Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2264 / 3996
(#) fater0827 hozzászólása Márc 15, 2014 / 1

Üdv mindenkinek
Találtam egy Orosz oldalt Rádió és adó-vevő sok egyéb dolog programok .
Üdv
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Hello! Leginkább magadnak rajzold le, mert itt valami nem kerek. Ha felfelé relé van, lefelé miért nincs? Akkor ott hogy időzítesz, mi állítja meg? Biztos meg lehet oldani, de rajzold le magadnak, hogy nincs-e benne logikai bukfenc a vezérlésben. (Javaslom, hogy egyébként is szokj rá, hogy mindent lerajzolsz. Úgy látni és mások is úgy tudnak segíteni ha kell.)
üdv!
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Szia. lefelé nem akarom automatán vezérelni lefelé a hozzá tartozó gomb nyomásával akarom csak használni. szóval csak felhúzásra kell a kiegészítés. Csak még azt nem találtam, ki hogy az időzítő a vezérlő jelet miről kapja. Lehet, hogy a centrál zár motorja fogja adni mivel az csak egy jelet adna neki. Az irányjelző 3at villog így elhúzódna( bár ugye a végállás kapcsoló lenullázza az időzítőt), ezt még megálmodom. Bár nem tudom mikor lesz az egészből valami ez még nagyon csak a fejben elkezdőtött szakaszban áll.
(#) ZorK_D hozzászólása Márc 15, 2014 /

Sziasztok! Adott egy 30V DC 5 Amperes kapcsoló üzemű tápegység. A kimenő feszültsége fix, viszont én szeretném szabályozni valahogy. Mi a legegyszerűbb módja ennek? Mekkora poti, milyen segédkapcsolás szükséges, és hogy illetve hova kellene bekötnöm egy ilyen kapcsoló üzemű tápegységbe? Kapcsolási rajzom nincs róla, egy noname dugaszból lenne a panel. Újat nem akarok építeni, hanem valahogy a meglévőt kiegészíteni. Köszönöm!
(#) jog27 hozzászólása Márc 15, 2014 /

Sziasztok!

CD4072 és CD4075 kimenete terhelhető annyi árammal ami egy Led meghajtását jelenti (kb. 20-25mA)? 5V-ról hajtanám az IC-ket. Ha lehet, akkor mekkora előtét ellenállásra lenne szükség?
Köszi
(#) exabit hozzászólása Márc 15, 2014 /

A múltkorában építettem egy HEstore-os kitből digitális hőmérőt. Közben azonban felmerült az igény, hogy két szenzort építsek bele amelyek között egy kapcsolóval lehetne váltani a kinti és benti hőmérséklet kijelzéséhez. A hőmérő egy 1N4148 diódán esett feszültség alapján mér. A kérdésem az lenne hogy ha veszek mondjuk 50 diódát akkor lazok között lehetséges találni két darabot amelyeknek a karakterisztikája megegyezik?
(#) richt3r hozzászólása Márc 15, 2014 /

Sziasztok! Az lenne a problémám, hogy van egy 450W-os fúrógépem, viszont a mai használat során amikor újra elindítottam, iszonyatosan zúgott, a motor csak nagyon lassan pörgött. Akinek ismerős a hibajelenség, le tudná írni, hogy ilyenkor mi a teendő, esetleg hogy lehetne orvosolni a hibát?
(#) nagym6 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Egy lehetséges ok: elfogyott a szénkefe, vagy megszorult a tokjában. Forgás közben vastag ívet húz körbe a komutátoron.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) richt3r válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Köszönöm, szikrázik is kicsit, és elég jellegzetes szagot ad!
(#) zolika60 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

jellegzetesem ózon, vagy inkább égő szigetelés? Mert bizony nem mindegy.
(#) richt3r hozzászólása Márc 15, 2014 /

Nem vagyok tapasztalt a témában, de hajlanék az "A" válasz felé Na az előbb megmaceráltam a szénkeféket, és feltudtam pörgetni rendes fordulatszámra, viszont amikor átkapcsolom hátramenetbe, ugyan ez a hiba lép fel! És ha "mégnagyobb" fordulatszámot adok rá, akkor is elkezd "krákogni"
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2014
(#) zolika60 válasza richt3r hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Cserélj szénkefét, vagy ha elég hosszú akkor a rugója gyengült el, tehát azt kell cserélni.
(#) richt3r válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

rendben, köszönöm!
(#) Bakman válasza richt3r hozzászólására (») Márc 15, 2014 /

Kommutátor és/vagy menetzárlat miatt is csinálhatja.
(#) pucuka válasza jog27 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Nem. A pontokkal aláhúzott típusszámra kattintva megtekintheted az adatlapját. Abból kiderül, hogy mekkora árammal terhelhető a kimenet. Az értékek 5 V tápfeszültség értékénél max. 3,2; ill. 2 mA. Ez pedig egy LED meghajtásához kevés.
(#) cupika97 hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok. Kaptam egy trafót, 2 kg nehéz, osszesen 10 kábel jon ki belole. 2 sárga vastag, 2piros vastag, vékony: szurke, lila, fehér, barna, kék, narancssárga. Ennyi van ráírva: TR-200-306 JK 219 SMD. Ha minden igaz egy ókori 80 kilós lézeres fénymásolóban volt. Valakinek lenne otlete milyen trafó lenne? Ha nem akkor muszály lesz lemérnem.

szerk: lemértem, 3,12 kg
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
(#) jkornel hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok!

Fforrasztó állomást próbálnék építeni és be kellene szereznem valami nagyon olcsó 24v-os tarfót hozzá.
HAKKO 907-es a páka, elvileg 60W-os.
Ehhez kérném a segítséget, tippeket, milyen kütyüből lehetne ilyet bontani, vagy külön hol lehetne ilyet beszerezni olcsón?

Köszi.
(#) vizor válasza jkornel hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Üdv. Régi videómagnókban, régi mátrixnyomtatókban vannak erősebb, nagyobb trafók. Az én 80 wattos pákám egy ilyen videómagnóból való trafóval megy.
(#) hid0 hozzászólása Márc 16, 2014 /

Sziasztok! Rádiót,kapcsolási rajzot hallgatni,megjeleníteni pc-n vajon hogyan? Oprendszer hogy települ fel? Mi az a DOS?
(#) BEMcorp válasza hid0 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Jujj, kicsit túl vagy pörögve, nemde? Nagyrészt nem ide tartozik egyik kérdésed sem, mármint ami értelmes is... De a legjobb, ahogy kapcsolási rajzot szeretnél hallgatni...
(#) hid0 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

A processz 100MHz és 900MHz-en jár, ide való oprendszer van? BEMCORP Üdv!
(#) BEMcorp válasza hid0 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Ne haragudj, de még mindig nem értem miről beszélsz.
Ha számítógépes problémád van, akkor ide tedd fel, ha lehet részletesen leírva.
(#) bence666699 hozzászólása Márc 16, 2014 /

Heló.
Szeretnék csinálni egy hangrögzítőt amit a képen látható módon képzeltem el. Tudna valaki segíteni hogy milyen IC kell bele és hány voltos ellem , mert én a kaputávirányítókba való 12 voltos elemet képzeltem el bele.
Köszönöm.

DSCF4199.jpg

(#) Bakman válasza bence666699 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Elem, nem pedig ellem.

Van egy cikk erről: Hangrögzítő-dallamcsengő.
(#) bence666699 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Kössz.
Csak a helyzet az hogy én nem az IC-t szeretném memóriának hanem az sd-t
(#) Bakman válasza bence666699 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Olvasd el ezt: SD kártyás zenelejátszó. Ha eljutsz erre a szintre, onnan már tudni fogod, hogyan készíts rögzítőt. Amennyiben kész megoldást keresel, a nteten van pár, pl. ez is az.
(#) vicsys válasza bence666699 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Bővebben: Link Ha már ragaszkodsz az SD kártyához.
(#) Bakman válasza vicsys hozzászólására (») Márc 16, 2014 /

Leírom mindenhol, ahol csak lehet. Ez egy nagy kalap sz**r. Bővebben itt.
(#) Spumifater hozzászólása Márc 17, 2014 /

Sziasztok!

Összefutottam egy olyan részegységgel, aminek a leírásában az alábbi rövidítés található:
output:"TTL PWL". Gugliztam egy ideig, azonban nem találtam rá a válaszra. Tudna valaki segíteni, hogy,ez mit is takar?
(#) proli007 válasza Spumifater hozzászólására (») Márc 17, 2014 /

Hello! Szerintem vagy egy önkényesen adott név a PWL, vagy el van írva és PWM lett volna. (Mert ugye a TTL csak a logikai áramkör fajtájára utal.) üdv!
Következő: »»   2264 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem