Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Régi számítógép
Hello.
Tulajdonképpen a tv-ből ismert teletext jogelődje is lehetne(képújság)...csak telefonvonalon volt kérhető az információ... Videók a működéséről: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Ahogyan bgozgatom a Wikiből, ez egy terminál volt mégiscsak.
Mégpedig 1982 után helyezték üzembe, még az internet elterjedésének ideje előtt. Kommunikációs célokra használták elsősorban cégek, de magánszemélyek is. A készülékben ROM tartalmazta a működtető programot, amibe egy a postától kapott jelszóval lehetett belépni. Aztán az 1200 Bit/sec sebességű vonalakon keresztül a begépelt szöveget lehetett továbbítani egy adott helyre. Valamiféle modern utódja volt a távgépírónak, és elődje a mai sms illetve email küldési lehetőségeknek egy adott ország távközlési hálózatán keresztül. Németország, Svájc, Ausztria használt leginkább ilyeneket. Lehetett vele pl. repülőjegyet is rendelni
Mindenkinek köszönöm a segÍtséget. Végre kiderült mi ez. Igaz hogy akkor otthonra nem jó semmire, de majd valami lesz belőle. Mindenkinek még egyszer köszönöm.
Mindenesetre ne bontsd szét, vagy ne építsd át.
Szerintem ha van helyed eltárolni, akkor később egy megfelelő pc-informatikai gyűjteményben szép darab lehet, vagy szép gesztus lehet majd felajánlani valami ilyesmihez.
Szét biztos nem szedem.Én is gyűjtöm a régi dolgokat.Hely nem sok van de ennek már 5 éven keresztül volt ezután is lesz.
Sziasztok, megint én vagyok egy őskövülettel. Van egy PC-m, ilyen alaplappal. Az előlapi matrica alapján WINDOWS 98-nak kellene rajta lenni. Hiányzik belőle a RAM, illetve le vannak húzkodva a csatlakozók. Az egyik kérdésem az, hogy a CD lejátszót és a HDD-t hova kell csatlakoztatni. AT-s táp van benne, ennek is lehúzkodták a csatlakozóját az alaplapról, két egyforma csatlakozó van rajta, felcserélhető, viszont az alaplapnak nem mindegy melyiket hova dugom, mivel a drótok nem ugyanúgy vannak bennük. Melyiket hova? Illetve a csatolt képen szereplő RAM-ok közül melyiket tehetem bele az alaplapba.
A segítséget előre is köszönöm. Ui.: Lefotóztam a tápcsatlakozókat, nehogy elbeszéljük egymás mellett. Melyiket hova? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Egy fotó többet mond száz szónál. Bővebben: Link Üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Köszönöm, a tápcsatlakozó megvan.
Most már csak a RAM illetve a CD és HDD csatlakozói vannak hátra.
Szia, köszönöm, a többi csatlakozót is bekötöttem.
Viszont a RAM-nak nem csatlakozójára voltam kíváncsi, hanem arra hogy a képeken szereplő RAM-ok közül melyik kompatiblis az alaplappal. Bocsánat a pongyola, félreérthető fogalmazásért. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Az ismertetőben SDRAM szerepel és a memóriák is ilyenek, tehát belerakhatod mindkettőt.
Köszönöm, sajnos közben rájöttem, nincs hozzávaló billentyűzetem. Jól gondolom, hogy ezen a tuchel a billentyűzet csatlakozó? Illetve egér nincs ugye?
Igen, az a billentyűzet csatlakozója. Soros port-csatlakozóval ellátott egeret köthetsz hozzá.
AT-s billnek hívják, igazából olyan, mint a tuchel, de azt nem lehet beledugni, mert felakad, vastagabb a lemez. Lehet(ett) kapni AT-PS2 átalakítót, oda vissza.
Mire akarod használni ezt a gépet?
Kösz, zenehallgatásra, illetve tanulási céllal. Ezt nem kell féltenem, ha tönkremegy. Láttam régi PC perifériákat az iskolában félredobva, hétfőn beszélek az igazgatónővel hátha elhozhatok párat. Ilyen átalakítót nem lehet házilag csinálni? Itt megvannak a lábkiosztások lejjebb.
Illetve egeret muszáj hozzá kötni, vagy megy anélkül is? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Kösz, összeköthetem egyszerűen dróttal az ugyan azon lábakat, vagy ennél azért bonyolultabb? Kipróbáltam, belemegy a hagyományos 5 pólusú tuchel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
A szerelhető, 2 félből összerakható tuchel nem ment bele, hosszabbító lett volna. Mondjuk ez egy gép volt, utána nem próbáltam többet, ugyanis más okokból sem szerencsés métereket toldani billentyűzet vezetékbe. A PS2 és az AT nagy valószínűséggel csak a csatlakozóban tér el, nincs más dolgod, csak a megfelelő lábakat összekötni.
Korlátozottan lesz alkalmas bármire is. Talán egyszerűbb lejátszóval (1by1) menni fog az MP3. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Összekötöttem a megfelelő lábakat, és felvillantak a ledek a billentyűzeten, viszont a gép nem megy, rászúrva a képernyőt semmilyen hibaképet nem kapok, a HDD felpörög, viszont elég hangosan kattog. Lehet hogy rossz. Ebben az esetben gondolom az operációs rendszer hiánya miatt nem fog elindulni sehogy sem. RAM hiba setén ha jól tudom pittyogni kéne a gépnek nem?
Amúgy ilyen processzor van benne:Intel Celeron 466 MHz -FV524RX466 128. Van még egy ilyen alaplapom, megpróbálom azt elindítani.
Szerintetek egy WINDOWS XP elmenne róla,vagy maradjak a 98-nál? A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
RAM-tól is függ, de a 98 sokkal barátibb lenne rajta.
Tölts le egy FreeDos-t, írd ki egy floppyra és próbálj arról bootolni, rögtön kiderül, hogy mivel van a baj (pl. a floppyval is).
Szia, ugye lehet CD-ről is, mert floppym nincs. A HDD-t áttettem egy másik működő gépbe, háttértárolónak, slave-nek volt jumperolva (csak ott, a saját gépében természetesen masternek) bekapcsolás után nem indult el a gép, észrevette, hogy van egy második memória is, de nem tudott csatlakozni hozzá, kiírta hogy ,,slave disk:NONE".
Plusz még egy olyat is hogy:A disc read error occarred. Utána restart után ugyan ez. Ezek szerint rossz a HDD? Én is szívesebben maradnák a 98-nál. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Amúgy a PC indítása után ha nincs a gépen HDD attól még a BIOS-ig el kellene jutnia nem? Nekem már addig sem jut el. Mi lehet a hiba? A monitor észleli hogy gép van rákapcsolva, mert nem jelzi a csatlakozás hiányát, viszont egy idő után átmegy készenlétbe, úgy mintha ki lenne kapcsolva a gép. A tápból kijövő vezetékeket ellenőriztem, minden feszültség rendben van.
Szia! Igen, a gépnek el kéne addig jutnia, hogy megszámolja a memóriát, ha nem így történik, akkor vagy processzor, vagy memória hiba. Én ilyenkor ki szoktam próbálni másik táppal, procival, memóriával.Ez a gép ha jól láttam, akkor megy atx-es áppal is,próbáld ki. De ezen a gépen vígan fut az xp-is, én már tettem fel 233-as laptopra is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
Két egyforma alaplapom van, mind a kettőben van ugyanolyan processzor, egyik sem megy a saját procijával. Most áttettem a másik lapból a procit, de most sem megy. A tápnak jónak kell lennie. RAM-ot is cseréltem egy másikra, de az sem. Lehet az a gond, hogy hiányzik a BIOS elem az alaplapból?
Melyik foglalatra van beállítva a processzor? Jó lenne, ha megszereznéd az alaplap leírását.
Hogy érted hogy melyik foglalatra? Mind a két processzor egyforma, az alaplakos egyformák, minden ugyanúgy van mind a kettőben. Sajnos nincs leírásom az alaplaphoz, úgy kaptam mindenestül egy rakás másik PC-s dologgal. Akitől kaptam azt mondta hogy van ami jó benne, van ami nem. Ezért reménykedek. Ha találkozok azzal akitől kaptam, megkérdezem.
Jó, értem, de át kellene nézni a jumperelést meg a dip-kapcsolók állását. Egy lapon két processzorfoglalat van, egy álló, slot típusú meg egy normál socket fajtájú.
A teszthez csak alaplap, proci, ram legyen benne. Köss rá csipogót, hogy halld a POST üzeneteket (csippantásokat). Nézd meg nem merültek-e le az alaplapon az elemek. VGA és billentyűzet legyen rákötve. Egy rövid csippantás jelzi, ha megy az alaplap, ha többet csipog az a hibára utal. Ha nem csippant nem indul el az alaplap. Ilyenkor vedd ki a memóriát és úgy próbáld. Ilyenkor csipognia kell.
Szia! Azt mondta a srác, hogy ugyanolyan (foglalatú) procija van, tehát indulnia kéne, legfeljebb ki írja a gép, hogy a proci (feszültsége, szorzója) rosszul van beállítva. Ezeknél a gépeknél én csak alaplap hibával találkoztam, mert a procik szinte tönkretehetetlenek.
A jumperelés ugyanúgy áll, DIP-kapcsolók nincsenek. A socket csatlakozóban volt, és oda is tettem át a processzort.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |