Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1532 / 2540
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Megtaláltam a hibát. Oka: figyelmetlenség...
(#) Electricboy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /

Köszönöm!
Igen az túl egyszerű lett volna.
Bár az "én" erősítőm ennél azért lepukkantabb állapotban van.
(#) Phoenix82 hozzászólása Ápr 13, 2014 /

Sziasztok!

Szerintetek az normális dolog ,hogy egy nagyobb teljesítményű erősítő Sony STR-GX80ES (2x110W RMS) fejhallgatóval negyed hangerő felett nagyon elkezd melegedni? A borda nem túl nagy max. közepes méretű,hat közepes teljesítményű és négy végfok tranzisztor van rajta (2sa1295,2sc3264)párok ezek 200W-osak.A teljesítmény felvétel is nagyon megugrik bőven 100W fölé.A hangjával nincs semmi gondom az tökéletes,csak ez a melegedés ,fogyasztás.
A nyugalmi áramot már többször is beállítottam gyári értékre,ír egy DC balance-t is bár ezt nem tudom pontosan mire érti,mivel csak két állítási lehetőség van.(DC BIAS)
Valamivel kisebb teljesítményű erősítők (80-100W)nem mennek 30-40W fölé sosem fejhallgatóval.
Az erősítő 120V-os! 600VA-es átalakítóval használom,de másik átalakítóval is ugyan így melegedett.Az átalakítóból 125V AC jön ki terheletlenül.

Több fejhallgatóval és több hang(fallal)sugárzóval is próbáltam.

Minden segítséget előre is köszönök!
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2014
(#) zsozso72 válasza Phoenix82 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia!A tranzisztorok szigetelését nézd át első körben,ha kell cseréld a szigetelő lemezt pasztázd újra mind a szigetelő és a hűtőborda,mind a tranzisztor és a szigetelő között.A DC balance-al a tápfeszültség esetleges eltéréseit tudod korrigálni ez általában két ellenállás.
(#) lukacsp válasza tamasgal hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Amit még szoktak elkövetni high-end körökben az a fojtó tekercs graetz híd és puffer mező közt, vagy csinálnak két puffer mezőt, és közéjük teszik a fojtót.

DOC140414.pdf

(#) pjg válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Ez a már a csöves technikában is használt pi szürő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
(#) tamasgal válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Köszönöm, ránézek mint lehetőségre!
(#) Phoenix82 válasza zsozso72 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia

Rendben köszönöm,akkor ezt megnézem.

Még annyit kérdeznék,hogy melyik a jobb, a csillám, vagy a szürke ,vagy zöld gumi szerű szigetelés?

A pasztázás nem gond,többször csináltam már ilyet.
(#) lukacsp válasza Phoenix82 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Messze a csillám a legjobb, akármilyen (valótlan) hővezetési értékeket írnak a többi fajta szigetelő gumilapokra.
(#) Phoenix82 válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Értem köszönöm.

Még annyi ,hogy most kerestem de nem találok ilyen tokozáshoz. (MT-200)
Akkor egy nagyobb táblából kell kivágni,és lyukat ütni rajta?
(#) lukacsp válasza Phoenix82 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Így van, azzal jársz a legjobban!
(#) zsozso72 válasza Phoenix82 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia!Állítólag minél messzebb van a bordától annál jobb az elektromos szigetelése,viszont annál rosszabb a hőelvezető képessége.Én nem igazán esküszöm egyikre sem viszont ha lehet a szilikonos szigetelőt használom,jól bepasztázom.Még nem volt vele problémám,egész nagy darabban lehet kapni és akkorát vágok belőle amekkora kell.
(#) louis0328 hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok!
Hatalmas kérésem lenne, átbújva az egész topikot, nem találtam meg a hozzászólást ahonnan lementettem egy kapcsolási rajzot. Bővebben: LM4702
Hálás lennék ha valaki tudna segíteni egy alkatrészlistával. Még nem vagyok elég profi hogy kibogarásszam a "kódolt" alkatrészneveket a rajzból.
Előre elnézést kérek ha nem ezen topikon belül lett megemlítve, hanem egy másikon, ezt az 1500 oldalt is elég volt átböngészni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
(#) kormy95 hozzászólása Ápr 14, 2014 /

Sziasztok! Egy MC Crypt GW-15 -ös gitárerősítőnek a kapcsolási rajzát keresem tudna esetleg valaki segíteni?
(#) zsozso72 válasza louis0328 hozzászólására (») Ápr 14, 2014 /

Szia! A nyákon rajta van a készítő neve(Saraha) miért nem lépsz vele kapcsolatba.Amit nem tudsz kérdezd,amúgy minden egyszerűen leolvasható. 1K2=1,2Kohm 3R3=3,3ohm 0R5=0,5ohm a kondenzátorok a megfelelő értékkel jelölve.
(#) jdani hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Hali. Van itt a szomszédnak eg yiylen kombója. Bekapcsolom, a kijelhő háttere világít, és ennyi a működése. Levettem az előlap nyákját, akkor elkezdett búgni a hangszóró. Azért búgott, mert a JACK ki-és benemetei nem értek hozzá a fém előlaphoz, ami összekösse őket. Ha visszateszem az az előlap nyákját, és a jack fém részei hozzáértek a fém előapjához, a búgás abbamaradt. Mikor áram alatt volt, és véletlen hozzá értem a nyíllal feltűntetet ponthoz, akkor én, mint egy bemenet, jelet adtam az erősítőnek, és búgott. Ha elvettem az ujjam, csend volt. Ha hozzátettem búgot. Amint látni, két jack bemenet van rajta. Összesen 10 pinnel. Multméterrel lesipoltattam, mind a 10 pin sípolt egymással. Ennek így kell csinálnia?
(#) adamka199 hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok! Adott egy fisher radios erősítő STK ic-vel. Nah már most én azt olvastam itt fórumon hogy nem ajanlatos 4ohm -os hangszórókkal üzemeltetni. Mennyire lehetek bátor így hallgatni nagyon alacsony hangerőn? Ritka példány, nem szeretném tönkretenni. Csatoltam egy képet is. 2x20watt Köszönöm!
(#) RockFonok hozzászólása Ápr 15, 2014 /

Sziasztok!

Van egy Millenium MN 9644 Hifi tornyom. Azt szeretném meg kérdezni a hifim 80W és a hangfalaksugárzók miért csak 8W. És van egy 75W hangfalamsugárzóm rá kötöm a hifire és gyengében szól de a 8W miért szól jóban. Előre is köszönöm.

Ne falazz! Mod.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
(#) Alkotó válasza jdani hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

A kijelző műszer nagyon-nagyon teszik nekem.
(#) lukacsp válasza RockFonok hozzászólására (») Ápr 15, 2014 /

A készülékben lévő végfok is kb. 5-6W-ot tud, feltételezem 4 Ohm terhelés mellett, amilyen a gyári hangdoboz. Nem tudom honnan sikerült azt gondolni, hogy 80W-os a "hifi".
Amikor rákötöd a "75W-os" hangsugárzót, az valószínűleg 8 Ohm -os, ezért csak fele teljesítményt tud arra leadni a "hifi".
Ennyi a magyarázat.
(#) Spike888 válasza louis0328 hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Szia! Ha jól gondolom (ha tévedek előre is bocsánat ) akkor a kötőjel utánni szám és betü az érték a betü jelölheti a tizedes vesszőt pl.:
Csn1- 22n --> 22nF
Rsn2-3R3 -->3,3 ohm
Cs2-680n-275V----> 680n F 275V elktrolit kondi (alakjábol itélve )
Rm-30K-->30k ohm
Rin2- - 2K7 -->2,7k ohm
Rin2+ -2K7 -->2,7kohm ..stb
(#) Longa György válasza jdani hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Szia.Elvileg így normális.A jack aljzatba tegyél kábelt gitárral vagy mikrofonnal.A low (alacsony) bemeneten a hangerő potit feltekerve a mikrofonnak is szólnia kell.A szomszéd mit mondott mi a panasz a kombóval.
(#) RockFonok válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Azért gondoltam hogy a hifi 80W mert a használati útmutatóba ez van írva teljesítmény 80Watt (PMPO)
(#) lukacsp válasza RockFonok hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Ha ilyen módon (PMPO) adják meg egy bármilyen hangtechnikai eszköz teljesítményét, abból pont semmi következtetést nem lehet levonni annak valós teljesítményére vonatkozólag. Sajnos ez csak egy marketing céljából bevezetett teljesítmény adat megadási forma.

Az effektív teljesítményt "RMS" utótaggal jelölik, ez árulja el a valós teljesítményt. Kiegészítve azzal, hogy mekkora torzítás mellett tudja az adott RMS teljesítményt,
pl. 10 W RMS / 1% THD. Ez egy egyértelmű adatközlés.
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 16, 2014 /

Sziasztok!

még új vagyok, és kezdő, de nagyon érdekel a téma!

szóval szeretnék építeni egy erősítőt, mely nem egy 400w-os cucc, hanem egy 4-5 wattos egyszerű tranzisztoros erősítő. csak arra kell hogy ne a telefonom enyhén minőségen aluli hangszójáról kelljen zenét hallgatnom. van egy 8ohm-os 30wattos hangszóróm. próbáltam tda 2822m-el, de az eredeti pdf-jében megadott kapcsolással nem szól. van egy bd241c tranyóm is, ezzel lehetne kezdeni valamit?

a válaszokat előre is köszönöm!
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Üdvözöllek a Fórumban!
A TDA2822m elég jó kis IC erre a feladatra, bizonyára valami hiba támadt az építés során. Legegyszerűbb volna azt a hibát elhárítani. Az 1 db BD241-ből nem igazán lesz elfogadható erősítő.
Az itt fórumozók mint láthatod veszik a fáradságot, hogy a helyesírás szabályainak megfelelően, mondatot például nagy kezdőbetűvel írjanak, járj el Te is így!
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 16, 2014 /

Köszönöm a segítséget, majd megnézem mi lehet gond. Próbanyákkal csináltam, bontott alkatrészekből, ez gond lehet? ha beszerzek több bd241-est abból lehet valamit csinálni?
(#) reloop válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /

Lehet a bontott alkatrész is hibás, de a kivitelezésbe is csúszhatott hiba.
Erősítőt azért mégiscsak integrált áramkörből egyszerű/érdemes építeni, itt egy egyszerű.
(#) morzsa15 hozzászólása Ápr 17, 2014 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hogy egy olyan kis erősítőt szeretnék építeni ami 1-2wattos hangszórót el bír lehetőleg ceruza elemről szeretném de éppen jó lenne 9 voltos elem is ehhez szeretnék minél egyszerűbb kapcsolási rajzot! Tudtok nekem segíteni??
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Szia!
Fordítva: a hangszórónak kell elbírnia az erősítőt és nem az erősítőnek a hangszórót.
Következő: »»   1532 / 2540
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem