Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Holnap még átnézem az egészet újra. Ma nem jártam sikerrel.
Szia!
A (trafó)vasra jellemző érték (erővonalszám/m2); táblázatból, adatlapról lehetne megtudni, ha volna minden vashoz. Nincs rá(nagyon) szükség, mert jellemző bizonyos vasanyagokra, a gerjeszthetőség. Általában: Si ötvözésű (egyszerű) lemezekre, 0.8-1.1T; Hypersilre (vágott szalagvas), 1.2-2T; a spéci, Permalloy, Hypernick, stb., az adatlapjukról(a táblázat itt van valahol). Ferritek/porvasak, szintén adatlap(gyártó). Ebből is kering itt egy-kettő. Feltéve, hogy van valami jelölés a vason(ferrit), vagy színjelzés. A méretezésnél Te határozod meg (a lehetőségen belül), mekkora legyen a gerjesztés. Pl. kimenő trafóknál a szokásos(megengedhető) gerjesztés ~felével számolunk. Hosszú(állandó) üzeműeknél az alsó határon szokás (Pl. biztonsági tr.). Rövidebb időre túl is lehet gerjeszteni (heg. tr.) Nagy vonalakban ennyi.
Miért akarod 9V-ról üzemeltetni?
Szia!Mert volt egy ilyen gyújtóm és amíg emeltem a feszültséget erősebb lett az ív.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
Sziasztok
Valaki tudna egy N csatornás mosfet-et ajánlani (600V, 9A) K2645 Helyett kellene ami kapható, triviálisabb tipus kellene. Köszi. Üdv
Sziasztok, ezt a kapcsolást, hogy kéne módosítanom, hogy NPN tranzisztor kelljen bele?
Köszönöm!
Sehogy, mert többe lenne a leves, mint a hús.
Sziasztok!
Van egy referencia feszültségem, 0.025V-tól 0.15V-ig tudom állítani (áramkorláthoz). A tervem az, hogy amikor tekerem a potit, akkor ezt a feszültség változást érzékelem, ilyenkor behúzna egy 5V-os 160ohmos relé, és a potméter nyugalmi állapota után még 1-2mp-ig behúzva is maradjon. Eddig jutottam el. A kondenzátor értékére 100nF-ot alkalmaznék. Problémásnak érzem azt a részt, amikor a potméter nincs forgatva. Ilyenkor a kondenzátor szivárgó árama a műveleti erősítőbe folyik, ezért az invertáló bemenet 0,15V-ot kap. Az késleltetést be tudnám állítani a kimenetről visszacsatolt ellenállás-kondenzátor soros taggal? A relé elé szükséges ellenállást már kiszámoltam. Köszönöm a segítséget.
Hello! Nézd meg Attila forrasztóállomásában hogyan van ez megoldva. Egyébként a referencia feszültséget nem kell 25..100mV-ig szabályozni és azt feldolgozni, le lehet azt osztani nagyobból is. üdv!
Szia.
Meg van, köszönöm. Ez az Attila már mindent megcsinált, ami nekem eszembe jut! Van 2.5V-os referenciám, ezt leosztom ahogyan kell, amit majd megkap a műveleti erősítő, és itt le is osztom a megfelelő arányban. Így egy IC tokot megspóroltál nekem. Köszi!
Köszi!
Üdv!
Igen, ezzel kezdtem. Megépítettem, aztán írtam is hozzá, hogy nagyon sok a hiba benne. Pontról pontra követtem, és használhatatlan értéket adott le. Utána próbálkoztam, és ugyanúgy megakadtam mert +0,5mV-nál ad helyes értéket. Nekem a teljes skála szükséges, a negatív is.
Hát, laikusként próbálkoztam, úgy működésbe jött Neten találtam egy kapcsolási rajzot, pont az általad említett 2,5V-os eltolással. Bár az fura volt, mert 11.000x erősített. Viszont így, hogy leírtad, megértettem azt Tudnál olyan erősítőt ajánlani, és egy minimális kapcsolási rajzot, amivel elérhetem, hogy erősítsen? +5v, gnd, és -5v ot elő tudok állítani.
Hello! Ha nem gond én válaszolok, hogyan lehet a kérdést kezelni, de nem itt, hanem a műveleti erősítők topikjába, mert oda való a kérdés. üdv!
Sziasztok! A kérdésem a következő lenne: van ez a rajz.
2x40W-os égőt elbír ezekkel az alkatrészekkel? A BT 138-ra kell hűtés? A DB3 diak-ot mindegy hogy kötöm be? ilyet még nem használtam. Melyik a Fázis,és melyik a O? Köszönöm a válaszokat!
Hello!
- Természetesen elviszi a 2x40Wot. - Nem kell hűtés. - A Diac rajzjelén is látszik hogy belül szimmetrikus eszköz van. Tehát mindegy hogy van bent. - Mindegy melyik a fázis vagy a nulla. De általában az izzó egyik pontját a nullára szokás kötni.. üdv!
Hello!
Okés. Akkor gondolom így jó. Köszönöm! Üdv!
Igen. Amire még nagyon figyelj, hogy a triak hűtőzászlója közös az A2-vel, vagyis fázis van rajta. Ha esetleg melegedne, akkor egy kis 2x5cm-es L alakú alu lemezt csavarozz a triakra, és továbbra is figyelj, nehogy érinthető legyen a hűtőfelület. Üdv.
Sziasztok! Erről hogy tudhatom meg, hogy micsoda, és hány voltos? Kb. akkora mint egy 3mm-es LED.
Én kiégett rizsszem izzónak nézem. És ha tényleg kiégett (nem mérhető az ellenállása), akkor csak a beépítési környezetéből lehetne megmondani, hogy hány voltos, és mekkora teljesítményű.
Sziasztok
Szerintetek mos-fet-et lehet IGBT-vel helyettesíteni? Még nem használtam ilyet. Üdv
1,250M ohm
Ezenkívül van egy széttört hosszabbítókapcsolóm, aminek a glimmjét használnám. Mindkét végén volt 150k ohm-os ellenállás. Fontos, hogy így legyen, vagy elég egyik oldalra is 300k vagy egyik oldalra 150k is akár? A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Háááát, azzal már sokra nem mész.
Az már csak valami elszenesedett cucc maradék-ellenállása lehet, vagy a kezednek, ha úgy fogtad meg méréshez. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Nem a kezem. Figyeltem rá, többször is. Közben fordult már többször, és pattogott is, mert pár cm-ről rápottyantottam a műszer kapcsolójára. Olyan izzószálat nem is láttam még ami nem szakadt el. Igaz, itt kis helye van, könnyebben tartja magát, de ha elégett valami lenne, csak szétment volna nem? Nem lehet, hogy ez is glimm?
Nem tudom, lehet-e helyettesíteni, de azt hiszem, sokkal drágább, ezért nem érné meg.
Nem tudom, ha van merszed, egy 100Kohm-os ellenálláson keresztül óvatosan adj rá ~200V-ot.
Okés köszönöm! Akkor működés közben nem fogom megnézni hogy meleg e vagy sem Üdv.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |