják a megemelt GND feszültséget. A bemeneten is van védelem, akkor sem lehet soros ellenállás nélkül beadni a 0/24V-ot. üdv!
Hello!
Az elképzelés ez lenne. Így a saját földjéhez képest csak 5.5V körül kapna, és az egész kapcsolásnak ez adná a GND-t így az egész panelen egységes lenne. A Táp GND-jét meg csak a panel potenciáljának előállításához használom.
És miért is nem nézed meg az adatlapon a belsejét?
Sziasztok!
Ennek az áramkörnek nézegettem az adatlapját, és ha jól gondolom, akkor van benne valami A/D-D/A konverter? Mert így a LED-en digitális jel megy át? Vagy analóg, csak modulálva van valami nagyfrekivel, és úgy viszi át? Egyébként mennyit ront a hangon?
Már délután megnéztem, nincs azzal semmi baj, ha a kimenetre kerül a megemelt gnd. A többi alkatrészt is e-szerint a feszültség szerint illesztem hozzá. Ami a bemenetet illeti láttam, hogy van ott valami, de érték nincs hozzá megadva sajnos.
Ja, ha téged nem zavar a kimeneten a 18V, engem biztos nem fog. Csak ne legyen a kimeneten semmi terhelés, mert akkor "oda" a megemelt GND is.. üdv!
Üdv Mindenkinek!
Van egy olyan problémám, hogy életre szeretnék kelteni egy TS118-3 (http://www.willow.co.uk/TS118-3eng.pdf) infravörös hőmérő szenzort. ez -2 és 5 mV közötti kimenő feszültséget ad le. Egy erősítést szeretnék készíteni. LM358-al el is értem, hogy a kb 0.5mV-ot felerősíti, de a negatív irányban is kéne érzékelnem a szenzort. Van egy TL071CN-em, adom neki a -5V, +5V tápot, de nem reagál, fix +3.7V kimeneti feszültséget ad. Próbálkoztam azzal, hogy az 5V-ot lecsillapítom LM358-al pár milvoltá, azt összeadó erősítővel hozzáadom a szenzor feszültségéhez, és úgy erősítek, de csillapításnál "zajos" lett a kimenet. Összegezve: -2mV és 5mV ot kéne erősíteni 0-5V közé. Van 2xLM358 meg 2xTL071CN. Hogyan? Help mee, 3 hete ezzel szenvedek meg a netes hibás tutorialokkal! :'( (Ha valaki tudna készíteni egy kapcsolási rajz skiccet, vagy rávezetni a megoldásra eszméletlenül megköszönöm!)
Köszönöm, már megoldottam. (azzal amit írtál)
Egy rajzot csatolhatnál, hogy lássuk miről beszélsz.
Az LM358-nak szimmetrikus a tápja (+ / - 8V pl) ?? Igazság szerint ilyen mV-okra valami precíziós műveleti erősítő kéne . . . A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Hát igen, ehhez már valami nagyon precíz műv. erősítő kéne. Például CA3140. Tera Ohm -os bemeneti impedancia, és 6uV/°C bemeneti offszet drift jellemzi.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Igen tudom. Ezen is gondolkodtam.
Arra gondoltam, hogy párhuzamosan kapcsolok 4-5 zénert, hogy minél kevésbé legyen terhelésfüggő a feszültség. 5 zéner esetén kb. 0.3-0.4V feszültségemelkedésre számítok a megemelt GND-n. 5 LED és kb. 10 IC (flip-flop és ULN,UDN meg egy 555) lesz a maximális terhelés. Nem tudok jobbat kitalálni az alkatrészek minimalizálása érdekében, de nem vetem el egyenlőre a 24V.os előtét ellenállásokat sem.
Hát. Csináltam még régebben, de nem sokat árul el. Ez lenne az első lépés, hogy legalább valamit erősítsen. A TS118-3 milivoltokat ad le. -2től+5mV-ig. Ezt erősíteném.
LM358-nak nem szimmetrikus a tápja, GND-VCC, 5V-al hajtom meg(Arduino). Az LM358-al tudom erősíteni a pozitív feszültséget, de ez kevés, nagyon fontos az az érték, amikor a szenzor negatív feszültséget ad. A TL071CN opamp szimmetrikus tápú, de az nem nem reagál semmire, mintha hibás lenne. Valami ötletre lenne szükségem, hogyan tudnám ezt kivitelezni, meg milyen eszközökkel. Sajnos laikusként belevágtam ebbe a projektbe, és meg kéne csinálnom.
Szia!
Csináld meg ezt a szép illesztőerősítőt.
Sziasztok! Remélem, jó helyre írok, ugyanis teljesen amatőr vagyok... Egy csillárt szeretnék átalakítani úgy, hogy a rajta lévő 24 db halogén izzót led égőkkel váltanám ki. Sajnos az eredetileg kinézett tápegység nem fért bele a csillár feletti burkolatba, ezért egy üzletben azt ajánlották, hogy két kisebb (konkrétan egyenként 36W-os, 3A-es) tápegységet (ezeknek már lenne hely) kapcsoljak párhuzamosan, és ezzel megoldható a probléma. Az égők egyébként párhuzamosan vannak kapcsolva, a ledek 3W-os power spot égők. Kérdésem, hogy megoldható-e a tápegységek párhuzamos kapcsolása úgy, hogy a ledeket a csillár szerkezeténél fogva nem tudom csoportokra osztani? Vagyis a tápegység megfelelő egyenáramú kivezetéseit lehet-e/szabad-e közösíteni? A magasfeszültségű bemeneteket gondolom igen, vagy nem? Előre is köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Van egy LM 35 DZ hőérzékelőm. Az alap bekötés (+2˚C ... +150˚C "FIGURE 1.") nem jelent problémát, de a másiknál (FIGURE 2) nem tudom hogyan válasszam meg az R1 ellenállás értékét.
Szia!
Ott van alatta: R1 = −VS / 50 μA Azaz, ha pl ±5V-tal hajtod meg, akkor 5/0,00005=100000ohm =100Kohm
Sziasztok. Szeretnék építeni egy 2x80wattos erősítőt két tda7294-el. Nyák terv, képek, minden megvan hozzá de viszont nekem a nyák rézmentes oldala ha beforrasztom az alkatrészeket, pont a tükörképe lesz a képen látható elrendezésnek. Mit csináltam rosszul?
Itt van a nyák terv, kép a kész áramkörről és beültetési rajz:
Szia!
A tervek vasalásos technikához vannak előkészítve, ezért a tükörkép-nézet.
Hát nem csoda. Úgy nem lehet bekötni ahogy rajzoltad. Nem biztosítottad a műveleti erősítő (+)bemenetének offszetáramát. Vagyis végülis igen, de a szenzoron keresztül. Az meg így elég hányásos megoldás. Ha mindenképp el akarjátok sumákolni a negatív tápfeszt (amit nem javaslok!), akkor egy adott értéket (feszültség) kéne kitüntetni virtuális 0-nak. Mondjuk a 2,5V-ot. Az erősített jel pedig mindig ehhez adódna hozzá előjelhelyesen. De mondom: ezt nem tudjátok megcsinálni, mivel nincs olyan pontos referenciátok (mondjuk 2,5V-os), ami tápfesz és környezeti hőmérséklet változásra nem mászkálna el!
Én úgy értettem, hogy az általam elkészített erősítő az oldalon talált kész erősítőnek a tükörképe. Minden a rajz alapján van bekötve csak épp tükörkép az egész és meg sem mukkan, még csak alapzaj sincs. Én arra gyanakszom, hogy a TDA-kat fejjel lefele kellene bekössem, hogy valahogy kijavítsam a tükörkép hibát.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Szia!
Nem csak a TDA-nak számít, hogy hogyan tetted be. A többi alkatréstnél, mint példálul az elektrolit kondenzátoroknál is nagy gond ha fordítva van. Szerintem csinálj új panelt ami már helyesn áll.
Szia. Köszi a választ, de a kondenzátorok polaritására vigyáztam. Mi az oka annak, hogy nekem tükörkép jött ki?
Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy átlehet e alakítani egy olyan hifit sztereóvá, melynek a kimenetei szét vannak osztva mély, közép, és magas hangszíntre?
Szia! Látom nem kerested fel a témáját. A próba során ebben a szerencsétlen esetben a bemenetre került a tápfeszültség, ezt az IC nem szokta tolerálni.
Az eset tanulsága, hogy figyelni kell a rézoldali feliratok olvashatóságára, az eligazít a tükrözés dolgában. Ajánlanám ezt a tervet.
Sziasztok!
Ez a kapcsolás működőképes? Mert összeraktam, és hiába nézegetem szkóppal a kimenetet, nincs rajta semmi, ha megérintem a bemenetet. A 24V-ot megkapja.
Szia! T1, T3 kollektorán ott a tápfeszültség nagyjából fele?
Szia!
Feszültséggenerátorokat nem kapcsolunk párhuzamosan. Esetleg ha egy egy ellenállást teszel sorba mindkét tápággal, az ellenállás utáni részeket már összepárhuzamosíthatod. Mondjuk azt sem értem, hogy a ledeket eleve hogyan teszed párhuzamosan. Vagy teszel eléjük ellenállást? |
Bejelentkezés
Hirdetés |