Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! Elég igénytelen feladatot lát el a TR323, egy parányit simít a tápon. Az egyetlen ésszerű követelmény a magas hFE, a BL-es pont tudja ezt.
A tápágakba tégy 1k-1k5 ellenállást, úgy éleszd az áramkört! Akkor bent marad az éltető füst elkötés esetén is
Ha jól emlékszem az R27,R28 csak fűtőtest (okát nem tudom már), R29 pedig a tina miatt mérőpont és mögöttes hálózat helyettesítése volt. Ezeket ki is veszem belőle ezesetben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
A lepke hangszínre nem reagáltam, mert ott is nehéz kisilabizálni az értékeket. Az elvi felépítése rendben. A szimulátor rajzot Paint-be szoktam másolni, szerkeszteni és onnan mentem GIF-be. Az elég éles.
Most már kapott áramot mind két oldal,viszont a javított oldalon lefüstölt egy-egy emitter ellenállás és tönkrementek a végfokok is,előtte kimértem ezek jók voltak.Pontosan ezek lettek cserélve és még pár alkatrész c321,TR313.R327,R325,C318,R345,R333 ezek mind rosszak voltak.Én most már csak arra tudok gondolni hogy a szabályzó IC hibás,mert ott is cseréltem egy kisebb ellenállást ami égett volt.
Az R405-öt kellett cserélni mert égett volt.
Lehet, de koránt sem biztos. Ha TR313 köre korrektül lett visszajavítva, akkor nem folyhatott volna ilyen katasztrofális nyugalmi áram.
Nem is ez az igazán nagy probléma! Nem szabad áramkorlátozás nélkül erősítőt javítani. Minimálisan egy izzót kell a hálózati feszültség egyik ágába iktatni, és a legkisebb beavatkozást is ezen keresztül leellenőrizni. Csak amatőr szinten foglalkozom erősítőkkel, de még soha nem volt merszem élesben ráindítani javítás után.
Látom a TSC fájlt. Ez nem az aminek a képét feltetted. A stab. zenerek tótágast állnak, nincs tápfeszültsége az erősítőnek, R9 T1 kollektor nincs összekötve - így első pillantásra ezek szúrtak szemet.
Elkezdtem javítgatni, így már futtathatók az analízisek.
Értem ezen túl így fogom csinálni.
Azt hittem elég védelem lesz a fő biztosíték mivel csak T1.6A-es volt benne de nem ment ki. Minden alkatrész amit cseréltem benne előzőleg ki volt mérve,még kondenzátorok kapacitása is.Így még nem jártam erősítővel,pedig 10-15 db-ot csináltam már mondjuk egyikben sem volt ilyen BIAS IC. Hogyha gond van az izzó halványan ég csak?
Ezzel érdemes megismerkedni. Az izzószál hideg és meleg ellenállása közötti különbséget hasznosítjuk.
Normális esetben a bekapcsolás pillanatában az izzó felvillan, majd a pufferek feltöltődését követően elhalványul. Esetedben teljes fényerővel világított volna, és csak pár voltig emelkedik a tápfeszültség. Ebben az állapotban mérhető mely tranzisztorok nyitnak ki érdemtelenül. A végfok tápágába is be kell iktatni 10 ohm körüli ellenállásokat, ha nagyjavítás után élesztesz. Ez babramunkának tűnik, de ilyenkor látszik igazán a jelentősége. A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2014
Köszönöm. Így már tényleg nem DC jön ki belőle. Azt hittem az én tinámmal van gond. A kép korábban készült és az alapján (mint kiderült nem pontosan) készítettem el, hogy tesztelgethessem itthon is.
Van egy Fisher kis erősítőm, sztereó STK-val a belsejében és 4 Ohmos NDK-s modolt kis dobozaim. Az a taktikám, sosem tekertem még 1/3-nál feljebb a hangerőt. Ezt különösebb önuralomfejlesztő tréning nélkül, séróból sikerült...
Sziasztok! Következő a problémám: Van egy erősítőm keverőn keresztül PC re kötve.
A házban nincs földelés, az erősítőn a hangerő poti állandóan ki van tekerve, olyan 8m unbalanced kábel megyen a keverőig az erősítőtől . Ha nem indítok zenét a számítógépen és ráengedem a keverőn akkor nagyfrekvenciás zavart hallok a hangszórókon, ha állandóan mozgatom az egeret akkor nem. Kipróbáltam telefonról hajtani és kristály tiszta alapzúgás van. Hogyan lehetne kiszűrni a zavarokat?
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni abban hogy a HDTV monitoromnak nincsen füles kimenete de én szeretnék rá ezért a hangszóró kimenetre bekötöttem egy jack aljzatot egy ugyanolyan csatlakozójú vezetékkel mint ami a hangszóróhoz megy olyan kb 8CM hosszúságú szalagkábellel kivezettem, de ha rákötöm az erősítőt még alapon is nagy a zaj padig a rendes beépített hangszórókon kristálytiszta a hang. Mi lehet itt most a probléma ? Talán az hogy amilyen dróttal kivezettem az nincsen leárnyékolva? A benne a hangszóró vezeték sincs leárnyékolva.
A monitorban lévő erősítő ilyen zajos, ha a sustorgásra gondolsz. Amennyiben búgást észlelsz akkor földhurok és/vagy árnyékolatlanság állhat a hátterében.
A probléma egy picit javult ugyanis először a számítógépre és úgy az erősítőre kötöttem. De megpróbáltam úgy hogy mindjárt az erősítőre kötöttem úgy már szép tiszta hangot kaptam.
De most újabb problémám akadt, Elkezdtem nézni a monitoron Full HD filmet és eléggé rossza a hang minőség, próbáltam álligatni a monitoron a beállításokban de nem lett jobb főleg a mély illetve ahol sok hang van ott nagyon eltorzul. Erre milyen ötlet javaslat lehet ?
A monitorban lévő erősítő nem tud akkora feszültséget leadni, mint amekkora neked kellemes lenne, hogy a fejhallgatón is élvezd esetleg hangosabban is a filmet. Annál a jelszintnél, aminél nagyobbat az erősítő nem tud kiadni, ott a bemeneten még szinuszos jelalak a kimeneten már "levágva", a szinusz csúcsa négyszögesedve jelenik meg. Ezt hallod torzításnak.
Erre kb. az a megoldás, hogy építened kell egy fejhallgató erősítőt a monitorodhoz. Ha nincs kedved fejhallgató erősítőt építeni, akkor azt is megteheted, hogy a monitor vonali hang kimenetét bedugod egy hifi erősítőbe, és abba dugod be a fejhallgatódat.
Több dolgot is javaslok, valamelyik majd beválik:
Attól, hogy nincs védőföldelésed, valószínűsítem, hogy az eszközök földelt dugaljú hosszabbítóba vannak bedugva, így a készülékek védővezetői galvanikusan össze vannak kötve a hosszabító által. Ez így még rosszabb, mint ha lenne védővezető a hálózatodon, és úgy találkoznának a készülékek a PE által. 1. Próbáld meg, hogy a keverőt másik dugaljba csatlakoztatod, vagy szigszalaggal leragasztod a dugvilla védőföld érintkező sávjait. 2. Ugyanezt próbáld ki a végfokkal is, 3. PC-vel is. 4. Ha semmi nem segít, próbáld ki a mellékelt képen látható leválasztó trafó beiktatását a PC és a keverő közé. Ha lehet minél hamarabb ruházz be a PE hálózat kialakítására, addig pedig mindenképp használj fi relét a fő betápnál! Csak pár ezer Ft, és adott esetben megmenti az életedet! A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Még FI rele sincs.Legutóbb a kinti műhelybe csináltam betáp dobozt, mostmár sorra kerül hogy a háznál is fel kellene újjítani
Az erősítőt én csináltam és a védőföldet emiatt nem kötöttem a dobozra, sehova sem, de amúgy az erősítő gnd-je le jön a keverőig, a keverő DC tápdugón kap áramot, a PC GND-je is a keverővel összeadódik a jelkábel miatt. Először a PC tápra gondoltam hogy nincs ellátva nagyfrekis szűrővel, jól gyanítottam, egy régi AT tápból kiszedve beraktam a szűrőtrafót, 1 kondi ment az L N közé meg 1-1 kondi azt hiszem a védőföld-L illetve védőföld-N közé, az alapzaj pedig nem szünt az erősítőn. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Jájj, kezdünk veszélyeseket csinálni. Ha beteszel egy kondit az L és védőföld közé, és még egyet az N és védőföld közé, és közben a valóságban nincs védőfölded, akkor féltáp (115V) lesz a sasszin. Arról nem beszélve, hogy mi van ha az L felé kötött kondi egyszer megunja, és zárlatba megy. Egyre inkább azt gondolom, hogy a vonali leválasztó trafó lesz a megoldás. Legalább a keverő bemenete védve lenne akkor.
Az a helyzet hogy nem nagyon szeretnék a monitorban forrasztgatni ( még egy évig garis, így nagyon szépen szedtem szét hogy ha még is gubanc lenne vele akkor még bevegyék.
Egy probléma megint lett és javítottam is véletlenül fordítva kötöttem össze a monitort az erősítővel ( összecseréltem a jel és a GND vezetéket. Ezek után már elég jó a hangzás csak néha pattog és még ez zavaró.
A PC-táp moddding nélkül is azt hiszem 65 Ac körül mértem hogy a voltmérő egyik végét megfogtam, másik GND,a lábam a Földön (és nem a levegőbe ) most 95V Ac van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Ha fejhallgató erősítőt építek hozzá akkor milyet ajánlasz ami egyszerűen megépíthető itthoni alkatrészekből és jó is ?
Ezt ajánlom: Jófajta fejhallgató erősítő. Ez nagyon tutti.
De nézz szét a fejhallgató erősítő témában, ha van kedved.
Megnézegetem majd a fejhallgató erősítőket.
Felvettem egy hangmintát hogy milyen hangot ad ki a monitor hangkimenetén az erősítőre úgy hogy semmi média nem megy a monitoron csak a gép van rákötve hang nélkül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |