Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2276 / 3993
(#) havranarpi válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Sorbakötött 1N4148 elbír akkora áramot?
(#) nagym6 válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

A BC337 igen kis bétájú, a BC337/40 jobb lenne, ha van otthon. A cd4017 kimenete és a bázis közé 1KOhm ellenállás, vagy esetleg kisebb kell emiatt. Olyan kicsi, hogy a tranzisztor teljesen kinyisson. A relétekercs "visszarúgását" söntölni 1N4001-4007 bármi. Anódja a tranyóra.
(#) havranarpi válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Sajna csak Bc337akad oda akkor a 4,k-10 k érvényes?

A bc337 a még kisebb bétájú, tehát 1KOhm vagy kevesebb kell. A bázison folyó áram szorozva a bétával lesz a kollektoráram, azaz relétekercs árama. A bázison folyó áram pedig a bázisellenállástól függ. Relétől függ, hogy mekkora áram kell neki.
A bázist kösd a bázisellenálláson keresztül a pozitív tápra, akkor jó, ha a tranyó kollektora negatívon lesz (maradékfeszültség kb. 1-2 tized), azaz a tranyó teljesen kinyitott. Ha nem, a bázisellenállás csökkentésével lehet segíteni, addig, amíg a cd4017 bírja szusszal. És a tranyó max. bázisáramát sem szabad túllépni.
A dióda a relétekercs két végére, anódja a tranyóra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) havranarpi válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

A relé ami szeretnék betenni az 12V-ot és 30mA-t kér.a betápom is 12V lesz

Akkor 2.2KOhm bázisellenállás kell, kb. 5mA bázisáram lesz, ennyit éppen tud a cd4017. Vagy 3.3KOhm is jó lehet, ha teljesen kinyit ettől a tranzisztor.
(#) proli007 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 / 1

Hello! Nem tudom hova hajtjátok szegény tranyót? 5mA bázisárammal, még akkor is behúz a relé, ha a kollektor-emittert felcserélem. Mert 6 bétája akkor is lesz. Az adatlap meg 30mA környékén 200-at ír. De ha csak 50-el számolunk, akkor is már 22kohm bázisellenállás is megfelelő.. üdv!
(#) nagym6 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Nem tudom, én ir. led meghajtásra használok sokat, de meglepően gyenge béta 100mA-nál, TLC272 -vel nem lehetett teljes nyitásra vinni. Megoldást csak a bc337/40-re váltást jelentett. Esetleg valami gyenge sorozatot fogtam ki.
(#) Kolti0 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok. Lenne egy villanymotor amit szeretnék bekötni, de nem akarom elcseszni.
Hova kell kötni a földelést? A kettő hely ok. csoki a dobozban, de a harmadik? Illetve ha olyan helyen fűrészelek ahol nincs földelt konektor elég ha a fűrész vázáról egy vezetéket vaspálcára kötve a földbe szurok?
Képek
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) Maysea hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Kérdésem lenne egy köszörűgéppel kapcsolatban, amivel szemezek. Az adatlapján 380 és 220 volt is fel van tüntetve, ha jól sejtem ez azt jelenti, hogy otthoni és ipari árammal is működik. A tulaj elmondta, hogy jelenleg 380as csatlakozó van rajta. A kérdéseim a következők: Milyen különbség lehet a gép üzemelésében a 380 és 230 között? Elég-e egyszerűen kicserélni a csatlakozót normál konnektorhoz valóra, vagy ennél többre van szükség? Fog nekem ez a köszörű működni egyáltalán 230 volton?

Előre is köszönöm, ha valaki felvilágosít!
(#) flatszeru hozzászólása Ápr 2, 2014 /

üdv.
Valaki megtudná mondani,hogy pontosan mi a neve annak az anyagnak, amit panelokon használnak alkatrészek rögzítésére? Konkrétan végerősítő panelen a kondik/csatlakozók vannak egy gyanta szerű anyaggal rögzítve. Gondolom,hogy ne rezonáljon mivel a végerősítő panel magában a mély ládában van elhelyezve.
köszönöm
(#) zolika60 válasza flatszeru hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Valami ilyesmi.
(#) ujfalusi válasza Maysea hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ez egy 380 voltos motor.
(#) richt3r hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy egy sima trimmer potit mennyire lehet finomra hangolni?
Nekem kOhmos pontosság kéne csak, 10k-1M-ig, akkor ha veszek egy 1Mohmos potit, azzal meg tudnám ezt valósítani?
(#) zolika60 válasza Maysea hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

220V-ról kisebb a teljesítménye. Nem elég csak a csatlakozót cseréni egy kondenzátor is kell a fázistoláshoz, de jobb ha háromfázisú marad.
(#) Szirty válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Vegyél "helipotit" (10 csavarás alatt megy végig) vagy köss sorba egy 1M és egy 2.2k potot. Akkor lesz egy durva meg egy finom állítód.
(#) Szirty válasza Maysea hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Helló Maysea!

Idézet:
„Az adatlapján 380 és 220 volt is fel van tüntetve, ha jól sejtem ez azt jelenti, hogy otthoni és ipari árammal is működik.”

Nem. Azt jelenti, hogy 380V 3 fázissal és 220V 3 fázissal is működik. Az "otthoni áram" meg 230V 1 fázis!

(menj át a villanymotor topicba)
(#) Iron Man hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Hello!

Probaltam rakeresni,de nem talaltam rola infot,mar regota foglalkoztat,hogy mit ertunk 75 ohmos koaxialis kabelen? miert 75 ohm? egy adott frekvencian 75 ohm az ellenallasa? es szinten,ha a radio hatuljan irja hogy 75 Ohm...akkor oda milyen antenna kell?
Gondolom ez nagyon kezdo kerdes,de nem baj
(#) saraha válasza Iron Man hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Szia.Nézz be ide it biztosan kioktatnak.
(#) Szirty válasza Iron Man hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Üdv Iron Man!

Idézet:
„Probaltam rakeresni,de nem talaltam rola infot,mar regota foglalkoztat,hogy mit ertunk 75 Ωos koaxialis kabelen? miert 75 Ω?”
Ez a kábel hullámimpedanciája.
A hullámimpedancia a végtelen hosszú tápvonal bemenő impedanciája (a tápvonal itt a szóbanforgó koax kábel).
Ha részletesen érdekel, a HAM Wiki-ből sokmindent megtudhatsz róla.
(#) Iron Man válasza saraha hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Nagyon szepen koszonom
(#) Iron Man válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Neked is koszonom szepen a helyreigazitast,es a linket
(#) usane hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Hello!

Keresek valami power on FLIP FLOP resetelő megoldást.
Az RC input nem igazán nyerő mert sok bemenet van, inkább valami olyasmire gondoltam, hogy a CP-re adni egy jelet bekapcsoláskor ami utána nem zavarja a működést.
Tudtok valami egyszerűt javasolni?
(#) gkari válasza Szirty hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Többmenetes trimmerpoti is kapható.
(#) vicsys válasza usane hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

(#) proli007 válasza szabolcsx hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Hello! Bocs, elfelejtettem válaszolni. A MOS nem jó a J-Fet helyett. A Fet itt áramgenerátorként működik. Viszont helyettesíthető pld. két PNP tranyóval, meg két ellenállással. üdv!
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni forasztópáka ügyben. Kb. 2 éve megépítettem az Attila86 által tervezett forrasztóállomás II-t.Többszöri próbálkozásra sem tudtam elérni, hogy ha beállítom az induló 50 fokot, ne 60 foknál kapcsoljon le a fűtés.Hőmérőt behitelesítettem, lehetett forasztani vele, nem foglalkoztatot. Solomon-IN forrasztópákát használok, és az utóbbi időben, mintha alacsony lenne a hőfok.Megmértem, ( Pt-100 hőmérővel ), és valóban csak 330 fok.Kijelzés szerint fűt, feszültséget megkapja, viszont nem melegíti tovább a pákát.
Nem értem, mert eddig csak olyan fűtőbetéttel találkoztam, ami vagy fűt, vagy nem.Mi lehet a hiba?
Véleményetek szerint a kínai HAKKO 907-es páka használható ehhez az állomáshoz? Vagy fűtőbetétet vegyek ehhez?
Köszönöm a segítséget
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Hello! "Tudtok valami egyszerűt javasolni?" Nem, mert nem tudni miről van szó, mik a követelmények.
- Az esetek többségében amúgy RC elemet használnak tápmegjelenésekor. Mert csak addig kell a Reset-nek fennállni, míg a táp fel nem épül.
- "sok bemenet van" Ez, mit jelent? Mert Reset áramkör általában nem "sok", hanem egy van, amit mindenhova el lehet vezetni ahol kell alaphelyzet. Amúgy minek a "CP"-je? Mert ha a D-tárolónak a D és CP bemenete nem használt, meg lehet oldani, mint itt. Bár nem túl korrekt megoldás. Az órajelnek határozottabbnak kellene lenni.
üdv!
(#) jdani hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Hali. Egy ilyen adapter hogy működik? Bementre a hálózati 230V, de a kimenetén hány V van? Mert nem írja konkrétan..
(#) BEMcorp válasza jdani hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Azért nem írja, mert ez nem adapter, hanem LED meghajtó áramkör. 3db 1W-os power LED (~3,3V * 0,3A =~1W) meghajtását tudja elvégezni. A LED-eket sorba kell kötni rá.
Következő: »»   2276 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem