Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Elvileg igen. A kimenet ~775mV teljes kivezérlésre általában, bár van már a 2.5V-os rendszer is.
Olvasnivaló
Köszönöm. Nagyon sokat tanultam a keverőpultok belső világáról és építési módjáról,nagyon jól jött.
Csatlakozom az előttem szólóhoz!
"Ismétlés a tudás alfája és omegája"! Nagyon jó, köszi én is!
Üdv!
A kollégiumomnak elromlott a keverője. Hozzám került javításra, és elakadtam. Sajnos nem találok hozzá rendes kapcsolási rajzot, csak egy hibásat. A hiba az IC-k számozásában van. A hiba helyét megtaláltam, de nem találom a panelon. Bármelyik bemenetére adva jelet, tisztán eljut a kapcsolási rajzon jelzett C94 - C95 kondiig, de az IC49 2-es és 6-os lábain már torz. Második menetben az IC49 2-es és 6-os lábaira adtam jelet, és a MAIN2 OUT RCA csatlakozóján mértem, és itt már szépen áthalad a jel, torzítás nélkül. A következtetésem az, hogy az IC11-el van a probléma. De a panelon az IC11 az egy 8lábú műveleti erősítő, a rajzon pedig van 9es láb is, valamint nincs kontaktusban az IC49-el. A kérdésem az, hogy mi lehet az az IC11. Nem találkoztam még ilyen rajzjellel. Köszönöm a segítséget, előre is!
Szia! Ha ennyire az IC11-re utal a hiba, rajzold vissza ezt a részletet. Milyen IC van itt?
Szia! Az alulméretezett trafó túlzottan melegszik, vagy nagyon leesik a szekunder feszültsége. Ez utóbbi akkor okoz zajt ha feszültségstabilizátor van benne és nem marad elég feszültségesés a szabályzáshoz. A zaj ilyenkor búgás jellegű.
Üdv!
Többrétegű a nyák, tehát a visszarajzolás nem olyan egyszerű. Különben már megtettem volna. Az IC11 egy másik panelon van, és az egy 4580. A rajz szerint egy panelon kéne legyen az IC49-IC38-IC58-al. Ha tudnám, hogy mi az az IC11 valójában, akkor könnyebben megtalálnám. De mint említettem, nem találkoztam ilyen rajzjellel.
Nekem olyan kéz melegre melegszik fel,de talán kicsit búg,de nagyon sistergős,akkor marad a mosás,ebbe borult bele cola,vagy kávé nem tudom de ragad mindene
Az 5241-re sajnos semmilyen értékelhetőt nem találtam.
A sistergés valószínű oka, hogy a panelre került szennyeződés vezetőképes.
Igen, én sem, de még sejtésem sincs, hogy mi lehet az. MIC_ON-hoz van valami köze, de próbáltam "kicsipogni" hogy a 2db MIC_ON kapcsolóból valamelyik kapcsolatban van-e valamelyik IC-vel. Hiába.
Igen, ez az a sajnálatos eset amikor a gyártó a változtatás jogát fenntartja, de a módosítást nem dokumentálja.
Az egy Mitsubishi dual VCA M5241L tipusu chip
A MIC ON meg a központi proci jele. Igy azt aligha tudod kicsipogni. A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
Sziasztok!
A nyárra tervezem egy keverő építését , sok-sok kapcsolást néztem itt is és könyvben is, viszont nem merek egybe se bele vágni mert félek hogy olyat építek meg ami már felépítésből adódóan zúgós stb.. esetleg valaki tud-e ajánlani nekem olyan kapcsolást , amit megépített és jó?Szükségem lenne 3 bemenetre (Minimum).Illetve mellékesen egy fejhallgató fok kapcsolásra lenne szükségem a keverőhöz. Köszönettel Balázs!
Szia! Nem a fel-, hanem megépítéstől zúg egy keverő. Annyi megbecsülhető, hogy minél több aktív elemet (műveleti erősítőt) tartalmaz annál nagyobb kihívás az elkészítése.
A nyomtatott áramkör, huzalozás, dobozolás mind hatással van a végeredményre. Úgy tűnik, egy hibás gyári készülék kijavítása, felújítása egyszerűbb és olcsóbb mint nulláról megépíteni. A végeredmény esztétikumáról meg nem beszélve. Amúgy valamilyen rajzzal kacérkodsz már?
Szia!
Van egy pár tippem... csatolom őket Első tipp őt nézegettem eleinte de megkérdeztem egy valakit és azt mondta hogy a potik előtti ellenállások hatással lennének egymásra és ebből adódóan akár zúgna is az egész. Gondolkodtam a 4.15-ös ábrán lévőbe, csak nemtudom a bc109 mennyire zajos És végül ő Az utolsóban bíznék a legjobban jó kis kapcsolásnak tűnik , te mit gondolsz? Köszönettel Balázs!
Üdvözletem, hozzám került egy phonic mm 1705-es keverő, jobb oldala nem működik a jobb oldala, már 7 ic-t kicseréltem, mert kijött a tápfeszültség a kimenetére.
Semmi ötletem nincs, hogy még mit csináljak rajta. ha a monitor állásba van a kivezérlés jelző akkor ott jelzi, hogy van kimenő hang. Egyébként minden jó rajta, csak nem jön ki a jobb oldalán hang a mester csatornán. Ötlete van-e valakinek?
Az "És végül ő" lenne a legjobb választás.
Jó úton jársz, csak még nem jutottál el a hibás IC-ig. A műveleti erősítő adatlapján megtalálod a kimeneti lábat/lábakat. Nem lehet kifeküdve a tápra! Külső erősítővel bele tudsz hallgatni, és megtalálod hol vész el a jel. A biztonság kedvéért 100nF-dal és 47k-val illeszd!
Szkópal lekövettem, 1 ic-t ki is szedtem és utána már időm nem volt.
Ezen az ic-n nem jött ki elméletileg semmi se. Ez lesz a következő epizód. Ilyen ic volt benne mint amit mellékeltem.
Azért első sorban mechanikai eredetű problémát keress: poti, kapcsoló, vezetősáv repedés, hibás forrasztás. Gyakori előzmény, hogy belefolyt annak idején valami.
potik rendben vannak, forrasztásokat végig néztük. Vezetősáv?
Forrasztás? Nem hinném, hogy valami bele folyt volna, ugyanis azt látni lehetne.
Sziasztok!
Már volt szó erről a keverőről, de még kérdezni szeretnék egy-két dolgot. A fő keverő modulnál ki kell hagyni a C1 utáni R3-mat, akkor a C2 utáni R4-et is? A másik kérdésem az lenne, hogy ha két mikrofont és egy line jelet szeretnék keverni, akkor kell két bemeneti erősítő, utána a két tónus szabályzó, és ezután ugye két fő keverőerősítő kell? Engem az zavar meg, hogy a fő keverőnél egy bemenet és két (bal-jobb) kimenet van. Ugye ettől még a sztereó jelem nem lesz sztereó, tehát kettő kell, viszont akkor úgy fog kinézni a kimenetem, hogy a sztereó végfokot köthetem mondjuk a két jobb kimenet pontra és marad két bal kimenetem? Köszönöm!
Helló!
A kapcsolás szimmetrikus, tehát ha elhagysz egy alkatrészt az egyik oldalról, akkor a párját is hagyd el a másikról. Nem tudom, miért akarod kivenni, de ha jó okod van rá, vedd ki. Én R1 és R2 közötti összekötést elvágnám, a bal és jobb oldalt az ellenállásokon vezetném be, így működne a PAN szabályzás is, sztereó bemenetből sztereó kimenetet kapsz, ha a PAN poti középen van, nem csinál semmit. Vagy P1 helyett sztereó potit raksz be, és ugyanúgy jársz el, ahogy írtam. A bemenő modulnál nem tudom, van-e értelme a plusz tranzisztoros fokozatnak, én kihagynám, szerintem csak torzítást visz a rendszerbe, a műveleti erősítő torzítása egyébként is kielégítő, erősíteni is tud bőven, nem látom indokoltnak ezt a megoldást.
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy el tudjam dönteni, hogy a Behringer xenyx 502 típusú keverő kimenete szimmetrikus-e. Tudom elég amatőrnek hangzik, de a Zaj.hu-n azt írják, hogy szimmetrikus, de a mellékletben csatolt kapcsolási rajz alapján én ebben nem vagyok biztos. Előre is köszönöm. Üdv.b
Igen szimmetrikus, magyarázat a negyedik ábránál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |