Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Régebben működött, mostmár nem.
Az a potméter amit linkeltél nem arra való, hogy 20 mA -t szabályozzál vele. Nagy valószínűséggel el is égett a szénpálya. Nem ártana ha a javaslat szerint ellenállás mérővel ellenőriznéd a potméter ellenállásait. Akkor egyből rájönnél arra is, hogy az ellenállás pályának melyik a két vége, és melyik a csúszkája. Egyébként is egy LED fényerejét az átfolyó áram szabályzásával nem nagyon lehet szabályozni, mert az átfolyó áram, és a fényereje között messze nem lineáris a kapcsolat. A LED fényerejét PWM -el szokás korrekt módon szabályozni.
Hello! Ezt a TINA-ban leginkább tranziens módban lehet leszimulálni. Mert AC-DC kevertet, nem igazán tud.
Sziasztok !
Építettem egy kis tápegységet, a csatolt képen látható módon. Egy külső notebook HDD-t szeretnék vele működtetni. Az áramkör működik szépen, pontosan 5V van a kimeneti részen. Viszont folyamatosan kapcsolgat /mintha újra indulna a vinyó/. A vinyó hibátlan, labortápról szépen egyenletesen fut. De erről a kis tápról nem. Lehetséges hogy kevés a 7805CV stabilizátor? Örülnék ha valaki tudna segíteni. Köszi.
Rendben van, köszönöm.
Lehet, hogy a trafó gyenge hozzá. Mérni kell a 7805 bemenetén a feszültséget, ennek min. 8V-nak kell lenni. Jobb lenne szkóppal mérni, hátha rövid-pillanatnyi terheléseket jelent a vinyó -amit a trafó nem bír táplálni-, ez csak szkóppal látható. Esetleg a 7805 előtti kondi jóval nagyobbra cserélése segíthet akkor, ha impulzusszerű terhelések vannak.
Hali!
Hogyan lehetne 12V-ból satbil 5V-ot előállítani legegyszerűbben? Gyanítom, hogy a 7805 ic nem bírná ki nagyfokú melegedés mellett sem. Vagy bírja? Jól olvasom hogy max 35V-ig kapcsolható rá? Van valakinek valami egyszerű kis kapcsolása? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Szervusz!
Az attól is függ mekkora árammal terheled. DC-DC konverter is megoldás.
Szia!
Miért ne bírná ki? Csak attól függ mit akarsz róla működtetni és annak mennyi az áramfelvétele. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
2x6V-os a trafó kimenete, sorba kötöttem, tehát 12V-ot kap. Szkópom sajnos nincs. Előtte kipróbáltam gyári nokia töltőről /ezzel szerettem volna használni/ 890mA-es, de ugyanez volt a gond. Volt itthon kis nyáktrafó trafó, gondoltam össze dobok egy tápot....teszek fel fotót, hátha segít.
hát véleményem szerint kb 100-150mA lenne az áramfelvétel.
Én úgy tudom, hogy a HHD-nek általában 1A kell.
Annyit lazán kibír a 7405. Teszel rá egy 2×3cm-es alulemezt.
Nekem van több (4) notebook hdd, külső USB csatolóval az 500mA -nél határoló USB alzat simán viszi.
Hello! Itt tranyók szóba sem jöhetnek, nézd meg, hogy az R7-nek 10Mohm az ellenállása. És a C5-el, egy 10sec időállandót alkot. Amit szeretnél, azt leginkább egy LM3914 -el lehet megvalósítani, de ez elé is Fet bemenetű illesztő műveleti erősítős fokozat kell. Vagy Fet bemenetű komparátor, ami képes működni a 3V feszültségedről. Pld. TLC339C.
De ehhez fémkereső témához, van külön topik..
Erős a gyanúm, hogy ez a trafó kicsi ehhez. Tapasztalatom, hogy sok esetben a trafók nem tudják a megadott teljesítményt produkálni, nem lehet a ráírt adatokra hagyatkozni.. Ezért mérni kellene multiméterrel (szkóp nincs) a 7805 előtti feszültséget -min. 8V-, illetve próbára nagyobb trafót rákötni. És -mint előbb írtam- a 7805 elé jóval nagyobb kondi szintén próbára. Ez segíthet, ha impulzus terhelés van.
Köszi a segítséget, holnap kipróbálom egy nagyobb kondival, aztán meglátjuk. Terhelés alatt nem mértem még meg a feszültséget, de ezzel fogom kezdeni.
Sajnos a dobozba nagyobb trafó nem fér el. Lehet nagyobb táp után kell néznem 2-3A......
Sziasztok! Építeni szeretnék egy olyan mozgásérzékelőt, amely azt figyeli hogy a magok potyognak előtte, majd mondjuk egy led visszajelzi, hogy mikor esik a mag és mikor nem. (ha pl eldugulna valami miatt, sokkal később veszem csak észre hogy potyognak a magok vagy sem). Erre keresek megfelelő ötleteket.
Infrakapu a megoldás. Tehát infra led sugarát szakítja meg a mag.
Szia!
Mekkora a rés, ahol esnek a magok? Vagy valami csőből jönnek? Egy infra led-tarnzisztor páros jó lehet. Én mondjuk egy kis lemezre potyogtatnám, ami egy bizonyos szögben áll, és egy kis kapcsolót nyomogat mögötte.
A 7405 -ös egy teljesen más IC. Elírtad véletlen az IC típust. 7805.
Sajnos a nyomógomb nem jöhet szóba, az infrakapu az jó ötlet lehet. Ezt a jelet a fülkébe kellene juttatni, hogy a traktort vezető személy lássa maga mellett, hogy hátul minden okés. Négy ilyen lyukról lenne szó, kb 1cm távolságra lehet tőle rakni bármit.
Ez vetésellenőrző lenne? Azt figyeli, hogy vet-e a vetőgép, azaz potyog-e a mag.
Igen pontosan. Egy vetésellenőrzőről lenne szó. Gondolkodtam azon, hogy az egér elektronikáját használom fel. mikor elhalad mellette egy mag azt érzékelné és továbbítaná a jelet.
Az egér az aljára, azaz asztal síkjára fókuszált optikával működik. Ami távolabb van, azzal a működés nem lesz normális, vagy semmilyen. És kicsi pontot lát, a mag jóval nagyobb tartományban potyog, jobbra, balra, előre, hátra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Az USB-s HDD azt sajnos nem tudom, én az IDE csatolóra gondoltam.
Tudsz nekem javasolni egy kapcsolási rajzot?
sziasztok...meg tudnatok nekem mondani,hogy a kepen lathato elegett ellenallast hogy lehetne potolni?merthat a szinkod egy kicsit leegett rola
Google -ban "phototransistor", vagy "photodiode" szavakra a képek alatt sok bejön. Probléma, hogy pár centiméter széles tartományt kell figyelni (vetőgéptől függ), és kizárni a nap infrasugárzását. A gép mozgásának rázódásának következtében a nap sugarak is változó rezgő intenzitással jönnek az ir. vevőre, ezt magként is érzékelheti az elektronika. Több ir. vevő egymás mellé építésével nővelhető a figyelt keresztmetszet. A nap csak úgy zárható ki, hogy nagyobb frekvencián pld. 30kHz üzemel az adó, és a vevő csak ezt veszi felüláteresztő szűrővel. Léteznek IR vevő modulok, talán ide is jó lenne pld. TSOP4836.
Konkrét kapcsolást nem tudok erre, nem igazán egyszerű feladat, sok kisérletezéssel jár. Utóirat. Vetéskor néha erős por is van, ezt is be kell tervezni. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Szia! A TL072 épp úgy nem vezérelhető ki a tápfeszültségig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |