Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   475 / 507
(#) btoti hozzászólása Jan 10, 2014 /

Kis adalék 3-lapátos Canstein-t nézegetőknek: Bővebben: Link
(#) joco21 hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sziasztok.
A készülőben lévő "felturbózott" légmagos generátorral szerelt szélgépem adatai.
20-20db N35 neodímium mágnes (átm.40x10mm) két-két oldalon acéltárcsán 375 mm-es osztókörön elhelyezve. A mágnesek egymás közti távolsága 20 mm lesz. (15mm a tekercs plusz 2x2,5mm légrés a két oldalon. A mágnesek közt 3x5db tekercs sorba, majd csillagba kötve. A tekercsek átm. 40mm-es belső átmérőn kezdődnek (ez a mágnes átmérője) 150 menet, átm. 1mm-es huzalból. A lapátok ez esetben nem saját gyártásúak. A Balatonplast Peremartoni gyárában gyártották nekem. 150cm hossz, TSR 7. NACA profil. Továbbra is a 2,4kw-os bojler betét fűtése a cél. És most néhány fotó, a többit majd ahogy haladok az építéssel folyamatosan feltöltöm.
(#) Barret válasza joco21 hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Biztos szép lesz!
És sok sikert hozzá!!!
Én is el nézegetném itt az udvaron !
(#) joco21 válasza Barret hozzászólására (») Jan 12, 2014 /

Köszi Barret. Tulajdonképpen annak idején (2008 körül) kerti látványosságnak indult, csak közben "elfajultak" a dolgok. Majd meglátjuk mi lesz belőle.
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia!
Szépek a lapátok is. Reméljük, hogy felszerelés után kapunk szélsebesség - kivett teljesítmény adatokat. Kíváncsi vagyok a kis (<5 m/s) szeleken mit produkál?
(#) joco21 hozzászólása Jan 23, 2014 /

Sziasztok.
Ilyet ne építsetek, teljes kudarc. Átmérő 2m, magasság 1m. A szélnyomás hatalmas rajt, de a teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól. Az tény, hogy állandóan forgott, de minek. A kis szélben nincs energia, viharban semmit nem tudsz tenni vele. Ezért én a HAWT-al folytatom tovább.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

A képen nem igazán látni az ajánlott 1/3-os átlapolást.
(#) joco21 válasza erbe hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Minden méret a szabályok alapján készült. Nem hiszem hogy az átfedéssel volt a probléma. Amiket leírtam azok a valós problémák. Már bánom, hogy egy percet is foglalkoztam vele. Majd a felturbózott HAWT-ra leszek kíváncsi, csak már jönne a jó idő.
(#) erbe válasza joco21 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Sokat valóban nem változtat, a Savonius ennyit tud.
(#) illesoszkar válasza joco21 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Szia Jocó ! Ne nevess ki de nem ismered a szél tulajdonságát ! Én valamikor repültem vitorláson és a féklapát a szárnyon kb a négy db volt egy m2,és ugy megfogta a gépet ha kitóltuk hogy csuda,de az lukacsos volt,ezért mondom furj egy néhány nagyobb lukat rá és meglátod töbszöröse is lehet a leadott energiának,de mivel forgó azért jobb lenne a a forgásiránynak háttal u alakot vágnál ki és kinyomatod,Pl mint a konyhai káposzta reszelőévagy ha nem megy akkor a fúrt lukba beledugsz egy köracélt és el devormálod a lukat,szintén a reszelőre emlékeztessen,csak arra vigyázz hogy hátúlról ne a szélirányba álljon ki a deformált rész hanem háttal hogy a szél ne belekapaszkodjon hanem kilökje a dimenzióból. Ha nem hiszed próbáld meg azt hogy ha mész autóval 100 Km-rel tedd ki a kezed az ablakon csukva ,és tárd szét az ujjaid az erő hátra rántsa e kezed és nem kis erővel,többszörössel. Hali Oszkár
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) illesoszkar hozzászólása Jan 24, 2014 /

Bocsi újra itt.azon kivül a függőleges élire egy 10 cm sűrű hálót tegyél meg fogsz lepődni Hali
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
(#) gergo55 hozzászólása Jan 24, 2014 /

Kopoltyúzásnak hívják azt a műveletet amiről írsz! Azt a 10 cm-es hálót nem egészen értem, rajz/fotó?
Jocó! Kipróbálnád ezt a "tunningot"? Semmi vesztenevalód nincs, ez egy kis esély a vertikáloknak!
(#) btoti válasza illesoszkar hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Szia! Valóban javíthatnak ezek a trükkök a Savonius 3 m/s körül csak 10 %-nyi hatásfokán. (A gyakran emlegetett ~25 %-s max. hatásfokot csak 8-10 m/s fölött éri el!) Az oldal irányú komoly szélterhelésen nem sokat, mondhatni semmit nem fog javítani. Nem véletlenül készítik a leginkább két szinteseket combos, kábelekkel kikötött cső-keretbe. Viszont sokkal bonyolultabb lesz elkészíteni, mint még egy szintet rátenni 90°-l elforgatva, hacsak nem tud valaki eleve kopoltyúzott lemezt beszerezni.

A "tökgyaluvá" alakítást mekkora kopoltyúkkal javasolnád (1-2 cm-s, vagy nagyobb)?
Az 5-10 cm-s osztású hálót az éleknél érintő irányban folytatva, vagy hogy gondolod?
(#) btoti válasza joco21 hozzászólására (») Jan 24, 2014 /

Őszintén mit vártál 2 m2-től ~10 %-s hatásfokkal 3 m/s-nál? (Pmech=3 W mínusz generátor veszteség)
(#) illesoszkar hozzászólása Jan 24, 2014 /

Hali.én egy 10-12 cm széles sűrű hálóra gondolok 10-12 mm lukakkal amit próbából az függőleges külső szélére akár egy lemez csikkal felcsavarozod egy picit kb 5 fokot befele hajlitva mert amikor elhalad az optimális szélfogástól ahogy a szél kisiklana belőle akkor még kapaszkodik ahogy a rácsba ér a szél.de legalább egy két cm lukra gondoltam amit még most kézi nagyobb fúrógéppel több lápcsőben ki tudsz fúrni. De mielőtt bármit csinálsz ülj autóba és 80-100 km nél tedd ki a kezed az ablakon,ökölfogásból nyisd szét a tenyered de az ujjaid is szétálljanak,és csukd össze ezt csináld meg vagy ötször meglátod milyen különbség tőbszörös energiát fogsz fel.amig ezt meg nem teszed,ne csinálj semmit.meg fogsz lepődni újra tervezel mindent Hali Oszkár
(#) sziriusz hozzászólása Jan 25, 2014 /

Ahogy én gondolom:
A Savonius forma egy elvet jelent. Az Erbe által leírt átfedés nagyságában van eltérés (és vita) esetenként, de ez az alap gondolatot nem befolyásolja. Egy, a Wikipedia-ban is leírt működést felborító összerakás egy vízhúzó kereket, vagy vásári szélforgót jelent.
A rossz hatásfoka mellett vízhúzó berendezésnek nagyon jó a Savonius, főleg ha valaki veszi a fáradságot, megtervezi és elkészíti a viharban összeforduló változatát.
Na meg amiért feljöttem a fórumra, a melléklet, hátha érdekel valakit.

Savonius.pdf

(#) nagyzsak hozzászólása Márc 8, 2014 /

Üdv mindenki aki eddig is segített!!!!!!!!!!
Nagyon régen nem jelentkeztem be.Sajnos volt egy válás az életemben ezért a szélgen még nincs összerakva ,de már a műszaki egyetemre bementettem,ahol idővel fojtatom.
De továbbra is jelzek amint történik valami előre lépés!
(#) Iszkakof István hozzászólása Márc 19, 2014 /

Mi történt uraim? Itt már nem lakik senki? Senki se épít? Ez a tegnapi erős szél nem tett-e kárt senkinek a szélgenerátorában?
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Mi nem ijedünk meg holmi szelecskéktől,ez nem a mi dolgunk...
Erre találták ki a viharvédelmet.
(#) pogos hozzászólása Márc 30, 2014 /

sziasztok!

ti otthoni körülmények között hogyan csapágyazzátok a tengelyeket?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) kellarlaci hozzászólása Márc 30, 2014 /

Üdv.
Lenne egy összetett többrétű kérdésem.
Tervezgetek egy szélkereket.. magával a pörgetyűvel nincs is gond.
De olyan mint akkumlátor, töltésvezérlő, generátor, inverter annál több.
Elsődleges problémám ezekkel a holmikkal az, hogy valójába nem térül meg. Mire visszahozná az árát (vezetékes áram tarifájával számolva ) addigra tönkre is megy, ezért döntöttem úgy, hogy házilag készítem el az egészet.
A kivitelezés lényege az egyszerűség, időtállóság, javíthatóság, karbantarthatóság. Ez természetesen a hatásfok rovására fog menni, ennek a megoldására pedig a méret növelése a legegyszerűbb megoldás.
Az anyagok kiválasztásánál is az egyszerűségre törekszem, könnyen beszerezhető vagy helyben előállítható. Nagyon unom már hogy mindent holdkőzetből meg csillagfényből építenek aminek az ára teljesen irreális, ezeket meghagyom az űrhajósoknak
A generátornál a fő kérdés hogy állandó vagy elektromágnes legyen, meg a tekercselés méretezése is igen fontos.
Az akkumlátornál kicsit jobban eltévedtem. Túl sok az ismeretlen tényező és mégkevesebb az ehez fellelhető infó a neten.
Van pár igen érdekes és egyszerű megoldás, de ezekről alig van infó.
Pl. a fahamuból és alumíniumból készült elem vagy a sóoldatos elemek.
De mivel nekem aksi kellene és nincs meg a szükséges tudás ( nem találom ) a neten, találomra nem állhatok neki, hogy hátha működik.. pláne hogy elég komoly baleset is lehet belőle.
És ha működni is kezd és még biztonságos is, jönnek a kérdések...
áramerősség, tartósság, túltöltés, kisütés, túlnagy feszültséget kap, hány ciklust bír, fel lehet-e újítani... pl: a lemezek mechanikus tisztítása, folyadék cseréje. Szóval elkelne valami komolyan hozzáértő ember segítsége
A töltésvezérlő meg az inverterre már kisse térek. Kegyetlen hogy egy 2KW-os inverter 150ezer körül van és még nem is elég sokmindenhez. Ráadásul 5-10 év és mehetsz a következőért.
Ha valakinek van ötlete akkor figyelek
A méretről annyit hogy egy gépesített tanyát teljesen elláson, akksi meg a szüneteket kibírja.
(#) Iszkakof István válasza kellarlaci hozzászólására (») Márc 30, 2014 / 1

Szia Laci
Ezen a fórumon rengeteg jó-, szakértő- és segítőkész fórumtárs van. A legfőbb (helyes) gond velük az, hogy míg nem győződnek meg róla, hogy komoly a szándékod, nem igazán kapcsolódnak be. Miután elszánod magad, őszintén beszámolsz a lehetőségeidről és a részeredményeidről, nem fogsz csalódni a fórumtársakban. Komoly építőnek szívesen segítettnek.
A gépesített tanya elégé nem konkrét. Mit kell üzemeltessen? Hegesztőt? Bojlert, hidrofort, hűtőszekrényt, hűtőládát, mikrót, világítást, tv-t, PC-t egyszerre?
(#) kellarlaci válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Köszi... Akkor pontosítok.
Mivel én egy természetbarát ember vagyok aki megunta a várost ( nagyon ) meg a fogyasztói társadalmat, ezért kitelepülök a semmi közepére, ahol még csak esélyem se lesz rákapcsolódni a hálózatra, esetleg agregátor marad, tehát mindenképp megtérül a befektetett munkám, de ha folyton újat kell venni akkor élhetetlen lesz a tanya is.
Mivel tervezési stádiumban van így képlékeny az egész, leginkább a lehetőségek fogják megszabni az igényeket De amit felsoroltál az kb mind kellene.. szivattyú, barkácsgépek, hegesztő, mosógép, hűtők, tűzhely, elektromos kertigépek ( akár elektromos kistraktor ) , bojler, fűtésrásegítés szóval minden ami belefér. Persze ha valami nem fog beleférni nem vágok eret
Az hogy egyszerre, persze hogy nem, örülni fogok hogy van valamennyi...
Az egésznek az elektronikájával vagyok bajban.
Az építménnyel nincsenek gondok, és ha szükséges akkor minden szégyenérzet nélkül megduplázom a méretet. Sokkal jobban korlátoz az elektronika a tárolás a váltakozó áram előállítása.
Egyébként Prof. Dr. Györgyi Viktor szélturbinája ihletett Link
Amint elkészülök a 3D-s tervekkel felteszem ide szívesen ha valaki kíváncsi lenne az elképzelésemre.
Az akkumlátort valószínű öszetudom hozni, és ha elég egyszerűre csinálom akkor még különösebb töltésvezérlő sem kell. ( legalábbis remélem )
Most leginkább a 220ra való visza alakítás okoz nagy fejtörést. Mint írtam is nagyon nem vagyok kibékülve ezzel az inverteres rendszerrel.
(#) Iszkakof István válasza kellarlaci hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Amit felsoroltál, már nem barkács kategória. Mérnöki tervezést és kivitelezést igényel. Csak szélgenerátorral nem fogsz boldogulni, kelleni fog néhány napelem is. Olvastam a topicot az elejétől, azért vagyok annyira, amennyire témában.
A szélgenerátort meg lehet építeni, de a többit meg kell vásárolni. Napelemek, hozzá a töltésvezérlő, akkumulátorok (10- 20) db. Az invertert a nagyok is megvásárolják és nem építik. A szélgenerátorra egy töltésfigyelő, ami túltöltés esetén a bojlerre vezeti az áramot. Prof. Dr. Györgyi Viktor szélturbináját felejtsd el. Nagyon szép, impozáns, de már egy eldőlt közülük. Bizonyára ekkora kockázatot nem igazán szeretnél vállalni.
Lehár fórumtárs is tanyán lakik, neki elektromos áramot egy szélgenerátor és néhány napelem szolgáltat. Már irt a rendszeréről. Mindent elbír, ami egy háztartáshoz szükséges. Egy hasonlót, ha jól emlékszek, 4-5 ezer euróból össze lehet hozni.
(#) Barret válasza kellarlaci hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Bocs hogy ilyen "radikálisan" fogalmazok!
Szerintem Te nem sokáig fogod ezt a fórumot használni!
Bár csak tévednék...
Magyarország szélből igen gyengén áll...
Nálam van hogy egy hétig semmi szellő,és ha van is,alig valami...
Sokan azt hiszik,hogy a szélgenerátor egy önálló energiaforrás,hát tévednek.
A tengerparton igaz is lenne ez.Ha komolyan gondolod,akkor NAPELEM! És mellé szélgenerátor
1-2 % rásegítésnek
Nálam nincs töltésvezérlő,mert nincs létjogosultsága.
Évek óta nem töltődött még túl az akksi,ahhoz jó szél kellene
De udvari látványosságnak jól jön egy szélgenerátor.Szép hobby.
Ha kicsit csinálsz,nem termel semmit,ha nagyot,azt meg elviszi az első vihar!
Meg kell találni az arany középutat,és elfogadni a kivehető teljesítményt. Kb ennyit tudok hozzászólni.
(#) kellarlaci válasza Barret hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Semmi baj a radikális megfogalmazásoddal, valójába igazad is van. Nem vagyok egy nagy fórumozó
Azt azér elárulom, hogy nem tegnap találtam ki hogy szélkereket építek
Kb. 2 éve tervezem ezt az önfenntartó családi tanyát. Szóval nem rohanok fejjel a falnak.
Természetesen, mivel még csak tervezem, így ott veszek majd földet ahol a legjobbank gondolom az esélyeimet. Pl Veszprém környékén ( arrafelé nagyon sokat fúj a szél ) valami dombocskán.
A napelem kizárt dolog, 10-20 év és megáll, kifogy vagy mi történik. A lényeg hogy egyáltalán nem állandó, és persze úgy árazzák, hogy mire megtérül jöhet a következő. Erre beruházni szerintem őrültség.
A szélkereket megpróbálom a lehető legkisebb szélre optimalizálni, tehát 3m/s. Persze a gyakorlat majd megmondja, hogy mikor indul a "termelés".
Dr. Györgyi Viktor szélkereke valóban ledőlt pereskednek is a kivitelezőkkel. De ha megnézed a kisebbik még mindíg megy. Szerintem az volt a baj, hogy arányosan növelte meg a méretét, pedig a magasabb szelek hatványosan erősebbek. És azt se tessék félreérteni, hogy azt mondtam "ihletett" nem pedig lemásolom. Szerintem nagyon jó megoldás az álló rész, stabilitást ad és nem korlátozza a szelet. Ő azt állítja az a titok nyitja... lehet... mindenesetre nem hiszem hogy ez megér egy világszabadalmat
A kivitelezésről csak egy aprócska gondolatot osztanék meg. Manapság megpróbálják elhitetni, hogy mindent extra drága csoda anyagokkal kell elkészíteni mert hatásfok meg gazdaságosság meg minden takarózó szöveg, csakhogy a piacot gerjesszék. Tessék megnézni régen hogyan készítettek szélmalmokat, vannak amik a mai napig állnak, és kőből fából készültek. Amibe nem fektetsz be energiát csak felhasználod. Az energia felhasználást rendszerint komplex rendszerben "számolom" és rögtön kiderül, hogy most sem gazdaságosabb az energia felhasználásunk mint 100 éve, csak építettünk mégtöbb fogyasztót a sorba. Ha jó lenne a napelem akkor napelemekkel meghalytott gyárakban készülne fele pénzér de talán saját energiáját sem képes viszatáplálni... oké ez lehet hogy nem pontos... de a gyártás valóban időigényes és drága.
Mint mondtam, amikor elkészül a 3D terv akkor felteszem ide, és remélem ízekre fogjátok szedni, és minden lehetséges hibaforrást megtaláltok
De köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a kicsiny kihasználhatóságra, esetleges teljes kudarcra. Szemelött tartom a tervezésnél
(#) HeZ válasza kellarlaci hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Részben nem értek egyet Veled: sokszor kiveséztük itt ezt a témát (keress rá bejegyzéseimre, nem ismétlem magam, részletes számításokat is olvashatsz rendszeremről).
A nyerő: vizierőmű egy patakon. Legegyszerűbb, legolcsóbb, legkevesebb gonddal jár, a legállandóbb energiaforrás, napi 24 órás rendelkezésre állású, egyszerűen szabályozható.
Második helyezett a napelem, ahol a fő gond az energia tárolás, ami immár 120 éve gazdaságosan megoldatlan (a világ első autó is mind elektromosak voltak, ahogy a mai nagy dömperek is). Amit írsz, hogy 10-20 év és megáll, ezt nem értem. Mindig egy helyen áll, nem mozog A legrégibb működő napelemes rendszerek kb 25 éve termelnek és jobban teljesítenek az elvártnál.
A harmadik a szél, ami a legmegbízhatatlanabb hazánkban, legdrágább, az ismert energiatárolási gonddal (csak nagy számban és nagy méretben használják gazdaságosan speciális helyeken energiatárolás nélkül).
Tiszteletem a próbálkozóknak, hobbistáknak, de a házam és családom energiaellátása (élelmiszer hűtés, világítás) nem hobbi szint. Elfogadom, hogy lehet élni villamosság (vagy autó) nélkül, ahogy tettük is évezredeken keresztül, de ehhez igazi remete életet kell bevállalni, amit a vallásos szektákon kívül ma igen kevesen vállalnak be hazánkban (bár ma pl Indiában, Afrikában milliók élnek így).
(#) sirály12 válasza kellarlaci hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Ha annyira nem éri meg a napelem, akkor miért vannak hatalmas ilyen napelemfarmok sok országban? És megjegyzem a legtöbb befektetés jelleggel készült! Talán megéri átgondolni ezt a dolgot! Magyarországon sokkal jobban teljesít egy napelem. Persze kisegítésként lehet mellé rakni szélkereket is, de annak a megtérülése sokszorosa a napelemének.

És még ennyit, hogy a napelemek árai most eléggé lent vannak!
240-250W-os modul kb 50.000Ft. Én is ennyiért vettem a 240W-ost.
Ad neked a szélkerék reggeltől estig megbízhatóan áramot? Mert ez igen.
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

De mi van estétől reggelig?
(#) gulyi88 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

alvás, pihenés
Következő: »»   475 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem