Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2273 / 3993
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Hová passzintottad be az áramkörbe? a LED helyére? Önállan sem működik, tápegységről táplálva?
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Igen, a LED helyére. Önállóan működik, persze.

Rakd át a kollektorba, ott nagyobb eséllyel fog működni.

Ez esetben ugrana az automatikus ki- és bekapcsolás, ennek pedig az volna a lényege, hogy úgy működjön.

Jó, te tudod. Megmérted azt, hogy az emitterbe kötött drájveren mekkora a feszültség?

Nem írtam, azt hittem hogy evidens.
http://grant.solarbotics.net/images/Circuits/LO_DarkON.gif
Ennek alapján csináltam.
Ezidáig 0V-ot sikerült kimérnem az emitter és test között az IC-n keresztül.

Felejtsd el ezt a kapcsolást és tedd a kollektorba a fogyasztót: Bővebben: Link.

Sajnos ebből így elsőre nem sokat tudok leszűrni.
A jelenlegi kapcsolásomat át tudnád rajzolni olyanra, hogy működjön?

Megteszed, hogy átteszed a kollektorba a LED-drájvert, persze polaritáshelyesen. Az emittert meg kösd direktben a negatív oldalra.

Evvel a LED driver IC direktben az akkura lesz kötve, nem értem ettől hol lesz automatizálva a kibekapcsolása...

Miért lenne? A kollektor és a pozitív oldal közé kösd, más néven a kollektorba. Most az emitterbe (emitter és a negatív oldal közé) van kötve.

Bocs, valamit elnéztem!
Kipróbálom.

Sajnos hiába, nem működik sem emitter és - között, sem kollektor és + között a LED meghajtó IC.
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Nyilván rossz a koncepciód. Az egyszerű áramkörök nem mindig nagyszerűek.
(#) ramon94 hozzászólása Márc 29, 2014 /

Egy ilyen relével tudok 12V-ot kapcsolgatni?

Idézet:
„Contact material: Ag+Au clad
Breaking capacity: 100W/1000VA
Max. make/carry/break current: 20A/5A/5A
Supply voltage: 250Vac
Short-circuit withstand: 100A for 1ms
Dimensions (mm): 28.4 x 12.5 x 10.2
Operating temperature: -55°C to +65°C
Contact resistance: 25mOhm
Coil resistance: 130 Ohm
Fully sealed 1P67
Average life: 100mill.”

Nagyon amatőr vagyok. Az 5V-ot tudom hogy hova kell kötni de amit kapcsolni akarnék azt mely számúakra?
(#) proli007 válasza ramon94 hozzászólására (») Márc 29, 2014 / 1

Hello! Természetesen kapcsolható a relével a 12V. Ebben relében 4db. egymástól független záróérintkező van. Ami akkor kapcsol be, ha az 1-12 kivezetésre 5V-ot teszel. Az érintkezők közül bármelyiket (vagy mindet) használhatod. Az összetartozók 2-3 4-5 8-9 és 10-11.
A behúzó tekercs 1-12 polaritására figyelj oda, mert ahol fel van tüntetve a + - jelzés, abban általában védődióda is van. Vagy is fordított polaritás esetén, ha van belső dióda, tönkre megy. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) ramon94 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm így sikerülni fog
(#) zalan888 hozzászólása Márc 29, 2014 /

Hali.

Megépítettem ezt a kapcsolást (be-kikapcsoló nyomógombból) de nem igazán értem mért nem működik.

Az lenne a kérdésem, hogy ennek úgy kellene működni, hogy ha megnyomom a gombot 1x akkor folyamatosan van Uki és ha ismét megnyomom a gombot 1x akkor Uki=0V?
Mert nekem csak úgy van ha folyamatosan nyomva tartom a gombot.

Köszi a segítséget.
(#) zalan888 válasza zalan888 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Nos sikerült. Kivettem a diódát a kapcsolásból így működik.
Annyi kérdésem had legyen, hogy ez a kapcsolás alkalmazható nem csak elemes működtetéshez?

Teszem azt hogy van egy parazita tápegységem, abból állítanék elő egy stab ic-vel 5V-ot és ezt a kcspolást alkalmazva kapcsolnák ki-be egy ledet?
(#) sany hozzászólása Márc 29, 2014 /

Sziasztok!
Egy USB -s telefontöltőt lehet használni , úgy mint egy dugasztápot? Persze, úgy hogy kiforrasztom a soros ellenállásokat az USB port lábai közül.
(#) qvasz2 válasza sany hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Mivel az csak egy dugasztáp, lehet. A töltő elektronika a telefonban van, nem a tápban.
(#) sany válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Akkor nem kell kiforrasztanom az ellenállásokat sem?
(#) qvasz2 válasza sany hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Nem kell, ha nem akarod.
(#) sany válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Köszönöm a választ!
(#) kérdező hozzászólása Márc 30, 2014 /

Sziasztok!
Két párhuzamosan kötött 12V-os zselés akkumulátort szeretnék feltölteni. 5 Ah darabja, így összesen 10Ah-ról van szó. Van egy 18V-os 1A-as dugasztápom. Tettem rá egyenirányítót, meg egy 12V 5W-os izzót. A töltőáram 0,2A. Így hány óráig töltsem? Mikor feltöltődik, lecsökken a töltőáram, vagy nekem kell levenni?
(#) kendre256 válasza kérdező hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Ekkora árammal kb. 3 napig kellene tölteni. Ha 1A-rel töltenéd, még úgy is kb. 12-14 óra kellene neki. Nagyobb teljesítményű, kisebb feszültségű izzó kellene sorba, azzal lehetne hamarabb feltölteni. Ha feltöltődött (letelt a töltési idő) akkor neked kell róla levenned, nem csökken a töltőáram 0,2A-nél. Ha 1A-el töltenéd, akkor valamelyest csökkenne a töltőáram, de akkor is neked kellene figyelni rá, mennyi ideje töltődött.
(#) nedudgi válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

A nagyobb teljesítményűvel egyetértek, de a kisebb feszültségű izzó már veszélyes.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) kérdező válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Változtattam a dolgon. Most 0,8A-val tölt, és nincs áramkorlátozó a trafó után. Pontosabban igen, mégpedig egy tirisztoros fázishasításos szabályozót tettem be a 220V-os oldalra. Azzal beállítottam 0,8A töltőáramot. Jó megoldás a fázishasítás? (Nem igazán ismerem az akkumulátortöltők jellemzőit, kapcsolástechnikáját.)
(#) lukacsp válasza kérdező hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Nem jellemző ez a megoldás az akkutöltőknél
Egy H4-es, vagy egy H7-es izzód csak van, amit sorba tudnál kötni áramkorlátozónak. Ugyanilyen jó lehet pl. 2-3 db. 12V/21W izzó párhuzamosan (féklámpa, első-hátsó index izzója ilyen).
(#) mikiking hozzászólása Márc 30, 2014 /

Üdv.
Szeretnék megtanulni áramköröket építeni! Gondolok itt erősítőre, főként, mert az érdekelne.
Kevés alapismeretem van, mivel Elektrotaknikát tanulok, de úgy tűnik ez nem elég. Tudnátok valami jó könyvet vagy mást ajánlani, amiből tanulhatnék? Picit hülyén néz ki ez az egész, de még kezdő vagyok a téren.
Következő: »»   2273 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem