Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése

Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   19 / 24
(#) BukkosiK hozzászólása Ápr 23, 2014 /

még egy gyors kérdés, abból lehet-e gond, hogy a két párhúzamosan kötött 12V-os ventit 16V-ról hajtom meg, mert olyan táp van kéznél.
Eddigi tapasztalatom, hogy lényegesen erősebben viszi a levegőt, de hosszú távon lehet-e ebből gond?
(#) Alkotó válasza BukkosiK hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /

Lehet.
A motor tekercsének ellenállása közel állandó, ezért nagyobb feszültség hatására nagyobb áram fog rajta folyni, így vélhetően melegedni fog.
Másik gond lehet a fordulat növekedése, mert a DC motorok fordulatszáma (bizonyos tartományban) arányos a feszültségükkel, ezért a nagyobb feszültséghez nagyobb fordulat tartozik, nagyobb a csapágyak terhelése, esetleg kialakulhat rezgés.
Harmadik probléma a zaj lehet. Nagyobb fordulat nagyobb légtömeget mozgat (ami nem lineárisan arányos a fordulattal). Az egységnyi idő alatti nagyobb légtömeg zajosabb lesz.
Javaslok valamilyen hőfokfüggő ventilátorvezérlést alkalmazni, ami a hőmérséklet függvényében növekvő fordulatot tud biztosítani, így minimális zaj mellett lehet maximális hatékonyságot elérni. Egy ilyen áramkörhöz jól tudsz stabil 12V-ot előállítani a meglévő 16-ból, mondjuk egy 7812-vel.
(#) bladzser2 hozzászólása Jún 22, 2014 /

Sziasztok!
Kapcsolási rajzot keresek!
Tudnátok ajánlani nekem kapcs. rajzot labortáphoz. 0-tól +-52V-ig legyen szabályozható. max. 5A a kimeneten.
Lehetőleg egyszerű felépítésű legyen. Legyen rövidzárvédett a kimenete. Feszültség finoman szabályozható is lehessen.

Ötleteket várok a témával kapcsolatban. Elkészítés nehézségével nem kell foglalkozni...!
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
(#) pucuka válasza bladzser2 hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Talán ha beleolvasnál a Labortápegység topikba. Elég részletesen van kitárgyalva, ötleteket, akár kész áramköröket is találhatsz.
(#) bladzser2 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2014 /

Ha lesz időm vele foglalkozni megnézem. Köszi.
(#) don_peter hozzászólása Szept 13, 2014 /

Uraim, szeretnék egy olyan tápot építeni amelyet 220v-ról lehetne közvetlen üzemeltetni és 12v-ot adna le.
Túlméretezve 12v-on KB. 3-5A-erre lenne szükségem.
Egy PIC-es kapcsolásnak készíteném amelyre természetesen kerülne 7805-ös stabkocka amely az 5v-os részeket látná el árammal.
Kell a 12v-os ág is itt lenne a nagyobb terhelés.
A lényeg az lenne, hogy minél kisebb helyen elférjen és lehetőleg jól le legyen szűrve mert nem szeretném, ha zajokat és egyéb környezeti zavarokat szedne össze.. A hálózati részt is kissé szűrni kellene.
A lényeg, hogy a PIC és az egyéb kényes áramkörök biztonságosan tudjanak működni..

220v-al még nem foglalkoztam, így a segítségetekre támaszkodnék.
Minden segítséget megköszönök...

ui: ami még lényeges, hogy olcsó legyen, de ez mellett jó, minőség is..
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Szia!
Mekkora térfogatban kellene megvalósítani a tápegységet?
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

A térfogat legyen: minél kisebb annál jobb.
Van ugyan egy méret korlátom, de egyelőre képlékeny a szabad helyem.
Induljunk ki abból, hogy most mekkora a tápom amit használok.
8x8-as vagy közel akkora...

Ez 110*78*38 mm-es dimenziójú. Bővebben: Link.
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Ilyenem van több fajta is de, sajnos zajos és, ha más egyéb eszköz mondjuk csavarbejható van még ugyan azon a hálózaton és használom akkor resetel a PIC.
Tehát valami zavart gyűjt be ami kiüti a PIC-et.

Földelt dugaljba kösd be és akkor csökken a zaj nagysága. Bár én meg vagyok győződve arról, hogy egy normális szekunder oldali puffereléssel és stabkockás kiegészítéssel nem lehet zavar a tápfeszültségen. A gyári mikrovezérlős készülékekben sincs semmilyen extra megoldás erre nézve. A földhurkos rossz nyáktervek és bekötések viszont annál több bosszúságot tudnak okozni
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Szept 13, 2014 /

Vannak nagyon kis notebook tápok teljesen zárt tokban 14-21 V, 4-6 A-ra. Nem PIC, hanem számítógép táplálására. Nem omlik össze még a Windows se egy kis furkálástól, de még hegesztéstől se. A zavarod nem a táp felől jön be.
(#) don_peter válasza erbe hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Igen, erre is gondoltam, de ha pl. átdugom egy másik konnektorba akkor már nem is zavarja a PIC-et.
De, ha netán még is csak környezetből gyűjtené be a PIC a zavart, akkor az ellene hogy védekezzek?

A PIC előtt, még a 12v-os ágon van egy 330n-os kerámia aztán jön az 5v-os stab IC majd egy 100n-os kerámia az 5v-os ágán kifelé majd a PIC-hez legközelebb is van még egy 100n kerámia.
Minden további IC táp és test lábai közt, az IC-hez legközelebb, van egy 100n-os kerámia.
Nyákot nem szoktam teli földesre készíteni, így csak a vezető áramkörök kerültek betervezésre.
Az elektronika elég közel helyezkedik el a kapcsolóüzemű táphoz (kb 2-3cm-re az egyik éle) lehet ez a probléma?

Végső esetben, egy valamilyen + lemez árnyékolás megoldaná a zavart?
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Ne csak kerámiakondenzátort használj, hanem elektrolitkondit is, pár száz µF-os kapacitással.
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

Ezeket a stab IC be és kimeneti ágára gondolod?
Vagy hová?
Az elektrolitkondik azok pufferelésre is alkalmasak, ezért kellene beletennem?
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 14, 2014 / 1

Bemenetre, kimenetre egyaránt tégy elkót, mert a kisfrekvenciás stabilitást, zavarvédettséget biztosít. A kimeneten kisebb kondi legyen, mint a bemeneten. Példa.

Köszi ezt kipróbálom.
(#) etm hozzászólása Szept 14, 2014 /

Hello Szakemberek! Tud-e Valaki abban segíteni,hogy hogyan tudnék minél egyszerűbben szabályozható PWM tápegységet készíteni ami 0-50Voltig állítható. Kb.3 Amper elég lenne.Köszi!

Átrajzoltam a tervet.
Csatoltam a képet.
A módosítást a linklet oldal ajánlása szerint végeztem el.
Megköszönném, ha rápillantanál és ellenőriznéd.
Köszi előre is.

Alulról felfelé haladva: 12v táp be, 1000µF/25v elektrolit kondi, 330nF kerámia, LM7805 stab IC, 5v táp ki, 35µF elektrolit, 100nF kerámia, 1N4007 egyenirányító és utána megy a PIC-hez a táp.
Természetesen a PIC-hez legközelebb még egy 100nF kerámia van berakva.
Jó lesz így?

ui: a 100nF-es rossz helyen van azt módosítottam, hogy test-re kerüljön..

tap2.JPG

(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 14, 2014 /

A két kerámiakondi a stabkocka lábahoz legközelebb kerüljön, mert csak úgy látják el jól a feladatukat. Az elkók is mehetnek közelebb. És persze az elkók negatív lábai kerüljenek egymás mellé, közel. Ebből a közös GND-pontból induljon a PIC felé menő GND. A stabkocka GND-lába is közvetlenül ide menjen, mert ez így ahogy van, nagyon földhurkos! Valami ilyesmire kellene törekedni: Első két kép.

Értem..
Átrajzolom azt a részt és mutatom a végeredményt.
Köszi előre is.
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

No ennyire sikerült összenyomnom..
Így jó lesz? (csatoltam a képet)

tap3.JPG

(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

A két kerámiakondit a GND-felirat és a pluszok közé kösd. Nem kell átlépni a vezetősávot, felesleges út az is. A nagy elkókat pedig össze lehetne forgatni úgy, hogy a minusz oldalukról eltűnjön az Y elágazás. Nézd meg azt a nyákot, amit linkeltem. Itt arra kell törekedni, hogy a kerámiakondik kerüljenek a stabkocka lábaihoz legközelebb, ez a prioritás. Persze az elkóknál is nagyon érdemes így tervezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) erbe válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szerintem ez az elrendezés már elfogadható, hiszen a kifogásolt cikk-cakk még a bemenő oldalon van. Bár a megvalósítás elég fura, hiszen fele akkora panelon is elférne. Amit nem értek, az a dióda a kimeneten. Most akkor 5 V kell neki, vagy 4,4?
Egyébként eddig nem vettem észre, hogy a táp bármilyen vonalvezetésére érzékeny lett volna. Persze nem erről a szakaszról kell működtetni relét, motort,... Azt inkább leválasztó tranzisztorral a stab. előtt, vagy külön stabilizátorról. Annyit megér.
(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

És igen, a diódát a mínusz és a plusz közé kösd, záróirányban.
(#) marone hozzászólása Szept 16, 2014 /

Sziasztok !
Szeretnék készíteni egy fokozatmentesen szabályozható DC tápegységet (3-4W elég lenne), mondjuk 20-300V -ig a kimeneten.
Az én ismereteimmel olyanra futná, hogy megcsapolások a szekunderen, amik között kapcsolóval váltanék, és az áramkörben egy több wattos mondjuk 10K - s potméterrel.
Kérdezném hogy van-e ennél jobb/modernabb megoldás, ami esetleg nem túl bonyolult ?
Esetleg kapcsolási rajza hozzá ?
Kösz !
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Nos alakítottam rajta..
Csatoltam a képet..
Így gondoltad? A diódát is?

tap4.JPG

(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Ez az! A GND-t ne felejtsd el továbbvinni!
(#) don_peter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Ezt hogy érted?
Most így néz ki a dolog. (csatoltam.)

tap5.JPG

(#) kadarist válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2014 /

Az 5V-nak van negatív ága is (GND), azt is vezesd ki a PIC és a áramforrás felé egyaránt.
Következő: »»   19 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem