Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2271 / 3993
(#) pleso válasza NyariG hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Szia!
Ha a villás saru 4mm-nél nem kisebb akkor ezzel tudod rögzíteni nyákon.
Vagy ahogy te is írtad, átfúrod és átmenő csavarral rögzíted.
(#) richt3r hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok! 2 hónapja vettem észre, hogy a PC-m tápegységéből magas frekvenciájú éles hang hallható, néha cifrázza, és változik e hang frekvenciája fel le, pl amikor az egeret mozgatom, vagy megmozgatom az alaplapi ATX csatlakozót. Szétszedtem, kiporoltam, nem segített a helyzeten. Egy 450W-os tápegységről van szó, nincs túlterhelve. Mivel lehet a probléma? Hogy tudnám elhárítani?
(#) kérdező hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok!
Kaptam egy selejtezett teljesítményszabályozót. A poti kontakthibás, de kicserélem. Az van ráírva, hogy 400W, max. 2000W. A biztosíték 10A-os. Ezek szerint rövid ideig lehet ekkora teljesítménnyel terhelni. Néztem a tirisztorok hűtőbordáit, nem valami nagyok. Én igazából 1500W-tal akarom folyamatosan terhelni. Ehhez elég megnagyobbítani a hűtőlapokat, esetleg ventilátort lehetne beleépíteni, vagy nagyobb teljesítményű félvezetőket tegyek bele. Majd szétkapom, megnézem a típusát is a tirisztoroknak.
(#) gkari válasza kérdező hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

A tirisztor hőtermelése csak a nyitófeszültség (adatlapon) és az áram szorzata, lehet, hogy nem kell nagyobb, egyszerüen próbáld ki a terhelés óvatos növelésével! Az adatlapon a max. hőmérsékletet is illik közölni. Ha a jelenlegi tirisztorok is elviselik a 2000W-nak megfelelő áramterhelést, akkor felesleges cserélni. másik tirisztor sem melegszik jobban, ezek nyitófesz.-e ált. néhány V-nál nem nagyobb.
(#) kérdező válasza gkari hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Értem. Ráteszek egy 2kW-os rezsót, aztán kihúzás után megnézem, mennyire meleg. Hőmérsékletet nem tudok mérni, csak úgy kézzel.
(#) kérdező válasza gkari hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Itt vannak a tirisztorok. Nem találok adatlapot. Ha esetleg kipurcannának, gondolom könnyen helyettesíthető más típussal. Egy ventilátor simán elfér kis trafóval együtt.
(#) kérdező válasza kérdező hozzászólására (») Márc 25, 2014 /

Nem is melegszik olyan nagyon. Simán bírta a 2000W-ot.
(#) cupika97 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok. Segitséget szeretnék kérni ebben az ügyben.
(#) gammabuta hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok!

Két kisméretű fullHD action kamera felvétel indító/leállító gombját szeretném közösíteni, hogy S3D videók készítésénél egyszerre induljon el a felvétel és így eleve szinkronba legyenek a videok.

(Most még a kis kapcsóló lábainak a bekötését se tudom de majd talán egy vezetékkel rövidrezárogatva a 4láb valamelyikét 2esével csak rájövök.
Persze aki tudja mi erre a jobb módszer az is jóljönne, kép mellékelve.)

Arra kellene tanács, hogy a közösítéshez létezik-e valamilyen könnyen beszerezhető mikrokapcsoló ami kb egy időpillanatban két független kört tudna kapcsolni?

Ha nem létezne ilyen könnyen beszerezhető mechanikai megoldás akkor arra gondoltam 2db MOC3020 optocsatolóval oldom meg és az optocsatoló működtetéséhez felhasználom az egyik készülében a 3,7Voltos litiom akkut.

Ez lenne a járhatóbb út?

Köszönettel. GB.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) bence666699 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Helo.
Mármint az sd hüvely??
Idézet:
„Ez egy nagy kalap sz**r.”
??
(#) mikrokapcsolo válasza gammabuta hozzászólására (») Márc 26, 2014 / 1

Helló!
A nyomógomb ami jelenleg a panelon van, Ilyen, legalábbis valószínű. A linken találsz egy adatlapot is, abból látod a lábkiosztását. Létezik ugyanilyen kis kapcsolóból 2 áramkörös is, az a legegyszerűbb. A megfelelő 2-2 vezetéket kell rákötni, és kész is. Ami inkább beszerezhető, az egy sima 2 ák.-ös nyomógomb, de nem ilyen mütyürke, hanem olyan rendesen megnyomható méretűben. Nem kell ide semmilyen bonyolult elektronika. Ha mégis fontos, akkor a kapcsoló helyán kimérve, egy tranzisztorral is helyettesíthető, és akkor egy ák.-ös gombbal is működtethető.
Üdv.
(#) forma3 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy a TV-kben található PTC ellenállások (lemágnesezéshez) nagyjából minden tv-nél egyforma tulajdonságúak, cserélhetőek szinte bármilyen fajtával ami azonos lábszámú? Illetve hogy miért alkalmaznak 3 labút, mivel tud az többet?
(#) vladcepes hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok! Olyat szeretnék kérdezni hogy a BS170-et szeretném helyettesíteni smd be. Találok valahol olyan táblázatot ahol írja hogy milyen típus jó oda? Köszönöm a választ!
(#) pufirizsa hozzászólása Márc 26, 2014 /

Sziasztok!
Most etetőhajóról van szó de teljesen mindegy 2db 6V 7Ah akku van sorba kötve.Olyan kérdésem lenne ,hogy szoktatok vagy kell akkuvédő modult használni, hogy elkerüljétek a teljes lemerülést vagy valami mást?Navy power 50A szabályzott használok ha fontos lenne
(#) Prendick válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Itt nézz körül!
Egyébként a BS170-nek van smd megfelelője: MMBT170. (RET)
(#) kadarist válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

A gugli egy jó táblázat.
(#) proli007 válasza forma3 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Hello! Hellyel-közzel egyformák ezek. A PTC a hőmérséklet növekedésre megnöveli az ellenállását, így lecsökkenti a demagnetizáló tekercs áramát. A hőmérséklet növekedést, a rajta átfolyó áram hozza létre. Vagy is ahhoz hogy a hő megmaradjon, áramnak kell folyni rajta. A háromlábúban két PTC van, az egyik a hálózati feszültségből hővezetéssel fűti a másikat. Az tartja melegen azt, ami a tekercsel sorba van. Így azon nem kell áramnak átfolyni, ahhoz hogy melegen maradjon. Vagy is jobban le tud csökkenni a tekercsen átfolyó áram ezáltal.
A PTC egy egyszerű módszer, de azért műszakilag szebb az, amikor erre külön demagnetizáló áramkör van beépítve, mint a monitorok esetén. Mert állandóan fűt, és csak akkor hatásos, ha valaki fizikailag is lekapcsolja a TV-t a hálózatról, nem csak a távirányítóval. üdv!
(#) esemve hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!

Újabb buta kérdés tőlem nektek: Az létezik, hogy egy dugasztápból 50hz-es egyenáram jön ki? Frekvenciamérőt építek, már majdnem kész is vagyok, de folyamatos 50hz-et mér, elemről meg jól működik...
Ha létezik akkor az simítható-e? 7805-be megy amúgy bele, a stabkocka előtt és után meg egy-egy 250µF -os kondi van. Rajzot csak azért nem mellékelek mert csak az elmélete az érdekes, hogy máshol keressem-e a hibát, vagy a dugasztáp lehet a ludas.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) bbalazs_ válasza esemve hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Lehet ludas. De inkabb szaggatott vagy hullamzo egyenaramnak neveznem.
Szkoppal nezd meg. Tokeletesen ugysem lehet kisimitani. Esetleg vess egy pillantast a dugasztapban levo diodahidra es elektrolitkondira, mennyire vannak oda.
Esetleg masik dugasztappal nem probaltad? PC-taprol nem probaltad? Trafos dugasztap vagy kapcsolouzemu dugasztap?
(#) esemve válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Csak labortáppal néztem meg 9V-os elemmel akkor jó. Kapcsoló. Másik dugasztápom nincs azért nem tudom simán csak cserélni, de akkor lehet az lesz belőle. Szkópom meg sajnos nincs
(#) nagym6 válasza esemve hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Idézet:
„folyamatos 50hz-et mér,”

Ennek oka lehet az is, hogy a környezetből-levegőből a bemenet veszi az 50Hz-et.
(#) eSDi válasza esemve hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Üdv!

Amikor én építettem a frekimérőmet, akkor nekem sem volt szkópom. A megfelelő tápfeszültséget a egyenirányítás után DC-DC-vel állítottam elő, ehhez számolással választottam ki a megfelelő szűrést. Ezután pedig csodálkoztam, hogy az erősítőfokozat összeszed mindenféle zajt és ezáltal üresjáratban párszor 10kHz frekit mért. Visszavettem az erősítést és úgy használtam. Most, hogy van szkópom, rámértem és látszott, hogy brutálisan bele szövegelt a DC-DC a tápfeszbe. Szóval ebből az egészből azt akarom kihozni, hogy nagyon jó tápszűrés kell egy ilyen műszernek, főleg az erősítőfokozat körül nagyon fontos a hidegítés és a plusz szűrés. Amióta ezeket kijavítottam, egyáltalán nincs tápzaj a mérendő jelen, az erősítő után legangyobb erősítés mellet sem.
(#) esemve válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Lehet, nem tudom. Labortápról nem csinálja, így viszont ha megérintem a bemenetet vagy akármit dugok rá akkor akkor 50hz lesz az eredmény. Na mindegy, szerzek egy másik tápot aztán kiderül, hogy az megoldja-e, ha nem akkor majd rakok fel rajzot köszi mindkettőtöknek.
(#) esemve válasza eSDi hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Na akkor utána megyek ennek is köszi!

A bemenetet kösd testre, akkor onnan nem vesz semmit. Ha megérinted a bemenetet, rólad veszi az 50Hz-et, mert egy nagy antenna vagy az 50Hz-nek, amit a környező hálózat sugároz.
(#) forma3 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Köszönöm!
(#) esemve válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Tényleg így van, ha testre megy akkor 0Hz :\ A bemenet pedig ellenállással amúgy is a gnd -ra megy :\ Hmm.

Idézet:
„Tényleg így van, ha testre megy akkor 0Hz”

Ebből tudni, hogy a bemenetről vette az 50Hz-et.
Idézet:
„A bemenet pedig ellenállással amúgy is a gnd -ra megy”

Az az ellenállás még nem jelent rövidzárat a bemenő 50Hz-nek, ettől az ott marad.
(#) NyariG hozzászólása Márc 27, 2014 /

Nincs valakinek véletlenül egy 7állású fözölapkapcsolóról rajza hogy hogy vannak összekötve a dolgok?
Szeretném kiváltani relékkel, amit egy pic-cel kapcsolgatnék.
(#) kérdező hozzászólása Márc 27, 2014 /

Sziasztok!
Kaptam egy selejtezett, de alig használt szünetmentes tápegységet. Ha akkumulátorról megy, néha csipog. Ez eléggé zavaró. Ha lekötöm a zümmögőt, akkor működőképes marad?
Következő: »»   2271 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem